ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 5011-74/6710-2012 30.10.12
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs28230154) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs30929805) )
Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Чинчин О.В., судді Бойка Р.В., судді Любченко М.О., при секретарі судового засідання Козаковій І.В.
розглянув у відкритому судовому засіданні справу
За позовом - Публічного акціонерного товариства «КИЇВЕНЕРГО» до Публічного акціонерного товариства «Укртелеком» Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: 1.Головне управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради 2.Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна 3. Фонд державного майна України 4. Товариство з обмеженою відповідальністю «ТриМоб» про визнання права власності
Представники:
від Позивача: Яговенко І.О. (представник за довіреністю);
від Відповідача:1. Поліщук С.О. (представник за довіреністю);
2. Голембовська Г.А. (представник за довіреністю);
від Третьої особи 1: не з'явились;
від Третьої особи 2: не з'явились;
від Третьої особи 3: не з'явились;
від Третьої особи 4: не з'явились.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Публічне акціонерне товариство «КИЇВЕНЕРГО» (надалі також -«Позивач», «ПАТ «КИЇВЕНЕРГО») звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства «Укртелеком» (надалі також -«Відповідач», «ПАТ «Укртелеком»),
Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору -1. Головне управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради; 2.Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна; 3. Фонд державного майна України; 4. Товариство з обмеженою відповідальністю «ТриМоб» про визнання права власності на вбудовану будівлю трансформаторної підстанції № 3810 площею 45, 06 м. за адресою: м. Київ, вул. І.Кудрі, 40.
Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» зазначає, що на підставі наказу Міністерства енергетики та електрифікації України від 31 серпня 1995 № 177 у процесі корпоратизації створено Державну акціонерну енергопостачальну компанію АК «Київенерго», яка є правонаступником виробничого енергетичного об'єднання «Київенерго», його майна, прав та обов'язків.
На підставі зазначеного наказу Фонд державного майна України передав до статутного фонду новоствореному акціонерному товариству об'єкти нерухомого майна згідно з Переліком, до якого відноситься будівля трансформаторної підстанції № 3810 за адресою: м. Київ, вул. І.Кудрі, 40, що в свою чергу свідчить про належність спірного приміщення Позивачу.
Ухвалою Господарського суду м. Києва від 21 травня 2012 року порушено провадження у справі № 5011-74/6710-2012, розгляд справи призначено на 08 червня 2012 року.
В судовому засіданні 08 червня 2012 року представник ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» надав суду усні пояснення по суті спору.
Представники ПАТ «Укртелеком» в судовому засіданні проти позову заперечили та надали на вимогу ухвали суду Відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що ПАТ «Укртелеком» набуло права власності на спірне майно у встановленому законом порядку, а саме на підставі Наказу про створення ВАТ «Укртелеком» від 27 грудня 1999 року № 155 Державного комітету зв'язку та інформації України згідно з переліком майна, переданого до статутного фонду ВАТ «Укртелеком». Також, представники Відповідача подали копію Свідоцтва про право власності на будівлю АТС 294-296; копію Свідоцтва про право власності на нежитлову будівлю КПП; копію Свідоцтва на гараж; копію Технічного паспорту на нежитловий будинок по вулиці Івана Кудрі, 40; копію Переліку майна, переданого до статутного фонду ВАТ «Укртелеком»; довідку про балансову належність гаражу площею 414, 9 кв.м. за адресою м. Київ, вул.. І. Кудрі, 40 (літера В); інвентарну картку обліку основних засобів; копію витягу із статуту ПАТ «Укртелеком», копію Положення про Київську міську філію ПАТ «Укртелеком»; копію довідки ЄДРПОУ № 410521; копію довідки ЄДРПОУ № 396676, копію виписки з ЄДР № 794019.
У зв'язку із заявленим клопотанням представника Позивача про ознайомлення з матеріалами справи, в судовому засіданні 08 червня 2012 року оголошено перерву до 21 червня 2012 року.
