ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 травня 2012 року Справа № 09/5026/631/2012
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs26532322) ) ( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs25160317) )
Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Курченко Н.М., при секретарі - Лавріненко С.І., за участю представника позивача - ОСОБА_1 за довіреністю від 05.03.2012 р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпромаштранс" м.Дніпропетровськ до товариства з обмеженою відповідальністю "Юніверс Лоджистік Партнер" м.Монастирище Черкаської області, про стягнення 39906,00 грн., -
ВСТАНОВИВ:
Подано позовну заяву, у якій позивач просить стягнути з відповідача 39906,00 грн. боргу за перевезення вантажу.
Позовні вимоги мотивовані тим, що між сторонами 06 грудня 2011 року було укладено договір №268-12 на перевезення вантажу у автомобільному сполученні, згідно якого відповідач, як експедитор, доручив позивачу, як перевізнику, виконання перевезень вантажу у міжнародному автомобільному сполученні на підставі окремих заявок. Позивач виконав свої зобов'язання по договору, здійснив перевезення вантажу з Франції через м.Дайсбург (Німеччина) до смт.Малинівка Харківської області (Україна), однак вартість перевезення відповідач оплатив частково, лише в сумі 7000,00 грн., внаслідок чого утворилась заборгованість з оплати в сумі 39906,00 грн.
У письмовому відзиві на позовну заяву відповідач просив замінити відповідача на належного - ТОВ "Фінмар СПБ" та відмовити у позові до ТОВ "Юніверс Лоджистік Партнер", оскільки при укладанні договору він діяв, як експедитор в інтересах ТОВ "Фінмар СПБ" і відповідно до договору про надання транспортно-експедиційних послуг оплата повинна проводитись за рахунок коштів ТОВ "Фінмар СПБ". Оскільки ТОВ "Фінмар СПБ" не здійснило оплату за надані послуг, відповідач розрахувався із позивачем лише частково, в сумі 7000,00 грн.
Представник відповідача у судове засідання не з'явився, не повідомивши про причини. Неявка представника відповідача, за наявності вищенаведеного письмового відзиву на позовну заяву, не перешкоджає вирішенню спору по суті.
У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити, проти заміни відповідача заперечив, посилаючись на те, що договірні відносини у позивача були з відповідачем і саме він повинен оплачувати вартість наданих послуг з перевезення.
Згідно ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення.
Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, судом встановлені наступні обставини.
06 грудня 2011 року між ТОВ "Юніверс Лоджистік Партнер" (експедитор, відповідач у справі) та ТОВ "Дніпромаштранс" (виконавець, позивач у справі) укладено Договір №268-12 на перевезення вантажів (далі - Договір).
Згідно розділу 1 Договору він встановлює порядок взаємовідносин, які виникають між сторонами при організації, здійсненні і розрахунках за транспортно-експедиційні послуги, які надаються виконавцем експедитору і пов'язані із перевезенням вантажів у міжнародному автомобільному сполученні.
Пунктом 3.1.9 Договору встановлено, що експедитор зобов'язаний оплатити рахунки виконавця у строки, передбачені даним Договором.
Згідно розділу 4 Договору сума даного Договору визначається, виходячи із всіх наявних та узгоджених заявок/додаткових угод. Ціни по даному Договору попередньо встановлюються і узгоджуються сторонами перед кожним перевезенням шляхом заявки. Кінцева сума фрахта зазначається у рахунку-фактурі на кожну виконану транспортно-експедиційну послугу. Ціни є договірними і визначаються діючими на даний період часу тарифами, встановленими шляхом переговорів між сторонами у додаткових угодах, виходячи із конкретної ситуації на транспортному ринку.
У розділі 5 Договору сторони домовились, що платежі за виконані послуги згідно Договору здійснюються у гривнях України шляхом банківського переказу на рахунок виконавця протягом 7 днів після отримання оригіналів рахунку, актів виконаних робіт і CMR, з відміткою вантажоодержувача про прийняття вантажу, якщо інше не обумовлено експедитором у разовій заявці.
