ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 5011-66/8201-2012 08.08.12
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs26534672) )
Суддя господарського суду міста Києва Гончаров С.А.
при секретарі судового засідання Климович М.І.
розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи
за позовом: ОСОБА_1
до відповідача: Відкритого акціонерного товариства "Управління спеціальних машин"
за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство «Холдінгова компанія «Київміськбуд»
про визнання недійсними рішення чергових загальних зборів акціонерів, які було проведено 25.04.2012 року
за участю представників сторін:
від позивача: ОСОБА_2 за довіреністю № 2502 від 05.07.12
від відповідача: Рачинський В.А. за довіреністю від 14.05.12
Гарматюк А.Д. за довіреністю від 25.07.12
третьої особи: не з'явились
СУТЬ СПОРУ:
Позивач, ОСОБА_1, звернувся до господарського суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Управління спеціальних машин" про визнання недійсним рішення чергових загальних зборів акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин", які було проведено 25.04.2012 року
В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення законодавства при скликанні та проведенні загальних зборів акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин", які було проведено 25.04.2012 року.
Позивач стверджує, що він є учасником Відкритого акціонерного товариства "Управління спеціальних машин", та був обраний членом наглядової ради акціонерного товариства. Позивач посилається на порушення ч. 2 ст. 52 Закону України "Про акціонерні товариства», в частині виключної компетенції саме наглядової ради на скликання та проведення загальних зборів.
Позивач наполягає на порушенні його прав, як учасника товариства, а саме, права на управління товариством, оскільки спірними, неправомірно проведеними зборами було незаконно, на його думку, змінено, зокрема, склад наглядової ради.
Відповідач у відзиві на позов проти позовних вимог заперечив, стверджуючи, що наглядова рада товариства не виконувала своїх повноважень, засідань не проводила, а тому взагалі не могла виконувати свої функції шляхом реалізації своєї компетенції, передбаченої Законом України "Про акціонерні товариства» (514-17) та діючою редакцією статуту товариства.
Відповідач заявляє, що позивач, як колишній голова наглядової ради відповідача недобросовісно, шляхом зловживання своїми повноваженнями, сприяв протиправній зміні керівника відповідача із ОСОБА_3 на ОСОБА_4 всупереч інтересам акціонерів та з метою дестабілізації діяльності відповідача.
Відповідач стверджує, що наглядова рада ніяким чином не захищає інтереси акціонерів, не сприяє реалізації їх прав, а переслідує досягнення цілей та мети тільки однієї особи -позивача, який був членом наглядової ради до 25.04.2012р. Оскільки наглядова рада фактично не працювала та не скликала загальні збори, правління, з урахуванням звернення члена наглядової ради ОСОБА_5 прийняло ряд рішень, направлених на організацію скликання загальних зборів.
Відповідач наполягає на тому, що діючою редакцією статуту повноваження щодо скликання загальних зборів, підготовку порядку денного прийняття рішення про дату їх проведення та інш. Віднесені до виключних повноважень правління та ніяк не могли вирішуватись наглядовою радою.
Відповідач також наполягає на тому, що прийнятим 25.04.2012р. рішенням, а саме скликання річних загальних зборів акціонерів товариства правлінням, а не наглядовою радою були порушені якісь його права чи таке скликання зборів вплинуло б на прийняті акціонерами рішення.
Ухвалою по справі від 25.07.2012р. до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача залучено Публічне акціонерне товариство «Холдінгова компанія «Київміськбуд».
Третьою особою позовні вимоги позивача підтримані та також зазначено про суттєве порушення законодавства при скликанні та проведенні 25.04.2012 року загальних зборів акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин".
Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін, суд
ВСТАНОВИВ:
Як вбачається із сертифікату акцій АВ № 936528 позивач, ОСОБА_1 є акціонером Відкритого акціонерного товариства "Управління спеціальних машин" та володіє акціями у кількості 240 шт.
Загальними зборами акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин" від 28.04.2010р. позивача обрано Головою Наглядової ради ВАТ "Управління спеціальних машин" (пункт 5 порядку денного рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин" від 28.04.2010 року).
