ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
05.07.12 Справа № 1пд/5014/1192/2012
За позовом Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат", м. Алчевськ Луганської області
до Комунального теплопостачаючого підприємства "Алчевськтеплокомуненерго", м. Алчевськ Луганської області
про зобов'язання укласти додаткову угоду до договору на водопостачання
Суддя Зюбанова Н.М.
П р е д с т а в н и к и:
від позивача - не прибув;
від відповідача -ОСОБА_1, довіреність від 26.07.10 № 1282;
Суть спору: про зобов'язання відповідача укласти з позивачем додаткову угоду до договору на водопостачання від водопровідних мереж ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" № 018/1244 від 01.12.10 на зміну тарифів з 01.10.11 в розмірі за 1м3 питної води - 12 грн. 03 коп. без ПДВ та 14 грн. 44 коп. з ПДВ.
Відповідач у запереченнях на позовну заяву за листом від 30.05.12 № 760 вимоги позивача не визнає, посилаючись на те, що запропонований тариф у розмірі за 1м3 питної води - 14 грн. 44 коп. з ПДВ є незаконним, оскільки останній розраховувався без урахування Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, постанови Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України "Про встановлення тарифів на теплову енергію КТП "Алчевськтеплокомуненерго", тому з вимогами позивача не погоджується.
Дослідивши матеріла справи, вислухавши представника відповідача, суд дійшов до наступного.
Так, при розгляді справи судом встановлено, що 01.12.10 між Відкритим акціонерним товариством "Алчевський металургійний комбінат", яке в подальшому перейменоване на Публічне акціонерне товариство "Алчевський металургійний комбінат" (позивачем) та Комунальним теплопостачаючим підприємством "Алчевськтеплокомуненерго" (відповідачем) був укладений договір № 018/1244 на водопостачання від водопровідних мереж ВАТ "Алчевський металургійний комбінат", за умовами якого позивач прийняв на себе водопостачання споживача питною водою для комунально-побутових потреб у відповідному об'ємі, визначеному п.1.2 вказаного договору.
Відповідно до п. 3.1 договору тариф на воду є динамічним і залежить від вартості електроенергії, матеріалів і інших витрат, тому ціна протягом договірного періоду може змінюватися. Оплата здійснюється згідно ціни на момент відпуску води.
Згідно п. 3.2 договору ціна на воду за 1м3 питної води з ПДВ - 13,70 грн.
Також сторони дійшли згоди, що споживач здійснює оплату за воду щомісячно, по пред'явленій платіжній вимозі-дорученню не пізніше 7 днів з моменту отримання документів на оплату (п. 3.4 договору).
Відповідно до п. 7.2 договору він може бути змінений або розірваний за умови дотримання вимог Цивільного (435-15) і Господарського кодексів України (436-15) .
Як вбачається з матеріалів справи, спір між сторонами виник у зв'язку з тим, що позивач - Публічне акціонерне товариство "Алчевський металургійний комбінат", є споживачем за договором № 3/1-018/4 від 15.12.08 на послуги з централізованого водопостачання, який укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Луганськвода" в особі ВП "Алчевське управління ТОВ "Луганськвода" та Відкритим акціонерним товариством "Алчевський металургійний комбінат".
З 30.09.11 на підставі додаткової угоди до вказаного договору ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" взяло на себе зобов'язання сплачувати за водопостачання за новим тарифом у розмірі 9,816 за м3, в т.ч. ПДВ.
Враховуючи викладене, в грудні 2011 позивач направив на адресу відповідача додаткову угоду № 3 до договору № 018/1244 на водопостачання від водопровідних мереж ПАТ "Алчевський металургійний комбінат" з пропозицією зміни вартості 1м3 питної води з 01.10.11 та встановити її у сумі 12,03 грн. без ПДВ та 14,44 грн. з ПДВ.
Дана додаткова угода була підписана відповідачем 12.12.11 з протоколами розбіжностей та узгодження розбіжностей, які фактично полягали у даті введення нового тарифу у дію за договірними відносинами, оскільки для позивача такою датою є 01.10.11, а для відповідача -з 01.12.11.
Оскільки розбіжності врегульовані не були, позивач звернувся до суду з даним позовом.
Відповідач проти позову заперечує з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву та доповненнях до нього.
