ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Невського/Річна, 29/11, к. 320
РІШЕННЯ
Іменем України
29.03.2012Справа №5002-11/729-2012
( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs24757288) )
За позовом Приватне акціонерне товариство «Українські радіосистеми», м.Київ, в особі Сімферопольської філії ПрАТ «Українські радіосистеми», м.Сімферополь;
до відповідача - Публічне акціонерне товариство «Фотон», м.Сімферополь;
За участю третьої особи Публічне акціонерне товариство «Крименерго», м.Сімферополь
про зобов`язання укласти договір.
Суддя С. С. Потопальський
П Р Е Д С Т А В Н И К И:
від позивача ОСОБА_1, представник, довіреність № 25 від 23.01.12;
від відповідача - ОСОБА_2, представник, довіреність № 14/928 від 19.02.12;
від третьої особи - ОСОБА_3, представник, довіреність № 008-Д від 03.01.12;
Сутьспору: Приватне акціонерне товариство «Українські радіосистеми», м.Київ, в особі Сімферопольської філії ПрАТ «Українські радіосистеми», м.Сімферополь звернулось до Господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства «Фотон», м.Сімферополь про зобов`зання Публічного акціонерного товариства «Фотон», м. Сімферополь укласти з Приватним акціонерним товариством «Українські радіосистеми» договір «Про технічне забезпечення електропостачання споживача» в редакції наданого позивачем проекту договору.
Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що відповідно до технічних умов ПАТ «Фотон» від 29.06.2006 р. до мереж електропостачання ПАТ «Фотон» було здійснено приєднання об`єкту телекомунікації ЗАТ «Українські радіосистеми», розташованого за адресою м. Сімферополь, вул. Кримської правди, 4. Вказаними ТУ були визначені: джерело електропостачання (КТП-19 ВАТ «ФОТОН»), точка приєднання, додаткові обов'язки ЗАТ «Українські радіосистеми» як субспоживача. 20.08.2007 р. між ВАТ «Крименерго» та ЗАТ «Українські радіосистеми» був укладений договір про постачання електричної енергії № 5787 від 20.08.2007 р. Позивач зазначає що відповідно до Правил користування електричною енергією (z0417-96) у разі підключення електроустановок споживача до електричних мереж, власник яких не є постачальником електричної енергії, та виникнення у споживача відповідно до законодавства України зобов`язань уносити плату за перетікання реактивної електроенергії, між споживачем та цим власником електричних мереж на основі типового договору укладається договір про технічне забезпечення електропостачання споживача.
Відповідач проти позову заперечував, по мотивам, викладеним у відзиві на позов від 19.03.2012 р. № 85/928, (а.с.70), основні з яких ґрунтуються на тому, що проект договору був направлений з порушенням вимог, передбачених п.5.4, п.5.17 Правил користування електричною енергією (z0417-96) .
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд
В С Т А Н О В И В:
20.08.2007 р. між ВАТ «Крименерго» (постачальник електричної енергії) та Приватним акціонерним товариством «Українські радіосистеми», м.Київ укладений договір про постачання електричної енергії № 5787, (а.с.19-26).
Відповідно до додатку № 6 до договору про постачання електричної енергії № 5787 від 20.08.2007 р. між Приватним акціонерним товариством «Українські радіосистеми», (Субспоживач) ПАТ «Фотон», м.Сімферополь, (Основний споживач) та Сімферопольською міською мережею ВАТ «Крименерго», був підписаний акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін.
Згідно до схеми електропостачання обєкта споживача, яка вказана у додатку № 6 до договору № 5787, електроустановки Приватного акціонерного товариства «Українські радіосистеми», (Субспоживач) приєднані до трансформаторної підстанції КТП-19, що належить ПАТ «Фотон» по вул.Кримської правди, 4 в м.Сімферополі.
Відповідно до п. 1.2 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ N 28 від 31.07.96 (z0417-96) (далі - Правила), електропередавальна організація - це суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами або місцевими (локальними) електричними мережами, а також суб'єкт господарювання, який отримав ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами та ліцензію НКРЕ на право здійснення підприємницької діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території;
основний споживач - споживач електричної енергії або власник електричних мереж, який передає частину електроенергії своїми технологічними електричними мережами субспоживачам та/або електропередавальній організації.
Субспоживач - це споживач, електроустановки якого приєднані до технологічних електричних мереж основного споживача.
Технологічні електричні мережі - сукупність електроустановок з усією інфраструктурою, у тому числі внутрішньобудинкові електричні мережі, системи автоматики, захисту, управління, регулювання та зв'язку, що призначені для перетворення, передачі та/або розподілу електричної енергії, що належать основному споживачу і використовуються для передачі електричної енергії для власного споживання та/або субспоживачам, а також для транзиту електричної енергії в мережі електропередавальної організації;
Оскільки до трансформаторної підстанції КТП-19 ПАТ «Фотон», безпосередньо підключені електроустановки ПАТ «Українські радіосистеми» то, відповідно відповідач - основним споживачем, а позивач - субспоживачем.
