ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 5011-38/11125-2012 27.11.12
За позовом Руденко Олексія Івановича До Відкритого акціонерного товариства «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління» Третя особа Публічне акціонерне товариство «Холдингова компанія «Київміськбуд» Про визнання недійсними рішення загальних зборів
Суддя Власов Ю.Л.
Представники: Від позивача Маєвський С.В.Від відповідача Гарматюк А.Д. Від третьої особи Шамрай О.В.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Позивач звернувся до суду з позовом до Відповідача про визнання недійсними рішення позачергових зборів акціонерів Відповідача, які було проведено 26.06.12р.
Заявлені позовні вимоги Позивач обґрунтовує тим, що рішення про скликання загальних зборів було прийнято правлінням Відповідача, а не наглядовою радою, дата складання переліку акціонерів визначена з порушенням, а саме менше ніж за три дні до дня проведення зборів, слідчим в особливо важливих справах Генеральної прокуратури було винесено постанову, якою заборонено власникам цінних паперів Відповідача розпоряджатись корпоративними правами, обтяжувати цінні папери будь-якими зобов'язаннями, тому спірні загальні збори акціонерів були скликані та проведені з порушенням чинного законодавства України.
Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечив з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.
Третя особа в своїх письмових поясненнях підтримала позовні вимоги Позивача в повному обсязі з підстав, викладених у поясненнях.
Ухвалою Господарського суду м. Києва від 16.08.12р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 20.09.12р. В судовому засіданні розгляд справи відкладався.
У судовому засіданні 27.11.12р. Третьою особою було заявлено клопотання про витребування доказів, яке судом було залишено без задоволення з підстав його необґрунтованості.
Судом досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання сторін суд, -
ВСТАНОВИВ:
Як вбачається з сертифікату серії А №106, виданого 21.01.09р., Позивач є власником простих іменних акцій Відкритого акціонерного товариства «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління»у кількості 129023 шт.
29.12.09р. відбулись загальні збори акціонерів Відповідача, на яких розглядались питання порядку денного, в тому числі, внесення змін до статуту, обрання голови та членів наглядової ради.
Відповідно до п.4.1, 4.2. статуту Відповідача, затвердженого рішенням загальних зборів акціонерів Відповідача від 29.12.09р., статутний капітал товариства становить 2003665 гривень 00 копійок. Статутний капітал товариства поділено на 8014660 штук простих іменних акцій рівною номінальною вартістю 0,25 гривень кожна.
Згідно з п.5.1. статуту Відповідача особи, які набули право власності на акції товариства, набувають статусу акціонерів товариства. Акціонерами товариства можуть бути юридичні та (або) фізичні особи, які набули право власності на акції товариства при його створенні, при додатковому випуску акцій та на вторинному ринку цінних паперів.
Відповідно до п.5.2. статуту Відповідача кожна проста акція надає акціонеру - її власнику однакову сукупність прав, включаючи право, в тому числі, брати участь в управлінні товариством (через участь та голосування на загальних зборах особисто або через своїх представників); обирати і бути обраними до органів управління та контролю товариства, які визначені в розділі 7 цього Статуту; одержувати інформацію про діяльність товариства; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частину (дивіденди).
Згідно з п.7.1. статуту Відповідача органами управління Товариства є: загальні збори акціонерів; наглядова рада; правління; ревізійна комісія.
Відповідно до п.7.2. статуту Відповідача загальні збори є вищим органом товариства. У загальних зборах мають право брати участь усі його акціонери незалежно від кількості і виду акцій, що їм належать. Акціонер має право призначити свого представника для участі у зборах. Представник може бути постійним чи призначеним на певний строк. Акціонер має право у будь-який час відкликати чи замінити свого представника у вищому органі товариства.
Згідно з п.7.3. статуту Відповідача загальні збори мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції правління товариства.
Відповідно до п.7.6. статуту Відповідача позачергові загальні збори скликаються Наглядовою радою за власною ініціативою або на вимогу правління, ревізійної комісії: у разі неплатоспроможності Товариства; у будь-якому випадку, якщо цього вимагають інтереси Товариства в цілому. Позачергові загальні збори повинні також бути скликані на вимогу акціонерів (акціонера), які володіють у сукупності не менше 10 відсотками голосів у будь-який час і з будь-якого приводу. Якщо Наглядова рада протягом 10 днів не виконало вимогу акціонерів, які володіють у сукупності не менше 10 відсотками голосів, про скликання позачергових загальних зборів, такі акціонери мають право скликати збори самі з дотриманням порядку їх скликання, який визначений цим статутом.
Відповідно до п.7.7. статуту Відповідача повідомлення про проведення загальних зборів не пізніше ніж за 45 днів до дати їх проведення публікується в офіційному виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та в місцевій пресі за місцезнаходженням Товариства. Крім того, власникам іменних акцій у той же строк повідомлення надсилається рекомендованим листом або вручається за особистим підписом. Повідомлення про проведення загальних зборів повинно містити: повне найменування та місцезнаходження Товариства; дату, час та місце проведення загальних зборів; перелік питань, включених до порядку денного; час початку та закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах; порядок ознайомлення акціонерів з документами, пов'язаними із порядком денним.