У відповідності до умов Договору 06 грудня 2011 року відповідач подав позивачу Заявку на транспортно-експедиційне обслуговування №1, у якій зазначені вантажовідправник - V M France, Usine Aulnoye вантажоодержувач - ТММ-Енергобуд; маршрут перевезення - 59 Франція - Дайсбург Німеччина - Харків Україна; дата завантаження - 08.12.11; адреса пункту розвантаження - Харківська обл., смт.Малинівка, ТММ-Енергобуд; строк доставки - 14 -15.12.2011; найменування - труби; вага - 19,910 кг., загальна вартість послуг 3600 євро; порядок розрахунків та форма - до 7 днів по оригіналам документів; дані по автомобілю - Рено НОМЕР_1; дані по водію - ОСОБА_4.
Заявка підписана представниками обох сторін та скріплена печатками підприємств.
На виконання умов Договору та Заявки позивачем виконані послуги з перевезення вантажу (труб) за вказаним маршрутом та здійснено доставку вантажу вантажоодержувачу, що підтверджується міжнародною автомобільною накладною (CMR) та актом №ОУ-2087 від 24.12.2011 року здачі-прийняття транспортних послуг згідно договору 268-12 від 06.12.11.
У акті здачі-прийняття транспортних послуг визначена їх вартість: транспортування вантажу за межами України - 38906,00 грн., транспортування вантажу по Україні під митним контролем - 8000,00 грн., загальна вартість послуг - 46906,00 грн. (у т.ч. ПДВ 0% - 0,0), також зазначено, що сторони претензій одна до одної не мають. Акт підписаний директорами обох сторін та скріплений печатками підприємств.
Також 24 грудня 2011 року позивач видав відповідачу рахунок-фактуру №СФ157-2 на виконання транспортних послуг згідно договору №268-12 від 06.12.11 р., на загальну суму 46906,00 грн.
22 березня 2012 року позивач направив відповідачу претензію, у якій вказав, що після підписання Акту здачі-прийняття послуг йому було сплачено лише 7000,00 грн. і тому просив негайно сплатити суму основного боргу у розмірі 39906,00 грн. До претензії позивач додав акт звірки розрахунків, згідно якого 7000,00 грн. відповідачем були сплачені 30.01.2012 року.
Згідно довідки позивача від 26.03.2012 року №58 з 01.02.2012 на розрахунковий рахунок підприємства від боржника ТОВ "Юніверс Лоджистік Партнер" ніяких грошових коштів в погашення заборгованості не надходило.
До письмового відзиву на позовну заяву відповідачем додана копія Угоди №IRC-117/T про надання транспортно-експедиційних послуг, яка укладена між ТОВ "Фінмар СПб" (замовник) та ТОВ "Юніверс Лоджистік Партнер" (виконавець), згідно якої виконавець від свого імені, по дорученню і за рахунок замовника надає йому транспортні послуги різними видами транспорту у відповідності до Заявки. Для виконання своїх зобов'язань по даній Угоді виконавець має право залучати будь-які треті сторони, укладати будь-які договори, оплачувати і виставляти їм рахунки від свого імені. Замовник зобов'язаний своєчасно оплачувати рахунки відповідача згідно умов платежу, обумовлені в даній Угоді, якщо інше не обумовлено у Заявці.
Також відповідачем надана копія Заявки на експедирування вантажів №11-12-20(І) від 07.12.2011 року, у якій зазначені замовник - ТОВ "Фінмар СПб", експедитор - ТОВ "Юніверс Лоджистік Партнер", умови оплати - 3900,00 євро, транспортний засіб - Рено НОМЕР_1.
Окрім цього, відповідачем надана копія рахунку №180, який виданий відповідачем на ТОВ "Фінмар СПБ" на оплату транспортно-експедиційних послуг на загальну суму 22700,00 євро, у тому числі по маршруту: 59 деп. Франція - м.Харків, Україна, вартістю 3900,00 євро.
Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягаючими задоволенню, з огляду на наступне.
Предметом спору у справі є стягнення боргу з оплати за транспортно-експедиційні послуги, надані виконавцем експедитору і пов'язані із перевезенням вантажів у міжнародному автомобільному сполученні.
Суб'єкти спірних правовідносин являються юридичними особами, суб'єктами господарювання в розумінні ст. 55 Господарського кодексу України (далі - ГК України (436-15) ).
Правовідносини, що виникли між сторонами на підставі укладеного договору, являються господарськими правовідносинами у сфері перевезення вантажів.
Правові та організаційні засади транспортно-експедиторської діяльності при перевезенні вантажів в Україні врегульовані Законом України "Про транспортно-експедиторську діяльність" від 01.07.2004 року №1955-ІУ (1955-15) , із змінами і доповненнями (далі - ЗУ "Про транспортно-експедиторську діяльність").