Відповідно до п. 1.2 Правил (z0417-96) межа балансової належності - точка розділу елементів електричної мережі між власниками електроустановок за ознаками права власності або користування, або повного господарського відання;
Таким чином, судом встановлено наявність у Приватного акціонерного товариства «Українські радіосистеми», та Публічного акціонерного товариства «Фотон», м.Сімферополь, спільних меж балансової належності.
Спільне використання технологічних електричних мереж - виконання комплексу заходів з метою експлуатації та утримання у належному технічному стані технологічних електричних мереж, які використовуються для забезпечення електропостачання інших суб'єктів господарювання, крім їх власника, або для забезпечення передачі (транзиту) електричної енергії в мережі електропередавальної організації, (п.1.2 Правил (z0417-96) ).
Основний споживач не має права відмовити електропередавальній організації, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж, а субспоживачу у разі дотримання ним вимог цих Правил (z0417-96) в укладенні (переукладенні) договору про технічне забезпечення електропостачання споживача в передбачених цими Правилами (z0417-96) випадках, (абзац 4 пункту 1.7 Правил (z0417-96) ).
Відповідно до п.1, 3 ст. 179 Господарського кодексу України, майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями. Укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.
За таких обставин, укладення договору про технічне забезпечення електропостачання споживача є обовязковим в силу вимог Правил користування електричною енергією (z0417-96) .
20.12.2011 р. на адресу Публічного акціонерного товариства «Фотон», м.Сімферополь було направлено проект договору про технічне забезпечення електропостачання споживача без дати, підписаний Сімферопольською філією ПрАТ «Українські радіосистеми», м.Сімферополь.
10.01.2012 р., листом за № 3/928 Публічним акціонерним товариством «Фотон», м.Сімферополь було повернуто на адресу Сімферопольської філії ПрАТ «Українські радіосистеми», м.Сімферополь проект договору про технічне забезпечення електропостачання споживача без підписання, з посиланням на те, що ПАТ «Фотон» не є основним споживачем електричної енергії за адресою: м.Сімферополь, вул.Кримської Правди, 4.
Враховуючи непідписання договору відповідачем, позивач звернувся до суду з позовом про зобовязання Публічного акціонерного товариства «Фотон», м.Сімферополь укласти договір про технічне забезпечення електропостачання споживача, (без дати), в редакції наданого позивачем проекту договору.
Згідно з частиною другою статті 179 ГК України типові договори затверджуються Кабінетом Міністрів України, уповноважені Президентом України міністерства, інші центральні органи виконавчої влади можуть рекомендувати суб'єктам господарювання орієнтовні умови господарських договорів (примірні договори), а у визначених законом випадках - затверджувати типові договори.
Типовий договір про технічне забезпечення електропостачання споживача затверджено Правилами користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31.07.96 N 28 (z0417-96) .
Згідно з абзацом четвертим частини четвертої статті 179 ГК України сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.
Згідно з п.1.1 Правил користування електричної енергією (z0417-96) , ці правила регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії). Дія цих правил поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб (крім населення).
Відповідно до п 5.17 Правил користування електричною енергією (z0417-96) , договір про технічне забезпечення електропостачання споживача та договір про спільне використання технологічних електричних мереж споживача (основного споживача) має містити такі умови, що є істотними та обов'язковими для цього виду домовленостей:
1) найменування сторін;
2) місце і дату укладення договору;
3) обсяг передачі електричної енергії та договірної граничної величини електричної потужності;
4) режими постачання;
5) гарантований рівень надійності електропостачання (за категорією надійності електропостачання);
6) величини дозволеної та приєднаної потужності електроустановок субспоживача;
7) порядок обліку перетікання реактивної енергії, порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії (за необхідності);
8) порядок обліку споживання електричної енергії та вимірювання величини потужності, споживання та генерування реактивної електроенергії, контролю показників якості електричної енергії (у тому числі у випадку пошкодження або тимчасової відсутності відповідних розрахункових засобів обліку);
9) порядок надання даних щодо використаної субспоживачем електричної енергії;
10) умови дії договору у разі відсутності у споживача договору про постачання або про купівлю-продаж електричної енергії та/або у разі відключення споживача за борги чи з інших причин;
11) строк дії договору;
12) умови та порядок розірвання договору;
13) місцезнаходження, банківські реквізити сторін.
Відповідно до п 5.18 Правил користування електричною енергією (z0417-96) , невід'ємними частинами договору про технічне забезпечення електропостачання споживача є:
1) акт про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін;
2) відомості про засоби комерційного обліку активної та реактивної електричної енергії;
3) схема електропостачання, зазначення точок приєднання і ліній, що живлять струмоприймачі субспоживача;
4) акт екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання споживача (за необхідності згідно з вимогами нормативно-правових актів);
5) довідка про обсяги переданої електричної енергії за базовий період, (пункт 5.18 Правил користування електричною енергією (z0417-96) ).
