ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
іменем України
про визнання боржника банкрутом
27.08.2012 справа № 46/588-б
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs29718320) ) ( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs27296780) )
За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Шляхове будівництво "Альтком" До Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" (ідентифікаційний код 34577541) Про Банкрутство Суддя Омельченко Л.В.
Представники:
Від боржника ОСОБА_2 -директор, ОСОБА_3 - представник за довіреністю від 10.01.2012 р.Арбітражний керуючийАлескерова С.І. -розпорядник майнаВід комітету кредиторів 1. Публічне акціонерне товариство "Південьзахідшляхбуд" -не з'явився; 2. Компанія "Rodel Trading Limited" -ОСОБА_6 (довіреність від 22.11.2011 р.); 3. Компанія "Ferris Enterprises NY" -не з'явився
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Шляхове будівництво "Альтком" (далі -заявник) звернулося до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "БрейнБау-Холдінг Шляхбуд" у зв'язку з неспроможністю останнього сплатити прострочену безспірну заборгованість у розмірі 1 976 916,52 грн.
Провадження у справі за вказаною заявою порушено ухвалою Господарського суду міста Києва № 46/588-б від 30.12.2010 р.
07.02.2011 р. у справі № 46/588-б винесено ухвалу підготовчого засідання з відповідними процесуальними наслідками, якою, зокрема було визнано розмір безспірних грошових вимог ініціюючого кредитора до боржника в розмірі 1 977 001,52 грн., призначено розпорядника майна боржника та ін.
09.07.2012 р. відбулося попереднє судове засідання, в якому були розглянуті всі заяви з грошовими вимогами до боржника, які надійшли до суду та які були включені до реєстру вимог кредиторів, а також затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд". Зокрема, кредитором боржника було визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Шляхове Будівництво "Альтком" на суму 1 977 001,52 грн., Товариство з обмеженою "БМК Планета - Міст" на суму 3 980 686,98 грн., Публічне акціонерне товариство "Південьзахідшляхбуд" на суму 787 429,23 грн., Компанію "Rodel Trading Limited" на суму 85,00 грн. та 6 607 613,00 доларів США, що еквівалентно 52 490 216,91 грн. (четверта черга), Компанію "Ferris Enterprises NY" на суму 85,00 грн. та 821 050,63 грн., що еквівалентно 6 527 927,24 грн.
У липні 2012 року через відділ діловодства суду від розпорядника майна надійшла заява про залучення до матеріалів справи додаткових документів, а саме: журнали реєстрації кредиторів на зборах кредиторів та зборах комітету кредиторів боржника та протоколи зборів кредиторів і комітету кредиторів. З поданих документів вбачається прийняття комітетом кредиторів рішення про визнання боржника банкрутом, відкриття відносно нього ліквідаційної процедури і призначення ліквідатора.
Для розгляду в установленому порядку рішення комітету кредиторів боржника щодо скорочення процедури розпорядження майном та відкриття ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" у справі № 46/588-б на 27.08.2012 р. було призначено судове засідання, куди викликано боржника, голову комітету кредиторів, розпорядника майна.
У судове засідання, призначене на 27.08.2012 р., з'явилися представник боржника, представник голови комітету кредиторів та розпорядник майна боржника.
Представник голови комітету кредиторів клопотав перед судом про визнання боржника банкрутом, відкриття відносно нього ліквідаційної процедури та просив призначити його ліквідатором арбітражного керуючого Алескерову С.І. відповідно до рішення комітету кредиторів, оформленого протоколом від 23.07.2012 р.
Розпорядник майна надав суду поточний звіт про виконану роботу та підтримав правову позицію представника голови комітету кредиторів.
Представники боржника заперечень щодо наведених вимог не навели.
Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення розпорядника майна і представників боржника та голови комітету кредиторів, суд вважає заявлені вимоги щодо відкриття відносно боржника ліквідаційної процедури правомірними та такими, що підлягають задоволенню, зважаючи на таке.
