ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"19" червня 2012 р. Справа № 5027/272/2012.
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs26386046) )
За позовом Заступника прокурора Чернівецької області в інтересах держави в особі Чернівецької обласної державної адміністрації
до 1) Сокирянської районної державної адміністрації
2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Бомбардир» с.Михалкове
про визнання недійсним договору оренди землі від 26.02.2010р.
Суддя Желік Б.Є.
Представники:
Від позивача -не прибув
Від відповідачів- -1) Бескупський П.П.
2) Ясинський Я.Я., Кусмарцев М.О.
В засіданні приймав участь прокурор Чернівецької обласної прокуратури -Балицька Р.С.
СУТЬ СПОРУ: Провадження у справі порушено ухвалою господарського суду Чернівецької області від 03 травня 2012 року за позовною заявою заступника прокурора Чернівецької області в інтересах держави в особі Чернівецької обласної державної адміністрації м.Чернівці до Сокирянської районної державної адміністрації м.Сокиряни Чернівецької області та до Товариства з обмеженою відповідальністю(ТзОВ) «Бомбардир»с.Михалкове, Сокирянського району, Чернівецької області, у якій заступник прокурора області просить господарський суд:
- визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 7 га, укладений Сокирянською РДА з ТзОВ «Бомбардир»26.02.10р., зареєстрований в Книзі «записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі»за №041081300001;
- скасувати державну реєстрацію договору оренди землі площею 7 га укладений Сокирянською РДА з ТзОВ «Бомбардир»26.02.10р., який зареєстрований в Книзі «записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі»за №041081300001;
- повернути в державну власність земельну ділянку площею 7 га вартістю 211400 грн.
У судовому засіданні 22 травня 2012 року, до початку розгляду справи, прокурор подав до суду клопотання про уточнення третьої частини позовних вимог щодо повернення земельної ділянки площею 7 га до державної власності, виклавши зазначену частину позовних вимог у наступній редакції:
- земельну ділянку площею 7 га вартістю 211400 грн. повернути державі в особі Чернівецької обласної державної адміністрації.
Обґрунтовуючи позовні вимоги у справі прокурор посилається на наступні обставини і докази.
Проведеною перевіркою в порядку правозахисної діяльності щодо додержання вимог земельного законодавства посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування встановлено, що Сокирянська районна державна адміністрація, всупереч вимогам ст.ст. 122, 124 Земельного кодексу України уклала з Товариством з обмеженою відповідальністю «Бомбардир» договір оренди земельної ділянки площею 7 га (сінокіс) рекреаційного призначення для облаштування зони відпочинку, яка знаходиться в адміністративних межах Михалківської сільської ради.
Порушуючи вимоги чинного законодавства, без відповідного розпорядження органу влади (Чернівецької обласної державної адміністрації) та без проекту відведення землі Сокирянська райдержадміністрація уклала з ТзОВ «Бомбардир» оспорюваний у справі договір оренди землі.
Підтвердженням незаконного укладення договору оренди землі, продовжує прокурор, є розпорядження голови Сокирянської РДА №692-р від 10.12.11р., яким внесено зміни до розпорядження голови районної державної адміністрації від 04.02.2005р. №33-р «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки»та надано ТзОВ «Бомбардир» дозвіл на розробку проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 7 га для обладнання зони відпочинку на території Михалківської сільської ради за рахунок земель, що знаходяться в користуванні ТзОВ «Бомбардир», а також проект землеустрою щодо відведення зазначеної земельної ділянки, який необхідно було подати на затвердження до обласної державної адміністрації.
Як вбачається з оспорюваного договору оренди землі, стверджує прокурор, Сокирянська РДА передала ТзОВ «Бомбардир» земельну ділянку загальною площею 7 га -сінокіс для обладнання зони відпочинку, змінивши при цьому цільове призначення ділянки на землі рекреаційного призначення.
Віднесення земель до тієї чи іншої категорії, відповідно до ст. 20 Земельного кодексу України, продовжує прокурор, здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.
Зміна цільового призначення земель проводиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення(викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природоохоронного та історико-культурного призначення. Разом з тим, як встановлено проведеною перевіркою органами виконавчої влади, стверджує прокурор, рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки -сінокосу площею 7 га, яка знаходиться в адміністративних межах Михалківської сільської ради не приймалось, що згідно до вимог ст. 21 Земельного кодексу України є підставою для визнання недійсними угод щодо земельних ділянок та для відмови в їх державній реєстрації або визнання реєстрації недійсною.
