ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"30" липня 2012 р.Справа № 5017/1317/2012
Господарський суд Одеської області у складі судді Невінгловської Ю.М.
при секретарі судового засідання: Чумаченко І.І.
за участю представників сторін:
від позивача: Нежинська О.А. (представник діючий за довіреністю);
від відповідача: не з'явились;
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу
за позовом Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго";
до відповідача: Комунального підприємства "Управління комунального господарства смт. Сергіївка"
про стягнення 949 903,41 грн.
ВСТАНОВИВ:
СУТЬ СПОРУ: Позивач - Відкрите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача -Комунального підприємства "Управління комунального господарства смт. Сергіївка", в якій просить суд стягнути з відповідача грошові кошти у розмірі 949 903,41 грн., з яких 857732,46 грн. -заборгованість за спожиту активну електроенергію, 5718,85 грн. -заборгованість за перевищення договірних величин споживання електричної енергії, 33689,97 грн. -заборгованість за перетікання реактивної електроенергії, 40699,08 грн. -пеня за прострочку оплати за спожиту активну та реактивну електроенергію, 4326,14 грн. - інфляційні нарахування за спожиту активну та реактивну електроенергію, 7736,91 грн. -3% річних за спожиту активну та реактивну електроенергію та покласти на відповідача судові витрати.
В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору №1374 від 20.05.2004р. про постачання електричної енергії та додатків до нього, згідно умов якого позивачем було виконано вчасно та в повному обсязі свої зобов'язання, між тим, відповідач порушив умови даного договору, а саме фактично перевищив договірну величину споживання електричної енергії у вересні 2011 року та прострочив виконання грошового зобов'язання по оплаті вартості спожитої активної електроенергії та перетікання реактивної електричної енергії протягом періоду з серпня 2011 року по березень 2012 року включно, що й стало підставою для звернення з відповідним позовом.
Ухвалою господарського суду Одеської області від 03.05.2012р. суддею Невінгловською Ю.М. за даним позовом було порушено провадження у справі №5017/1317/2012 та призначено розгляд справи в засіданні суду.
Ухвалою господарського суду від 21.05.2012р., приймаючи до уваги нез'явлення представника відповідача у судове засідання, за відсутності доказів його належного повідомлення, невиконання частково позивачем та повністю відповідачем вимог ухвали суду, відповідно до ст. 77 ГПК України, розгляд справи було відкладено на 18.06.2012р.
Згідно розпорядження голови господарського суду від 18.06.2012р., враховуючи, що суддя Невінгловська Ю.М. знаходиться на лікарняному, з метою дотримання процесуальних строків, керуючись рішенням зборів суддів господарського суду Одеської області від 29.11.2011 р. (протокол №17-24/11 від 29.11.2011р.), справу №5017/1317/2012 передано на розгляд судді господарського суду Одеської області Гуляк Г.І.
Ухвалою господарського суду від 18.06.2012р. суддею Гуляк Г.І. справу №5017/1317/2012 було прийнято до свого провадження та призначено розгляд справи на 30.07.2012р.
Розпорядженням голови господарського суду Одеської області від 21.06.2012р., в зв`язку з виходом судді Невінгловської Ю.М. з лікарняного справу №5017/1317/2012 передано на розгляд судді господарського суду Одеської області Невінгловської Ю.М.
Враховуючи викладене, ухвалою суду від 21.06.2012р. справу №5017/1317/2012 суддею Невінгловською Ю.М. було прийнято до свого провадження та призначено розгляд справи в засіданні суду на 30.07.2012р.
У судовому засіданні 30.07.2012 року представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити у повному обсязі.
Відповідач у судові засідання не з'явився, про поважність причин відсутності не повідомив, письмового відзиву на позовну заяву до суду не надав, право на захист не використав, хоч і повідомлявся про час та місце проведення судового засідання належним чином, шляхом надсилання ухвал суду на адресу реєстрації, яка не змінювалася, про що свідчить витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України станом на 03.05.2012 12 року представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд, позов задовольнити у пвному обсязі. року та підтверджується поштовими повідомленнями про вручення судових ухвал, які наявні у матеріалах справи. Враховуючи викладене, суд вважає за можливе розглядати справу без участі відповідача за наявними в ній матеріалами, відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.
Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши наявні у справі докази у сукупності та надавши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов наступних висновків:
20 травня 2004 року між ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" в особі його структурної одиниці -Білгород-Дністровський РЕМ (надалі -постачальник) та КП "Управління комунального господарства смт. Сергіївка" (надалі -споживач) укладено договір про постачання електричної енергії №1374 (надалі -договір), згідно якого постачальник електричної енергії постачає електричну енергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику електричної енергії її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до договору, що є його невід'ємними частинами.
При цьому, сторонами до договору №1374 від 20.05.2004р. було підписано додатки: №1 "Обсяги постачання електричної енергії споживачу" №2 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", №3 "Розрахунок втрат", №3 "Розрахунок втрат електроенергії в мережах споживача", №3.1. "Паспортні дані трансформаторів та ліній електропередач (кабельних ліній), №5 "Порядок розрахунків", №5.1 "Перелік об'єктів споживача", №6 "Узгодження про установлену потужність", №7 "Акт розмежування балансової належеності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін", №9 "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії", №10 "Перелік об'єктів споживача", №10 "Дані про точки обліку та класи напруги споживача".
Пунктом 9.4 договору визначено, що цей договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31 грудня 2004 року.Договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.
Оскільки, як вбачається з наявних матеріалів справи, жодною стороною не було заявлено про припинення дії вказаного договору або його перегляд, договір є діючим.
Положеннями розділу 2 договору встановлено, що під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі -ПКЕЕ), затвердженими в установленому порядку.
Умовами п. 2.1 договору передбачено обов'язок постачальника виконувати умови цього договору (п.п. 2.1.1 договору); постачати електроенергію, як різновид товару споживачу, зокрема, в обсягах, визначених відповідно до розділу 5, та з урахуванням умов розділу 7 до цього договору (додаток "Відомість про обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу"), зокрема, в межах дозволеної потужності 1259,0 кВт, розподіл якої по об'єктам, надано в таблиці дод. 5.1, 10 (п.п. 2.1.2 договору).
Пунктом 2.2 договору встановлено обов'язок споживача, серед іншого, виконувати умови цього договору (п.п. 2.2.1 договору); дотримуватися режиму споживання електричної енергії згідно з умовами розділу 5 цього договору (п.п. 2.2.2 договору); оплачувати постачальнику електричної енергії вартість електричної енергії згідно з умовами додатків до цього договору "Порядок розрахунків" та "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" (п.п. 2.2.3 договору); здійснювати оплату за послуги з компенсації перетікання реактивної електричної енергії між електромережею постачальника електричної енергії та електроустановками споживача згідно з додатком "Порядок розрахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної електроенергії" (п.п. 2.2.4 договору).
Умовами п. 4.2 договору передбачено відповідальність споживача: за внесення платежів, передбачених пунктами 2.2.3-2.2.4 цього договору, з порушенням термінів, визначених додатком "Порядок розрахунків", споживач сплачує постачальнику електричної енергії пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла на той період, за кожен день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком (п.п. 4.2.1 договору); за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами п'ятого розділу цього договору, споживач сплачує постачальнику електричної енергії п'ятикратну вартість різниці фактично спожитої та скоригованої договірної величини до рівня фактично оплаченої, а також п'ятикратну вартість різниці між найбільшою величиною потужності, що зафіксована протягом розрахункового періоду та договірною (граничною) величиною потужності на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника, який зазначається в договорі та рахунках, наданих споживачу постачальником. При цьому, плата за перевищення договірної величини потужності стягується із споживачів з приєднаною потужністю 150кВА і більше (п.п. 4.2.2 договору).
