ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,
тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"31" жовтня 2012 р.Справа № 5023/4142/12 вх. № 4142/12
( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs28138688) )
Господарський суд Харківської області у складі:
судді Ольшанченка В.І.
при секретарі судового засідання Бояр В.В.
за участю представників сторін:
позивача - Суркової І.О. (довіреність від 01.08.12 р.),
відповідача - Соснівського сільського голови VI скликання Лугової Т.І. (посвідчення Соснівської сільської ради Красноградського району Харківської області, дійсне до 31.10.15 р.; паспорт),
розглянувши справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Харківгаз" (м. Харків)
до Соснівської сільської ради Красноградського району Харківської області (Харківська обл., с. Соснівка)
про визнання права власності,
ВСТАНОВИВ:
Позивач просить суд визнати за позивачем право власності на газопроводи: 1) газопровід низького тиску в с. Соснівка Красноградського району Харківської області по вул. Красноградській, протяжністю 622,4 м.п., діаметром 76 мм, введений в експлуатацію у 1986 р.; 2) газопровід низького тиску в с. Соснівка Красноградського району Харківської області по вул. Октябрській (Бочанка), протяжністю 616,86 м.п., діаметром 108 мм, введений в експлуатацію у 1989 р.; 3) газопровід низького тиску в с. Соснівка Красноградського району Харківської області протяжністю 923,1 м.п., діаметром 89 мм, введений в експлуатацію у 1987 р. Свої позовні вимоги обґрунтовує втратою документів, здійсненням амортизаційних відрахувань на утримання, поточний ремонт, посилаючись при цьому на ст.ст. 316, 317, 328, 392 та п. 1.4.3 Правил безпеки систем газопостачання України, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці №254 від 01.10.1997 р. (z0318-98) , згідно якого відповідальність за технічний стан і безпечну експлуатацію газопроводів і споруд на них, а також побутових газових приладів і апаратів, димових і вентиляційних каналів, ущільнень вводів підземних інженерних комунікацій в будинки і будівлі покладається на їх власників.
Відповідач у заяві від 24.09.12 р. погоджується з позовними вимогами.
25.10.12 р. позивач надав клопотання, в якому просить долучити до матеріалів справи документи, вказані в ньому.
Розглянувши це клопотання, суд вважає за можливе задовольнити його.
29.10.12 р. в судовому засіданні оголошувалася перерва до 31.10.12 р. о 15-00 год.
Після перерви позивач надав клопотання, в якому просить долучити до матеріалів справи довідку з ЄДРПОУ на відповідача.
Розглянувши це клопотання, суд вважає за можливе задовольнити його.
Відповідач надав клопотання, в якому просить долучити до матеріалів справи документи, вказані в ньому.
Розглянувши це клопотання, суд вважає за можливе задовольнити його.
Відповідач надав відзив на позов, в якому проти задоволення позову заперечує, вважає його необґрунтованим, посилаючись при цьому на те, що спірне майно було збудоване на замовлення КСП «Перше Травня», а у період його реформування було передано на баланс ПАТ «Харківгаз». Тому відповідач вважає неможливим передачу одного і того ж об'єкту одній і тій же особі повторно.
Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін, суд встановив наступне.
Згідно акту прийому газопроводу в експлуатацію від 17.10.1986 р. газопровід низького тиску в с. Соснівка Красноградського району Харківської області протяжністю 622,4 м.п., діаметром 76х3 мм був зданий Красноградським БМУ в експлуатацію замовнику - колгоспу «Перше Травня».
Відповідно до акту прийому газопроводу в експлуатацію від 30.09.1987 р. газопровід низького тиску в с. Соснівка Красноградського району Харківської області протяжністю 923,1 м.п., діаметром 89х3,5 мм був зданий Красноградським БМУ в експлуатацію замовнику - колгоспу «Перше Травня».
Згідно акту прийому газопроводу в експлуатацію від 05.12.1989 р. газопровід низького тиску в с. Соснівка Красноградського району Харківської області протяжністю 616,86 м.п., діаметром 108х3 мм був зданий Красноградським БМУ в експлуатацію замовнику - колгоспу «Перше Травня».
З наведених вище актів убачається, що замовником будівництва газопроводів і відповідно їх власником був колгосп «Перше Травня».
З наданих позивачем копії Журналу обходу трас розподільчих, дворових газопроводів та споруд на них (Красноградська філія ВАТ «Харківгаз» Красноградська дільниця) за 2011-2012 роки, схеми маршруту №23, копій актів перевірки технічного стану газопроводів, анкет газопроводів та споруд на них, копій паспортів технічного стану газопроводів низького тиску с. Соснівка Красноградського району Харківської області, графіку планово-профілактичних оглядів та планово-попереджувальних ремонтів групи обслуговування газопроводів убачається, що позивач здійснював обслуговування вищевказаних газопроводів.
В судовому засіданні представник відповідача усно пояснила, що колгосп «Перше Травня» був реорганізований шляхом поділу на чотири підприємства, які в подальшому збанкрутіли та були ліквідовані без правонаступників. Доля газопроводів при реорганізації колгоспу не була вирішена, вони не перейшли ні до одного з підприємств.
На ХІ сесії VІ скликання Соснівської сільської ради було прийнято рішення №70-VІ від 28.07.11 р. про оголошення безгосподарним нерухомим майном газопроводу низького тиску по вулицях с. Соснівка на території Соснівської сільської ради.
У газеті «Вісті Красноградщини» від 10.08.11 р. було надано оголошення про взяття Соснівською сільською радою вищевказаних газопроводів на облік як безгосподарне нерухоме майно та прийом претензій протягом року від дня оголошення.
Як пояснила представник відповідача претензій щодо спірного майна протягом року до відповідача не надходило.
Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.
Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
Відповідно до ст. 329 ЦК України юридична особа публічного права набуває право власності на майно, передане їй у власність, та на майно, набуте нею у власність на підставах, не заборонених законом.
Позивач не надав доказів наявності спору щодо предмету позову, доказів здійснення амортизаційних відрахувань на утримання та поточний ремонт спірного майна, договорів про безоплатну передачу газопроводів та актів прийому-передачі їх у власність позивача, або будівництва газопроводу чи прийняття його на баланс, а також договору на обслуговування вказаних газопроводів.
Відповідач не надав доказів передачі спірного майна Колективним сільськогосподарським підприємством «Перше Травня» на баланс ПАТ «Харківгаз».
Сам факт обслуговування газопроводів, чи втрата документів або знаходження майна на балансі не є підставою для набуття на них права власності.
За таких обставин суд вважає позовні вимоги необґрунтованими, не доведеними та не підлягаючими задоволенню в повному обсязі.
Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на позивача.
Керуючись ст.ст. 328, 329 ЦК України, ст.ст. 33- 35, 43, 49, 82- 85 ГПК України,
ВИРІШИВ:
В позові відмовити повністю.
Повне рішення складено 02.11.2012 р.
Суддя
Ольшанченко В.І.