ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
17.07.12р. Справа № 3/5005/4121/2012
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs26444189) )
За позовом Приватного підприємства "Пектораль", м.Нікополь
до Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго"
в особі Нікопольського району електричних мереж, м.Нікополь
про скасування оперативно-господарської санкції
Суддя Юзіков С.Г.
Представники:
позивач - Криворученко Є.В., за дов.
відповідач - Журба А.М., провідний фахівець, за дов.
Дядюра К.Г., юрисконсульт за дор.
СУТЬ СПОРУ:
Позивач просить скасувати рішення комісії ПАТ "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго", в особі Нікопольського району електричних мереж про застосування до нього оперативно-господарської санкцій у сумі 137 251,11 грн., затвердженого Протоколом №348 від 18.04.2012р. засідання комісії по розгляду акту про порушення споживачем Правил користування електричною енергією та/або умов договору, оскільки вважає його незаконним.
Відповідач позов заперечує, мотивуючи тим, що акт про порушення Позивачем ПКЕЕ (z0417-96) складено обґрунтовано, у ньому є усі необхідні й достатні дані для визначення обсягу та вартості недоврахованої електроенергії. При проведенні перевірки на дотримання споживачами ПКЕЕ (z0417-96) виявлено порушення Позивачем умов договору та ПКЕЕ (z0417-96) , зокрема: зірвана пломба енергопостачальника на відключеному обладнанні ВРб 0,4 кВ. Самовільне підключення після відключення. На виконання вимог п. 6.41. ПКЕЕ (z0417-96) за участі уповноваженого представника Відповідача складено Акт про порушення ПКЕЕ № 009471 від 15.02.12р. При складанні Акту вилучено зразок дроту, яким виконано безоблікове підключення та упаковано в сейф пакет №0000019520. Для розрахунку вартості безоблікової електричної енергії Відповідачем застосовано формулу 2.10 п.2.7 Методики. Акт та нарахування за ним виконано відповідно до ПКЕЕ (z0417-96) та Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.
Справа, згідно зі ст. 75 ГПК України, розглядається за наявними у ній матеріалами.
У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд
ВСТАНОВИВ:
ПАТ "Дніпрообленерго", в особі Нікопольського РЕМ (далі за текстом - Відповідач) та ПП "Пектораль" (надалі - Позивач) укладено договір №9а від 10.11.2008р. про постачання електричної енергії.
Відповідно до Акту про порушення Д №009471 від 15.02.2012р. посадовими особами ПАТ "ЕК "Дніпрообленерго" встановлено:
- порушення ПП "Пектораль" п. 3.3, п. 3.31, 6.40 Правил користування електричною енергією (z0417-96) (далі - ПКЕЕ), п. 6.1.2. договору №9а про постачання електричної енергії, а саме: зірвана пломба постачальника електричної енергії на відключеному обладнанні ВРб 0,4 кВ отпайки від ПЛ-0,4 кВ оп. 3 КТП-450;
- порушення п. 6.1.2. договору №9а про постачання електричної енергії та п. 6.40 ПКЕЕ (z0417-96) , а саме: самовільне підключення після відключення.
18.04.2012р. на засіданні комісії по розгляду акту про порушення споживачем Правил користування електричною енергією (z0417-96) та/або умов договору, прийнято рішення провести нарахування ПП "Пектораль" з 15.02.2011р. по 15.02.2012р. відповідно до пункту 2.7 та за формулою 2.10 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕ у сумі 137 251,11 грн.
рішення оформлене протоколом №348 від 18.04.2012р. та розрахунок кількості недоврахованої електроенергії від 15.02.2012 року отримано ПП "Пектораль" 27.04.2012р. поштовою кореспонденцією.
Відповідальність споживача (Позивача) передбачена умовами укладеного з енергопостачальником (Відповідачем) договору №9а від 10.11.2008 року, зокрема, у п. 4.2.
Позивач вважає рішення Відповідача незаконним і таким, що підлягає скасуванню, що й стало причиною звернення Позивачем з даним позовом.
Відповідно до ст. 20 ГК України Держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів. Кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом, зокрема визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом.
Згідно з ч. 1 ст. 235 ГК України за порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку.
Частиною 1 ст. 236 ГК України встановлено перелік видів оперативно-господарських санкцій, який не є вичерпним. Сторони можуть передбачити у договорі також інші оперативно-господарські санкції.