У відповідності до п. 5.1 договору, для визначення договірних величин споживання електричної енергії та потужності на наступний рік споживач не пізніше 1 листопада поточного року надає постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії (по формі додатку "Відомість про обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу"). Споживач має право уточнювати розмір споживання електричної енергії на наступний місяць у разі зміни планів виробництва або режимів роботи. У разі ненадання споживачем зазначених відомостей у встановлений термін, розмір очікуваного споживання електричної енергії (потужності) на наступний рік установлюються постачальником електричної енергії на рівні відповідних періодів поточного року.
Згідно п. 6.1 договору, облік електричної енергії, спожитої споживачем та (або) субспоживачами, приєднаними до електричних мереж споживача, здійснюється згідно з вимогами ПУЕ та ПКЕЕ.
Відповідно до умов "Порядку розрахунків", що є додатком № 5 до договору № 1374 від 20.05.2004 року, розрахунковим вважається період з 22-23 числа місяця до такого ж числа наступного місяця. Споживач до 22-23 числа, що передує розрахунковому періоду, здійснює платіж на наступний розрахунковий період у сумі вартості 100% заявленого (очікуваного) обсягу споживання електричної енергії. Обсяг фактично спожитої за розрахунковий період електричної енергії, з урахуванням розрахункової величини втрат на ділянці мережі від місця встановлення засобів обліку до межі балансової належності електромереж, визначається за "Актом про обсяги спожитої електроенергії" за показниками розрахункових засобів обліку, знятих відповідно до графіка зняття показань. При відсутності представника постачальника на обумовлену "Графіком зняття показів засобів обліку" дату, споживач самостійно проводить зняття показів розрахункових приладів обліку, оформлює "Акт про обсяги спожитої (переданої) електричної енергії" та надає його постачальнику не пізніше наступного робочого дня. Остаточний розрахунок за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, оплата нарахувань по протоколах порушень при користуванні електричною енергією, рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, індекс інфляції та інші платежі, згідно з умовами цього договору, здійснюються споживачем самостійно на протязі 5 днів після дати виписки рахунку.
Відповідно до ст. 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.
Згідно з п.1 ч.2 ст. 11 Цивільного кодексу України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договір, а в силу вимог ч.1 ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.
У відповідності до ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
Статтею ст. 275 Господарського кодексу України встановлено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.
Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається (ч. 2 ст. 275 Господарського кодексу України).
Згідно до ч. 6 ст. 276 Господарського кодексу України, розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону.
Водночас абоненти користуються енергією з додержанням правил користування енергією відповідного виду, що затверджуються Кабінетом міністрів України (ч. 1 ст. 277 ГК України).
Положеннями п. 6.3 Правил користування електричною енергією, затверджених постановаю Національної комісії регулювання електроенергетики України N 28 від 31 липня 1996р. (z0417-96) (надалі -ПКЕЕ) передбачено, що оплата вартості електричної енергії постачальнику електричної енергії за регульованим тарифом, у тому числі на підставі визнаної претензії, здійснюється виключно коштами в уповноваженому банку на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом.
Плата за перетікання реактивної електричної енергії, за передачу (транспортування) електричної енергії, яка постачається постачальниками електричної енергії за нерегульованим тарифом, плата за надання споживачу додаткових послуг, плата у рахунок відшкодування завданих збитків, суми штрафних санкцій зараховуються на поточний рахунок постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або електропередавальної організації відповідно до умов укладеного договору (п.6.4 Правил).
Відповідно до п. 6.6 Правил, оплата електричної енергії, яка відпускається споживачу, здійснюється споживачем, як правило, у формі попередньої оплати у розмірі вартості заявленого обсягу споживання електричної енергії на відповідний розрахунковий або плановий період.
За приписами п.6.11 Правил, остаточний розрахунок споживача за електричну енергію, спожиту протягом розрахункового періоду, здійснюється на підставі виставленого постачальником електричної енергії, рахунка відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії визначеного за показами розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені договором, та/або розрахунковим шляхом у випадках, передбачених цими Правилами.