20 червня 2012 року через загальний відділ діловодства суду від представник ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» отримано на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі довідку про те, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спори, немає справи зі спору між тими ж сторонами про той же предмет і з тих же підстав, та немає рішення цих органів з такого спору та копію довідки обслуговуючого банку про наявність відкритих рахунків від 11 червня 2012 року № 996/7/50-5.
Також, представником ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» подано письмові Клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна (далі БТІ), яке вмотивовано тим, що у разі задоволення позову та визнання права власності на вбудовану будівлю трансформаторної підстанції № 3810, у БТІ виникне обов'язок скасувати попередню реєстрацію права власності Відповідача на будівлю та зареєструвати право власності за Позивачем шляхом внесення відповідних змін до книги реєстрації та Клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Фонду державного майна України, яке вмотивовано тим, що у відзиві Відповідача від 08 червня 2012 року № 14/550 зазначено, що будівлю АТС 294-296, нежилу будівлю-контрольно-пропускного пункту та гаражу було передано Фондом державного майна України до статутного фонду ПАТ «Укртелеком» за переліком майна, складеним ФДМУ.
В судовому засіданні 21 червня 2012 року представники сторін надали суду усні пояснення по суті спору. Представник ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» підтримав заявлені Клопотання про залучення до участі у справі у якості Третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна та Фонд державного майна України.
Враховуючи вищевикладене, Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21 червня 2012 року відкладено розгляд справи на 13 липня 2012 року та залучено до участі у справі в якості Третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, Головне управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради, Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна та Фонд державного майна України.
25 червня 2012 року через загальний відділ діловодства суду від представника ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» отримано письмове Клопотання про витребування у Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна інформацію про те, чи є будівля трансформаторної підстанції № 3810 за адресою: вул. І.Кудрі, 40 у м. Києві, окремим об'єктом нерухомості, та чи входить вона до складу блоку надвірних споруд (гаражні бокси) за вказаною адресою; яка площа будівлі трансформаторної підстанції № 3810 за адресою: вул. І.Кудрі, 40 у м. Києві.
В судовому засіданні 13 липня 2012 року представники ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» та Фонду державного майна України надали суду усні пояснення по суті спору. Також, представником ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» подано Заяву про продовження строку розгляду справи на більш тривалий термін. Інші представники сторін в судове засідання не з'явились, про поважні причини неявки суд не повідомили.
Враховуючи вищевикладене, Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13 липня 2012 року відкладено розгляд справи на 01 серпня 2012 року та продовжено строк розгляду справи на 15 діб.
01 серпня 2012 року через загальний відділ діловодства суду від представника ПАТ «Укртелеком»отримано Клопотання про відкладення розгляду справи; Заяву про залучення в якості Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «ТриМоб», яке вмотивовано тим, що в спірних приміщеннях розміщено обладнання трансформаторної підстанції № 3810, частина якого належить ТОВ «ТриМоб»відповідно до акту розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін від 21 серпня 2007 року та акту введення в експлуатацію ОЗ-1 від 30 листопада 2009 року; Уточнення до відзиву на Позовну заяву про визнання права власності, в яких зазначено, що приміщення, в яких знаходиться обладнання ТП № 3810 не є вбудованою будівлею трансформаторної підстанції, а розмір приміщень, які використовує Позивач для розміщення обладнання ТП не відповідає дійсності.
В судовому засіданні 01 серпня 2012 року представник ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» надав суду усні пояснення по суті спору. Представник ПАТ «Укртелеком»проти позову заперечив, зазначивши що дана вимога ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» є незаконною та необґрунтованою. Представник Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна в судове засідання не з'явився, про поважні причини неявки Суд не повідомив, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином.
Представник Фонду державного майна України надав письмові Пояснення по справі, в яких зазначено, що переліки нерухомого майна, переданого до статутних капіталів АЕК «КИЇВЕНЕРГО» та ВАТ «Укртелеком», були складені відповідно до Положення про впорядкування передачі нерухомого майна, приватизованого у складі цілісного майнового комплексу або переданих до статутного капіталу господарського товариства, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 25 листопада 2003 року № 2097 (z1201-03) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2003 року за № 1201/8522 (z1201-03) .