Окрім цього, відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених ст.15 Закону України «Про оренду землі», а також порушення вимог ст.ст. 4-6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди землі, а також для визнання договору оренди недійсним відповідно до закону.
Згідно приписів ст.6 Закону України «Про оренду землі» орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України (2768-14) , Цивільним кодексом України (435-15) , цим та іншими законами України, договором оренди землі.
З посиланням на вищевикладене, прокурор вважає, що оспорюваний ним у справі договір оренди землі між Сокирянською РДА і ТзОВ «Бомбардир»укладений з порушенням вимог ст.ст. 20, 122, 123, 124 Земельного кодексу України, ст.6, 15, 16 Закону України «Про оренду землі», а саме без відповідного рішення органу державної влади про передачу в оренду земельної ділянки, без зміни цільового призначення земельної ділянки, без проекту відведення земельної ділянки і т.і., а тому у суду є всі підстави для визнання даного договору недійсним.
Чернівецька обласна державна адміністрація, позивач у своїх письмових поясненнях щодо позовних вимог прокурора повідомила суд у т.ч. про те, що за інформацією Головного управління Держкомзему у Чернівецькій області, звіт комплексу топографо-геодезичних робіт, юридичні документи по встановленню зовнішніх меж та укладення договору довгострокової оренди землі з ТОВ «Бомбардир», не надають райдержадміністрації права на прийняття рішення про надання земельної ділянки. Посилаючись на наведене, а також на те, що спір у даній справі виник до реалізації позивачем власних повноважень, т.я. Сокирянська райдержадміністрація в порядку п.3 ст. 124 Земельного кодексу України до облдержадміністрації не зверталась, позивач просить суд розглянути справу за відсутністю його представника (а.с.67,68).
Перший відповідач, Сокирянська районна державна адміністрація, проти задоволення позовних вимог прокурора щодо визнання недійсним спірного у справі договору оренди заперечує з підстав, наведених у відзиві, посилаючись у т.ч. на наступні обставини і докази.
10 січня 2005 року між Сокирянською РДА та ТзОВ «Бомбардир»було укладено договір оренди земельної ділянки, який зареєстрований у Сокирянському районному відділі земельних ресурсів 10 січня 2005 року за №24, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис і відповідно до якого ТзОВ «Бомбардир»було передано в оренду на 49 років земельну ділянку орієнтовною площею 9,0 га, орендна плата за яку складала 900 грн. в рік.
На підставі розпорядження заступника голови Сокирянської РДА №74-р від 21.02.2007р. договір оренди землі від 10 січня 2005 року з ТзОВ «Бомбардир» було розірвано та визнано таким, що втратило чинність розпорядження голови Сокирянської РДА від 04.02.2005р. №33 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки».
Однак, постановою від 07.04.2008р. у справі №9/49 господарський суд Чернівецької області задовольнив позовні вимоги ТзОВ «Бомбардир», визнавши недійсним розпорядження Сокирянської РДА від 21.02.2007р. №74-р, на підставі якого було розірвано договір оренди землі від 10.01.2005р., а постановою господарського суду Чернівецької області від 27.05.2009р. у справі 1/38 прокурору відмовлено у задоволенні позову про визнання зазначеного вище договору недійсним.
Далі Сокирянська райдержадміністрація пояснила наступне: внаслідок проведених робіт з землеустрою встановлено, що фактична площа орендованої ТзОВ «Бомбардир»земельної ділянки в дійсності становила не 9,0 га а 7,0 га, у зв'язку з чим між сторонами 25.02.2010р. було укладено договір на оренду земельної ділянки площею 7,0 га орендна плата за яку складає 6342 грн. в рік,що свідчить про суттєві переваги в економічному плані щодо поповнення бюджету, а саме, після переукладання орендна плата ТзОВ «Бомбардир»за меншу площу земельної ділянки збільшилася на 5442 грн. Посилання позивача на те, що зазначена земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення безпідставні і спростовується наступним.
Проведеним аналізом матеріалів та документів попередніх років встановлено, що землі які надані ТзОВ "Бомбардир" в оренду відносились до земель сільськогосподарського призначення і використовувались, як основний засіб виробництва колгоспу "Україна" до 1987 року.
Після завершення робіт по відведенню земель для розробки вище згаданого кар'єру землі, які вилучені із земель сільськогосподарського призначення, були передані:
- 5,0 га., як гравійно-пісчаний кар'єр першої черги Сокирянському районному дорожньому управлінню;
- 10,0 га відійшло до земель водного фонду і відповідно до державного акту на право постійного користування надано Новодністровському басейновому управлінню водних ресурсів.