Згідно розрахунку позивача щодо обсягів спожитої електричної енергії та складених уповноваженим представником споживача актів про обсяги спожитої електроенергії за відповідний період, які скріплені печаткою даної установи, КП "Управління комунального господарства смт. Сергіївка" у період з вересня 2011р. по березень 2012р. включно було спожито активної електричної енергії на суму 857791,71 грн. та у період з серпня 2011р. по березень 2012р. включно -реактивної електричної енергії на суму 33689,97 грн.
На виконання умов договору, позивачем виставлялися відповідачу рахунки-фактури за кожен місяць щодо оплати вартості спожитої електроенергії (активної та реактивної) на загальну суму 891481,68 грн. (у т.ч. ПДВ) із зазначенням в них терміну до оплати, що підтверджується наявними в матеріалах справи рахунками за відповідний період та наявною відміткою особи відповідача щодо їх отримання.
Як встановлено матеріалами справи, відповідач за фактично спожитий обсяг електричної енергії у період з серпня 2011 р. по березень 2012р. включно, розраховувся не в повному обсязі сплативши протягом жовтня по грудень 2011р. грошові кошти у розмірі 59,25 грн., що підтверджується списком платежів з розрахункового рахунку позивача станом на 20.04.2012р.
Отже, станом на момент розгляду справи за відповідачем рахується заборгованість за фактично спожиту протягом періоду з серпня 2011р. по березень 2012р. електричну енергію (активну та реактивну) за договором № 1374 від 20.05.2004р. перед ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" у розмірі 891 422,43 грн.
Відповідно до вимог ч.1 ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. В силу вимог ч.1 ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічні вимоги щодо виконання зобов'язань містяться і у ч.ч.1, 7 ст. 193 Господарського кодексу України.
У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).
Частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України визначено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.
У відповідності до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.
Враховуючи, що матеріалами справи підтверджується наявність заборгованості КП "Управління комунального господарства смт. Сергіївка" за спожиту електричну енергію (активну та реактивну енергії) в розмірі 891 422,43 грн., за договором №1374 від 20.05.2004р. та доказів сплати зазначеної суми відповідачем, в порушення вимог ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, суду не надано, суд вважає позовні вимоги ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" про стягнення 857732,46 грн. заборгованості за спожиту активну електроенергію та 33689,97 грн. заборгованості за перетікання реактивної електроенергії обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.
Згідно з ч.2 ст. 218 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.
Відповідно до ч.1 ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями в цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання зобов'язання. Водночас вимогами п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України передбачено, що одним із наслідків порушення зобов'язання є сплата неустойки (штрафу, пені), а відповідно до вимог ч.2 ст. 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюються договором або актом цивільного законодавства.
Частиною 6 ст. 232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.
Статтею 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" встановлено, що розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.
Частиною 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
З огляду на викладене, суд перевіривши розрахунок позивача щодо сплати відповідачем пені у розмірі 38811,78 грн. за період нарахування з 07.10.2011р. по 20.04.2012р. за порушення термінів сплати вартості активної електричної енергії та пені у розмірі 1887,30 грн. за період нарахування з 09.09.2011р. по 20.04.2012р. за порушення термінів сплати вартості перетікання реактивної електричної енергії, інфляційних у розмірі 4115,23 грн. нарахованих за період з листопада 2011р. по березень 2012р. за прострочення сплати вартості активної електроенергії та інфляційних у розмірі 210,91 грн. нарахованих за період з жовтня 2011р. по березень 2012р за прострочення сплати вартості перетікання реактивної електроенергії та 3% річних у розмірі 7367,59 грн. -за активну електроенергію та 3% річних у розмірі 369,32 грн. -за реактивну електроенергію за відповідні періоди, встановив, що позивач при здійсненні даного розрахунку допустив помилку, а саме невірно визначив суму боргу, оскільки позивач нараховує відповідні штрафні санкції на суму боргу з урахуванням суми заборгованості за попередній період, тоді як зобов'язання відповідача по сплаті вартості спожитої електричної енергії мало бути виконано щомісячно. При цьому, період виникнення зобов'язання у відповідача починається з наступного дня після дати визначеної у рахунку-фактурі, відповідно до якої даний рахунок мав бути сплачений відповідачем. Враховуючи вищевикладене, суд зробив власний розрахунок пені, інфляційних та 3% річних та встановив, що розмір зазначених санкцій перевищує суми заявлені до стягнення позивачем.