Представник Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради надав суду письмові Пояснення на позовну заяву, в яких зазначено, що до Головного управління було надано Перелік нерухомого майна, переданого до статутного фонду ВАТ «Укртелеком» Фондом державного майна України, відповідно до якого об'єкти нерухомості -контрольно-пропускний пункт, навіс, гараж, розташовані на вул.. І. Кудрі, 40 були передані до статутного фонду ВАТ «Укртелеком».
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01 серпня 2012 року відкладено розгляд справи на 13 вересня 2012 року та призначено колегіальний розгляд справи.
Розпорядженням Голови Господарського суду міста Києва від 01 серпня 2012 року визначено склад суду для розгляду справи № 5011-74/6710-2012: головуючий суддя Чинчин О.В., суддя Бойко Р.В., суддя Любченко М.О.
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01 серпня 2012 року справу № 5011-74/6710-2012 прийнято до провадження вищезазначеною колегією суддів та призначено розгляд справи на 13 вересня 2012 року.
В судовому засіданні 13 вересня 2012 року представники ПАТ «КИЇВЕНЕРГО», ПАТ «Укртелеком» та Фонду державного майна України надали суду усні пояснення по суті спору. Інші представники сторін в судове засідання не з'явились, про поважні причини неявки Суд не повідомили, про час і місце судового засідання були повідомлені належним чином.
У зв'язку з неподанням Київським міським бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна витребуваних судом документів, залученням в якості Третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТриМоб» та витребуванням додаткових доказів по справі, Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13 вересня 2012 року відкладено розгляд справи на 27 вересня 2012 року
27 вересня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано від представника ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» Уточнення позовних вимог, в яких зазначено, що після порушення провадження у справі Відповідачем у судовому засіданні було надано технічний звіт, який складено Комунальним підприємством «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна». Цей документ складено відповідно до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24.05.2001 № 127 (z0582-01) . Згідно з журналом внутрішніх обмірів та розрахунків площ будівлі на вул. І. Кудрі, 40 в м. Києві, до загальної площі 414, 9 кв. м. включено частину приміщень трансформаторної підстанції № 3810 загальною площею 56,10 кв. м. (а саме приміщення № 1, 2, 3, 4 та 5 на поверховому плані будівлі літери "В"), які було передано Фондом державного майна України до статутного фонду «Київенерго». Таким чином, Публічне акціонерне товариство «Київенерго»просить визнати право власності на вбудоване приміщення трансформаторної підстанції № 3810 площею 56,10 кв. м. за адресою: м. Київ, вул. І.Кудрі, 40.
Також, 27 вересня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано від представника ПАТ «Укртелеком» Доповнення до відзиву на Позовну заяву про визнання права власності, в якому зазначено, що згідно з наданою Суду документацією приміщення трансформаторної підстанції належить ПАТ «Укртелеком», а обладнання ТП 3810 є частиною гаражу, який будувався для забезпечення виконання ПАТ «Укртелеком» своїх статутних завдань та обов'язків. Крім того, в 2009 році ПАТ «Укртелеком» у встановленому законом порядку набуло право власності на будівлю гаражу та зареєструвало його. Також, Відповідач зазначає, що законодавством не передбачено такого поняття, як «вбудована будівля». Таким чином, Позивачем в обґрунтуванні позовних вимог не надано доказів, які б підтверджували факт передачі Позивачу саме «вбудованої будівлі трансформаторної підстанції».
Крім того, 27 вересня 2012 року від представника ПАТ «Укртелеком» отримано Клопотання про витребування у Позивача документів для огляду в судовому засіданні, а саме оригінал або належним чином засвідчену копію Переліку майна, переданого до статутного фонду Акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго» Фондом державного майна України згідно з наказом Міністерства енергетики та електрифікації України про створення «Державної акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго» від 31 серпня 1995 № 177», оскільки копія даного документу, що міститься в матеріалах справи, не містить дати його підписання, нумерація сторінок не відповідає дійсності (перша і друга сторінки мають однаковий номер -1), сторінки надруковані різним шрифтом, що наводить на сумнів наявності оригіналу документу у Позивача.
