ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
29.11.12р. Справа № 27/5005/7942/2012
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs29136131) )
За позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ВКП Стеклопласт» (м. Дніпропетровськ)
до товариства з обмеженою відповідальністю «Алюмінієві будівельні технології» (м. Дніпропетровськ)
третя особа-1 на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору товариство з обмеженою відповідальністю «Сінтезіс Інжинірінг» (м. Донецьк)
третя особа-2 на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору товариство з обмеженою відповідальністю «Дніпро-Генбуд» (м. Дніпропетровськ)
третя особа-3 на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору товариство з обмеженою відповідальністю «Спецпідряд Сервіс» (м. Одеса)
про стягнення заборгованості
Суддя Татарчук В.О.
Секретар Білан О.В.
Представники:
від позивача -Гончаренко І.Б., дов. від 03.09.12р.
від відповідача -Фундеряка Т.А., дов. від 03.10.12р.; Тодоров О.П., пасп. серія АЄ №990066
від третьої особи-1 - не з'явився
від третьої особи-2 - не з'явився
від третьої особи-3 - не з'явився
Суть спору:
Товариство з обмеженою відповідальністю «ВКП Стеклопласт»звернулось з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Алюмінієві будівельні технології»про стягнення з відповідача 619918грн. -основного боргу, 38627,93грн. -процентів.
Позовні вимоги обґрунтовані наступним:
- 29.08.2011 між сторонами було укладено договір субпідряду № 29/08 на виконання якого ТОВ «ВКП Стеклопласт»здійснило передплату на рахунок відповідача на суму 619918грн.;
- відповідач не приступив до виконання робіт у погоджений сторонами строк у зв'язку з чим позивач відмовився від договору в порядку ч. 2 ст. 849 ЦК України, про що 31.07.2012 направив на адресу відповідача письмове повідомлення;
- ТОВ «Алюмінієві будівельні технології»не повернуло позивачу вищевказану суму передплати за договором;
- проценти за користування чужими грошовими коштами в сумі 38627,93грн. підлягають стягненню з відповідача за аналогією закону згідно зі ст. 1048 ЦК України.
Відповідач заперечує проти позову з посиланням на те, що:
- ТОВ «Алюмінієві будівельні технології» приступило до виконання договору у визначені терміни та виконувало дії, передбачені предметом договору, а саме: здійснювалась розробка у необхідних випадках технічного завдання для виготовлення матеріалів, виконувався пошук постачальників матеріалів та здійснювалась закупка матеріалів, які в подальшому були використані на будівництві об'єкта готельний комплекс «Пушкінський» у м. Донецьку;
- субпідрядником велися монтажні роботи на вищевказаному об'єкті, для чого у відрядження відправлялися працівники товариства та особи, з якими укладалися цивільно-правові договори на виконання робіт;
- позивач ухилявся від підписання форм КБ-2 та КБ-3, хоча претензій щодо якості робіт чи їх об'єму жодного разу не заявляв та проводив розрахунки за виконані роботи.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 18.10.2012 залучено до участі у справі як третю особу-1 на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ТОВ «Сінтезіс Інжинірінг».
Третя особа-1 у письмових поясненнях вказує на те, що ТОВ «Сінтезіс Інжинірінг» мало договірні відносини з ТОВ «ВКП Стеклопласт», однак не втручалось та не перевіряло господарську діяльність останнього. Третя особа-1 не підтримує правову позицію жодної із сторін.
Ухвалою суду від 15.11.2012 залучено до участі у справі як третю особу-2 на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ТОВ «Дніпро-Генбуд» та як третю особу-3 на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ТОВ «Спецпідряд Сервіс».
Третя особа-2 вказує на те, що:
- ТОВ «Дніпро-Генбуд» мало договірні відносини з ТОВ «ВКП Стеклопласт»по виконанню будівельних робіт на об'єкті «Готельний комплекс «Пушкінський»;
- роботи за договором № 131011 від 13.10.2011 були виконані в повному обсязі;
- претензій щодо якості виконаних робіт від ТОВ «ВКП Стеклопласт» не надходило;
- стосовно взаємовідносин ТОВ «ВКП Стеклопласт» та ТОВ «Алюмінієві будівельні технології» підприємству нічого не відомо.
Третя особа-3 у письмових поясненнях зазначає наступне:
- за договором № 02/05-12 від 01.05.2012 ТОВ «Спецпідряд Сервіс» на замовлення ТОВ «ВКП Стеклопласт» виконало будівельні роботи на об'єкті «Готельний комплекс «Пушкінський», про що складений та підписаний сторонами акт виконаних робіт у травні та липні 2012 року;
- третя особа-3 не мала жодних відносин з ТОВ «Алюмінієві будівельні технології».
