ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25.07.12 р. Справа № 27/153б
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs28005142) )
за заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю "Вугіллясервіс" м.Донецьк
до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк (код ЄДРПОУ 35088335)
про визнання банкрутом
арбітражний керуючий Гороховський А.В.
Суддя С.С.Тарапата
Представники сторін:
від кредиторів - Святовець О.М., Лєсков С.О. (за довір.)
від боржника - Хромоногих О.В.
розпорядник майна - Гороховський А.В.
Господарським судом Донецької області ухвалою від 12.10.11р. порушена справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк, введений мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Ухвалою суду за результатами підготовчого засідання від 26.10.11р. введена процедура розпорядження майном боржника строком на 6 місяців до 26.04.12р.; розпорядником майна призначений арбітражний керуючий Гороховський А.В.; визнані вимоги ініціюючого кредитора - ТОВ "Вугіллясервіс" до боржника в сумі основного боргу - 300820грн.; дата попереднього засідання суду з розгляду реєстру вимог кредиторів на 17.01.12р.
17.01.12р. судом винесена ухвала за результатами попереднього засідання та встановлена дата засідання суду з розгляду питання щодо введення подальшої процедури по справі на 13.03.12р.
В судовому засіданні 13.03.12р. оголошено перерву до 27.03.12р.
13.03.12р. до господарського суду від розпорядника майна надійшов протокол №1 загальних зборів кредиторів, протокол №1 зборів комітету кредиторів та клопотання про затвердження оплати послуг розпорядника майна.
13.03.12р. до суду надійшло клопотання голови комітету кредиторів про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором по справі арбітражного керуючого Гороховського Андрія Вікторовича. До клопотання додані протокол зборів комітету кредиторів, звіт розпорядника майна про проведений аналіз фінансово - господарської діяльності боржника, згода арбітражного керуючого на призначення ліквідатором по справі та інш.
Супровідним листом від 21.03.12р. матеріали справи №27/153Б про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк направлені на адресу Донецького апеляційного господарського суду у зв'язку з надходженням касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Вугіллясервіс" м.Донецьк на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 06.01.12р. по справі №27/153Б.
Ухвалою суду від 27.03.12р. зупинено провадження по справі до розгляду касаційної скарги Вищим господарським судом України та повернення справи до господарського суду Донецької області.
Постановою Вищого господарського суду України від 29.05.12р. касаційна скарга ТОВ «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» м.Київ на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 06.01.12р. залишена без задоволення, ухвала Донецького апеляційного господарського суду від 06.01.12р. залишена без змін.
01.06.12р. через канцелярію до суду надійшло клопотання кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» про припинення провадження у справі.
Ухвалою суду від 06.07.12р. поновлено провадження у справі №27/153Б про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк; розгляд справи призначений на 18.07.12р.; розпорядника майна, кредиторів та боржника зобов'язано надати суду письмове пояснення щодо заявленого кредитором - ТОВ «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» клопотання; явка розпорядника майна, представників кредиторів та боржника в судове засідання визнана обов'язковою.
18.07.12р. від розпорядника майна до суду надійшли письмові пояснення по суті клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» про припинення провадження у справі.
Від кредитора - ТОВ "Вугіллясервіс" 18.07.12р. до суду надійшов відзив на клопотання кредитора - ТОВ «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» про припинення провадження у справі, в якому ТОВ "Вугіллясервіс" просить суд відмовити ТОВ «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» в задоволенні вказаного клопотання.
З причини неявки представника боржника в судове засідання та необхідністю отримання від розпорядника майна додаткових пояснень розгляд справи відкладений на 25.07.12р.
25.07.12р. через канцелярію від розпорядника майна надійшли письмові пояснення.
· Розглянувши в судовому засіданні клопотання ТОВ «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» від 31.05.12 р. про припинення провадження у справі та інші матеріали справи, заслухавши розпорядника майна, представників кредиторів та боржника, суд визнає за необхідне в його задоволенні відмовити з огляду на наступне:
ТОВ «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» звернулось до суду з клопотанням про припинення провадження у справі. Дане клопотання кредитор обґрунтовує тим, що з моменту відкриття виконавчого провадження про стягнення заборгованості з ТОВ "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк на користь ТОВ "Вугіллясервіс" м.Донецьк до винесення ухвали за результатами підготовчого засідання по справі про банкрутство ТОВ "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк пройшло менше одного місяця та що ініціюючий кредитор звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство передчасно. Крім того в клопотанні кредитор зазначає, що суд незаконно продовжив процедуру банкрутства боржника та дійшов передчасного висновку про необхідність затвердження реєстру вимог кредиторів.
