ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"02" жовтня 2012 р. Справа № 3/380-295/б
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs29404758) )
За заявою спільного підприємства Акціонерне товариство "Украгробізнес", м.Київ
до Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, м. Чернівці
про визнання банкрутом
суддя Дутка В.В.
представники
від комітету кредиторів -Маслей І.М., довіреність від 05.04.2011р., Сакалюк Т.В., довіреність від 10.02.2012р., Стрельніков В.В., ліквідатор ТОВ "Новоселицький ЛГЗ", Фуштей М.В., довіреність від 07.06.2012р.
від боржника -не з'явилися
від розпорядника майна -Нестіна О.В.
в засіданні приймав участь представник Головного управління юстиції у Чернівецькій області -Лавренчук Л.В.
СУТЬ СПОРУ: Ухвалою арбітражного суду Чернівецької області від 08.09.1999 р. за заявою СП АТ "Украгробізнес" порушено справу про банкрутство Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості.
Ухвалою від 11.04.2001р. у справі застосовано положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 12.04.2011р. призначено розпорядником майна Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро -горілчаної промисловості арбітражного керуючого Нестіну О.В.
29.08.2012р. до господарського суду Чернівецької області надійшли звіт розпорядника майна про проведену роботу та клопотання комітету кредиторів про припинення процедури розпорядження майном та визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури.
Ухвалою від 29.08.2012р. розгляд справи призначено в судовому засіданні 18.09.2012р., державному органу з питань банкрутства рекомендовано подати пропозиції щодо кандидатури ліквідатора Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості.
За відсутності пропозицій щодо кандидатури ліквідатора, розгляд справи ухвалою від 18.09.2012р. відкладався на 02.10.2012р.
01.10.2012р. розпорядник майна подав Аналіз показників фінансово-господарської діяльності Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості в період з 2011р. -перше півріччя 2012р., аналіз фінансово-господарського стану щодо виявлення ознак неплатоспроможності.
У судове засідання 02.10.2012р. представник Головного управління юстиції у Чернівецькій області подав суду лист Міністерства юстиції України від 01.10.2012р., яким запропоновано господарському суду призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Нестіну Олену Володимирівну (ліцензія серії АВ №499074 від 18.12.2009р.).
Представники комітету кредиторів, розпорядник майна просили задовольнити клопотання про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Нестіну О.В.
Представник боржника в засідання не з'явився, що не перешкоджає розгляду справи, оскільки належним чином повідомлений про час і місце слухання справи.
Заслухавши пояснення учасників судового процесу, розглянувши матеріали справи, суд задовольняє клопотання комітету кредиторів про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури з урахуванням такого.
Відповідно до Статуту Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, м. Чернівці, підприємство засноване на державній власності. Державна частка в статутному фонді складає 100%.
Відповідно до п. 5 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" положення цього закону застосовуються до юридичних осіб -підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів.
Таким чином, до боржника, що є об'єктом права державної власності і не підлягає приватизації та внесеного до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації може бути застосовано дві судові процедури банкрутства - процедура розпорядження майном та процедура мирової угоди.
Судові процедури: санація та ліквідація відносно боржника, що знаходиться в переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, можуть бути здійснені тільки після звернення керівних органів боржника в установленому законом порядку з клопотанням про виключення боржника з даного переліку та прийняття відповідного рішення про виключення боржника з переліку.
На звернення розпорядника майна від 24.04.2012р. №25/б щодо розгляду питання про виключення боржника з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомило, що Чернівецьке обласне державне об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості не включено до Переліку, затвердженого Законом України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (847-14) .
Відповідно до ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури (ст.1 Закону).
Згідно бухгалтерського балансу боржника станом на 01.07.2012р. його актив становить 3469 тис. грн., а пасив, згідно реєстру вимог кредиторів, затвердженого ухвалою від 30.06.2004р., становив 3 086 143,90 грн.
З наданого суду 29.08.2012р. звіту розпорядника майна Нестіної О.В. та проведеного розпорядником майна аналізу фінансово - господарської діяльності боржника встановлено, що виробнича діяльність підприємством не здійснюється з 2005р., у зв'язку з чим з 2004р. по 2011р. підприємством отримано збитків по балансу у сумі 6600,49 тис.грн., витрати підприємства в зазначений період склали 11466,71 тис грн., ліквідовано основних засобів первинною вартістю на суму 4940,5 тис грн. в т.ч. за рахунок зносу 3239,1 тис. грн., реалізовано основних засобів на суму з ПДВ 2531,24 тис.грн. при цьому порушено цілісність майнового комплексу. Основні засоби, що на сьогоднішній день обліковуються на балансі підприємства перебувають в стані не придатному для використання за призначенням та потребують значних капітальних вкладень для їх відтворення. За умов відсутності фінансування та надходження грошових потоків від виробничої діяльності, підприємство в зазначений період неодноразово залучало позикові кошти на загальну суму 2196,35 грн., що призвело до нарощування кредиторської заборгованості та утворенню нових зобов'язань. Відтворення виробництва на сьогоднішній день виявляється не можливим та потребує значних капітальних вкладень, окрім не погашеної конкурсної заборгованості, спостерігається щомісячне зростання не виплаченої заборгованості по заробітній платі та поточних платежах при цьому ситуація на підприємстві не змінюється в позитивному напрямку протягом майже одинадцяти років та навпаки погіршується. Станом на 01.07.2012р., за показниками балансу, загальна сума кредиторської заборгованості підприємства складає 7689,00 тис. грн., при цьому залишкова вартість основних засобів з урахуванням амортизації складає 3246,00 тис.грн., загальна вартість активів складає 3469,0 тис.грн., пасиви майже в два рази перевищують наявні активи, коефіцієнт покриття протягом тривалого періоду не змінюється та дорівнює критичному значенню 0,001. Фінансовий стан підприємства характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності.