Згідно з п.7.8. статуту Відповідача не пізніше як за 30 днів до дати проведення загальних зборів акціонерів кожен акціонер може запропонувати включення додаткових питань до порядку денного, а також висунути кандидатів для обрання до складу органів Товариства. Пропозиції акціонерів, які на дату їх внесення володіють у сукупності понад 10 відсотками голосів, подані в порядку та строки, встановлені чинним законодавством, не можуть бути відхилені.
Відповідно до п.7.10 статуту Відповідача загальні збори визнаються правомочними за умови наявності кворуму, тобто якщо в них беруть участь акціонери (їх представники), які мають відповідно до статуту товариства не менше як 60 відсотків голосів. Наявність кворуму визначається один раз на момент завершення реєстрації акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах.
Згідно з п.7.14 статуту Відповідача наглядова рада обирається загальними зборами з числа акціонерів у кількості 3-х членів строком на 5 років. Члени наглядової ради товариства обираються з числа фізичних осіб, які мають повну дієздатність. У разі обрання членами наглядової ради фізичних осіб, які представляють інтереси юридичних осіб, вони не можуть передавати свої повноваження іншій особі.
Відповідно до п.7.18 статуту Відповідача правління є виконавчим органом товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю. Правління є підзвітним загальним зборам акціонерів і наглядовій раді товариства та організовує виконання їх рішень.
Згідно з протоколом загальних зборів Відповідача від 29.12.09р. рішенням загальних зборів прийнято рішення про обрання головою наглядової ради Топчія В.В., членів наглядової ради Піроженко М.А., як представника юридичної особи ВАТ «Будмеханізація», Чикалова О.В.
12.11.10р. слідчим в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України винесено постанову про приєднання речових доказів до справи.
Відповідно до п.2 постанови про приєднання речових доказів до справи заборонено Відповідачу відчужувати рухоме та нерухоме майно, обтяжувати рухоме та нерухоме майно будь-якими обтяженнями.
Згідно з п.3 постанови про приєднання речових доказів до справи заборонено власникам цінних паперів Відповідача розпоряджатися (користуватись) корпоративними правами, обтяжувати цінні папери будь-якими зобов'язаннями.
На час вирішення спору дана постанова є чинною, доказів її скасування чи визнання недійсною суду не подано.
22.08.11р. Чикалов О.В. подав загальним зборам акціонерів та голові правління Відповідача заяву про звільнення з посади члена наглядової ради Відповідача.
04.05.12р. Пироженко М.А. подав загальним зборам акціонерів та голові правління Відповідача заяву про звільнення з посади члена наглядової ради Відповідача.
18.05.12р. акціонерами Відповідача, що володіють більше 10% акцій, голові правління та наглядовій раді Відповідача подано вимогу скликати позачергові загальні збори акціонерів Відповідача на 26.06.12р., 27.06.12р., 29.06.12р., 02.07.12р., 04.07.12р.
23.05.12р. головою правління Відповідача був виданий наказ №23/05, яким на виконання вимоги акціонерів Відповідача наказано скликати позачергові загальні збори акціонерів Відповідача на 26.06.12р. з порядком денним: 1) обрання голови та секретаря зборів; 2) звіт правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2009, 2010 та 2011 роки, визначення основних напрямків діяльності на 2012рік; 3) звіт та висновки ревізійної комісії товариства за 2009, 2010, 2011роки; 4) звіт наглядової ради товариства за 2009, 2010, 2011роки; 5) затвердження річного звіту та балансу товариства за 2009, 2010, 2011роки; 6) затвердження порядку розподілу прибутку (покриття збитків) товариства за 2009, 2010, 2011 роки та затвердження нормативів розподілу прибутку за 2012 рік; 7) про прийняття рішення про визначення типу товариства у відповідності до закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) та затвердження найменування товариства; 8) про прийняття рішення про переведення випуску акцій товариства з документарної форми випуску у без документарну форму існування та затвердження протоколу рішень; 9) про внесення змін та доповнень до статуту товариства у зв'язку з приведенням його у відповідність до вимог закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) шляхом викладення його в новій редакції; 10) відкликання голови та членів наглядової ради товариства; 11) обрання голови та членів наглядової ради товариства; 12) відкликання голови та членів ревізійної комісії; 13) обрання ревізійної комісії (ревізора товариства); 14) затвердження внутрішніх положень товариства: положення про загальні збори акціонерів, положення про корпоративне управління товариства, положення про ревізора (ревізійну комісію) товариства, положення про наглядову раду товариства; 15) про затвердження угод та правочинів товариства за період між проведенням загальних зборів акціонерів; 16) затвердження рішень наглядової ради товариства 2009, 2010, 2011 роки.
25.05.12р. в газеті «Відомості Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку» №98 розміщена об'ява, в якій Відповідач повідомив про проведення позачергових загальних зборів акціонерів: місце проведення м. Київ, вул. Будіндустрії, б.2, актовий зал, дата та час проведення 26.06.12р. о 9:00 год.; час початку реєстрації учасників зборів:8-00 год. 26.06.12р.; час закінчення реєстрації учасників зборів 8-45 год. 26.06.12р.; дата складання переліку акціонерів, які мають права на участь у загальних зборах: 25.06.12р.
