• Відшкодування ПДВ за наявності підтверджуючих документів



Після документальної перевірки платника, який заявив до відшкодування ПДВ, було встановлено факти виникнення кредиторської заборгованості тільки за передоплатою. При цьому накладні, що свідчать про фактичне одержання товарів (робіт, послуг), у нього відсутні. Чи можна застосувати механізм відшкодування сум ПДВ у цьому випадку?

Підпунктом 7.2.3 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР визначено, що податкова накладна є звітним податковим i одночасно розрахунковим документом. Податкова накладна виписується на кожну або часткову поставку товарів (робіт, послуг).
Відповідно до Порядку проведення розрахунків щодо відшкодування сум податку на додану вартість у частині, що належить зарахуванню на поточний рахунок платника податку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1270 (далі — Порядок), до протокольного рішення додаються такі документи:
заява платника податку про його згоду на отримання відшкодування ПДВ згідно з цим Порядком;
довідка та висновок органу державної податкової служби про суми відшкодування ПДВ, які видаються за місцем реєстрації платника податку, якому належне відшкодування;
довідка органу державної податкової служби про податкову заборгованість, що видається за місцем реєстрації платника податку, який має податкову заборгованість;
акт звірення розрахунків між платниками податків — учасниками схеми розрахунку, договори, рахунки-фактури, накладні та інші документи, що підтверджують наявність господарських відносин.
Тобто, якщо у платника податку відсутній хоча б один з перерахованих вище підтверджуючих документів, то здійснити відшкодування ПДВ відповідно до Порядку не можна.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 1 січень 2003 року