Від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «ТриМоб» 27 вересня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано Письмові пояснення, в яких зазначено, що Позивачем, як власником спірного майна, не надано доказів які б підтверджували, що введене в експлуатацію майно у 1973 році дійсно існує та використовується, як «вбудована будівля трансформаторної підстанції» станом на 16 травня 2012 року.
В судовому засіданні 27 вересня 2012 року представник ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» на підтвердження позовних вимог, надав Суду копію розпорядження від 26 грудня 1975 року. Представники ПАТ «Укртелеком» та ТОВ «ТриМоб» надали суду усні пояснення по суті спору. Інші представники в судове засідання не з'явились, про поважні причини неявки Суд не повідомили, про час і місце судового засідання були повідомлені належним чином.
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27 вересня 2012 року відкладено розгляд справи на 10 жовтня 2012 року та зобов'язано Приватне акціонерне товариство «Київпроект» надати Суду оригінал або належним чином засвідчену копію «Проект БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительная часть. Киев 1972» та письмову інформацію, а саме:
- Чи передбачено «Проектом БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительная часть. Киев 1972» приміщення трансформаторної підстанції (м. Київ, вул. І.Кудрі, 40)?
- Яка проектна площа зазначених приміщень, та де вони знаходяться на плані?
10 жовтня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано від представника ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» Додаткові пояснення, в яких зазначено, що ФДМ України передано окремі об'єкти у м. Києві по вул. І . Кудрі, 40 спеціалізованим підприємствам для виконання їх статутних цілей. Така, ПАТ «Укртелеком», як підприємству зв'язку, передано до статутного фонду виключно приміщення АТС, а ПАТ «КИЇВЕНЕРГО», як підприємству енергопостачання, будівлю та обладнання трансформаторної підстанції № 3810.
Від представника ПАТ «Укртелеком» 10 жовтня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано Клопотання про залучення до матеріалів справи пояснень спеціаліста Черевичного В.А., як особи, яка має кваліфікаційний сертифікат інженера-проектувальника та спеціальні знання щодо інженерно-будівельного проектування.
Від представника Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна отримано Відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що згідно вимог чинного законодавства України Позивачу необхідно звернутись до Головного управління комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) для оформлення права власності (отримання свідоцтва про право власності).
В судовому засіданні 10 жовтня 2012 року представники ПАТ «КИЇВЕНЕРГО», ПАТ «Укртелеком», Фонду державного майна України та ТОВ «ТриМоб» надали суду усні пояснення по суті спору. Інші представники сторін в судове засідання не з'явились, про поважні причини неявки суд не повідомили. Представником ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» заявлено усне клопотання про оголошення по справі перерви для уточнення позовних вимог.
У зв'язку з заявленим Клопотанням представника ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» в судовому засіданні оголошено перерву до 30 жовтня 2012 року.
22 жовтня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано від ПАТ «КИЇВПРОЕКТ», на виконання вимог ухвали суду, належним чином засвідчені копії «Проекту БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев 1972», який був використаний при будівництві блоку надвірних споруд за адресою м. Київ, вул. І. Кудрі, 40. В поясненнях ПАТ «КИЇВПРОЕКТ» зазначено, що згідно «Проекту БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев 1972» передбачені приміщення для розміщення обладнання трансформаторної підстанції, а проектування технічного обладнання передбачено «Алюбом № 3. Электротехническая часть. Киев 1972». В проектній документації «Проекта БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев 1972», розмір проектної площі приміщень, в яких передбачалося розміщення обладнання трансформаторної підстанції не вказаний, в проекті передбачені розміри по осям.