Отже, із змісту вказаних норм вбачається, що рішення Позивача є оперативно-господарською санкцією.
Підставою для застосування оперативно-господарських санкцій є факт порушення господарського зобов'язання другою стороною. Оперативно-господарські санкції застосовуються стороною, яка потерпіла від правопорушення, у позасудовому порядку та без попереднього пред'явлення претензії порушнику зобов'язання. Порядок застосування сторонами конкретних оперативно-господарських санкцій визначається договором. У разі незгоди з застосуванням оперативно-господарської санкції заінтересована сторона може звернутися до суду з заявою про скасування такої санкції та відшкодування збитків, завданих її застосуванням (ч. 1, 2 ст. 237 ГК України).
Право Споживача на оскарження в судовому порядку рішення комісії постачальника електричної енергії передбачено п. 6.42 ПКЕЕ (z0417-96) .
Позовні вимоги у даній справі мотивовані тим, що будь-яких незаконних дій, в тому числі порушення ПКЕЕ (z0417-96) Позивач не вчиняв. Підставою для визначення вартості недоврахованої електроенергії та суми завданих споживачем збитків є акт про порушення, проте акт, складений Відповідачем, не містить необхідних, вихідних та достатніх даних для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та суми завданих збитків.
Відсутня схема електропостачання споживача, що унеможливлює визначення самого порушення як - самовільного підключення, відсутні відомості про прилади обліку електричної енергії споживача, відсутні результати проведення вимірів параметрів схеми електропостачання споживача на дату складання акта порушень.
Посадовими особами ПАТ "ЕК "Дніпрообленерго" встановлено порушення Позивачем п. 6.40 ПКЕЕ (z0417-96) та п. 6.1.2 Договору №9а про постачання електричної енергії, а саме: самовільне підключення після відключення, при цьому до акту не надано схеми електропостачання, а тільки зазначено, що на опорі №5 здійснена установка перемичок для подання електричного струму на об'єкти тракторної бригади.
Позивач вважає, що не може нести відповідальність за це правопорушення, так як споживач при користуванні електричною енергією за адресою: с. Старозаводське, тракторна бригада №2 по вул. Козлова відключений від електропостачання, про що його представник зазначив у акті про порушення Д №009471 від .15.02.2012 року ("на вводном рубильнике отсутствуют отходящие провода (т.е. напряжение отсутствует) потребления електрознергии нет").
Крім того, установка перемичок на опорі №5 для подання електричного струму здійснена на території балансової належності Енергопостачальника, що підтверджується актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін (Додаток 2.26 до договору про постачання електричної енергії №9а від 10.11.2008 року).
Згідно з даним актом балансова належність електромереж та установок встановлена за Енергопостачальником - Відповідачем: ЛЕМ 0,4 кВ від МТП-450.
Позивач вважає, що Відповідач не звернув увагу на ту обставину, що установка перемичок здійснена на лінії електропередач, які постачають електричну енергію не тільки споживачеві, але й населенню (освітлення вулиці Козлова) і тому правопорушення могло бути вчинено іншими невідомими особами
Відповідно до протоколу засідання Комітету Спілки громадян-співвласників майна реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства ім. Карла Маркса, правонаступником якого є ПП "Пектораль" від 18 березня 2010 року, було вирішено передати в рахунок майнового паю, який був виділений при проведенні розпаювання КСП ім. К. Маркса, згідно поданих громадянами заяв майно, в тому числі об'єкти нерухомості тракторної бригади №2 у с. Старозаводське по вул. Козлова.
10.03.2010р. майно передано громадянам за актом прийому-передачі майна. З цього часу Позивач не користується цими об'єктами нерухомості та не здійснював заходи з відключення цього об'єкта від постачання електричною енергією.
Згідно заяв за вих. №52 від 29.02.2012 року та вих. №54 від 02.03.2012 року, ПП "Пектораль" звернулося до Нікопольського МВ УМВС України в Дніпропетровській області, в яких повідомило про пошкодження майна підприємства, а саме: вхідних дверей та пломби в електросиловій шафі та вчинення крадіжки рубильника та автоматичного вимикача.