Порядок денний зазначених зборів передбачав розгляд наступних питань: 1) обрання голови та секретаря зборів; 2) звіт правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2009, 2010 та 2011 роки, визначення основних напрямків діяльності на 2012рік; 3) звіт та висновки ревізійної комісії товариства за 2009, 2010, 2011роки; 4) звіт наглядової ради товариства за 2009, 2010, 2011роки; 5) затвердження річного звіту та балансу товариства за 2009, 2010, 2011роки; 6) затвердження порядку розподілу прибутку (покриття збитків) товариства за 2009, 2010, 2011 роки та затвердження нормативів розподілу прибутку за 2012 рік; 7) про прийняття рішення про визначення типу товариства у відповідності до закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) та затвердження найменування товариства; 8) про прийняття рішення про переведення випуску акцій товариства з документарної форми випуску у без документарну форму існування та затвердження протоколу рішень; 9) про внесення змін та доповнень до статуту товариства у зв'язку з приведенням його у відповідність до вимог закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) шляхом викладення його в новій редакції; 10) відкликання голови та членів наглядової ради товариства; 11) обрання голови та членів наглядової ради товариства; 12) відкликання голови та членів ревізійної комісії; 13) обрання ревізійної комісії (ревізора товариства); 14) затвердження внутрішніх положень товариства: Положення про загальні збори акціонерів, Положення про корпоративне управління Товариства, Положення про ревізора (Ревізійну комісію) товариства, положення про наглядову раду товариства; 15) про затвердження угод та правочинів товариства за період між проведенням загальних зборів акціонерів; 16) затвердження рішень наглядової ради товариства 2009, 2010, 2011 роки.
Як вбачається з протоколу про підсумки реєстрації учасників загальних зборів акціонерів Відповідача від 26.06.12р. реєстраційна комісія у складі Тараканова М.М. та Михайлюченко З.О. провели реєстрацію акціонерів та їх уповноважених представників, які прибули на загальні збори акціонерів Відповідача, що призначені на 26.06.12р. з початком об 09 год. 00 хв. за адресою: м. Київ, вул. Будіндустрії, буд. 2. реєстрація здійснювалась на підставі реєстру акціонерів, складеного станом на 25.06.12р.
Кількість голосів, які належать особам, що зареєструвались для участі у загальних зборах становить 5137064 шт., що складає 64,09% від загальної кількості голосуючих акцій товариства.
Згідно з протоколом №1 чергових загальних зборів акціонерів Відповідача від 26.06.12р. на голосування були винесені наступні питання: 1) обрання голови та секретаря зборів; 2) звіт правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2009, 2010 та 2011 роки, визначення основних напрямків діяльності на 2012 рік; 3) звіт та висновки Ревізійної комісії Товариства за 2009, 2010, 2011 роки; 4) звіт Наглядової ради Товариства за 2009, 2010, 2011 роки; 5) затвердження річного звіту та балансу Товариства за 2009; 6) затвердження порядку розподілу прибутку (покриття збитків) товариства за 2009, 2010, 2011роки та затвердження нормативів розподілу прибутку за 2012 рік; 7) про прийняття рішення про визначення типу товариства у відповідності до Закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) та затвердження найменування товариства; 8) про прийняття рішення про переведення випуску акцій товариства з документарної форми випуску у без документарну форму існування та затвердження протоколу рішення; 9) про внесення змін та доповнень до статуту товариства у зв'язку з приведенням його у відповідність до вимог закону «Про акціонерні товариства» (514-17) шляхом викладення його в новій редакції; 10) відкликання голови та членів наглядової ради товариства; 11) обрання голови та членів наглядової ради товариства; 12) відкликання голови та членів ревізійної комісії; 13) обрання ревізійної комісії (ревізора товариства); 14) затвердження внутрішніх положень товариства: Положення про загальні збори акціонерів, Положення про корпоративне управління Товариства, Положення про ревізора (Ревізійну комісію) товариства, положення про наглядову раду товариства; 15) про затвердження угод та правочинів товариства за період між проведенням загальних зборів акціонерів; 16) затвердження рішень наглядової ради товариства 2009, 2010, 2011 роки.
Контрольною групою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку було здійснено контроль за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків на загальних зборах Відповідача, за результатами якого складено протокол нагляду за реєстрацією акціонерів, голосуванням та підбиттям його підсумків на загальних зборах акціонерного товариства Відповідача від 26.06.12р.
Відповідно до протоколу під час проведення нагляду за реєстрацією акціонерів контрольною групою встановлено: реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р., за адресою: м. Київ, вул. Будіндустрії, 2, у час з 08 год. 00 хв. до 08 год. 45 хв., проводилась реєстраційною комісією, яка призначена відповідно до наказу Відповідача від 25.06.12р. №82, на підставі переліку акціонерів Відповідача, складеного у вигляді Реєстру власників іменних цінних паперів Відповідача станом на 25.06.12р. (від 25.06.12р. вих. №684), складеного реєстратором товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний фінансовий центр», прошитого, пронумерованого, скріпленого печаткою та підписом директора реєстратора, а також на підставі документів, що посвідчують особу акціонерів та їх представників. Під час проведення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р., реєстраційною комісією було відмовлено в реєстрації для участі у загальних зборах Відповідача представнику ПАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» у зв'язку з відсутністю юридичної особи ПАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» в переліку акціонерів, складеному реєстратором товариством з обмеженою відповідальністю «Міжнародний фінансовий центр» для реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р.
