ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
24.05.12р. Справа № 33/5005/3396/2012
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs25813702) )
За позовом Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго", м. Кривий Ріг Дніпропетровська область
до Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат", м. Кривий Ріг Дніпропетровська область
про зобов'язання укласти договір
Суддя Рудовська І.А.
Представники:
Від позивача: представник не з'явився
Від відповідача: представник не з'явився
Суть спору:
Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (надалі - позивач) звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" (надалі - відповідач) про зобов'язання відповідача укласти із позивачем договір про спільне використання технологічних електричних мереж у редакції, запропонованій позивачем, а саме - Договір про спільне використання технологічних електричних мереж № 7СВ12, а також стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір в повному обсязі.
Позивач наполягає на задоволенні позовних вимог.
Відповідач позовні вимоги не визнає. У своєму відзиві вказує на те, що отриманий 17.02.2012р. проект договору щодо спільного використання технологічних мереж не містить ціни договору та інших істотних та обов'язкових умов його укладання, тому вважає, що позивача відсутні підстави для звернення до суду з позовом щодо зобов'язання укласти договір.
Ухвалою господарського суду від 26.04.2012 р. розгляд справи було відкладено на 22.05.2012 р., згідно ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.
В судовому засіданні 22.05.2012р. було оголошено перерву до 24.05.2012р. згідно ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.
24.05.2012 року позивач та відповідач явку повноважних представників у судове засідання не забезпечили.
Згідно ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні прийнято рішення.
Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, заслухавши представників позивача та відповідача, господарський суд, -
ВСТАНОВИВ:
11 лютого 2012 року позивач - ПАТ "Дніпрообленерго" в особі Криворізьких міських електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" направило на адресу відповідача - Публічного акціонерного товариства " Центральний гірничо-збагачувальний комбінат " для підписання та скріплення печаткою проект договору про спільне використання технологічних електричних мереж № 7СВ12 в двох примірниках з додатками, який було отримано відповідачем 16 лютого 2012 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.
Відповідно до п. 1.1 договору про спільне використання технологічних електричних мереж № 7СВ12 власник мереж (відповідач) зобов'язується забезпечити технічну можливість передачі (транзиту) електричної енергії власними технологічними мережами користувачу (позивач), або іншим суб'єктам господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує користувач, в межах величин дозволених постачальником електричної енергії до використання, а користувач своєчасно сплачувати вартість послуг власника мереж з утримання технологічних електричних мереж спільного використання та інші послуги відповідно до умов цього договору.
Додатком № 1 до договору про спільне використання технологічних електричних мереж № 7СВ12 є Однолінійна схема електропостачання (наводиться однолінійна електрична схема з загальноприйнятим зазначенням елементів електроустаткування ПС, ВРУ, ЗРУ, ТП, ЛЕП (їх диспетчерських позначень) і засобів обліку електроенергії та фіксацією стану комутаційної апаратури такою, що відповідає нормальному режиму роботи електроустановок).
Згідно п.3 ст. 181 Господарського кодексу України сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.
Відповідно до п.4 ст. 181 Господарського кодексу України за наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.
На момент подання цього позову, позивач не отримав від відповідача ані підписаного та скріпленого печаткою проекту договору, ані протоколу розбіжностей.
Відповідач доказів направлення позивачу будь-яких зауважень, проектів протоколу розбіжностей тощо до договору не надав.
В результаті чого між позивачем та відповідачем не було укладено договір про спільне використання технологічних електричних мереж № 7СВ12.
Згідно з пунктом 1 ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.
За приписами п.3 ст. 179 Господарського кодексу України укладання господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язковим для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладання договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.
Правові, економічні та організаційні засади діяльності в електроенергетиці визначаються Законом України "Про електроенергетику" (575/97-ВР) , який також регулює відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, забезпеченням енергетичної безпеки України, конкуренцією та захистом прав споживачів і працівників галузі.