27 серпня 2012 року комітет кредиторів Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості заслухав звіт головного бухгалтера про фінансово-господарську діяльність боржника за перше півріччя 2012р., який характеризується відсутністю виробничої діяльності на підприємстві, а фінансовий результат за перше півріччя 2012р. складає 454 тис. грн. чистого збитку. Поряд з цим, комітет кредиторів вирішив визнати незадовільною роботу керівника боржника щодо погашення вимог конкурсних кредиторів. Розпорядником майна доведено комітету кредиторів результати фінансово-економічного аналізу підприємства-боржника, інформацію щодо виключення Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості з переліку підприємств, що не підлягають приватизації. Інформацію розпорядника майна комітет кредиторів прийняв до відома та вирішив клопотати перед господарським судом про припинення процедури розпорядження майном, визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Нестіної О.В.; зобов'язати розпорядника майна повідомити Міністерство аграрної політики та продовольства України про прийняте комітетом кредиторів рішення щодо визнання Чернівецького обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості банкрутом.
На виконання рішення комітету кредиторів розпорядник майна подав суду докази повідомлення Міністерства аграрної політики та продовольства України про прийняте комітетом кредиторів рішення від 27.08.2012р.
Таким чином, враховуючи те, що фінансовий стан боржника є надкритичний, відсутні заяви кредиторів щодо укладення мирової угоди чи введення процедури санації, комітетом кредиторів відповідно до приписів ч.8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" прийнято рішення про відкриття ліквідаційної процедури.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" встановлено мораторій на застосування примусової реалізації майна державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків (далі - підприємства), до вдосконалення визначеного законами України механізму примусової реалізації майна.
Статтею 2 цього Закону передбачено, що для цілей цього Закону під примусовою реалізацією майна підприємств розуміється відчуження об'єктів нерухомого майна та інших основних засобів виробництва, що забезпечують ведення виробничої діяльності цими підприємствами.
Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 10 червня 2003 року N 11-рп/2003 (v011p710-03) у справі про мораторій на примусову реалізацію майна при застосуванні статті 2 Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" в частині відчуження рухомого та іншого майна підприємств дія мораторію не поширюється на відчуження рухомого та іншого майна підприємств, що забезпечує ведення їх виробничої діяльності. Дія мораторію також не поширюється на продаж об'єктів нерухомого майна та інших засобів виробництва, що не забезпечують виробничу діяльність підприємства-боржника у процедурі санації.
Таким чином, Законом не заборонено введення ліквідаційної процедури щодо державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 відсотків, мораторій введено лише на продаж окремих видів майна (постанови ВГСУ від 26.01.2011р. у справі №18/171, від 09.02.2012р. у справі №23/487-46/678б).
Нормою ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що державний орган з питань банкрутств пропонує господарському суду кандидатури арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) для державних підприємств або підприємств, у статутному фонді яких частка державної власності перевищує двадцять п'ять відсотків, щодо яких порушена справа про банкрутство, та в інших випадках, передбачених цим Законом.
З огляду на вищевикладене, суд приймає пропозицію Міністерства юстиції України про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Нестіну Олену Володимирівну.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22, 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Чернівецьке обласне державне об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (м.Чернівці, вул.Хотинська, 6, код 00384682) визнати банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.
2. Ліквідатором призначити арбітражного керуючого Нестіну Олену Володимирівну (ліцензія серії АВ №499074 від 18.12.2009р., м.Чернівці, вул.Гоголя, буд.6, кв.7).
3. Ліквідаційну процедуру провести у дванадцятимісячний строк.
4. Зобов'язати ліквідатора у п'ятиденний строк з дня прийняття цієї постанови опублікувати відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах. Оголошення повинне містити відомості, передбачені ч. 5 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
5. Зобов'язати ліквідатора щомісячно надавати суду звіт про хід ліквідаційної процедури для здійснення судового контролю.
6. Ліквідатору після закінчення ліквідаційної процедури надати суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс банкрута.
7. Ліквідатору забезпечити належне оформлення, упорядкування та зберігання всіх, в тому числі фінансово-господарських документів банкрута протягом ліквідаційної процедури з метою передачі всіх архівних документів банкрута після припинення провадження у справі про банкрутство до архівної установи.
8. Копію ухвали надіслати сторонам, ліквідатору, Головному управлінню юстиції у Чернівецькій області, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Державному концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (концерну "Укрспирт").
Суддя
В.В.Дутка