04.03.2012 року дільничним інспектором міліції сектору ДІМ Нікопольського МВ ГУМВС України в Дніпропетровській області ст. лейтенантом міліції Бліщак Д.Г. винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи в силу малозначності злочину, яка на цей час оскаржується (розглядається) Нікопольською міжрайонною прокуратурою в Дніпропетровській області.
Пунктом 6.40 ПКЕЕ (z0417-96) , на який посилається Відповідач у акті про порушення Д №009471 від 15.02.2012р. передбачено, що у разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, встановлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 № 562 (z0782-06) (далі Методика).
Отже, вказаний у акті пункт ПКЕЕ (z0417-96) лише містить посилання на порядок перерахунку обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті відповідно до вказаної Методики у разі виявлення явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів, який Відповідачем також не може бути порушений, так як вказана норма взагалі не містить посилання на певний склад правопорушення. Дана норма містить в собі порядок здійснення перерахунку обсягу електричної енергії, який здійснюється представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії.
Позивач не погоджується з тим, що Відповідачем самостійно визначено площу перерізу проводу (кабелю), яким нібито виконано самовільне приєднання в розмірі 8 = 25,6 мм/кв, тому що фактична площа перерізу проводу (кабелю) на якому здійснено самовільне підключення становить 10 мм/кв, що підтверджується загальною схемою електропостачання. 29. Однолінійна схема електропостачання Бригада 2 с. Старозаводське (Додаток 10.26 до договору про постачання електричної енергії №9а від 10.11.2008 року) - АПВ 4*10.
Статтею 26 Закону України "Про електроенергетику" та пунктом 1.3 ПКЕЕ (z0417-96) встановлено, що споживання електричної енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.
Договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін. Споживання електричної енергії без договору не допускається (п. 5.1 ПКЕЕ (z0417-96) ).
Згідно з п. 4.2.3 Договору Споживач сплачує Постачальнику вартість недоврахованої електроенергії, нараховану відповідно до Методики у разі таких дій або бездіяльності Споживача:
- самовільного внесення змін у схему обліку електроенергії;
- пошкодження засобів обліку електроенергії, втручання в їх роботу, пошкодження та (або) зняття пломб з засобів обліку;
- споживання електроенергії поза засобами обліку;
- інших умов, визначених Методикою.
Відповідно до п. 2.1 Договору, під час виконання умов цього Договору, а також при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим Договором, Сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (z0417-96) (далі - ПКЕЕ).
Таким чином, порядок виявлення та встановлення порушення Договору, порядок застосування оперативно-господарської санкції, передбаченої п. 4.2.3 Договору, визначено вказаним Договором, а також чинним законодавством України.
Відповідно до п. 2.3.8 Договору, у разі звільнення Споживачем займаного приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією, реорганізації, ліквідації (у тому числі шляхом банкрутства), відчуження в будь-який спосіб займаного приміщення він зобов'язаний письмово повідомити Постачальника за 20 діб до зміни власника приміщення і в цей самий термін здійснити сплату усіх видів платежів, передбачених Договором, до дня зміни власника приміщення включно. Ці умови Договору відповідають п. 6.18 ПКЕЕ (z0417-96) .
Доказів повідомлення Відповідача про припинення користування електричною енергією на зазначеному об'єкті Позивачем не надано.
Відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені (п. 3.3 ПКЕЕ (z0417-96) ).
Розрахунковий засіб обліку електричної енергії має бути опломбований на кріпленні кожуха лічильника пломбою з тавром Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, а на затискній кришці - пломбою електропередавальної організації. Пломби з тавром електропередавальної організації мають бути встановлені також на пристроях, що закривають первинні і вторинні кола живлення засобу обліку, приводи і кнопки управління комутаційних апаратів та кришки автоматів, встановлених у цих колах, двері комірок трансформаторів напруги, кришки на зборках і колодках затискачів, випробувальних блоках, лінії зв'язку автоматизованих систем обліку та всі інші пристрої і місця, що унеможливлюють доступ до струмоведучих частин схеми обліку. Підготовка місць для опломбування здійснюється власником електроустановки згідно з переліком, наданим електропередавальною організацією. Перелік місць пломбування може бути розширений за обґрунтованою пропозицією однієї із сторін. У зазначених місцях можуть бути встановлені пломби інших заінтересованих сторін (п. 3.31 ПКЕЕ (z0417-96) ).
У разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики (п. 6.40 ПКЕЕ (z0417-96) ).