Ознаки порушення вимог ч.1 ст.34 Закону України «Про акціонерні товариства» перелік акціонерів (реєстр власників іменних цінних паперів станом на 25.06.12р., на підставі якого проводилась реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р.), складений станом не на 24 годину за три робочі дні до дня проведення таких зборів.
Ознаки порушення вимог ч.3 ст.40 Закону України «Про акціонерні товариства» реєстраційна комісія, яка проводила реєстрацію акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р., призначена не Наглядовою радою Відповідача, а наказом Відповідача від 25.06.12р.
Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ст. 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом.
Згідно з ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
Відповідно до ст.32 Закону України «Про акціонерні товариства» загальні збори є вищим органом акціонерного товариства. Акціонерне товариство зобов'язане щороку скликати загальні збори (річні загальні збори). Річні загальні збори товариства проводяться не пізніше 30 квітня наступного за звітним року. Усі інші загальні збори, крім річних, вважаються позачерговими.
Згідно з ст.34 Закону України «Про акціонерні товариства» у загальних зборах акціонерного товариства можуть брати участь особи, включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, або їх представники. На загальних зборах за запрошенням особи, яка скликає загальні збори, також можуть бути присутні представник аудитора товариства та посадові особи товариства незалежно від володіння ними акціями цього товариства, представник органу, який відповідно до статуту представляє права та інтереси трудового колективу. Перелік акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складається станом на 24 годину за три робочих дні до дня проведення таких зборів у порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України. Вносити зміни до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах акціонерного товариства, після його складення заборонено. Обмеження права акціонера на участь у загальних зборах встановлюється законом.
Відповідно до ст.35 Закону України «Про акціонерні товариства» письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами. Товариство не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів публікує в офіційному друкованому органі повідомлення про проведення загальних зборів.
Згідно з ст.37 Закону України «Про акціонерні товариства» порядок денний загальних зборів акціонерного товариства попередньо затверджується наглядовою радою товариства, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Акціонер до проведення зборів за запитом має можливість в порядку, визначеному статтею 36 цього Закону, ознайомитися з проектом (проектами) рішення з питань порядку денного.
Згідно з ст.40 Закону України «Про акціонерні товариства» порядок проведення загальних зборів акціонерного товариства встановлюється цим Законом, статутом товариства та рішенням загальних зборів. Загальні збори акціонерного товариства не можуть розпочатися раніше, ніж зазначено у повідомленні про проведення загальних зборів. Реєстрація акціонерів (їх представників) проводиться на підставі переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складеного в порядку, передбаченому законодавством про депозитарну систему України, із зазначенням кількості голосів кожного акціонера. Реєстрацію акціонерів (їх представників) проводить реєстраційна комісія, яка призначається наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають.
Відповідно до ст.41 Закону України «Про акціонерні товариства» наявність кворуму загальних зборів визначається реєстраційною комісією на момент закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах акціонерного товариства. Загальні збори акціонерного товариства мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками не менш як 60 відсотків голосуючих акцій.
Відповідно до ст.43 Закону України «Про акціонерні товариства» голосування на загальних зборах акціонерного товариства з питань порядку денного може проводитися з використанням бюлетенів для голосування. У товаристві, що здійснило публічне розміщення акцій, голосування з питань порядку денного загальних зборів проводиться тільки з використанням бюлетенів для голосування. У товаристві з кількістю акціонерів - власників простих акцій товариства понад 100 осіб голосування з питань порядку денного загальних зборів проводиться тільки з використанням бюлетенів для голосування. При голосуванні з питань, зазначених у статті 68 цього Закону, використання бюлетенів є обов'язковим.
Згідно з ст.47 Закону України «Про акціонерні товариства» позачергові загальні збори акціонерного товариства скликаються наглядовою радою: 1) з власної ініціативи; 2) на вимогу виконавчого органу - в разі порушення провадження про визнання товариства банкрутом або необхідності вчинення значного правочину; 3) на вимогу ревізійної комісії (ревізора); 4) на вимогу акціонерів (акціонера), які на день подання вимоги сукупно є власниками 10 і більше відсотків простих акцій товариства; 5) в інших випадках, встановлених законом або статутом товариства. Вимога про скликання позачергових загальних зборів подається в письмовій формі виконавчому органу на адресу за місцезнаходженням акціонерного товариства із зазначенням органу або прізвищ (найменувань) акціонерів, які вимагають скликання позачергових загальних зборів, підстав для скликання та порядку денного. У разі скликання позачергових загальних зборів з ініціативи акціонерів вимога повинна також містити інформацію про кількість, тип і клас належних акціонерам акцій та бути підписаною всіма акціонерами, які її подають. Наглядова рада приймає рішення про скликання позачергових загальних зборів акціонерного товариства або про відмову в такому скликанні протягом 10 днів з моменту отримання вимоги про їх скликання. рішення наглядової ради про скликання позачергових загальних зборів або мотивоване рішення про відмову у скликанні надається відповідному органу управління товариства або акціонерам, які вимагають їх скликання, не пізніше ніж за три дні з моменту його прийняття. Позачергові загальні збори акціонерного товариства мають бути проведені протягом 45 днів з дати отримання товариством вимоги про їх скликання. У разі якщо протягом строку, встановленого частиною другою цієї статті, наглядова рада не прийняла рішення про скликання позачергових загальних зборів акціонерного товариства, такі збори можуть бути скликані акціонерами, які цього вимагають. рішення наглядової ради про відмову у скликанні позачергових загальних зборів акціонерів може бути оскаржено акціонерами до суду.