30 жовтня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано від ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» Письмові пояснення, в яких зазначено, що ФДМ України передано окремі об'єкти у м. Києві по вул. І . Кудрі, 40 спеціалізованим підприємствам для виконання їх статутних цілей. Так, ПАТ «Укртелеком», як підприємству зв'язку, передано до статутного фонду виключно приміщення АТС, а ПАТ «КИЇВЕНЕРГО», як підприємству енергопостачання, будівлю та обладнання трансформаторної підстанції № 3810. Таким чином, Позивач фактично уточнює позовні вимоги та просить Суд визнати за ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» право власності на будівлю трансформаторної підстанції № 3810 площею 56,10 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. І . Кудрі, 40.
Від представника ПАТ «Укртелеком» 30 жовтня 2012 року через загальний відділ діловодства суду отримано Додаткові пояснення по справі, в яких зазначено, що Позивачем необґрунтовано збільшено площу приміщень, в яких знаходиться обладнання трансформаторної підстанції № 3810 з 45,06 кв.м. до 56,10 кв.м. Позивачем невірно визначено площу приміщень в яких розміщено трансформаторну підстанцію шляхом включення до площі приміщень групу приміщень 1, до складу якої входять приміщення площею 2,3 кв.м. та приміщення площею 10,0 кв.м. При цьому, згідно з наданими ПАТ «КИЇПРОЕКТ» документами та фактичними даними загальна площа приміщень в яких розміщено обладнання ТП 3810 є 43,8 кв.м. Також, на підтвердження Додаткових пояснень, представником ПАТ «Укртелеком» надано Висновок № 10-02 експертного будівельно-технічного дослідження об'єкта нерухомості за адресою: м. Київ, вул.. І. Кудрі, 40 (по замовленню ПАТ «Укртелеком»).
В судовому засіданні 30 жовтня 2012 року представник ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» підтримав вимоги та доводи позовної заяви та просив задовольнити її в повному обсязі. Представники ПАТ «Укртелеком» проти позову заперечили з підстав недоведеності та безпідставності позовних вимог.
Представники Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради; Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна; Фонду державного майна України та Товариства з обмеженою відповідальністю «ТриМоб» в судове засідання не з'явились, про поважні причини неявки суд не повідомили.
Враховуючи те, що матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи по суті, Суд вважає, що неявка в судове засідання представників Третіх осіб не є перешкодою для прийняття рішення у даній справі.
Відповідно до статті 82 Господарського процесуального кодексу України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.
У судовому засіданні 30 жовтня 2012 року, на підставі статті 85 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Розглянувши подані документи і матеріали та заслухавши пояснення представників Позивача та Відповідача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -
ВСТАНОВИВ:
Відповідно до наказу Міністерства енергетики та електрифікації України від 31 серпня 1995 № 177 у процесі корпоратизації створено Державну акціонерну енергопостачальну компанію «Київенерго», яка є правонаступником виробничого енергетичного об'єднання «Київенерго», його майна, прав та обов'язків.
На підставі вищезазначеного наказу Фонд державного майна України передав до статутного фонду Акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго»об'єкти нерухомого майна згідно Переліку, до якого належить трансформаторна підстанція № 3810, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. І.Кудрі, 40, інвентарний номер об'єкта 8030380 вартістю 46 660 947, 42 карбованців.
Як вбачається з матеріалів справи, передане до статутного фонду майно було прийнято Акціонерним товариством «Київенерго»та поставлено на облік у філіалі «Кабельні мережі Київенерго», що підтверджується інвентарною карткою обліку основних засобів, оформленою за типовою формою № 03-6 згідно з наказом Міністерства статистики України від 29 грудня 1995 року № 352.
3 листопада 2010 року Позивач звернувся з Листом № 039/57-5761 до Київського міського бюро технічної інвентаризації КМДА з проханням провести технічну інвентаризацію трансформаторної підстанції № 3810.
Листом від 15 березня 2011 року за № 11431 (И-2011) Позивача було повідомлено про неможливість провести технічну інвентаризацію у зв'язку з тим, що приміщення трансформаторної підстанції вже було проінвентаризовано та включено до правовстановлюючих документів ВАТ «Укртелеком».