В ході вирішення спору відповідач звернувся з клопотанням про призначення судово-графологічної експертизи договору будівельного субпідряду № 29/08 від 29.08.2011.
Клопотання обґрунтовано тим, що директор ТОВ «Алюмінієві будівельні технології»не підписував перший аркуш вказаного договору.
Треті особи не забезпечили явку представників в судове засідання. Суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників третіх осіб, які були належним чином повідомлені про час та місце судового засідання.
В судовому засіданні 29.11.2012 були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд -
встановив:
26.08.2011 між ТОВ «Сінтезіс Інжинірінг» (Замовник) і ТОВ «ВКП Стеклопласт» (Підрядник) був укладений договір будівельного підряду № С 26/08.
Відповідно до п. 1.1 договору підрядник зобов'язується на свій ризик, за завданням замовника з матеріалів підрядника виконати згідно з проектно-кошторисною документацією будівельні роботи з виготовлення і поетапної установки сендвіч панелей і декоративних решіток, включаючи обшивку і облаштування дверей зовнішнього та внутрішнього відкривання (стінова сендвіч-панель Ruukki SRB 120W колір RAL 9006 (ззовні), колір RAL 9010 (зсередини); добірний профіль -гладкий пофарбований лист Ruukki колір RAL 9006; профіль гриль -алюмінієвий профіль Горизонт, виробництво Алюмаш, Україна колір RAL 7009; віконно-дверна система «СS 59» (без термоізоляції), фірми «Reynaers», Бельгія, колір RAL 7009 (двері внутрішнього відкривання); віконно-дверна система «CS 77» (термоізольовані), фірми «Reynaers», Бельгія, колір RAL 7009 (двері зовнішнього відкривання) на об'єкті «Готельний комплекс «Пушкінський» у Ворошиловському районі м. Донецька, здати закінчені роботи замовнику, а замовник зобов'язується прийняти результат будівельних робіт та оплатити його.
29.08.2011 між ТОВ «ВКП Стеклопласт» (Підрядник) та ТОВ «Алюмінієві будівельні технології»(Субпідрядник) укладено договір будівельного субпідряду № 29/08 (далі -договір).
Згідно з п. 1.1 договору субпідрядник зобов'язується на свій ризик, по завданню підрядника з матеріалів субпідрядника та матеріалів, наданих підрядником, виконати у відповідності з проектно-кошторисною документацією будівельні роботи по виготовленню та поетапній установці сендвіч панелей та декоративних решіток, включаючи обшивку та облаштування дверей зовнішнього та внутрішнього відкриття (стінових сендвіч -панелей Ruukki SRB 120W колір RAL 9006 (ззовні), колір RAL 9010 (зсередини); добірний профіль -гладкий пофарбований лист Ruukki колір RAL 9006; профіль гриль -алюмінієвий профіль Горизонт, виробництво Алюмаш, Україна колір RAL 7009 на об'єкті «Готельний комплекс «Пушкінський» у Ворошиловському районі м. Донецька, здати закінчені роботи підряднику, а підрядник зобов'язується прийняти результат будівельних робіт та оплатити його.
До початку робіт субпідрядник розробляє проект виконання робіт, затверджує та узгоджує його з підрядником (п. 1.2 договору).
Відповідно до п. 3.1 договору строки виконання окремих етапів робіт по даному договору встановлюються графіком виконання робіт, який є невід'ємною частиною даного договору. Графік виконання робіт складається субпідрядником.
Абзацом 2 пункту 8.1 договору передбачено, що передача виконаних робіт по договору здійснюється щомісячно шляхом складення двохсторонніх актів виконаних робіт по формі КБ-2 та деталізацією по основним матеріалам та довідок по формі КБ-3. Разом з актами субпідрядник зобов'язаний надати підряднику два ідентичних комплекти виконавчої документації (акти прихованих робіт, протоколи випробувань, сертифікати). Підрядник протягом 15 робочих днів з дня отримання актів перевіряє достовірність наданих даних, підписує та надає один екземпляр субпідряднику.
Також, сторонами підписаний графік виконання робіт за вказаним договором. Наведеним графіком передбачені періоди виконання відповідачем робіт в залежності від виду та встановлений загальний період виконання робіт з 04.10.2011 по 22.11.2011.