У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень. В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, які необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт підписується представником постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) та представником споживача. У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації). Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання. Акт підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці (п. 6.41 ПКЕЕ (z0417-96) ).
На підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії. Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії. рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків. Споживач має право оскаржити рішення комісії в суді. У разі звернення до суду впродовж 10 робочих днів з дня вручення протоколу споживачу останній має право не оплачувати виставлені рахунки до вирішення спірних питань у судовому порядку. Постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) під час вручення протоколу споживачу зобов'язаний ознайомити споживача з його правом щодо можливості оскарження рішення комісії (п. 6.42 ПКЕЕ (z0417-96) ).
Методика встановлює порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ (z0417-96) , або Правил користування електричною енергією для населення (п. 1.1 Методики (z0782-06) ).
Методика застосовується на підставі акта про порушення, складеного в порядку, установленому цією Методикою, з урахуванням вимог ПКЕЕ та в разі виявлення таких порушень ПКЕЕ (z0417-96) : самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника (підпункт 5 п. 2.1 Методики (z0782-06) ).
У разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпункті 5 пункту 2.1 цієї Методики, та за наявності Договору величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії (Wдоб.с.п.н., кВт/год) визначається за формулою
Wдоб.с.п.н. = Pс.п. · t вик.с.п. · Кв, (2.10)
де Pс.п. (кВт) визначається за формулою (2.8) або (2.9) Методики, але виходячи з найменшої з величин:
номінального струму спрацювання ввідного комутаційного апарата, встановленого у споживача (у разі наявності такого та за умови збереження пломб, якими він опломбований), А;
номінального первинного струму трансформатора (трансформаторів) струму (якщо він (вони) задіяний (задіяні) у схемі обліку), А;
максимального струму лічильника, при якому нормується його похибка (якщо трансформатор (трансформатори) струму в схемі обліку не задіяний (не задіяні), А;
t вик.с.п.(день) та Кв визначаються відповідно до пунктів 2.5 та 2.6 Методики.
Для розрахунку загального обсягу самовільно спожитої електричної енергії за Д пер береться сумарна кількість днів у періоді від дня набуття споживачем права власності на
електроустановку чи права користування електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, що передували дню виявлення порушення до дня усунення самовільного підключення (п. 2.7 Методики).
Статтею 193 ГК України визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону та інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.
Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Відповідно до ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.
Відповідач позов заперечує, мотивуючи тим, що акт про порушення Позивачем ПКЕЕ (z0417-96) складено обґрунтовано, у ньому є усі необхідні й достатні дані для визначення обсягу та вартості недоврахованої електроенергії. При проведенні перевірки на дотримання споживачами ПКЕЕ (z0417-96) виявлено порушення Позивачем умов договору та ПКЕЕ, зокрема: зірвана пломба енергопостачальника на відключеному обладнанні ВРб 0,4 кВ. Самовільне підключення після відключення. На виконання вимог п. 6.41. ПКЕЕ (z0417-96) за участі уповноваженого представника Відповідача складено Акт про порушення ПКЕЕ № 009471 від 15.02.12р. При складанні Акту вилучено зразок дроту, яким виконано безоблікове підключення та упаковано в сейф пакет №0000019520. Для розрахунку вартості безоблікової електричної енергії Відповідачем застосовано формулу 2.10 п.2.7 Методики. Акт та нарахування за ним виконано відповідно до ПКЕЕ (z0417-96) та Методики. На підтвердження своєї позиції Відповідачем надано до матеріалів справи завдання від 16.07.2009р., за яким знято прилад обліку на спірному об'єкті у зв'язку з тим, що він згорів та зазначено про пломбування відключеного від електропостачання цього об'єкту Позивача. Також Відповідач надав заперечення на акт № 01/12-73-53-А Нікопольського відділення Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Дніпропетровській області.
З урахуванням наданих сторонами документів, пояснень сторін, суд не приймає доводи Позивача, погоджується з позицією Відповідача та вважає, що позов задоволенню не підлягає.
Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати слід покласти на Позивача.
Керуючись 33, 34, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , господарський суд
В И Р І Ш И В:
У позові відмовити.
Судові витрати покласти на Позивача.
рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання його повного тексту.
Суддя
С.Г. Юзіков
рішення підписане