При цьому, враховуючи, що у суду відсутні повноваження щодо збільшення позовних вимог, а таке право відповідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України належить виключно позивачу, суд не виходить за межі позовних вимог та приймає заявлені позивачем суми пені, інфляційних та 3% річних.
Згідно додатку №1 "Обсяги постачання електричної енергії споживачу" до договору №1374 від 20.05.2004р. сторони узгодили обсяги споживання відповідачем електричної енергії. Так, на вересень 2010р. договірна величина споживання електричної енергії склала 115 тис.кВт.год.
Пунктом 1 даного додатку встановлено, що обсяги постачання електричної енергії, визначені цим додатком, являються договірними величинами на розрахунковий період відповідного місяця.
Умовами п. 2 додатка №1 до договору №1374 від 20.05.2004р. передбачено, що споживач має право протягом розрахункового періоду, але не пізніше ніж за день до зазначеного у додатку "Порядок розрахунків" до договору розрахункового дня, звернутися до постачальника електричної енергії із заявою на коригування договірної величини споживання електричної енергії. Датою надходження звернення є дата реєстрації письмового звернення у постачальника електричної енергії.
Відповідно до п. 4 додатка №1, у випадку перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності споживач несе відповідальність, згідно з частинами п'ятою і шостою статті 26 Закону України "Про електроенергетику".
Положеннями п. 5 додатку №1 визначено, що додаток 1 укладається на строк до 31 грудня 2010р. та набирає чинності з дня його підписання. Додаток 1 вважається щорічно продовженим, тобто помісячні обсяги споживання електричної енергії, зазначені у діючому додатку 1 є договірними величинами на наступний рік у разі наявності відповідних обставин.
Як встановлено матеріалами справи, згідно складеного споживачем акту про обсяги спожитої електроенергії за вересень 2011 року КП "Управління комунального господарства смт. Сергіївка" фактично було спожито наступний обсяг електроенергії -121844 кВт.год.
Отже, відповідачем було допущено перевищення договірних величин споживання електричної енергії у вересні 2011 року на 6844 кВт.год (121844 - 115000 = 6844).
10.10.2011р. позивачем було направлено на адресу споживача повідомлення про перевищення договірної величини споживання електричної енергії за вересень 2011р. При цьому, зазначеним повідомленням відповідача попереджено за наслідки вчинення відповідних дій та про відповідальність, передбачену ст. 26 Закону України "Про електроенергетику".
У відповідності до ч. 1 ст. 277 Господарського кодексу України, абоненти користуються енергією з додержанням правил користування енергією відповідного виду, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.
Пунктом 1.2 ст. 1 ПКЕЕ (z0417-96) визначено, що договірна величина споживання електричної енергії - узгоджена в договорі між постачальником електричної енергії і споживачем величина обсягу електричної енергії на відповідний розрахунковий період.
Відповідно до п. 4.1 ПКЕЕ (z0417-96) встановлено, що постачання електричної енергії всім споживачам здійснюється відповідно до режимів, передбачених договорами. При цьому, узгоджені сторонами обсяги очікуваного споживання електричної енергії та заявлені величини споживання електричної потужності оформлюються додатком до договору, як договірні величини (п. 4.2 ПКЕЕ (z0417-96) ).
Як визначено ч. 4 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживач енергії несе відповідальність, зокрема, за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією.
Згідно ч. 5 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику", споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I - IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.
За результатами розгляду справи судом встановлено, що відповідач порушив виконання своїх зобов'язань за договором №1374 від 20.05.2004р., зокрема, перевищив договірні величини споживання електричної енергії.
Так, у вересні 2011р. перевищив обсяг споживання активної електроенергії на 6844 кВт.год, що згідно розрахунку позивача становить 5718,85 грн.