Як вбачається з протоколу № 6 загальних зборів акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин", 25.04.2012 року проведені загальні збори акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин" з наступним порядком денним: 1) Обрання лічильної комісії, 2) Обрання Голови та секретаря зборів, 3) Звіт Правління про результати фінансово-господарської діяльності Товариства за 2010-2011 роки, визначення основних напрямків діяльності на 2012 рік, 4) Звіт та висновки Ревізійної комісії Товариства за 2010-2011 роки, 5) Звіт Наглядової ради Товариства за 2010-2011 роки, 6) Затвердження річного звіту та балансу Товариства за 2010-2011 роки, 7) Затвердження порядку розподілу прибутку (покриття збитків) Товариства за 2010-2011 роки та затвердження нормативів розподілу прибутку за 2012 рік, 8) Про прийняття рішення про визначення типу Товариства у відповідності до Закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) та затвердження найменування Товариства, 9) Про прийняття рішення про переведення випуску акцій Товариства документарної форми випуску у бездокументарну форму існування та затвердження протоколу рішення, 10) Про внесення змін та доповнень до Статуту Товариства у зв'язку з приведенням його у відповідність до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» (514-17) шляхом викладення його в новій редакції та надання повноважень щодо підписання нової редакції Статуту Товариства, 11) Відкликання голови правління Товариства, 12) Обрання Голови правління Товариства, 13) Відкликання членів правління Товариства, 14) Обрання членів правління Товариства, 15) Відкликання Голови та членів Наглядової ради Товариства, 16) Обрання Голови та членів Наглядової ради Товариства, 17) Відкликання Голови та членів Ревізійної комісії, 18) Обрання Ревізійної комісії (Ревізора Товариства), 19) Затвердження внутрішніх положень Товариства: Положення про загальні збори акціонерів. Положення про корпоративне управління Товариства, Положення про Ревізора (Ревізійну комісію) Товариства. Положення про Наглядову раду Товариства, Принципи (кодекс) корпоративного управління Товариства, 20) Про затвердження угод та правочинів Товариства за період між проведенням загальних зборів Товариства.
Протоколом № 79 засідання правління ВАТ "Управління спеціальних машин" від 06.02.2012р. підтверджується, що саме правлінням ВАТ "Управління спеціальних машин" прийняте рішення про скликання та проведення річних загальних зборів акціонерів ВАТ "Управління спеціальних машин", затверджено дату проведення зборів акціонерів -25.04.2012р., затверджено час початку чергових загальних зборів 9-00 год,, місце проведення і реєстрації учасників: м. Київ, вул. Будіндустрії, 6, актовий зал. Також, наведеним рішенням правління затверджений наведений вище порядок денний загальних зборів.
Частинами четвертою та п'ятою Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) передбачено, що до приведення у відповідність із цим Законом закони України, інші нормативно-правові акти діють у частині, що не суперечить цьому Закону, крім статей 1 - 49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) у частині, що стосується акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом.
Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку протягом шести місяців з дня опублікування цього Закону розробити і прийняти відповідні підзаконні нормативно-правові акти, передбачені цим Законом.
Статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.
Згідно до рекомендації президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. N 04-5/14 (v5_14600-07) «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин», за вимогами частини п'ятої Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) статути та інші внутрішні документи акціонерних товариств, створених до набрання чинності Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) , підлягають приведенню у відповідність з нормами цього Закону не пізніше, ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.
Дія статей 1 - 49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) протягом двох років відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) надає цим нормам статусу складової положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) .
Таким чином, до акціонерних товариств, створених до набрання чинності Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) , застосовуються положення статей 1 - 49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) до втрати ними чинності або до моменту приведення статутів акціонерних товариств у відповідність до Закону України "Про акціонерні товариства" (1576-12) .
Відповідно до частин першої та другої Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) цей Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, крім другого речення частини другої статті 20, яке набирає чинності через два роки після опублікування цього Закону. Норми ст. 1 - 49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) втрачають чинність через два роки з дня набрання чинності Законом України "Про акціонерні товариства" (514-17) .
Також, відповідно до роз'яснень Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 20.05.2011 № 7 "Щодо порядку застосування окремих положень Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) у зв'язку з втратою чинності статей 1-49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) у частині, що стосується акціонерних товариств", всі акціонерні товариства, створені до набрання чинності Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) , та які в термін до 30.04.2011 р. не привели свою діяльність у відповідність з Законом ( тобто не зареєстрували в установленому порядку зміни до статуту) мають у свої діяльності з 01.05.2011 року керуватись положеннями Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) , а також положеннями статуту та внутрішніми положеннями акціонерних товариств у частині, що не суперечить положенням Закону.