В матеріалах справи міститься копія листа ТОВ «ВКП Стеклопласт»№ 3007-1 від 30.07.2012 про відмову від договору будівельного субпідряду №29/08 від 29.08.2011 та з вимогою про повернення коштів в сумі 619918грн.
Суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні позовних вимог з таких підстав.
Згідно з ч. 1 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.
Відповідно до ст. 849 ЦК України замовник має право у будь-який час перевірити хід і якість роботи, не втручаючись у діяльність підрядника.
Якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.
Якщо під час виконання роботи стане очевидним, що вона не буде виконана належним чином, замовник має право призначити підрядникові строк для усунення недоліків, а в разі невиконання підрядником цієї вимоги - відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення роботи іншій особі за рахунок підрядника.
Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядникові плату за виконану частину роботи та відшкодувавши йому збитки, завдані розірванням договору.
З урахуванням наведеної норми, обов'язковою умовою для стягнення з відповідача всієї суми перерахованих коштів в розмірі 619918 грн. є встановлення факту невиконання останнім підрядних робіт.
Однак, в ході вирішення спору позивачем не виконані вимоги ч. 1 ст. 33 ГПК України та не доведений факт невиконання відповідачем робіт за договором будівельного субпідряду №29/08 від 29.08.2011.
Так, вказуючи на необхідність стягнення передплати в сумі 619918грн., позивач посилається на те, що відповідачем будівельні роботи за вказаним договором не виконувались взагалі.
В той же час, наявні матеріали справи не дозволяють стверджувати про те, що роботи не виконувались відповідачем.
Як встановлено судом, на виконання умов договору ТОВ «Алюмінієві будівельні технології»здійснювались закупки алюмінієвого профілю на загальну суму 306731,65грн., парапети із тонколистової сталі та спецпрофіль з покриттям RAL 9006, інших матеріалів, що підтверджується платіжними дорученнями № 524 від 31.08.2011, № 598 від 14.10.2011, № 546 від 14.09.2011, № 545 від 14.09.2011, № 614 від 19.10.2011, а також листами ТОВ ВКФ «Талісман-ЛТД» від 20.09.2012, ТОВ «Рууккі Україна» від 28.09.2012 № 01/28, підприємця Малоокова В.Ю., Дніпропетровської філії ПрАТ «Солді і Ко»«Солді-Дніпро» від 02.10.2012.
У вказаних листах є посилання на те, що товар був виготовлений та доставлений в м. Донецьк на об'єкт готельний комплекс «Пушкінський».
Відповідачем надано технічну документацію щодо виготовлення та монтажу матеріалів.
Позивачем не спростовано твердження відповідача про те, що монтажні роботи на готельному комплексі «Пушкінський» виконувались безпосередньо працівниками ТОВ «Алюмінієві будівельні технології» або особами з якими відповідач уклав договори на виконання робіт.
Як докази наведеного відповідачем надані копії посвідчень, відряджень працівників, журналу перепусток на будівельний об'єкт комплекс «Пушкінський».
В матеріалах справи міститься лист ТОВ «Алюмінієві будівельні технології»№09/15 від 28.09.2012 на адресу ТОВ «Сінтезіс Інжинірінг» щодо необхідності підтвердження виконання робіт працівниками відповідача. Згідно з поміткою на вказаному листі ТОВ «Сінтезіс Інжинірінг» підтвердило виконання робіт саме працівниками ТОВ «Алюмінієві будівельні технології».
Листом від 03.06.2012 ТОВ «ВКП Стеклопласт» вказало ТОВ «Алюмінієві будівельні технології» на необхідність термінового демонтажу частини конструкцій, що були раніше змонтовані останнім та повторного їх монтажу після виконання певних робіт ТОВ «Монтмонтада Інжиніринг».
Про наведене йдеться і в листі ТОВ «Сінтезіс Інжинірінг» від 30.05.2012 №1440/05-12КП на адресу Тодорова О.
Крім того, між сторонами по справі та замовником велось листування в електронному вигляді з питань безпосереднього виконання ТОВ «Алюмінієві будівельні технології»робіт за договором будівельного субпідряду № 29/08 від 29.08.2011.
Також, в матеріалах справи знаходяться акти №№ 1, 2 прийомки виконаних будівельних робіт за березень, квітень 2012 року, які направлялись відповідачем на адресу позивача та копія журналу виконання робіт ТОВ «Алюмінієві будівельні технології».
