ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
"07" червня 2012 р.Справа № 5016/797/2012(15/17) м. Миколаїв
Кредитор: фізична особа -підприємець ОСОБА_1, 54000, АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1,
Боржник: Приватне підприємство "Добрий пан", 54030, м. Миколаїв, вул. Нікольська, 25, ЄДРПОУ 34034137
Державний реєстратор: Виконавчий комітет Миколаївської міської ради
Суддя Ржепецький В.О.,
за участі представників:
від кредитора: ОСОБА_2, довіреність № 346767 від 15.06.11р.,
від боржника: не з'явився,
Суть спору: про визнання боржника - Приватного підприємства "Добрий пан" - банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури
встановив:
Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 07.05.2012р., за заявою фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 порушено справу про банкрутство Приватного підприємства "Добрий пан" за ознаками ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Заяву обґрунтовано тим, що боржник має кредиторську заборгованість в сумі 400 000,00 грн. та відсутній за адресою місцезнаходження.
Кредитор в заяві просить суд призначити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Мельник Ю.О. (ліцензія серії НОМЕР_2 від 28.10.2011р.) за його згодою.
На виконання вимог ухвали суду кредитором надано довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб стосовно боржника станом на 06.06.2012р., докази непогашення кредиторської заборгованості станом на день подання кредитором заяви про порушення справи про банкрутство.
Боржник в судове засідання не з`явився, відзиву на заяву кредитора суду не надав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Направлений на адресу боржника (м. Миколаїв, вул. Нікольська, 25) рекомендований лист з ухвалою про порушення справи про банкрутство від 07.05.2012р. повернутий поштою на адресу суду без вручення.
На підставі ст. 75 ГПК України, суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника кредитора, суд дійшов висновку про задоволення заяви виходячи з наступного.
Приватне підприємство "Добрий пан" зареєстроване як суб`єкт підприємницької діяльності -юридична особа виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 07.02.2006р., тобто є суб'єктом банкрутства.
Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців станом на 06.06.2012р. адреса місцезнаходження боржника: 54030, м. Миколаїв, вул. Нікольська, 25. Державним реєстратором 25.02.2012р. до реєстру внесено інформацію щодо відсутності юридичної особи-боржника за вказаною адресою.
Наявність безспірної кредиторської заборгованості боржника перед кредитором в сумі 401000,00 грн. підтверджується: простому векселі серії АА 0574151 від 23.03.2011р. на суму 400 000грн., виданому боржником Фізичній особі - підприємцю ОСОБА_1, акті про протест векселя про несплату від 17.05.2011р. та виконавчому написі нотаріуса від 17.05.2011р. про стягнення з векселедавця - ПП "Добрий Пан" на користь законного векселедержателя - фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 заборгованості за векселем у розмірі 400 000грн., постановою Центрального ВДВС Миколаївського міського управління юстиції від 17.06.2011р. про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого напису нотаріуса від 17.05.2011р., повідомленням Центрального ВДВС Миколаївського міського управління юстиції від 07.06.2012р. за вих.. 01.05.19672 про закінчення виконавчого провадження на підставі п. 7 ст. 49 Закону України «Про виконавче провадження» без виконання.
Станом на дату розгляду справи виконавчий напис не виконаний, заборгованість не погашена.
Згідно статті 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб`єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов`язання перед іншими особами або державою інакше як через відновлення його платоспроможності, цей суб`єкт відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.
Відповідно до ч.1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов`язань.
Відповідно до вимог ч. 3 ст. 6 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яка регулює загальні, основні підстави для порушення справи про банкрутство, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.
Статтею 1 Закону передбачено, що вимоги кредиторів набувають характеру безспірних якщо вони підтверджені відповідними документами, зокрема виконавчими та не були задоволені протягом трьох місяців після пред'явлення до виконання та відкриття виконавчого провадження, в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження» (606-14) .
Стаття 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яка має назву «Особливості банкрутства відсутнього боржника», передбачає ці самі «інші випадки»та особливості порушення справи про банкрутство, про які ідеться в ч. 3 ст. 6 Закону, зокрема, у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.
Виходячи з викладеного, ч. 3 ст. 6 Закону містить загальні норми, а ст. 52 Закону передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.
Таким чином, оцінивши фактичні обставини справи та матеріали справи у відповідності до ст. 43 ГПК суд дійшов висновку, що ліквідація юридичної особи -боржника має бути здійснена через застосування положень ст. 52 Закону.
Відповідно ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:
- підприємницька діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу;
- строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута та зобов`язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов`язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав;
- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута;
- відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;
- укладення угод, пов`язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею його майна третім особам, допускається в порядку, передбаченому Законом;
- скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;
- вимоги за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред`являтися тільки в межах ліквідаційної процедури;
- виконання зобов`язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим розділом.
3 дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, керівник банкрута звільняється з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.
Відповідно до ст. 25 Закону, посадові особи банкрута зобов`язані передати всі документи, печатки, штампи, бланки банкрута і його активи ліквідатору. Невиконання цієї вимоги Закону є складом злочину, передбаченого ст. 221 Кримінального кодексу України.
Суд задовольняє клопотання ініціюючого кредитора про призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Мельника Юрія Омеляновича (ліцензія серії НОМЕР_2 від 28.10.2011р.), за його згодою.
Керуючись ст. ст. 1, 3-1, 12, 22, 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 86 ГПК України господарський суд -
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати боржника - Приватне підприємство "Добрий пан" ( ЄДРПОУ 34034137) - банкрутом.
2. Визнати безспірні грошові вимоги фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 в сумі 401000,00 грн.
3. Відкрити ліквідаційну процедуру.
4. Призначити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Мельника Юрія Омеляновича (ліцензія серії НОМЕР_2 від 28.10.2011р., 54020, АДРЕСА_2 ).
5. Призначеному ліквідатору здійснити ліквідацію боржника відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (2343-12) .
6. З моменту прийняття даної постанови припиняється підприємницька діяльність боржника, вважається таким, що настав строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута.
7. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо керівництва банкрутом та розпорядження його майном, припинити повноваження власників майна банкрута.
8. Зобов`язати орган управління боржника не пізніше 10-денного строку з дня винесення ухвали передати всі документи, печатки, штампи банкрута і його активи ліквідатору. Примірник акту прийому-передачі надати суду.
9. Скасувати арешт, накладений на майно банкрута, чи інші обмеження щодо розпорядження майном банкрута. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
10. Постанову надіслати на адресу: кредитора, банкрута, ліквідатора, державного реєстратора, Головного управління юстиції в Миколаївській області, Центрального ВДВС Миколаївського міського управління юстиції, ДПІ у Центральному районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби.
Суддя В.О.Ржепецький