Згідно з ст.51 Закону України «Про акціонерні товариства» наглядова рада акціонерного товариства є органом, що здійснює захист прав акціонерів товариства, і в межах компетенції, визначеної статутом та цим Законом, контролює та регулює діяльність виконавчого органу. В акціонерних товариствах з кількістю акціонерів - власників простих акцій 10 осіб і більше створення наглядової ради є обов'язковим. У товаристві з кількістю акціонерів - власників простих акцій 9 осіб і менше у разі відсутності наглядової ради її повноваження здійснюються загальними зборами. У такому разі передбачені цим Законом повноваження наглядової ради з підготовки та проведення загальних зборів здійснюються виконавчим органом, якщо інше не встановлено статутом акціонерного товариства.
Відповідно до ч.2 ст.52 Закону України «Про акціонерні товариства» до виключної компетенції наглядової ради належить, в тому числі, підготовка порядку денного загальних зборів, прийняття рішення про дату їх проведення та про включення пропозицій до порядку денного, крім скликання акціонерами позачергових загальних зборів; прийняття рішення про проведення чергових або позачергових загальних зборів відповідно до статуту товариства та у випадках, встановлених цим Законом.
Згідно з ст.53 Закону України «Про акціонерні товариства» члени наглядової ради акціонерного товариства обираються з числа фізичних осіб, які мають повну цивільну дієздатність, та/або з числа юридичних осіб - акціонерів. Член наглядової ради - юридична особа може мати необмежену кількість представників у наглядовій раді. Порядок діяльності представника акціонера у наглядовій раді визначається самим акціонером. Обрання членів наглядової ради публічного акціонерного товариства здійснюється виключно шляхом кумулятивного голосування. Обрання членів наглядової ради приватного акціонерного товариства здійснюється за принципом представництва у складі наглядової ради представників акціонерів або шляхом кумулятивного голосування. Конкретний спосіб обрання членів наглядової ради приватного акціонерного товариства визначається його статутом. Кількісний склад наглядової ради встановлюється загальними зборами. Якщо кількість членів наглядової ради становить менше половини її кількісного складу, товариство протягом трьох місяців має скликати позачергові загальні збори для обрання решти членів наглядової ради, а в разі обрання членів наглядової ради шляхом кумулятивного голосування - для обрання всього складу наглядової ради.
Відповідно до ст.57 Закону України «Про акціонерні товариства» загальні збори акціонерного товариства можуть прийняти рішення про дострокове припинення повноважень членів наглядової ради та одночасне обрання нових членів. Без рішення загальних зборів повноваження члена наглядової ради припиняються, в тому числі: 1) за його бажанням за умови письмового повідомлення про це товариства за два тижні; 2) в разі неможливості виконання обов'язків члена наглядової ради за станом здоров'я. У разі якщо обрання членів наглядової ради здійснювалося шляхом кумулятивного голосування, рішення загальних зборів про дострокове припинення повноважень може прийматися тільки стосовно всіх членів наглядової ради.
Згідно з п.21 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону про господарські товариства. Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.
Відповідно до п.2.2.3., 2.11 рекомендації Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. N04-5/14 (v5_14600-07) недотримання вимог закону та установчих документів господарських товариств під час скликання і проведення їх загальних зборів є порушеннями права на участь у роботі цього органу. Під час вирішення спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів недійсними суду слід з'ясовувати, чи відповідає оспорюване рішення вимогам чинного законодавства, чи було дотримано визначеного законом порядку скликання і проведення загальних зборів. Зокрема, підставами недійсності рішень загальних зборів є такі, в тому числі рішення прийнято з питання, не включеного до порядку денного загальних зборів; рішення прийнято загальними зборами акціонерів, під час скликання і проведення яких не було дотримано вимог законодавства або статуту товариства, якщо це призвело до істотного порушення прав позивача.
Як встановлено судом, відповідно до сертифікату серії А №106, виданого 21.01.09р., Позивач є власником простих іменних акцій Відкритого акціонерного товариства «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління» у кількості 129023 шт.