Відповідно до ч. 6 ст.24, ч. 1 ст.26 названого Закону, споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Енергопостачальники, що здійснюють постачання електричної енергії на закріпленій території, не мають права відмовити споживачу, який розташований на цій території, в укладенні договору на постачання електричної енергії.
В силу статей 3, 7 названого Закону, відносини, пов'язані з виробництвом, передачею, постачанням і використанням енергії, регулюються цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.
Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) регулюються Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою Національної комісії Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31.07.1996р. №28 (z0417-96) (у редакції постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17 жовтня 2005 р. № 910 (z1399-05) ), зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 02.08.96 р. за № 417/1442 (z0417-96) (надалі - Правила).
Дія цих Правил (z0417-96) поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення). Норми розділів "Загальні положення", "Межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін" та "Особливості постачання електричної енергії для населених пунктів" поширюються на всіх споживачів без винятку (п.1.1).
Відповідно до положень пункту 1.2 Правил (z0417-96) , електропередавальна організація - це суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами або місцевими (локальними) електричними мережами, а також суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території.
Згідно з положеннями пункту 1.4 точка продажу електричної енергії споживачу установлюється на межі балансової належності його електроустановок та зазначається в договорі про постачання електричної енергії або в договорі про купівлю-продаж електричної енергії.
Відповідно п.1.5 Правил (z0417-96) у разі підключення електроустановок споживача до електричних мереж, власник яких не є постачальником електричної енергії, та виникнення у споживача відповідно до законодавства України зобов'язань уносити плату за перетікання реактивної електроенергії, між споживачем та цим власником електричних мереж на основі типового договору (додаток 1) укладається договір про технічне забезпечення електропостачання споживача.
У разі використання технологічних електричних мереж електропередавальною організацією відносини між власником цих мереж та електропередавальною організацією, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ними на основі типового договору (додаток 2). Основний споживач не має права відмовити електропередавальній організації, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж, а субспоживачу у разі дотримання ним вимог цих Правил в укладенні (переукладенні) договору про технічне забезпечення електропостачання споживача в передбачених цими Правилами (z0417-96) випадках (п.1.7 Правил).
Як вбачається з матеріалів справи відповідач є власником мереж та має субспоживачів електричної енергії (їх перелік міститься в Однолінійній схемі електропостачання).
З аналізу вище наведених положень законодавства вбачається, що запропонований позивачем договір є обов'язковим до укладання в силу закону та фактичних обставин.
З огляду на вищевикладене суд вбачає підстави для задоволення позовних вимог.
Судові витрати слід віднести на відповідача, оскільки позовні вимоги задоволені в повному обсязі.
Керуючись ст.ст. 67, 179, 181 Господарського кодексу України, Правил користування електричною енергією (z0417-96) , ст.ст. 33, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , господарський суд, -
ВИРІШИВ:
Позовні вимоги задовольнити.
Зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" (50066, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, код ЄДРПОУ 00190977) укласти Договір про спільне використання технологічних електричних мереж № 7СВ12 в редакції Публічного акціонерного товариства "Дніпрообленерго" (49107, м. Дніпропетровськ, вул. Запорізьке шосе, 22, код ЄДРПОУ 23359034) в особі Криворізьких міських електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (50099, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, пр. К. Маркса, 41, код ЄДРПОУ 00130843).
Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" (50066, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, код ЄДРПОУ 00190977) на користь Публічного акціонерного товариства "Дніпрообленерго" (49107, м. Дніпропетровськ, вул. Запорізьке шосе, 22, код ЄДРПОУ 23359034) в особі Криворізьких міських електричних мереж Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (50099, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, пр. К. Маркса, 41, код ЄДРПОУ 00130843) суму 1 073 грн. 00 коп. (одна тисяча сімдесят три грн. 00 коп.) -судового збору, про що видати наказ.
Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.
рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.
Суддя
І.А. Рудовська
рішення підписано -29.05.2012 р.