ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
Іменем України
про визнання боржника банкрутом
22.06.2012 справа № 46/29-б
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs26003032) )
За заявою Державного підприємства "Державний резервний насіннєвий фонд України" До Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" (ідентифікаційний код 25586892) Про банкрутство Суддя Омельченко Л.В.
Представники:
Від комітету кредиторів: ОСОБА_3 -представник голови комітету кредиторів за довіреністю від 19.08.2011 р. Від боржника Боц А.І. -директор Арбітражний керуючий Гусар І.О.- розпорядник майна Від кредиторів: 1. Державного підприємства "Державний резервний насіннєвий фонд України" -ОСОБА_5 (довіреність від 30.05.2012 р.); 2. Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" -ОСОБА_6 (довіреність від 28.09.2011 р.);
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" (далі -заявник) звернулося до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відносно Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" у зв'язку з неспроможністю останнього сплатити прострочену безспірну заборгованість у розмірі 1 217 132,71 грн.
Провадження у справі за вказаною заявою порушено ухвалою Господарського суду міста Києва № 46/29-б від 04.02.2011 р.
28.02.2011 р. у справі № 46/29-б винесено ухвалу підготовчого засідання з відповідними процесуальними наслідками, якою попереднє судове засідання для розгляду реєстру вимог кредиторів було призначено на 23.05.2011 р.
24.06.2011 р. відбулося попереднє судове засідання, в якому кредиторами боржника було визнано Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" на суму 1 217 217,71 грн., Товариство з обмеженою відповідальністю "Укррос-Транс" на суму 44 332,72 грн., Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Протон-Агро" на суму 82 945,27 грн., Державну податкову інспекцію у Козелецькому районі Чернігівської області на суму 96 910,42 грн., Управління Пенсійного фонду України у Голосіївському районі м. Києва на суму 194 370,56 грн., Публічне акціонерне товариство "Сведбанк" на суму 10 669 242,80 грн., Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" на суму 1 661 103,33 грн., тоді як Київському міському центру зайнятості та Колективному підприємству "Білоцерківхлібопродукт" було відмовлено у визнанні кредиторами боржника.
За наслідками перегляду ухвал суду від 24.06.2011 р. в апеляційному порядку ухвалу попереднього засідання було частково змінено в частині сум кредиторських вимог Публічного акціонерного товариства "Сведбанк" (9 525 483,02 грн.) та Приватного акціонерного товариства "Приватбанк" (1 661 100,33 грн.), в решті поданих скарг судові рішення Господарського суду міста Києва, винесені на наслідками попереднього засідання, залишені без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 13.09.2011 р.
Постановою Вищого господарського суду України від 30.11.2011 р. постанову Київського апеляційного господарського суду від 13.09.2011 р. залишено без змін.
У зв'язку з поверненням матеріалів справи № 46/29-б до Господарського суду міста Києва вона була призначена до розгляду на 23.01.2012 р. для встановлення фактичного стану виконання розпорядником майна приписів Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , а також вимог суду з врахуванням постанови Київського апеляційного господарського суду від 13.09.2011 р. в частині складання уточненого реєстру вимог кредиторів, проведення зборів кредиторів, створення ними комітету кредиторів та прийняття останнім рішення щодо подальшого ходу процедури банкрутства Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро".
Ухвалами суду від 23.01.2012 р., 13.02.2012 р., 05.03.2012 р., 02.04.2012 р. та 21.05.2012 р. розгляд справи відкладався у зв'язку з необхідністю визначення кредиторів щодо подальшого ходу провадження у справі та надходженням пропозицій від можливих інвесторів щодо санації боржника.
Станом на час розгляду справи від боржника через канцелярію суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи та розблокування поточного рахунку підприємства в Публічному акціонерному товаристві "Сведбанк" для здійснення розрахунків з кредиторами.
У судове засідання 22.06.2012 р., з'явилися члени комітету кредиторів, представник боржника та розпорядник майна боржника.
Представник боржника підтримав попередньо подане клопотання про відкладення розгляду справи, зазначивши про наявність можливості у Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" відновити свою платоспроможність. Поряд з цим, представник боржника повідомив про дотримання органами місцевого самоврядування відповідних територіальних громад позиції щодо переходу до процедури санації боржника, що підтверджується протоколом засідання комітету кредиторів № 7 від 19.06.2012 р.
Представник голови комітету кредиторів заперечив проти відкладення розгляду справи, надав суду клопотання про визнання боржника банкрутом, відкриття відносно нього ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Тарасенка Т.П. та наполіг на його задоволенні. До вказаного клопотання приєднано протокол комітету кредиторів № 6 від 07.06.2012 р., за результатом проведення якого було вирішено прийняти до уваги інформацію керівника боржника щодо його фінансово-господарського стану, протокол комітету кредиторів № 7 Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" від 19.06.2012 р., на якому було вирішено звернутися до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття відносно нього ліквідаційної процедури та запропоновано кандидатуру ліквідатора, докази повідомлення членів комітету кредиторів та органів місцевого самоврядування відповідних територіальних громад про проведення зборів комітету кредиторів, а також копія трудової книжки арбітражного керуючого Тарасенка Т.П.
Присутні в засіданні представники двох членів комітету кредиторів та розпорядник майна боржника, підтримуючи клопотання представника боржника, заперечили проти визнання боржника банкрутом, відкриття відносно нього ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Тарасенка Т.П., посилаючись на наявність передумов для введення процедури санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро".
Дослідивши подані документи та заслухавши пояснення часників провадження у справі, зважаючи на відсутність волевиявлення комітету кредиторів щодо переходу до процедури санації та обмеженість строку процедури розпорядження майном боржника, судом відхиляється клопотання представника боржника про відкладення розгляду справи та посилання учасників провадження на можливість введення процедури санації.
