ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про визнання боржника банкрутом
09.07.2012 справа № 5011-46/8026-2012
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs26370292) )
За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" (ідентифікаційний код 33547390) Про банкрутство Суддя Омельченко Л.В.
Представники:
Від боржникаЧиж С.С. -представник за довіреністю від 13.03.2012 р.Присутні Семенчук В.Ю. - представник Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва за довіреністю від 05.03.2012 р.; Тарасенко Т.П., Юринець А.В.- арбітражні керуючі
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" звернулося до суду з заявою про порушення справи про банкрутство, посилаючись на наявність у нього простроченої кредиторської заборгованості в розмірі 161 300,00 грн. та з підстав, встановлених у ч. 5 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон) у зв'язку з тим, що орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство.
Провадження у справі за вказаною заявою було порушено ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.06.2012 р. № 5011-46/8026-2012, яку призначено до розгляду на 09.07.2012 р.
03.07.2012 р. через відділ діловодства суду від Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва надійшло клопотання від 02.07.2012 р. № 5270/9/10-209 про зупинення провадження у справі з метою надання можливості проведення податкової перевірки боржника та зобов'язання розпорядника майна (ліквідатора) надати фінансово-господарську документацію боржника для її проведення.
Листом суду № 06-37.1/2916 від 05.07.2012 р. було повідомлено податковий орган про відсутність законодавчих підстав для задоволення зазначеного клопотання.
03.07.2012 р. від Печерської районної у м. Києві державної адміністрації надійшло повідомлення про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців запису про порушення провадження у справі про банкрутство Товариство з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" та витяг з указаного реєстру.
Станом на час розгляду справи від арбітражного керуючого Юринця А.В. надійшла заява про призначення розпорядником майна у даній справі з копією свідоцтва арбітражного керуючого Інституту розвитку і керування, копією ліцензії Державного департаменту з питань банкрутства, копією свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, копією диплома про здобуття вищої освіти за спеціальністю "Міжнародне право", копією посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.
У судове засідання 09.07.2012 р. з'явився представник боржника, який подав додаткові документи і докази по справі, підтримав вимоги заяви про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна", клопотав про визнання підприємства банкрутом та просив призначити його ліквідатором арбітражного керуючого Тарасенка Т.П.
Присутній в судовому засіданні представник податкового органу за місцезнаходженням боржника подав суду документи на виконання вимог ухвали суду.
Розглянувши вимоги, заявлені в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", дослідивши матеріали справи та подані докази, заслухавши представника заявника (боржника), суд
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" зареєстроване як юридична особа Печерською районною у м. Києві державною адміністрацією 10.06.2005 р. з присвоєнням ідентифікаційного коду 33547390.
Відповідно до поданих суду документів місцезнаходженням підприємства є: 01021, м. Київ, вул. М.Грушевського, 28/2, н/п № 43, основними видами діяльності -посередництво в торгівлі товарами широкого асортименту, інша поліграфічна діяльність, посередництво в спеціалізованій торгівлі іншими товарами, спеціалізована роздрібна торгівля сувенірами, кустарними виробами і виробами релігійного призначення, посередництво в торгівлі меблями, побутовими товарами, залізними та іншими металевими виробами, оптова торгівля папером, картоном, книгами, журналами та канцелярським приладдям.
Згідно з даними статуту юридичної особи її засновником і власником є громадянка Росії ОСОБА_7.
14.02.2012 р. на загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" було прийнято рішення про припинення даної юридичної особи шляхом її ліквідації, звільнення з посади директора та призначення ліквідатором Будка Є.В. (протокол № 5 зборів від 14.02.2012 р. в матеріалах справи).
Як слідує з аналізу матеріалів справи, на виконання вимог ч. 1 ст. 105 Цивільного Кодексу України та ч. 1 ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" ліквідатором було подано державному реєстратору Печерської району міста Києва документи, потрібні для внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про припинення юридичної особи.
Відповідно до ч. 2 ст. 105 Цивільного кодексу України після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.
Матеріалами справи підтверджується, що оголошення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" було опубліковано в Бюлетені державної реєстрації № 205 (5) від 21.02.2012 р.
