• Сплата ПДВ підприємством, розташованим у Чорнобильській зоні



Підприємство, розташоване й зареєстроване в зоні гарантованого добровільного відселення та посиленого радіологічного контролю, за обсягами реалізації продукції підпадає під категорію осіб, які зобов’язані зареєструватися як платники ПДВ. Чи потрібно реєструватися та сплачувати ПДВ такому підприємству?

Відповідно до ст. 7 Закону України від 27.02.91 р. № 791-XII «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон № 791-XII), який набрав чинності з 01.07.91 р., підприємства, об’єднання i організації, колгоспи, радгоспи, розташовані в зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, звільняються від оподаткування, крім платежів i відрахувань до місцевих бюджетів.
Щодо можливості застосування зазначеної норми в частині ПДВ при реалізації (продажу) товарів (робіт, послуг) на митній території України слід зауважити, що ПДВ було запроваджено на території України з 01.10.92 р. Законом України «Про податок на добавлену вартість», дію якого було зупинено Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 p. № 14-92 «Про податок на добавлену вартість», що набрав чинності з 06.01.93 р. та діяв до 01.10.97 р.
Згідно із Законом України від 19.11.93 р. № 3630-ХІІ «Про внесення змін до декретів Кабінету Міністрів «Про податок на добавлену вартість» та «Про акцизний збір» додаткові пільги щодо ПДВ надавалися виключно рішеннями Верховної Ради України тільки по окремих товарах (роботах, послугах), а не для окремих платників. Звільнення від обкладання ПДВ оборотів з реалізації товарів (робіт, послуг) на території України для підприємств, об’єднань i організацій, колгоспів, розташованих у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, ні Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 14-92 «Про податок на добавлену вартість», ні окремими постановами Верховної Ради України не було передбачено.
Починаючи з 01.10.97 р., порядок обкладання та внесення до бюджету ПДВ за операціями з продажу товарів (робіт, послуг) регулюється Законом № 168/97-ВР, п. 11.4 ст. 11 якого встановлено, що зміни порядку обкладання ПДВ, у тому числі надання додаткових пільг, можуть здійснюватися лише внесенням змін до цього Закону.
Підсумовуючи вищенаведене, слід зазначити, що Законом № 168/97-ВР також не передбачено звільнення від обкладання ПДВ ні загалом для підприємств, об’єднань i організацій, колгоспів, розташованих у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, ні для операцій з продажу товарів (робіт, послуг) на території України, які здійснюють зазначені підприємства. При цьому на підприємства, об’єднання i організації, колгоспи, розташовані у зонах гарантованого добровільного відселення, яких зареєстровано як платників ПДВ, поширюються без обмежень норми Закону № 168/97-ВР.
Крім того, у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю згідно зі ст. 16 Закону № 791-XII заборонено будівництво нових, розширення діючих підприємств, безпосередньо не пов’язаних із забезпеченням радіоекологічного, соціального захисту населення, а також умов його життя та праці.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 січень 2003 року