Як вбачається з матеріалів справи, згідно з наказом про створення ВАТ «Укртелеком» від 27 грудня 1999 року № 155, Державний комітет зв'язку та інформації України передав до статутного фонду Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком» нерухоме майно за Переліком. Серед зазначеного майна була передана будівля АТС 294-296, контрольно-пропускний пункт та гараж, які розташовані за адресою: місто Київ, вулиця Івана Кудрі, 40.
Передане до статутного фонду майно (гараж) було прийнято ВАТ «Укртелеком»та передано на облік у Київській міській філії ВАТ «Укртелеком», що підтверджується Інвентарною карткою обліку основних засобів, що обліковуються на балансі Київської міської філії ПАТ «Укртелеком»№ 103003426, яка складена за типовою формою, затвердженою наказом Міністерства статистики України від 29 грудня 1995 року № 352.
16 липня 2009 року ВАТ «Укртелеком» на підставі наказу Головного управління комунальної власності м. Києва отримало Свідоцтво про право власності № 530В, яким визначено, що будівля АТС 294-296 площею 4778,70 кв.м., нежила будівля контрольно-пропускний пункт площею 46,00 кв.м., гараж площею 414,90 кв.м., які розташовані в місті Києві, вулиця Івана Кудрі, 40 (літери А, Б, В) належать Відкритому акціонерному товариству «Укртелеком»на праві приватної власності.
Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, представник ПАТ «Київенерго» зазначає, що на підставі наказу Міністерства енергетики та електрифікації України від 31 серпня 1995 № 177 Фонд державного майна України передав до статутного фонду Акціонерного товариства «Київенерго» об'єкти нерухомого майна згідно з Переліком, до якого відноситься будівля трансформаторної підстанції № 3810 за адресою: м. Київ, вул. І.Кудрі, 40, що в свою чергу свідчить про належність спірного приміщення Позивачу.
Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Суд вважає, що позовні вимоги Позивача підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.
Відповідно статті 1 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» від 09 липня 2010 року № 2480-VI, трансформаторна підстанція -це електрична установка відкритого або закритого типу, призначена для розподілу або перетворення електричної енергії.
Згідно з пунктом 1.2. постанови Національної комісії регулювання електроенергетики «Про затвердження Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж» від 12 червня 2008 року № 691 (z0732-08) , трансформаторна підстанція -електрична підстанція, призначена для перетворення електричної енергії однієї напруги в енергію іншої напруги за допомогою трансформаторів.
Відповідно до статті 181 Цивільного кодексу України, до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.
У відповідності до статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» (в редакції від 01 липня 2004 року № 1952-IV), права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав.
Як встановлено Судом, право власності на будівельну частину трансформаторної підстанції позивачем не реєструвалося, оскільки на момент передачі чинне законодавство не вимагало обов'язкової реєстрації.
У відповідності до статті 317 Цивільного кодексу України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.
Згідно статті 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.
Частиною 2 статті 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.
Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні (стаття 321 Цивільного кодексу України).
Відповідно до частин 1, 2 статті 386 Цивільного кодексу України, держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності. Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.
Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (стаття 392 Цивільного кодексу України).
Відповідно до статті 12 Закону України «Про господарські товариства» (в редакції, чинній станом на момент передачі майна до статутного фонду), товариство є власником майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність.
Відповідно до наказу Міністерства енергетики та електрифікації України від 31 серпня 1995 № 177 у ході корпоратизації та створення ДАЕК «Київенерго»Фонд державного майна України передав до статутного фонду Позивача об'єкти нерухомого майна згідно з Переліком, у т.ч. і ТП № 3810, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. І.Кудрі, 40, інвентарний номер об'єкта 8030380 вартістю 46 660 947, 42 карбованців.
Суд зазначає, що відповідно до переліку скорочень, який міститься наприкінці Переліку майна, переданого до статутного фонду Акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго», ТП -це Будівля трансформаторної підстанції.
Крім того, письмовими поясненнями Фонду державного майна України підтверджується, що на підставі Наказу № 177 від 31 серпня 1995 Міністерства енергетики та електрифікації України, Фонд передав до статутного капіталу АЕК «Київенерго»майно, у тому числі і трансформаторну підстанцію, яка є предметом спору.