Як встановлено судом, 29.12.09 р. відбулись загальні збори акціонерів Відповідача, на яких розглядались питання порядку денного, в тому числі, внесення змін до статуту, обрання голови та членів наглядової ради. Відповідно до п.4.1, 4.2. статуту, затвердженого рішенням загальних зборів акціонерів Відповідача від 29.12.09р., статутний капітал товариства становить 2003665 гривень 00 копійок. Статутний капітал товариства поділено на 8014660 штук простих іменних акцій рівною номінальною вартістю 0,25 гривень кожна. Згідно з п.5.1. статуту Відповідача особи, які набули право власності на акції товариства, набувають статусу акціонерів товариства. Акціонерами товариства можуть бути юридичні та (або) фізичні особи, які набули право власності на акції товариства при його створенні, при додатковому випуску акцій та на вторинному ринку цінних паперів. Відповідно до п.5.2. статуту Відповідача кожна проста акція надає акціонеру - її власнику однакову сукупність прав, включаючи право, в тому числі, брати участь в управлінні товариством (через участь та голосування на загальних зборах особисто або через своїх представників); обирати і бути обраними до органів управління та контролю товариства, які визначені в розділі 7 цього Статуту; одержувати інформацію про діяльність товариства; брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частину (дивіденди). Згідно з п.7.1. статуту Відповідача органами управління Товариства: загальні збори акціонерів; наглядова рада; правління; ревізійна комісія. Відповідно до п.7.2. статуту Відповідача загальні збори є вищим органом товариства. У загальних зборах мають право брати участь усі його акціонери незалежно від кількості і виду акцій, що їм належать. Акціонер має право призначити свого представника для участі у зборах. Представник може бути постійним чи призначеним на певний строк. Акціонер має право у будь-який час відкликати чи замінити свого представника у вищому органі товариства. Згідно з п.7.3. статуту Відповідача загальні збори мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції правління товариства. Відповідно до п.7.6. статуту Відповідача позачергові загальні збори скликаються Наглядовою радою за власною ініціативою або на вимогу правління, ревізійної комісії: у разі неплатоспроможності Товариства; у будь-якому випадку, якщо цього вимагають інтереси Товариства в цілому. Позачергові загальні збори повинні також бути скликані на вимогу акціонерів (акціонера), які володіють у сукупності не менше 10 відсотками голосів у будь-який час і з будь-якого приводу. Якщо Наглядова рада протягом 10 днів не виконало вимогу акціонерів, які володіють у сукупності не менше 10 відсотками голосів, про скликання позачергових загальних зборів, такі акціонери мають право скликати збори самі з дотриманням порядку їх скликання, який визначений цим статутом. Відповідно до п.7.7. статуту Відповідача повідомлення про проведення загальних зборів не пізніше ніж за 45 днів до дати їх проведення публікується в офіційному виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та в місцевій пресі за місцезнаходженням Товариства. Крім того, власникам іменних акцій у той же строк повідомлення надсилається рекомендованим листом або вручається за особистим підписом. Повідомлення про проведення загальних зборів повинно містити: повне найменування та місцезнаходження Товариства; дату, час та місце проведення загальних зборів; перелік питань, включених до порядку денного; час початку та закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах; порядок ознайомлення акціонерів з документами, пов'язаними із порядком денним. Згідно з п.7.8. статуту Відповідача не пізніше як за 30 днів до дати проведення загальних зборів акціонерів кожен акціонер може запропонувати включення додаткових питань до порядку денного, а також висунути кандидатів для обрання до складу органів Товариства. Пропозиції акціонерів, які на дату їх внесення володіють у сукупності понад 10 відсотками голосів, подані в порядку та строки, встановлені чинним законодавством, не можуть бути відхилені. Відповідно до п.7.10 статуту Відповідача загальні збори визнаються правомочними за умови наявності кворуму, тобто якщо в них беруть участь акціонери (їх представники), які мають відповідно до статуту товариства не менше як 60 відсотків голосів. Наявність кворуму визначається один раз на момент завершення реєстрації акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах. Згідно з п.7.14 статуту Відповідача наглядова рада обирається загальними зборами з числа акціонерів у кількості 3-х членів строком на 5 років. Члени наглядової ради товариства обираються з числа фізичних осіб, які мають повну дієздатність. У разі обрання членами наглядової ради фізичних осіб, які представляють інтереси юридичних осіб, вони не можуть передавати свої повноваження іншій особі. Відповідно до п.7.18 статуту Відповідача правління є виконавчим органом товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю. Правління є підзвітним загальним зборам акціонерів і наглядовій раді товариства та організовує виконання їх рішень.
Як встановлено судом, згідно з протоколом загальних зборів Відповідача від 29.12.09р. рішенням загальних зборів прийнято рішення про обрання головою наглядової ради Топчія В.В., членів наглядової ради Піроженко М.А., як представника юридичної особи ВАТ «Будмеханізація», Чикалова О.В.
Як встановлено судом, 12.11.10р. слідчим в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України винесено постанову про приєднання речових доказів до справи. Відповідно до п.2 постанови про приєднання речових доказів до справи заборонено Відповідачу відчужувати рухоме та нерухоме майно, обтяжувати рухоме та нерухоме майно будь-якими обтяженнями. Згідно з п.3 постанови про приєднання речових доказів до справи заборонено власникам цінних паперів Відповідача розпоряджатися (користуватись) корпоративними правами, обтяжувати цінні папери будь-якими зобов'язаннями.
Як встановлено судом, 22.08.11р. Чикалов О.В. подав загальним зборам акціонерів та голові правління Відповідача заяву про звільнення з посади члена наглядової ради Відповідача. 04.05.12р. Пироженко М.А. подав загальним зборам акціонерів та голові правління Відповідача заяву про звільнення з посади члена наглядової ради Відповідача.
Як встановлено судом, 18.05.12р. акціонерами Відповідача, що володіють більше 10% акцій, голові правління та наглядовій раді Відповідача подано вимогу скликати позачергові загальні збори акціонерів Відповідача на 26.06.12р., 27.06.12р., 29.06.12р., 02.07.12р., 04.07.12р.