Оцінивши матеріали справи, додатково надані сторонами документи, а також доводи сторін, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.
Так, правове регулювання правовідносин сторін здійснюється Господарським кодексом України (436-15) /далі - ГК України (436-15) /, Законами України "Про питну воду та питне водопостачання" від 10.01.02 № 2918-ІІІ (2918-14) та "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг" від 09.07.10 № 2479-VІ (143-16) ; Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, затв. постановою НКРЕ від 17.02.11 № 242 /далі - Порядок № 242/, зареєстр. у Міністерстві юстиції України 17.02.11 за № 366/19104 (z0366-11) ; Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води /далі -Порядок № 861/, затв. постановою КМ України від 01.06.11 № 861 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги".
Зокрема, у відповідності до ст. 19 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" послуги з питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання на підставі договору, зокрема, з підприємствами, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням.
Таким чином позивач звернувся до господарського суду з позовом про врегулювання розбіжностей, що виникли при укладенні додаткової угоди до договору, який є обов'язковим для сторін.
У відповідності до ст. 10 Закону України від 09.07.10 № 2479-VІ "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг" :
- тарифи на комунальні послуги формуються суб'єктами природних монополій та суб'єктами господарювання на суміжних ринках відповідно до порядків (методик), встановлених національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, відповідно до цього Закону;
- тарифи на комунальні послуги суб'єктів природних монополій та суб'єктів господарювання на суміжних ринках повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих планованих витрат на їх виробництво з урахуванням планованого прибутку;
- Положення про встановлення тарифів з відхиленням від економічно обґрунтованого рівня затверджується Кабінетом Міністрів України;
- встановлення тарифів на комунальні послуги, нижчих за розмір економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, без відповідного відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді.
Умови проекту додаткової угоди до договору № 018/1244 на водопостачання від водопровідних мереж ВАТ "Алчевський металургійний комбінат", які передані на розгляд суду є такими, що стосуються істотних умов договору, а тому можуть бути предметом спору з огляду на наступне.
Згідно ст. 11 ЦК України підставою виникнення цивільних прав і обов'язків (зобов'язань) є, зокрема, договір.
Частиною 1 ст. 627 ЦК України передбачено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу (435-15) , інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.
Відповідно до ч.1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.
Згідно ч. 1 ст. 179 ГК України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.
Частинами 2 та 3 ст. 180 ГК України передбачено, що господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода. При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.
Відповідно до ч. 2 вказаної статті ціна у господарському договорі визначається в порядку, встановленому цим Кодексом (436-15) , іншими законами, актами Кабінету Міністрів України. За згодою сторін у господарському договорі може бути передбачено доплати до встановленої ціни за продукцію (роботи, послуги) вищої якості або виконання робіт у скорочені строки порівняно з нормативними.
Згідно до ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. Зміна ціни після укладення договору допускається лише на умовах, встановлених договором.
Стаття 651 ЦК України визначає, що підставами для зміни або розірвання договору є згода сторін, якщо інше не встановлено договором або законом; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (ст. 652 ЦК України).
В ч. 4 ст. 188 ГК України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.
Отже діючим законодавством України передбачено, що сторона за договором може звернутися до суду з вимогою щодо внесення змін до діючого договору за умови, якщо сторони не дійшли згоди про внесення відповідних змін.
За матеріалами даної справи сторони не врегулювали строк введення нового тарифу у розмірі 14,44 грн. за 1м3 питної води, що підтверджується матеріалами справи.
Однак після порушення провадження у справі відповідач зайняв взагалі позицію по відхиленню вимог щодо підвищення ціни послуги, яку суд вважає необгрунтованою з огляду на нижчевикладене.
Так, згідно Порядком № 861 та Порядком № 242 (z0366-11) , які регулюють спірні правовідносини, передбачено, що у разі зміни протягом строку дії тарифів обсягу окремих витрат, пов'язаних із провадженням ліцензованої діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії з причин, які не залежать від ліцензіата, зокрема, збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, може проводитися перерахування тарифів шляхом коригування лише тих складових частин структури тарифів, за якими відбулися цінові зміни в бік збільшення або зменшення.