Враховуючи вищевикладене, Суд приходить до висновку, що до статутного фонду Позивача державою було передано складну річ (приміщення та обладнання ТП) з метою використання її за призначенням для здійснення діяльності з забезпечення споживачів електричною енергією. З цього моменту позивач є власником будівлі ТП в силу статті 12 Закону України «Про господарські товариства» (у редакції, чинній станом на момент відповідної передачі), згідно якої товариство є власником майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність.
Аналогічна позиція викладена в Постанові Вищого господарського суду України від 11 травня 2011 року у справі № 37/244, що спростовує доводи ПАТ «Укртелеком»про те, що трансформаторна підстанція № 3810, яка знаходиться в м. Києві по вул. І. Кудрі, 40 не є нерухомими майном (будівлею).
З письмових пояснень ПАТ «КИЇВПРОЕКТ», які містяться в матеріалах справи, вбачається, що для будівництва блоку надвірних споруд за адресою м. Київ, вул.. І. Кудрі, 40 було використано «Проект БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев. 1972».
Як вбачається з матеріалів справи, а саме «Проекта БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев. 1972», Проектом передбачені приміщення для розміщення обладнання трансформаторної підстанції (Альбом I, розділ АР, Лист 4, цифра «4»Характеристики проекту).
Відповідно до Плану за поверхами на будівлю літера «В», по вулиці І. Кудрі, буд. № 40, наданого Київським міським бюро технічної інвентаризації та реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна, приміщення трансформаторної підстанції, яке визначене «Проектом БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев. 1972» складається з 4 груп приміщень:
- група приміщень 2 -приміщення площею 7,6 кв.м.;
- група приміщень 3 -приміщення площею 7,0 кв.м.;
- група приміщень 4 - приміщення площею 7,7 кв.м.;
- група приміщень 5- приміщення площею 11,0 кв.м. та приміщення площею 10,5 кв.м.
Суд не погоджується з доводами представника Позивача про те, що до загальної площі будівлі на вулиці І. Кудрі, 40 включено частину приміщень трансформаторної підстанції № 3810 загальною площею 56,10 кв..м (приміщення № 1, 2, 3, 4, 5), які було передано Фондом держаного майна України до статутного фонду «Київенерго», з огляду на наступне.
Відповідно до проектної документації «Проекту БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев. 1972»група приміщень № 1 (План за поверхами на будівлю літера «В», по вулиці І. Кудрі, буд. № 40) передбачалась як сміттєзбірник (Альбом I, розділ АР, Лист 4, цифра «3» Характеристики «Проекту БНС-72. Блок надворных сооружений АТС на 20-30 тыс. номеров. Альбом № 1. Архитектурно-строительную часть. Киев. 1972»), а тому не може бути віднесена до групи приміщень Трансформаторної Підстанції.
З урахуванням наведених положень норм чинного законодавства України та досліджених в ході судового розгляду обставин справи, Суд приходить до висновку, що позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «КИЇВЕНЕРГО» до ПАТ «Укртелеком» про визнання за ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» права власності на будівлю трансформаторної підстанції № 3810 площею 56,10 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. І . Кудрі, 40 підлягають частковому задоволенню, а саме визнанню за ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» права власності на будівлю трансформаторної підстанції № 3810 площею 43,8 кв.м. (група приміщень № 2, 3, 4, 5) за адресою: м. Київ, вул. І . Кудрі, 40.