Суд, перевіривши розрахунок позивача щодо визначення суми заборгованості відповідача за перевищення договірних величини споживання електричної енергії у розмірі 5718,85 грн., розрахованого відповідно до ч. 5 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" та з урахуванням тарифів затверджених Національною комісією регулювання електроенергетики України на відповідний період, вважає його вірним та таким, що відповідає вимогам законодавства України.
Отже, з аналізу змісту правових норм вбачається, що за порушення споживачем умов договору щодо встановлення договірної величини електроспоживання у постачальника електричної енергії виникає право вимагати від споживача сплати вартості різниці між фактичною спожитою і договірною величиною електричної енергії. Зазначена позиція також відображена у постанові Верховного Суду України від 06.12.2010 року по справі №6/75.
Приймаючи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" та стягнення з відповідача заборгованості за спожиту активну електроенергію у розмірі 857732,46 грн., заборгованості за перевищення договірних величин споживання активної електричної енергії у розмірі 5718,85 грн., заборгованості за перетікання реактивної електричної енергії у розмірі 33689,97 грн., пені за прострочку оплати за спожиту активну електричну енергію у розмірі 38811,78 грн., пені за прострочку оплати за перетікання реактивної електричної енергії у розмірі 1887,30 грн., індексу інфляції за активну електричну енергію у розмірі 4115,23 грн., індексу інфляції за реактивну електричну енергію у розмірі 210,91 грн., 3% річних за активну електричну енергію у розмірі 7367,59 грн. та 3% річних за реактивну електричну енергію у розмірі 369,32 грн.
На підставі ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору у сумі 18998,07 грн. покладаються на відповідача.
Керуючись ст. ст. 32- 33, 43- 44, 49, 75, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити.
2. Стягнути з Комунального підприємства "Управління комунального господарства смт. Сергіївка" (67780, м. Білгород-Дністровський, смт Сергіївка, вул. Лісна, буд. 2, ід. код 32018197) на користь Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" (65031, м. Одеса, вул. М. Боровського 28 Б, код ЄДРПОУ 00131713, р/р 2603730103777 в Одеському обласному управлінню ВАТ "Ощадбанку", м. Одеса, МФО 328845) 857 732/вісімсот пятдест сім тисяч сімсот тридцять дві/грн. 46 коп. заборгованості за спожиту активну електроенергію та 5718/п'ять тисяч сімсот вісімнадцять/грн. 85 коп. заборгованості за перевищення договірних величин споживання електричної енергії.
3. Стягнути з Комунального підприємства "Управління комунального господарства смт. Сергіївка" (67780, м. Білгород-Дністровський, смт Сергіївка, вул. Лісна, буд. 2, ід. код 32018197) на користь Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго" (65031, м. Одеса, вул. М. Боровського 28 Б, код ЄДРПОУ 00131713, р/р 26001060262272 в Южному ГРУ Приватбанку, м. Одеса, МФО 328704) 33689/тридцять три тисячі шістсот вісімдесят дев'ять/грн. 97 коп. заборгованості за перетікання реактивної електричної енергії, 38811/тридцять вісім тисяч вісімсот одинадцять/грн. 78 коп. пені за активну електроенергію, 1887/одна тисяча вісімсот вісімдесят сім/грн. 30 коп. пені за реактивну електроенергію, 7367/сім тисяч триста шістдесят сім/грн. 59 коп. 3% річних за активну електроенергію, 369/триста шістдесят дев'ять/грн. 32 коп. 3% річних за реактивну електроенергію, 4115/чотири тисячі сто п'ятнадцять/грн. 23 індексу інфляційних за активну електроенергію, 210/двісті десять/грн. 91 коп. інфляційних за реактивну електроенергію та 18988/вісімнадцять тисяч дев'ятсот вісімдесят вісім/грн. 07 коп. судового збору.
рішення суду може бути оскаржено протягом 10-денного строку з моменту складання повного тексту.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Одеським апеляційним господарським судом.
Повний текст рішення складено 06.08.2012р.
Суддя Невінгловська Ю.М.