Так, земельна ділянка для облаштування зони відпочинку надана відповідно до акту вибору від 02.08.2007 року, за рахунок земель водного фонду (землі Дністровського водосховища), виходячи з чого втрати сільськогосподарського виробництва не сплачуються.
Наведене, зазначає відповідач, підтверджується фактом погодження з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.
Поряд з наведеним вище, відповідач стверджує, що відповідно до розпорядження Сокирянської РДА від 16.12.2011 року №692-р «Про внесення змін до розпорядження голови районної державної адміністрації від 04.02.2005 року №33 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки»було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 7,0 га для обладнання зони відпочинку на території Михалківської сільської ради. Відповідач також вважає незрозумілою вимогу позивача щодо повернення земельної ділянки
у власність держави, т.я. згідно з договором оренди земельна ділянка передана
в оренду, а не у власність.
Другий відповідач, ТОВ «Бомбардир» подав відзив, в якому поряд з іншим висловив думку про існуючу можливість за згодою сторін внести зміни до змісту спірного у справі договору оренди від 26.02.2010р., який є по суті зміненим договором оренди землі, який було укладено 20.01.2005р. між Сокирянською РДА і ТОВ «Бомбардир»про передачу останньому в строкове на 49 років платне користування земельної ділянки під обслуговування пляжу в с.Непоротове Михалківської сільської ради з земель запасу. У разі подання сторонами доказів про внесення відповідних змін до договору, у суду виникає підстава для припинення провадження у справі на підставі п.1-1 ст. 80 ГПК України за відсутності предмету спору(а.с.73-75).
Ухвалою від 22.05.2012р. судом відкладено розгляд справи на 07.06.2012р. з підстав, наведених в ухвалі (а.с.59-61), а в судовому засіданні 07.06.2012р. суд оголосив перерву у розгляді справи до 10год. 19 червня 2012року.
19 червня 2012 року розгляд справи було продовжено судом за участю представників відповідачів і прокурора. Представник позивача в судове засідання не прибув з підстав, наведених вище і зазначених ним у письмових поясненнях, у яких він просить суд розглянути справу за відсутності його представника(а.с.67,68).
Заслухавши усні пояснення представників першого і другого відповідачів, прокурора, дослідивши матеріали і обставини у справі, надавши їм належну правову оцінку, суд дійшов висновку про те, що позов прокурора в даній справі в частині першій та другій позовних вимог підлягає задоволенню і в частині третій - відмові з урахуванням наступного.
Судом встановлено.
22.02.2010 року між Сокирянською РДА і ТОВ «Бомбардир», які залучені у цій справі як відповідачі, укладений договір оренди землі. Прокурор просить визнати цей договір недійсним як такий, що укладений в порушення чинного законодавства щодо регулювання земельних правовідносин.
У відповідності до приписів ст. 13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу. Від його імені права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України (254к/96-ВР) .
Відповідно до част. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Наведена норма кореспондується з частиною 2 ст.16 Закону України «Про оренду землі», відповідно до якої укладення договору про оренду землі із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування -орендодавця, прийнятого в порядку, передбаченому Земельним кодексом України (2768-14) .
Отже, додержання наведених норм чинного законодавства є обов'язковим при укладенні договору про оренду землі.
Частиною 1 ст. 203 ЦК України передбачено, що зміст правочину не може суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільного законодавства.
Недодержання в момент вчинення правочину стороною(сторонами) вимог, які встановлені у т.ч. наведеною вище част. 1 ст. 203 ЦК України, відповідно до приписів част.1 ст.215 є підставою недійсності правочину.
Як вбачається зі змісту спірного у справі договору оренди землі від 22.02.2010р. договір не містить відомостей про те, що він укладений на підставі відповідного(номер, дата) рішення органу місцевого самоврядування або його виконавчого органу (а.с.16,17).
З огляду на наведені вище норми ст.ст. 203, 215 ЦК України такий правочин є недійсним, що підтверджує правомірність позовних вимог прокурора про визнання недійсним договору оренди землі, укладеному між Сокирянською РДА та ТОВ «Бомбардир»22.02.2010р.
Згідно з розділом «предмет спору»орендодавець за договором передає орендарю в строкове платне користування земельну ділянку площею 7,0 га рекреаційного призначення для обладнання зони відпочинку. У той же час п.2 договору передбачає передачу орендарю земельну ділянку площею 7,0 га, цільове призначення якої визначене як «сінокіс»(а.с.16).