Крім того, відхиляється як безпідставне та необґрунтоване клопотання представника боржника про розблокування поточного рахунку боржника, зважаючи на відсутність у суду передбачених законодавством правових підстав для вчинення вказаних дій.
Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення розпорядника майна і представника голови комітету кредиторів, суд вважає заявлені вимоги щодо відкриття ліквідаційної процедури відносно боржника правомірними та такими, що підлягають задоволенню, зважаючи на таке.
Виходячи з приписів ч. 9 ст. 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов'язок скликання зборів кредиторів боржника, а також проведення аналізу його фінансової, господарської та інвестиційної діяльності покладено на розпорядника майна.
Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів та уповноважену особу акціонерів або учасників товариства з обмеженою чи додатковою відповідальністю про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.
Згідно з ч. 5 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" рішення про вибори членів комітету кредиторів відноситься до компетенції зборів кредиторів. .
Рішення про створення та склад комітету кредиторів направляється до господарського суду (ч. 7 ст. 16) .
Відповідно до ч. 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скоро чення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника, звернення до суду з клопо танням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, про припинення повно важень арбітражного керуючого (розпорядника майна) та про призначення нового арбітражного керуючо го тощо.
Рішення зборів (комітету) кредиторів вважається прийнятим більшістю голосів кредиторів, якщо за нього проголосували присутні на зборах (комітеті) кредитори, кількість голосів яких визначається від повідно до частини четвертої цієї статті (ч. 9 ст. 16).
Як вбачається з матеріалів справи, 10.02.2012 р. відбулися збори кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро", якими прийнято рішення про обрання комітету кредиторів у складі трьох кредиторів, серед яких Державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України", Публічне акціонерне товариство "Сведбанк", Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (примірник протоколу № 2 в матеріалах справи).
У подальшому на засіданні членів комітету було прийнято рішення про обрання головою комітету кредиторів представника Публічного акціонерного товариства "Сведбанк" (копія протоколу засідання членів комітету кредиторів № 2 в матеріалах справи).
19.06.2012 р. на зборах комітету кредиторів було вирішено питання про звернення до суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом та відкриття щодо нього ліквідаційної процедури, а також призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" арбітражного керуючого Тарасенка Т.П. (протокол комітету кредиторів від 19.06.2012 р. в матеріалах справи). Необхідно зазначити, що до прийняття рішення про перехід до ліквідаційної процедури комітетом кредиторів було з'ясовано позиції органів місцевого самоврядування відповідних територіальних громад, на території яких розташовані земельні ділянки, що знаходяться у користуванні боржника, пропозицій Товариства з обмеженою відповідальністю "Сираївське" про санацію Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро".
Отже, як вбачається з матеріалів справи, протягом процедури розпорядження майном боржника надійшла одна заява від потенційного інвестора -Товариства з обмеженою відповідальністю "Сираївське" щодо оздоровлення фінансового становища боржника, проте комітетом кредиторів даного інвестора не було залучено до участі у процедурі банкрутства боржника.
У ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених цим Законом.
Згідно зі ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором може бути призначено фізичну особу -суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.
Як вказувалося вище, на засіданні комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" 19.06.2012 р. з-поміж іншого було вирішено звернутися до суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого Тарасенка Т.П. в якості ліквідатора боржника. Вказаний арбітражний керуючий був присутній у судовому засіданні та підтримав свою заяву про участь у справі в якості ліквідатора банкрута.
При розгляді питання призначення ліквідатора судом з'ясовано, що арбітражний керуючий Тарасенко Т.П. має відповідну ліцензію серії НОМЕР_2 від 23.04.2012 р., наявність досвіду роботи у сільському господарстві, його особа відповідає вимогам ст.ст. 3-1 Закону, що зазначено в наданій ним заяві про участь у справі. Обставин, перелічених у ч. 3 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо даної кандидатури, в ході судового засідання встановлено не було. Заяви про участь у справі в якості ліквідатора від інших арбітражних керуючих у матеріалах справи відсутні.
За таких обставин, оскільки вимоги комітету кредиторів є обґрунтованим та заявленими в рамках приписів Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , Товариство з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" підлягає визнанню банкрутом з відповідними процесуальними наслідками.
Згідно зі ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
Керуючись ч. 1 ст. 24 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , суд
ПОСТАНОВИВ:
1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" (03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 9, ідентифікаційний код 25586892).
2. Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" -арбітражного керуючого Гусара Івана Олексійовича.
3. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Україна Агро" (03039, м. Київ, вул. Голосіївська, 9, ідентифікаційний код 25586892).
4. Відкрити ліквідаційну процедуру.
5. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Прогресивні технології плюс" арбітражного керуючого Тарасенка Тараса Петровича (ліцензія серії НОМЕР_2 від 23.04.2012 р., місце проживання: АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса для листування: 03142, АДРЕСА_1).
6. Зобов'язати ліквідатора у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів боржника, що ліквідується власником, та повідомлення їх (кредиторів) про визнання зазначеного боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
7. Зобов'язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення у офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).
8. Зобов'язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд та надати докази їх визнання або ж відхилення в установленому порядку.
9. Скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
10. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
11. Строк виконання усіх грошових зобов'язань вважати таким, що настав з 22.06.2012 р.
12. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 22.06.2012 р.
13. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 22.06.2012 р.
14. Зобов'язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 22.04.2013 р.
15. Копію постанови направити боржнику, кредиторам, ліквідатору, а також для відома до Державної податкової адміністрації у м. Києві, прокуратури, податкового органу та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.
Суддя
Л.В. Омельченко