Суд звертає увагу, що в обґрунтування заперечень на позовні вимоги ПАТ «КИЇВЕНЕРГО», представники ПАТ «Укртелеком» зазначають, що 16 липня 2009 року ВАТ «Укртелеком» на підставі наказу Головного управління комунальної власності м. Києва отримало Свідоцтво на право власності № 530 В, якими посвідчено, що будівля АТС 294-296 площею 4778,70 кв..м, нежила будівля контрольно-пропускний пункт площею 46 кв..м, та гараж, площею 414,90 кв.м., які розташовані в м. Києві по вул. І. Кудрі, 40 (літери А, Б, В) дійсно належать ВАТ «Укртелеком»(код 25160766) на праві приватної власності. Вказаний в даному Свідоцтві гараж був зареєстрований 06 жовтня 2009 року в Київському міському бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна на праві приватної власності за ВАТ «Укртелеком» за реєстровим № 3610-П. Таким чином, ПАТ «Укртелеком»вважає, що оскільки вищевказане Свідоцтво було у встановленому законом порядку зареєстроване та чинне на теперішній час, позовні вимоги ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» є безпідставними та такими, що не підлягають задоволенню.
Однак, Суд не може погодитись з такими твердженнями ПАТ «Укртелеком», оскільки, враховуючи встановлені Судом фактичні обставини справи щодо належності спірного майна Позивачеві та положення частини 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України, Суд вважає, що Свідоцтво на право власності № 530 В було видано з порушенням вимог законодавства України.
Також, ПАТ «Укртелеком» зазначає, що трансформаторна підстанція № 3810, що знаходиться в м. Києві по вул. І. Кудрі, 40 не є нерухомими майном (будівлею), яке нерозривно пов'язано з земельною ділянкою та з будівлею, тобто є рухомими майном і відповідно не могла бути передана ФДМУ як «будівля». На підтвердження зазначеного, Відповідачем надано Суду письмові пояснення Черевичного В.А., як особи, яка має кваліфікаційний сертифікат інженера-проектувальника та спеціальні знання щодо інженерно-будівельного проектування та Висновок № 10-02 експертного будівельно-технічного дослідження об'єкта нерухомості за адресою: м. Київ, вул.. І. Кудрі, 40 (по замовленню ПАТ «Укртелеком»), складеного ТОВ «Експертно-технічний центр «Статус».
Однак, Суд не може прийняти вищевказані письмові пояснення інженера-проектувальника та Висновок № 10-02 експертного будівельно-технічного дослідження об'єкта нерухомості, як докази у справі, оскільки пунктом 2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 4 від 23 березня 2012 року (v0004600-12) визначено, що не може розглядатись як судова експертиза у розуміння статті 1 Закону України «Про судову експертизу» та статті 41 ГПК висновок спеціаліста, наданий заявникові (юридичній чи фізичній особі) на підставі його заяви, навіть якщо відповідний документ має назву «висновок судового експерта»або подібну до неї, оскільки особа набуває прав та несе обов'язки судового експерта тільки після одержання нею ухвали про призначення експертизи.
Таким чином, вищевказані Пояснення інженера-проектувальника та Висновок № 10-02 експертного будівельно-технічного дослідження об'єкта нерухомості не можуть бути доказами у справі в розумінні господарського процесуального законодавства України.
Частиною 1 статті 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.
Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, Суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги Позивача підлягають частковому задоволенню.
Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.
На підставі викладеного, керуючись статтями 32, 33, 43, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -
В И Р І Ш И В:
1. Позов Публічного акціонерного товариства «КИЇВЕНЕРГО» задовольнити частково.
2. Визнати за Публічним акціонерним товариством «КИЇВЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ 00131305; місцезнаходження: 01001, м.Київ, пл. Івана Франка, 5) право власності на будівлю трансформаторної підстанції № 3810 площею 43,8 кв.м. (група приміщень № 2, 3, 4, 5) за адресою: м. Київ, вул. І. Кудрі, 40.
3. Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Укртелеком» (01601, м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 18, код ЄДРПОУ 34295099) на користь Публічного акціонерного товариства «Київенерго» (код ЄДРПОУ 00131305; місцезнаходження: 01001, м.Київ, пл. Івана Франка, 5) 1 256 (одну тисячу двісті п'ятдесят шість) гривень 62 копійки судового збору.
4. В іншій частині позовних вимог відмовити
5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.
6. рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Дата складання та підписання повного тексту рішення: 02 листопада 2012 року.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
О.В. Чинчин
Р.В. Бойко
М.О. Любченко