Зазначені розбіжності щодо цільового призначення земельної ділянки по спірному у справі договору не виключають фактичної зміни цільового призначення земельної ділянки в порушення ст. 20 Земельного кодексу України, відповідно до част.1 якої віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.
Порушення порядку та зміни цільового призначення земель відповідно до ст. 21 Земельного кодексу України є підставою для визнання недійсними угод щодо земельних ділянок.
Оскільки, витребуваний судом документ про зміну цільового призначення земельної ділянки по спірному у справі договору(а.с.61) відповідачами не поданий, у суду є підстави вважати, що у даних правовідносинах мало місце порушення сторонами порядку встановлення та зміни цільового призначення земельної ділянки, у зв'язку з чим на дані правовідносини поширюється дія ст. 21 Земельного кодексу України щодо визнання земельних угод недійсними.
Наведені вище порушення вимог земельного законодавства, які підтверджуються матеріалами даної справи, роблять спірний у справі договір оренди землі від 26.02.2010 р., між Сокирянською РДА та ТОВ «Бомбардир» недійсним на підставі част. 1 ст. 215 ЦК України, що у якості правового наслідку потребує скасування державної реєстрації цього договору.
З урахуванням викладеного, позовні вимоги прокурора у даній справі в першій і другій частинах, у т.ч. про визнання недійсним договору оренди землі від 22.02.2010р. та про скасування його державної реєстрації, підлягають задоволенню.
Всі обставини, на які посилаються відповідачі і які викладені в описовій частині цього рішення у якості заперечень проти визнання недійсним договору, не беруться судом до уваги як такі, що не спростовують порушень чинного земельного законодавства, припущених відповідачами при укладанні договору.
Що стосується третьої частини вимог прокурора щодо повернення земельної ділянки площею 7,0 га вартістю 211400 грн. державі в особі Чернівецької обласної державної адміністрації, то вона не підлягає задоволенню як така, що не відповідає матеріалам справи та не заснована на законі. А саме.
Визнання рішенням суду договору недійсним тягне за собою припинення його дії.
У відповідності до 1-ої частини ст.34 Закону України «Про оренду», у разі припинення або розірвання договору оренди землі, орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.
Отже, згідно до чинного законодавства земельна ділянка по договору, дію якого припинено, повертається орендодавцеві, яким Чернівецька обласна державна адміністрація по договору оренди землі від 22.02.2010р. не являється, у зв'язку з чим вимога прокурора про повернення земельної ділянки державі в особі Чернівецької обласної державної адміністрації незаконна і задоволенню не підлягає.
Ґрунтуючись на викладеному, матеріалах справи, враховуючи, що користування землею на підставі спірного у справі договору оренди землі здійснене і вже не може бути повернено, договір можна припинити лише на майбутнє, керуючись ЦК України (435-15) , Законом України «Про оренду землі» (161-14) , Земельним кодексом України (2768-14) , ст.ст. 44, 49, 82- 85, 115- 118 ГПК України, суд
В И Р І Ш И В:
1.Задовольнити позов прокурора частково.
2.Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 7 га, укладеному Сокирянською РДА з ТзОВ «Бомбардир»26.02.10р., зареєстрований в Книзі «записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі»за №041081300001.
Припинити дію договору на майбутнє.
Скасувати державну реєстрацію договору оренди землі площею 7 га укладений Сокирянською РДА з ТзОВ «Бомбардир»26.02.10р., який зареєстрований в Книзі «записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі»за №041081300001.
3.Судовий збір у розмірі 1073грн. віднести порівну на відповідачів, для чого:
Стягнути з Сокирянської районної державної адміністрації (м.Сокиряни, вул.Шевченка,3, код 04062067) у дохід державного бюджету 536,50 грн. судового збору, що підлягає зарахуванню на рахунок господарського суду Чернівецької області (код ЄДРПОУ 03500074, отримувач коштів УДК у м. Чернівці, код 23246436, ГУДКУ у Чернівецькій області, МФО 856135, рахунок №31215206700002, код класифікації доходів бюджету 22030001;
Стягнути з ТОВ «Бомбардир»( с.Михалкове, Сокирянського району, Чернівецької області, код 33094284) у дохід державного бюджету 536,50 грн. судового збору, що підлягає зарахуванню на рахунок господарського суду Чернівецької області (код ЄДРПОУ 03500074, отримувач коштів УДК у м. Чернівці, код 23246436, ГУДКУ у Чернівецькій області, МФО 856135, рахунок №31215206700002, код класифікації доходів бюджету 22030001.
4.У решті частині позовних вимог відмовити.
Повне рішення складено 25.06.2012р.
Суддя
Б.Є. Желiк