В подальшому ліквідатором було подано до Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва заяву про припинення платника податків за формою № 8-ОПП.
Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатором виявлено наявність у товариства простроченої кредиторської заборгованості у сумі 161 300,00 грн. перед фізичною особою-підприємцем Тіняковою Г.І., яка виникла у зв'язку невиконанням грошового зобов'язання за договором на проведення маркетингових досліджень коньюктури ринку та виявлення суспільної думки № 1-М-24/01/11 від 24.01.2011 р. Факт наявності між Товариством з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" та фізичною особою-підприємцем Тіняковою Г.І. договірних відносин підтверджується наявною в матеріалах справи копією договору від 24.01.2011 р. Факт прострочення боржника у відносинах з указаним підприємством на суму 161 300,00 грн. за вказаним договором підтверджується наявним в матеріалах справи актом прийому-передачі наданих послуг від 03.03.2011 р.
Відповідно до поданих доказів, з метою здійснення аналізу фінансово-господарського становища боржника, аудиторській фірмі ліквідатором було доручено проведення узагальнення даних первинного бухгалтерського обліку, за наслідками чого було складено фінансовий звіт (баланс) станом на 01.04.2012 р., відповідно до якого оборотні активи становлять 24,7 тис. грн., а поточні зобов'язання -161,3 тис. грн.
Виходячи з пояснень ліквідатора, оборотні активи боржника сформовані за рахунок дебіторської заборгованості за розрахунками з бюджетом та з залишку грошових коштів на поточному рахунку в національній валюті, що підтверджується довідкою Акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" № 15-12/42 від 01.03.2012 р.
Відповідно до наданих доказів, підприємство не має заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
Крім того, наявними в матеріалах справи відомостями Комунального підприємства "Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна", Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) та Управління Державної автомобільної інспекції України в м. Києві підтверджується відсутність зареєстрованого за Товариством з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" на праві власності нерухомого майна та земельних ділянок.
Виходячи з відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців боржник не є засновником (учасником) господарських товариств.
Даними статуту підприємства та ліквідатора стверджується, що у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" частка державної власності відсутня.
Крім того, в газеті "Голос України" 05.04.2012 р. № 62 (5312) було опубліковано оголошення про ліквідацію Закритого акціонерного товариства "Лео Гетс-Україна" за рішенням власника, про призначення ліквідатора та місце і строк прийняття вимог кредиторів.
Після спливу строку для звернення кредиторів з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" ліквідатором було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 28.05.2012 р.
Заява про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" була подана до Господарського суду міста Києва 05.06.2012 р., тобто вже після спливу двомісячного строку з дня публікації повідомлення про його припинення.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного Кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 Цивільного Кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Виходячи з ч. 1 ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" інформація про проведення державної реєстрації юридичної особи, про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи тощо підлягає обов'язковому опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.
Згідно зі ст. 1 вказаного Закону спеціалізований друкований засіб масової інформації -видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру.
Бюлетень державної реєстрації є єдиним спеціалізованим друкованим засобом масової інформації, в якому обов'язково розміщуються відомості про реєстраційні дії, зокрема, відомості про прийняття засновниками (учасниками) рішення щодо припинення юридичної особи. Таке повідомлення здійснюється за встановленою формою і містить всі передбачені законом обов'язкові реквізити.
Згідно з листом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.08.2009 р. № 9786, публікація у Бюлетені державної реєстрації повідомлення про припинення юридичної особи і порядок та строк заявлення кредиторами вимог до неї є належним виконанням вимог ч.4 ст. 105 Цивільного кодексу України.
Частиною 5 ст. 60 Господарського Кодексу України встановлено, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію.
Нормами ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.
Згідно з ч. 2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" а результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора, здійснює офіційне оприлюднення ухвали про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.
Враховуючи наявні в матеріалах справи докази та встановлені в ході судового розгляду обставини, зокрема, щодо відсутності у боржника майна для задоволення вимог його кредиторів, господарський суд приходить до висновку щодо наявності підстав для визнання боржника банкрутом та введення процедури ліквідації.