Як встановлено судом, 23.05.12р. головою правління Відповідача був виданий наказ №23/05, яким на виконання вимоги акціонерів Відповідача наказано скликати позачергові загальні збори акціонерів Відповідача на 26.06.12р. з порядком денним: 1) обрання голови та секретаря зборів; 2) звіт правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2009, 2010 та 2011 роки, визначення основних напрямків діяльності на 2012рік; 3) звіт та висновки ревізійної комісії товариства за 2009, 2010, 2011роки; 4) звіт наглядової ради товариства за 2009, 2010, 2011роки; 5) затвердження річного звіту та балансу товариства за 2009, 2010, 2011роки; 6) затвердження порядку розподілу прибутку (покриття збитків) товариства за 2009, 2010, 2011 роки та затвердження нормативів розподілу прибутку за 2012 рік; 7) про прийняття рішення про визначення типу товариства у відповідності до закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) та затвердження найменування товариства; 8) про прийняття рішення про переведення випуску акцій товариства з документарної форми випуску у без документарну форму існування та затвердження протоколу рішень; 9) про внесення змін та доповнень до статуту товариства у зв'язку з приведенням його у відповідність до вимог закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) шляхом викладення його в новій редакції; 10) відкликання голови та членів наглядової ради товариства; 11) обрання голови та членів наглядової ради товариства; 12) відкликання голови та членів ревізійної комісії; 13) обрання ревізійної комісії (ревізора товариства); 14) затвердження внутрішніх положень товариства: положення про загальні збори акціонерів, положення про корпоративне управління товариства, положення про ревізора (ревізійну комісію) товариства, положення про наглядову раду товариства; 15) про затвердження угод та правочинів товариства за період між проведенням загальних зборів акціонерів; 16) затвердження рішень наглядової ради товариства 2009, 2010, 2011 роки.
Як встановлено судом, 25.05.12р. в газеті «Відомості Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку»№98 розміщена об'ява, в якій Відповідач повідомив про проведення позачергових загальних зборів акціонерів: місце проведення м. Київ, вул. Будіндустрії, б.2, актовий зал, дата та час проведення 26.06.12р. о 9:00 год.; час початку реєстрації учасників зборів:8-00 год. 26.06.12р.; час закінчення реєстрації учасників зборів 8-45 год. 26.06.12р.; дата складання переліку акціонерів, які мають права на участь у загальних зборах: 25.06.12р. Порядок денний зазначених зборів передбачав розгляд наступних питань: 1) обрання голови та секретаря зборів; 2) звіт правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2009, 2010 та 2011 роки, визначення основних напрямків діяльності на 2012рік; 3) звіт та висновки ревізійної комісії товариства за 2009, 2010, 2011роки; 4) звіт наглядової ради товариства за 2009, 2010, 2011роки; 5) затвердження річного звіту та балансу товариства за 2009, 2010, 2011роки; 6) затвердження порядку розподілу прибутку (покриття збитків) товариства за 2009, 2010, 2011 роки та затвердження нормативів розподілу прибутку за 2012 рік; 7) про прийняття рішення про визначення типу товариства у відповідності до закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) та затвердження найменування товариства; 8) про прийняття рішення про переведення випуску акцій товариства з документарної форми випуску у без документарну форму існування та затвердження протоколу рішень; 9) про внесення змін та доповнень до статуту товариства у зв'язку з приведенням його у відповідність до вимог закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) шляхом викладення його в новій редакції; 10) відкликання голови та членів наглядової ради товариства; 11) обрання голови та членів наглядової ради товариства; 12) відкликання голови та членів ревізійної комісії; 13) обрання ревізійної комісії (ревізора товариства); 14) затвердження внутрішніх положень товариства: Положення про загальні збори акціонерів, Положення про корпоративне управління Товариства, Положення про ревізора (Ревізійну комісію) товариства, положення про наглядову раду товариства; 15) про затвердження угод та правочинів товариства за період між проведенням загальних зборів акціонерів; 16) затвердження рішень наглядової ради товариства 2009, 2010, 2011 роки.
Як встановлено судом, згідно з протоколом про підсумки реєстрації учасників загальних зборів акціонерів Відповідача від 26.06.12р. реєстраційна комісія у складі Тараканова М.М. та Михайлюченко З.О. провели реєстрацію акціонерів та їх уповноважених представників, які прибули на загальні збори акціонерів Відповідача, що призначені на 26.06.12р. з початком об 09 год. 00 хв. за адресою: м. Київ, вул. Будіндустрії, буд. 2. реєстрація здійснювалась на підставі реєстру акціонерів, складеного станом на 25.06.12р. Кількість голосів, які належать особам, що зареєструвались для участі у загальних зборах становить 5137064 шт., що складає 64,09% від загальної кількості голосуючих акцій товариства. Згідно з протоколом №1 чергових загальних зборів акціонерів Відповідача від 26.06.12р. на голосування були винесені наступні питання: 1) обрання голови та секретаря зборів; 2) звіт правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2009, 2010 та 2011 роки, визначення основних напрямків діяльності на 2012 рік; 3) звіт та висновки Ревізійної комісії Товариства за 2009, 2010, 2011 роки; 4) звіт Наглядової ради Товариства за 2009, 2010, 2011 роки; 5) затвердження річного звіту та балансу Товариства за 2009; 6) затвердження порядку розподілу прибутку (покриття збитків) товариства за 2009, 2010, 2011роки та затвердження нормативів розподілу прибутку за 2012 рік; 7) про прийняття рішення про визначення типу товариства у відповідності до Закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) та затвердження найменування товариства; 8) про прийняття рішення про переведення випуску акцій товариства з документарної форми випуску у без документарну форму існування та затвердження протоколу рішення; 9) про внесення змін та доповнень до статуту товариства у зв'язку з приведенням його у відповідність до вимог закону «Про акціонерні товариства» (514-17) шляхом викладення його в новій редакції; 10) відкликання голови та членів наглядової ради товариства; 11) обрання голови та членів наглядової ради товариства; 12) відкликання голови та членів ревізійної комісії; 13) обрання ревізійної комісії (ревізора товариства); 14) затвердження внутрішніх положень товариства: Положення про загальні збори акціонерів, Положення про корпоративне управління Товариства, Положення про ревізора (Ревізійну комісію) товариства, положення про наглядову раду товариства; 15) про затвердження угод та правочинів товариства за період між проведенням загальних зборів акціонерів; 16) затвердження рішень наглядової ради товариства 2009, 2010, 2011 роки.