Як свідчать матеріали справи, відповідач, надаючи комунальні послуги опалення, керується у своїй діяльності Постановою Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України від 30.09.11 № 60 (v0060860-11) "Про встановлення тарифів на теплову енергію КТП "Алчевськтеплокомуненерго", згідно якої такий тариф для інших споживачів складає 602,92 грн. за 1 Гкал та вводиться у дію з 01.10.11.
Згідно наданого відповідачем Розрахунку вартості води та послуг водовідведення на опалювальний період 2010-2011 років у складі даного тарифу 602,92 грн. за 1 Гкал закладено 11,42 грн. без ПДВ (13,70 грн. з ПДВ) ціни на закупку води.
У той же час, 30.09.11 Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України було прийнято постанову № 188 (v0188861-11) "Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення ТОВ "Луганськвода", згідно якої такий тариф для інших споживачів складає 18,18 грн. за 1 куб.м (без ПДВ) та вводиться у дію з 01.10.11.
Оскільки позивач з 30.09.11 прийняв на себе зобов'язання згідно умов додаткової угоди до договору № 3/1-018/4 від 15.12.08 сплачувати ТОВ "Луганськвода" за новим збільшеним тарифом, його позовні вимоги про відповідне збільшення тарифів за договором № 018/1244 від 01.12.10 на умовах додаткової угоди № 3 є обґрунтованими на підставі п. 1.9 Порядку № 242 (z0366-11) та п. 8 Порядку № 861, які передбачають можливість коригування відповідних складових частин структури тарифів, за якими відбулися цінові зміни в бік збільшення (щодо тарифу ТОВ "Луганськвода" як постачальника).
Оскільки відповідно до ч. 3 ст. 653 ЦК України при зміні договору у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили, позовні вимоги задовольняються частково та додаткова угода № 3 має бути введена в дію з дати набрання сили рішенням по даній справі.
У задоволенні решти позову слід відмовити.
Клопотання позивача про відкладення розгляду справи відхиляється судом, оскільки неявка представника не перешкоджає розгляду справи.
Судовий збір покладається на сторін пропорційно, згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд
в и р і ш и в :
1. Позов Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат" до Комунального теплопостачаючого підприємства "Алчевськтеплокомуненерго" задовольнити ч а с т к о в о.
2. Вважати укладеною додаткову угоду № 3 до договору № 018/1244 від 01.12.10 на водопостачання від водопровідних мереж ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" в наступній редакції:
"Додаткова угода № 3
до договору № 018/1244 від 01.12.10
на водопостачання від водопровідних мереж ПАТ "Алчевський металургійний комбінат"
Публічне акціонерне товариство "Алчевський металургійний комбінат" в особі генерального директора Шевченка Тараса Григоровича, діючого на підставі Статуту підприємства з однієї сторони і
Комунальне теплопостачаюче підприємство "Алчевськтеплокомуненерго" в особі директора Сурая Віталія Анатолійовича, діючого на підставі Статуту з іншої сторони, уклали цю додаткову угоду про наступне:
1. У зв'язку з введенням ТОВ "Луганськвода" нових тарифів з 01.11.11 сторони дійшли згоди встановити:
- вартість 1 м3 питної води -12,03 грн. без ПДВ і 14,44 грн. разом з ПДВ.
2. Інші умови вищевказаного договору залишаються незмінними і сторони підтверджують по ним свої зобов'язання.
3. Дана додаткова угода складена в 2-х примірниках по одному для кожної із сторін і є невід'ємною частиною договору № 018/1244 від 01.12.10 і вступає в силу з моменту набрання чинності рішенням господарського суду Луганської області від 05.07.12 по справі № 1пд/5014/1192/2012".
3. Стягнути з Комунального теплопостачаючого підприємства "Алчевськтеплокомуненерго", вул. Леніна, б.126, м. Алчевськ Луганської області, ідент. код 02132266 на користь Публічного акціонерного товариства "Алчевський металургійний комбінат", вул. Шмідта, б. 4, м. Алчевськ Луганської області, ідент. код 05441447 судовий збір в сумі 536 грн. 50 коп., видати на виконання наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.
4. В задоволенні решти позову відмовити.
рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Повне рішення складене 09.07.12.
Суддя Н.М.Зюбанова Помічник судді Г.А.Кравцова