Згідно зі ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором може бути призначено фізичну особу -суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.
Відповідно до клопотання представника боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" було винесено на розгляд суду пропозицію про призначення ліквідатором товариства у судовій процедурі його банкрутства особу, яка має відповідну ліцензію арбітражного керуючого -Тарасенка Т.П., заява якого про участь у справі знаходиться в матеріалах справи.
Крім того, заяву про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" через відділ діловодства суду було отримано від арбітражного керуючого Юринця А.В.
На момент розгляду судом питання про введення ліквідаційної процедури боржника та призначення такого обов'язкового учасника провадження у справі як ліквідатор боржника в судовому засіданні були присутніми арбітражні керуючі Юринець А.В. та Тарасенко Т.П., які підтримали свої заяви про участь у справі.
Відповідно до ч. 3 ст. 3-1 Закону арбітражними керуючими не можуть бути призначені: особи, які згідно з цим Законом вважаються заінтересованими; особи, які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, за винятком випадків, коли з дня усунення цієї особи від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років, якщо інше не встановлено цим Законом; особи, яким заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади; особи, які мають судимість за вчинення корисливих злочинів.
Обставин, передбачених ч. 3 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо обох вищевказаних кандидатур, в ході судового засідання встановлено не було. При визначенні кандидатури ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" суд керується приписами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , виходячи з норм якого остаточне рішення з указаного питання приймається саме судом.
Вирішуючи питання про призначення у даній справі ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна", суд проаналізував кандидатуру кожного арбітражного керуючого щодо призначення його ліквідатором боржника на предмет освіти, досвідченості та наявності всіх можливостей для повноцінного присвячення своєї господарської та професійної діяльності саме виконанню функцій ліквідатора даного боржника.
Розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого Юринця А,В., судом встановлено наявність у нього вищої освіти за спеціальністю "Міжнародне право", наявність необхідних технічних та організаційних можливостей виконання обов'язків ліквідатора, як то власного автотранспорту, необхідних технічних засобів, офісного приміщення. Крім того, арбітражний керуючий Юринець В.В. має невелику завантаженість, що сприятиме достатньому приділенню часу для виконання ним обов'язків ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна". В той час, як арбітражним керуючим Тарасенком Т.П., окрім заяви про участь у справі, на підтвердження заслуханих в судовому засідань пояснень документів не надано, в тому числі і копії ліцензії.
Виходячи з вказаного, арбітражний керуючий Юринець А.В. відповідає всім вимогам, які ставляться законодавством до кандидатури арбітражного керуючого (ліквідатора) та його призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" не порушує прав та законних інтересів сторін у справі.
Крім цього, з метою дотримання принципу об'єктивності та незаінтересованості, суд вважає за необхідне призначити ліквідатором банкрута особу, яка жодним чином не є пов'язаною з боржником.
Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає за належне призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" арбітражного керуючого Юринця А.В.
На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 22, 23, 25, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Лео Гетс-Україна" (01021, м. Київ, вул. М.Грушевського, 28/2, н/п № 43, ідентифікаційний код 33547390).
2. Відкрити ліквідаційну процедуру.
3. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Юринця Арсена Володимировича (ліцензія серії НОМЕР_2 від 21.09.2010 р., місце проживання: 04060, АДРЕСА_1, адреса для листування: АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).
4. Зобов'язати ліквідатора у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів боржника, що ліквідується власником, та повідомлення їх (кредиторів) про визнання зазначеного боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
5. Зобов'язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення у офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).
6. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
7. Строк виконання усіх грошових зобов'язань вважати таким, що настав з 09.07.2012 р.
8. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 09.07.2012 р.
9. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 09.07.2012 р.
10. Зобов'язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 09.05.2013 р.
11. Копію постанови направити заявнику (боржнику) в особі його ліквідатора, а також для відома до прокуратури Печерського району м. Києва, податкового органу за місцезнаходженням боржника, Державної податкової адміністрації у м. Києві, державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.
Суддя
Л.В. Омельченко