Як встановлено судом, контрольною групою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку було здійснено контроль за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків на загальних зборах Відповідача, за результатами якого складено протокол нагляду за реєстрацією акціонерів, голосуванням та підбиттям його підсумків на загальних зборах акціонерного товариства Відповідача від 26.06.12р. Відповідно до протоколу під проведення нагляду за реєстрацією акціонерів контрольною групою встановлено: реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р., за адресою: м. Київ, вул. Будіндустрії, 2, у час з 08 год. 00 хв. до 08 год. 45 хв., проводилась реєстраційною комісією, яка призначена відповідно до наказу Відповідача від 25.06.12р. №82, на підставі переліку акціонерів Відповідача, складеного у вигляді Реєстру власників іменних цінних паперів Відповідача станом на 25.06.12р. (від 25.06.12р. вих. №684), складеного реєстратором товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний фінансовий центр», прошитого, пронумерованого, скріпленого печаткою та підписом директора реєстратора, а також на підставі документів, що посвідчують особу акціонерів та їх представників. Під час проведення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р., реєстраційною комісією було відмовлено в реєстрації для участі у загальних зборах Відповідача представнику ПАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» у зв'язку з відсутністю юридичної особи ПАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» в переліку акціонерів складеному реєстратором товариством з обмеженою відповідальністю «Міжнародний фінансовий центр»для реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р. Ознаки порушення вимог ч.1 ст.34 Закону України «Про акціонерні товариства» перелік акціонерів (реєстр власників іменних цінних паперів станом на 25.06.12р., на підставі якого проводилась реєстрація акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р.), складений станом не на 24 годину за три робочі дні до дня проведення таких зборів. Ознаки порушення вимог ч.3 ст.40 Закону України «Про акціонерні товариства» реєстраційна комісія, яка проводила реєстрацію акціонерів для участі у загальних зборах Відповідача, скликаних на 26.06.12р., призначена не Наглядовою радою Відповідача, а наказом Відповідача від 25.06.12р.
З наведених норм права та правоположень вбачається, що прийняття участі та голосування на загальних зборах акціонерів є формою користування акціонером своїм корпоративним правом. рішення про проведення позачергових загальних акціонерів або відмову у їх проведенні приймається наглядовою радою акціонерного товариства, у разі неприйняття наглядовою радою у строк 10 днів відповідного рішення такі збори можуть бути скликані акціонерами, які цього вимагають. Порядок денний позачергових загальних зборів акціонерного товариства затверджується наглядовою радою товариства, а в разі їх скликання на вимогу акціонерів, відповідними акціонерами, які цього вимагають. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів, які цього вимагають. Перелік акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складається станом на 24 годину за три робочих дні до дня проведення таких зборів у порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України.
Разом із тим, як встановлено судом постановою слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України було заборонено власникам цінних паперів Відповідача користуватись своїми корпоративними правами, відповідно, в тому числі, проводити загальні збори акціонерів. Окремі акціонери Відповідача звернулись з вимогою про проведення позачергових загальних зборів акціонерів. Незважаючи на вказану заборону головою правління Відповідача (не наглядовою радою та не акціонерами, які вимагали скликання позачергових зборів, як це передбачено вказаними нормами права) на виконання цих вимог акціонерів був прийнятий наказ про скликання спірних загальних зборів. При цьому, порядок денний зборів також був затверджений головою правління Відповідача, а не наглядовою радою або акціонерами, які вимагали їх скликання, як це передбачено вказаними нормами права. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів Відповідача та їх порядок денний Позивачу не надсилалось, на підтвердження іншого суду доказів не подано. Перелік акціонерів, які мають право на участь у спірних загальних зборах був складений станом на 25.06.12р. (за день до проведення зборів), а не на 24 годину за три робочих дні до дня проведення зборів, як це передбачено вказаними нормами права.
За вказаних обставин суд вважає, що спірні загальні збори Відповідача були скликані та проведені з порушенням вказаних вище норм Закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) , що призвело до порушення прав Позивача, як учасника Відповідача, тому позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню.
Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. 4, 33, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Визнати недійсними рішення, прийняті загальними зборами акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління»(код 04012922) від 26.06.12р., які оформлені протоколом від 26.06.12р.
3. Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління»(01013, м. Київ, вул. Будіндустрії, 2; код 04012922) в дохід Державного бюджету України судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 00 коп.
Суддя Ю.Л. Власов
рішення підписане 06.12.2012р.