Провадження у даній справі здійснюється на загальних підставах.
Ухвала за результатами підготовчого засідання винесена 26.10.11р. Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 06.01.12р. відмовлено ТОВ "Компанія з управління активами "ІЗІ ЛАЙФ" м. Київ у прийняті апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Донецької області від 26.10.2011 р., винесену за результатами підготовчого засідання по справі № 27/153б.
Постановою Вищого господарського суду України від 29.05.12 р. касаційна скарга ТОВ "Компанія з управління активами "ІЗІ ЛАЙФ" м. Київ на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 06.01.12 р. залишена без задоволення, ухвала Донецького апеляційного господарського суду від 06.01.12 р. залишена без змін.
Ухвалою суду від 17.01.12 р. затверджений реєстр вимог кредиторів. Зазначена ухвала сторонами не оскаржувалась ані в апеляційному, ані в касаційному порядку та станом на 18.07.12 р. є чинною.
В силу п.1 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим законом, Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Діюче законодавство України передбачає наступні підстави припинення провадження у справі:
В ч. 1 ст. 80 ГПК України передбачено, що господарський суд припиняє провадження по справі з наступних підстав: 1) спір не підлягає вирішенню в господарських судах України; 1-1) відсутній предмет спору; 2) є рішення господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішив господарський спір між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав; 3) виключено; 4) позивач відмовився від позову і відмову прийнято господарським судом; 5) сторони уклали угоду про передачу даного спору на вирішення третейського суду; 6) настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено діяльність суб'єкта господарювання, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва; 7) сторони уклали мирову угоду і вона затверджена господарським судом.
В силу ст.40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо: 1) боржник не включений до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України або до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності; 2) подано заяву про визнання банкрутом ліквідованої або реорганізованої (крім реорганізації у формі перетворення) юридичної особи; 3) у провадженні господарського суду є справа про банкрутство того ж боржника; 4) затверджено звіт керуючого санацією боржника в порядку, передбаченому цим Законом; 5) затверджено мирову угоду; 6) затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому статтею 32 цього Закону; 7) боржник виконав усі зобов'язання перед кредиторами; 8) кредитори не висунули вимог до боржника після порушення провадження у справі про банкрутство за заявою боржника.
За загальними правилами, визначеними ст.ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна належними засобами доказування довести наявність підстав своїх вимог або заперечень.
Припинення провадження у справі після затвердження судом реєстру вимог кредиторів може мати місце лише у випадках, передбачених ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» чи у випадку перегляду прийнятого господарським судом судового рішення за нововиявленими обставинами в порядку ст. 112 ГПК України та його скасування.
Заява про перегляд ухвали господарського суду Донецької області від 26.10.11р. за результатами підготовчого засідання по справі №27/153Б за нововиявленими обставинами до суду також не надходила.
Підстави припинення провадження по справі, на які посилається ТОВ "Компанія з управління активами "ІЗІ ЛАЙФ" м. Київ ані статтею 80 ГПК України, ані ст.40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» не передбачені.
· Розглянувши в судовому засіданні 25.07.12 р. клопотання голови комітету кредиторів про введення ліквідаційної процедури та інші матеріали справи, заслухавши розпорядника майна, представників боржника та кредиторів, суд встановив:
26.01.11 р. проведені загальні збори кредиторів, на яких обраний комітет кредиторів у складі двох кредиторів. В судовому засіданні встановлена відсутність підстав вважати збори кредиторів неповноважними.
Комітетом кредиторів на засіданні 05.03.12 р. більшістю голосів прийнято рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Гороховського А.В.