Таким чином, на момент скликання та проведення спірних загальних зборів ВАТ "Управління спеціальних машин" повинні були застосовуватись вимоги Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) без врахування ст. 1 - 49 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) та відповідних положень статуту товариства, що не відповідають у відповідних частинах вимогам Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) в редакції станом на час проведення зборів.
Наведені положення законодавства спростовують твердження відповідача про правомірність скликання та проведення загальних зборів правлінням товариства на підставі положень п.1) ст. 7.20. статуту ВАТ "Управління спеціальних машин".
Так, відповідно до частини другої статті 52 Закону України "Про акціонерні товариства", до виключної компетенції наглядової ради, зокрема, належить: підготовка порядку денного загальних зборів, прийняття рішення про дату їх проведення та про включення пропозицій до порядку денного, крім скликання акціонерами позачергових загальних зборів; 3) прийняття рішення про проведення чергових або позачергових загальних зборів відповідно до статуту товариства та у випадках, встановлених цим Законом.
Також, статтями 35, 37, 38, 43, 47, ч. 2 ст. 52 Закону України "Про акціонерні товариства" визначають можливість та порядок скликання загальних зборів акціонерів з усіма правами, що надані законом наглядовій раді акціонерам товариства, які вимагають такого скликання. Проте, діюче законодавства не встановлює прав правління акціонерного товариства, у будь-яких випадках скликати загальні збори, затверджувати їх порядок денний, приймати рішення про дату їх проведення і т.ін.
Відповідно до п. 17 Постанови Пленум Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року N 13 (v0013700-08) «Про практику розгляду судами корпоративних спорів», підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути, зокрема, порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства.
Зважаючи на наведене суд доходить до висновку що, при скликанні та проведенні 25.04.2012 року загальних зборів ВАТ "Управління спеціальних машин" не були дотриманні вимоги законодавства, що є підставою для визнання прийнятих на них рішень недійсними.
Щодо порушення спірними зборами прав позивача, то відповідно до ст. 2 Закону України "Про акціонерні товариства", корпоративні права - сукупність майнових і немайнових прав акціонера - власника акцій товариства, які випливають з права власності на акції, що включають право на участь в управлінні акціонерним товариством, отримання дивідендів та активів акціонерного товариства у разі його ліквідації відповідно до закону, а також інші права та правомочності, передбачені законом чи статутними документами.
Як зазначалось, судом встановлено, що позивача було обрано Головою Наглядової ради ВАТ "Управління спеціальних машин", при цьому, ч. 1 ст. 51 Закону України "Про акціонерні товариства" встановлено, що наглядова рада акціонерного товариства є органом, що здійснює захист прав акціонерів товариства, і в межах компетенції, визначеної статутом та цим Законом, контролює та регулює діяльність виконавчого органу. За наслідками спірних зборів позивача було виключено із складу наглядової ради, обрано наглядову раду в іншому складі (рішення по п. 16 порядку денного загальних зборів від 25.04.2012 року).
Встановлене судом порушення законодавства при скликанні та проведенні загальних зборів, зокрема проведення таких дій неповноважним органом та всупереч приписам закону є суттєвим порушенням прав позивача на управління товариством, яке підлягає захисту.
З огляду на викладене, вимоги позивача про визнання недійсними рішень загальних зборів ВАТ "Управління спеціальних машин" від 25.04.2012р. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.
На підставі викладеного та керуючись ч.ч. 1, 2, 4, 5 Прикінцевих та перехідних положень, ст.ст. 35, 37, 38, 43, 47, ч. 2 ст. 52 Закону України "Про акціонерні товариства" ст.ст. 1, 2, 22, 32, 33, 43, 49, ст.ст. 82- 85 Господарського процесуального кодексу України суд, -
В И Р І Ш И В :
Позовні вимоги ОСОБА_1 до Відкритого акціонерного товариства "Управління спеціальних машин" про визнання недійсними рішень чергових загальних зборів акціонерів, які було проведено 25.04.2012 року -задовольнити.
Визнати недійсними рішення чергових загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Управління спеціальних машин", які було проведено 25.04.2012 року.
Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Управління спеціальних машин" (01013 м. Київ, вул. Будіндустрії, 6, ЄДРПОУ 04012916) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 ІПН НОМЕР_1) витрати зі сплати судового збору в розмірі 1073,00 грн.
В судовому засіданні 08.08.2012 року проголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Повне рішення складено та підписане 13.08.2012р.
Суддя
С.А. Гончаров