Виходячи з приписів ч. 9 ст. 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов'язок скликання зборів кредиторів боржника, а також проведення аналізу його фінансової, господарської та інвестиційної діяльності покладено на розпорядника майна.
Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів та уповноважену особу акціонерів або учасників товариства з обмеженою чи додатковою відповідальністю про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.
Згідно з ч. 5 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" рішення про вибори членів комітету кредиторів відноситься до компетенції зборів кредиторів. .
Рішення про створення та склад комітету кредиторів направляється до господарського суду (ч. 7 ст. 16) .
Відповідно до ч. 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скоро чення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника, звернення до суду з клопо танням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, про припинення повно важень арбітражного керуючого (розпорядника майна) та про призначення нового арбітражного керуючо го тощо.
Рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається від повідно до частини четвертої цієї статті (ч. 9 ст. 16).
Як вбачається з матеріалів справи, 19.07.2012 р. відбулися збори кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд", якими прийнято рішення про обрання комітету кредиторів у складі трьох кредиторів, а саме: Публічного акціонерного товариства "Південьзахідшляхбуд", Компанії "Rodel Trading Limited", Компанії "Ferris Enterprises NY", що відображено у відповідному протоколі (примірник в матеріалах справи).
У подальшому на засіданні комітету кредиторів було прийнято рішення про обрання головою комітету кредиторів Компанії "Rodel Trading Limited" в особі його уповноваженого представника та звернення до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом та відкриття щодо нього ліквідаційної процедури, а також призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" арбітражного керуючого Алескерової С.І. Зазначені рішення оформлені відповідним протоколом засідання комітету кредиторів боржника № 2 від 23.07.2012 р.
У ході судового засідання судом встановлено, що станом на 27.08.2012 р. повідомлень про виконання боржником грошових зобов'язань не поступало, не надходило заяв від потенційних інвесторів щодо оздоровлення фінансового становища боржника, а також письмових вимог від комітету кредиторів боржника щодо санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" чи припинення провадження у справі № 46/588-б.
У ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених цим Законом.
Згідно зі ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором може бути призначено фізичну особу -суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.
Судом встановлено, що запропонована комітетом кредиторів особа ліквідатора, а саме: арбітражний керуючий Алескерова С.І. узгоджується з приписами чинного законодавства, строк, в який заявлено вимогу про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури також не суперечить вимогам закону.
За таких обставин, оскільки вимоги комітету кредиторів є обґрунтованим та заявленими в рамках приписів Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , процедура розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" підлягає припиненню, а підприємство-боржник -визнанню банкрутом з відповідними процесуальними наслідками.
Згідно зі ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
Керуючись ч. 1 ст. 24 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" (01004, м. Київ, вул. Рогнідинська, 5/14, ідентифікаційний код 34577541).
2. Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" -арбітражного керуючого Алескерової Саміри Ільхамівни.
3. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" (01004, м. Київ, вул. Рогнідинська, 5/14, ідентифікаційний код 34577541).
4. Скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
5. Відкрити ліквідаційну процедуру.
6. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Брейн Бау-Холдінг Шляхбуд" арбітражного керуючого Алескерову Саміру Ільхамівну (ліцензія серії НОМЕР_2 від 17.01.2011 р., місце проживання: АДРЕСА_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_1).
7. Зобов'язати ліквідатора у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів боржника, що ліквідується власником, та повідомлення їх (кредиторів) про визнання зазначеного боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
8. Зобов'язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення у офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).
9. Зобов'язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд та надати докази їх визнання або ж відхилення в установленому порядку.
10. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
11. Строк виконання усіх грошових зобов'язань вважати таким, що настав з 27.08.2012 р.
12. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 27.08.2012 р.
13. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 27.08.2012 р.
14. Зобов'язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 27.07.2013 р.
15. Копію постанови направити боржнику, кредитору, ліквідатору, а також для відома до Державної податкової адміністрації у м. Києві, прокуратури, податкового органу та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.
Суддя
Л.В. Омельченко