Відповідно до звіту розпорядника майна за результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності боржника розпорядником майна зроблені наступні висновки:
1) станом на 2008 р. - перше півріччя 2011р. ознак фіктивного банкрутства не виявлено;
2) аналіз економічних показників діяльності підприємства за період з 2008 р. - перше півріччя 2011 р. не свідчить про наявність умисних дій відповідальних осіб боржника, які призвели до погіршення платоспроможності підприємства та про наявність ознак доведення до банкрутства;
3) основні показники, що визначають фінансово-господарський стан підприємства свідчать: - незадовільну поточну ліквідність боржника; - про неможливість підприємства погасити свою заборгованість за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами, тобто підприємство немає достатню суму ліквідних оборотних коштів; - про абсолютну зовнішню неплатоспроможність підприємства; - про дуже низьку фінансову стійкість, стабільність та стійку фінансову залежність підприємства; - про фінансову залежність підприємства від позикових коштів; - про неможливість здійснювати фінансування поточної діяльності за рахунок власного капіталу; - про недостатнє забезпечення підприємства власними оборотними засобами; - про стійку поточну неплатоспроможність підприємства; - про нульовий рівень рентабельності діяльності підприємства.
Розпорядником майна зроблений висновок про недоцільність проведення процедури санації боржника та рекомендовано перейти до процедури ліквідації боржника.
Згідно наданих суду 25.07.12 р. письмових пояснень розпорядником майна зроблені висновки щодо фінансового становища боржника на підставі останньої фінансової звітності, а саме балансу на 01.07.11 р. Так, оборотні активи збільшились та складають 81886,3 тис.грн.; в свою чергу збільшилися поточні зобов'язання підприємства та складають 88714,9 тис.грн.; впродовж першого півріччя 2011 року фінансово-господарський стан підприємства погіршився. Розпорядник майна підтверджує правомірність висновків, зроблених раніше при проведенні аналізу фінансово - господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк.
В силу п.8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури належить до компетенції комітету кредиторів.
Згідно ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру; строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців...
Присутні в судовому засіданні розпорядник майна та представники сторін висловились за доцільність встановлення строку ліквідаційної процедури на 12 місяців.
Відповідно до ст.24 вказаного закону господарський суд має право призначити ліквідатором особу, яка виконувала повноваження розпорядника майна.
З огляду на вищевикладене суд вважає за необхідне клопотання комітету кредиторів задовольнити, визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру по справі строком на 12 місяців, ліквідатором призначити арбітражного керуючого Гороховського А.В.
· Розглянувши в судовому засіданні клопотання арбітражного керуючого Гороховського А.В. про затвердження оплати послуг розпорядника майна та інші матеріали справи, заслухавши розпорядника майна та представників кредиторів і боржника, суд встановив:
Комітетом кредиторів на засіданні 05.03.12р. (протокол №1) одноголосно прийнято рішення про затвердження оплати послуг арбітражного керуючого Гороховського А.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення своїх повноважень.
Відповідно до п.12 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мінімальних заробітних плат та не більше середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи перед порушенням провадження у справі про банкрутство.
В силу п.10 вказаної статті Закону (2343-12) оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у зв'язку з виконанням ним своїх обов'язків здійснюється в порядку встановленому цим законом.
За результатами розгляду клопотання про затвердження оплати послуг арбітражного керуючого Гороховського А.В. суд вважає за необхідне затвердити оплату послуг розпорядника майна - арбітражного керуючого Гороховського А.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат щомісячно.
Керуючись п.1 ст.5, ст.ст., 13, 16, 22 - 25, 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , ст.ст. 4-1, 32-34, 43, 80, 86, ГПК України (1798-12) , господарський суд
П О С ТА Н О В И В:
Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «ІЗІ ЛАЙФ» м.Київ в задоволенні клопотання від 31.05.12р. про припинення провадження у справі №27/153Б про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк.
Визнати боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Стульнєвський гранітний кар'єр" м.Донецьк (83007, Донецька область, м. Донецьк, вул. Стратонавтів, буд.1е; код ЄДРПОУ 35088335) банкрутом.
Відкрити ліквідаційну процедуру по справі строком на 12 місяців до 25.07.13р.
Призначити ліквідатором арбітражного керуючого Гороховського Андрія Вікторовича (ліцензія серії АГ НОМЕР_2, адреса: АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_1).
Зобов'язати ліквідатора опублікувати в офіційних друкованих органах оголошення про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора; докази публікації оголошення представити суду. По закінченні встановленого судом строку ліквідаційної процедури подати до суду звіт про проведену роботу та документи, передбачені ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Затвердити оплату послуг розпорядника майна по справі №27/153Б-арбітражного керуючого Гороховського А.В. в розмірі двох мінімальних заробітних плат щомісячно.
Суддя
Тарапата С.С.
Вик тел.
Надруковано примірників - : господарському суду Донецької області -, сторонам - .