Встановлено, що позивачем була здійснена оплата згідно платіжних доручень № 882 від 30.08.2011, № 1137 від 08.11.2011, № 1311 від 13.01.2012, № 1359 від 30.01.2012, № 1867 від 14.05.2012 на загальну суму 619918грн.
Суд враховує, що позивачем при сплаті коштів на користь відповідача в платіжних дорученнях були зазначені наступні призначення платежів:
- від 08.11.2011 №11237 «За послуги згідно договору №29/08 від 29.08.11р.»;
- від 13.01.2012 №1311 «За роботи згідно договору субпідряду №29/08 від 29.08.11р.»;
- від 30.01.2012 №1359 «За роботи згідно договору субпідряду №29/08 від 29.08.11р.»;
- від 14.05.2012 №1867 «За товар згідно договору №29/08 від 29.08.11р.».
Твердження позивача щодо невиконання відповідачем робіт спростовуються діями ТОВ «ВКП Стеклопласт»з оплати таких робіт.
Як зазначалось вище, згідно з графіком виконання робіт за договором будівельного субпідряду № 29/08 від 29.08.2011 ТОВ «Алюмінієві будівельні технології» повинно було виконати роботи за період з 04.10.2011 по 22.11.2011.
Фактично ТОВ «ВКП Стеклопласт» здійснювало перерахування коштів відповідачу за виконані роботи і матеріали не лише до та у вказаний період, а й після закінчення строку виконання робіт до 14.05.2012.
Заява про відмову від договору була направлена позивачем лише 31.07.2012.
Суд не приймає до уваги посилання позивача на те, що у зв'язку з невиконанням відповідачем умов договору будівельного субпідряду № 29/08 від 29.08.2011 ТОВ «ВКП Стеклопласт» було укладено договори № 131011 від 13.10.2011 з ТОВ «Дніпро-Генбуд» і № 02/05-12 від 01.05.2012 з ТОВ «Спецпідряд Сервіс» на часткове виконання робіт на об'єкті «Готельний комплекс «Пушкінський» у Ворошиловському районі м. Донецька з огляду на наступне.
Позивачем не доведено те, що предметом договорів № 131011 від 13.10.2011 і № 02/05-12 від 01.05.2012 були роботи, які виконувались за договором будівельного субпідряду № 29/08 від 29.08.2011 з ТОВ «Алюмінієві будівельні технології».
Згідно з графіком виконання робіт за договором будівельного субпідряду № 29/08 від 29.08.2011 початок виконання відповідачем робіт 04.10.2011, однак вже 13.10.2011 позивач укладає договір з ТОВ «Дніпро-Генбуд». Наведеного строку недостатньо для висновку про невиконання відповідачем зобов'язань за договором № 29/08 від 29.08.2011.
ТОВ «ВКП Стеклопласт» були підписані акти виконаних робіт з ТОВ «Дніпро-Генбуд» лише за грудень 2011 року, а з ТОВ «Спецпідряд Сервіс» за травень та липень 2012 року.
В той же час наведені матеріали справи свідчать, що сторонами вживались заходи з виконання договору № 29/08 від 29.08.2011 і за інші періоди.
Викладені обставини дозволяють стверджувати про необґрунтованість вимог ТОВ «ВКП Стеклопласт».
Підставою для відмови в позові в частині стягнення процентів в сумі 38627,93 грн. є також наступні обставини.
При визначенні розміру процентів позивач посилається на положення ст. 1048 ЦК України.
На думку суду наведені посилання є необґрунтованими, оскільки ст. 1048 ЦК України регулює питання нарахування процентів на рівні облікової ставки НБУ у зв'язку з неналежним виконанням позичальником договору позики.
В той же час предметом спору по даній справі є стягнення заборгованості у зв'язку з невиконання договору підряду. Цивільні відносини щодо договору підряду врегульовані Цивільним кодексом України (435-15) , а тому застосування аналогії закону є безпідставним.
З урахуванням наведеного суд відмовляє в задоволенні позову.
Суд не знаходить достатньо підстав для задоволення клопотання відповідача про призначення судово-почеркознавчої експертизи.
З твердженням того ж відповідача договір фактично ним виконувався і наявність чи відсутність підпису директора ТОВ «Алюмінієві будівельні технології» на першій сторінці такого договору не впливає на чинність такого договору. .
Керуючись ст. 49, ст.ст. 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
вирішив:
В позові відмовити.
рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.
рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.
Суддя
В.О. Татарчук
Дата підписання рішення, оформленого у відповідності до ст. 84 ГПК України -04.12.2012.