Відповідно до ст.3 вказаного Закону відносини в галузі транспортно-експедиторської діяльності регулюються Цивільним кодексом України (435-15) , Господарським кодексом України (436-15) , законами України "Про транспорт" (232/94-ВР) , "Про зовнішньоекономічну діяльність" (959-12) , "Про транзит вантажів" (1172-14) , цим Законом, іншими законами, транспортними кодексами та статутами, а також іншими нормативно-правовими актами, що видаються відповідно до них.
Згідно ст.8 ЗУ "Про транспортно-експедиторську діяльність" експедитори за дорученням клієнтів, у тому числі, забезпечують оптимальне транспортне обслуговування, а також організовують перевезення вантажів різними видами транспорту територією України та іноземних держав відповідно до умов договорів (контрактів), укладених відповідно до вимог Міжнародних правил щодо тлумачення термінів "Інкотермс"; фрахтують національні, іноземні судна та залучають інші транспортні засоби і забезпечують їх подачу в порти, на залізничні станції, склади, термінали або інші об'єкти для своєчасного відправлення вантажів; здійснюють розрахунки з портами, транспортними організаціями за перевезення, перевалку, зберігання вантажів.
Статтею 9 названого Закону визначаються особливості договору транспортного експедирування та його виконання. Так, за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу. У разі залучення експедитором до виконання його зобов'язань за договором транспортного експедирування іншої особи у відносинах з нею експедитор може виступати від свого імені або від імені клієнта. Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування. У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.
ЗУ "Про транспортно-експедиторську діяльність" (1955-15) не врегульовані особливості укладання договорів між експедитором та транспортними організаціями, тому до даних правовідносин підлягають застосуванню відповідні норми ГК України (436-15) та Цивільного кодексу України (435-15) (далі - ЦК України (435-15) ).
Договір №268-12 на перевезення вантажів, на підставі якого заявлені позовні вимоги, викладений у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками і за своєю правовою природою є господарським договором транспортного експедирування.
Відповідно до ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язань - відповідно до вимог, що у певних умовах що звичайно ставляться.
У Договорі сторони домовились, що платежі за виконані послуги згідно Договору здійснюються у гривнях України шляхом банківського переказу на рахунок виконавця протягом 7 днів після отримання оригіналів рахунку, актів виконаних робіт і CMR, з відміткою вантажоодержувача про прийняття вантажу, якщо інше не обумовлено експедитором у разовій заявці.
З вищенаведених доказів у справі вбачається, що позивач виконав свої договірні зобов'язання щодо перевезення вантажу, що не заперечується відповідачем, однак оплата наданих позивачем послуг відповідачем проведена частково в сумі 7000,00 грн., що також підтверджено відповідачем. Згідно акту здачі-прийняття транспортних послуг загальна вартість послуг становить 46906,00 грн. Таким чином, борг з оплати за надані послуги становить 39906,00 грн. (46906,00 грн. - 7000,00 грн.).
З огляду на викладене, суд вважає доведеним право позивача на стягнення з відповідача 39906,00 грн. боргу з оплати послуг з перевезення вантажу, позовні вимоги підлягаючими задоволенню.
Доводи відповідача про те, що заборгованість підлягає стягненню з ТОВ "Фінмар СПБ", суд не приймає до уваги, оскільки вони не відповідають змісту укладеного між позивачем та відповідачем Договору, яким обов'язок оплати перевезення вантажу покладено саме на відповідача, а також іншим матеріалам справи.
Відповідно до ст. 49 ГПК України з відповідача на користь позивача також підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору в сумі 1610,00 грн.
Керуючись ст.ст. 49, 82- 85 ГПК України, суд, -
В И Р І Ш И В :
Позов задовольнити повністю.
Стягнути із товариства з обмеженою відповідальністю "Юніверс Лоджистік Партнер" (Черкаська область, м.Монастирище, вул. Леніна, 89, ідентифікаційний код 34206831) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпромаштранс" (м.Дніпропетровськ, житломасив Сокіл, буд.1, корпус 9а, кв.60, ідентифікаційний код 31181359) - 39906,00 грн. боргу та 1610,00 грн. судового збору.
рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом 10 днів з дня складення повного рішення.
Повне рішення складено 15 травня 2012 року.
СУДДЯ
Н.М.Курченко