Проте, надана позивачем редакція договору, суттєво відрізняється від типової форми вказаного договору, наведеного у Додатку № 1 до Правил користування електричною енергією. При цьому необхідно зазначити що вказані невідповідності не можна вважати конкретизацією умов типового договору, з огляду на наступне.
Пункт 2.1.1 договору позивачем зазначений: «Забезпечувати технічну можливість для передачі Споживачу електричної енергії в межах 60 кВт потужності на 2 класі напруги (ступінь напруги 0,4 кВ) в обсягах, визначених відповідно до договору з постачальником електричної енергії».
Проте в п.2.1.1 типового договору зазначено: «Забезпечувати технічну можливість для передачі Споживачу електричної енергії в межах 60 кВт потужності на 2 класі напруги (ступінь напруги 0,4 кВ) в обсягах, визначених відповідно до договору з постачальником електричної енергії, шляхом формування електричної схеми відповідної пропускної здатності»;
Окрім того, слід зазначити, що схема електропостачання, зазначення точок приєднання і ліній, що живлять струмоприймачі субспоживача є невід'ємного частиною договору про технічне забезпечення електропостачання споживача, що передбачено ч.3 п 5.18 Правил користування електричної енергією (z0417-96) . Вказаний додаток не був прикладений позивачем до проекту договору.
У пункті 4.1.1 договору позивача: «Здійснювати оплату за перетікання реактивної електричної енергії в порядку передбаченому розділом 7 цього Договору».
Пунктом 4.1.1 типового договору зазначено: «Здійснювати оплату за перетікання реактивної електричної енергії на межі балансової належності електромереж згідно з додатком "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електричної енергії" та за технічне обслуговування електричних установок Споживача (якщо таке обслуговування передбачене договором) відповідно до додатка "Виконання додаткових робіт з технічного обслуговування електричних установок споживача".
Зазначення в договорі порядку обліку перетікання реактивної енергії, порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії, порядок споживання та генерування реактивної електроенергії, контролю показників якості електричної енергії (у тому числі у випадку пошкодження або тимчасової відсутності відповідних розрахункових засобів обліку) є істотними та обов`язковими умовами цього договору згідно п.5.17 Правил користування електричної енергії (z0417-96) .
Також, проект договору наданий позивачем не містить наступних необхідних умов, зазначених у типовому договорі, а саме:
«Пункт 5.1.5. Повідомляти НКРЕ про порушення Власником мереж Умов та Правил (z0417-96) здійснення підприємницької діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та/або ПКЕЕ.
Пункт 6.1.2. З повідомленням Споживача не пізніше ніж за 10 хвилин у разі перевищення Споживачем граничної величини споживання електричної потужності в години максимуму навантаження протягом 30 хвилин і довше.
Пункт 7.2. Якщо середньомісячне споживання електроенергії Споживачем за будь-якою точкою обліку протягом 2 послідовних розрахункових періодів нижче визначеного пунктом 3.4 ПКЕЄ, Споживач протягом 10 днів наступного розрахункового місяця звертається до Власника мереж щодо приведення стану обліку відповідно до вимог нормативно-технічних документів.
Пункт 7.4. На підставі показів засобів обліку електричної енергії у терміни, передбачені додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії". Споживачем та Власником мереж оформлюються такі документи: акт про обсяг переданої Споживачу електричної енергії; акт результатів замірів електричної потужності. За наявності вводів на різних ступенях напруги та різних системах обліку значення показів надаються окремо за кожною точкою обліку.
Пункт 7.5. У разі встановлення розрахункових засобів обліку не на межі балансової належності електричних мереж Власника мереж та Споживача обсяг спожитої електроенергії визначається шляхом збільшення (зменшення) обсягів електричної енергії, визначених відповідно до показів розрахункових засобів обліку, на величину обсягу розрахункових втрат електроенергії у ділянці електричної мережі (з урахуванням трансформаторів) від межі балансової належності до місця встановлення розрахункових засобів обліку. Розрахунки втрат виконуються на підставі галузевих нормативно-технічних документів та оформлюються додатком "Розрахунок втрат електричної енергії в мережах споживача".
Пункт 7.6. У разі необхідності проведення робіт, пов'язаних з порушенням або зміною схеми обліку електричної енергії, заміною типу розрахункового засобу обліку електричної енергії, ці роботи проводяться Споживачем за погодженням з Власником мереж та, за необхідності, електропередавальною організацією та постачальником електричної енергії у присутності представників усіх заінтересованих Сторін та оформлюються відповідним актом.
Пункт 7.7. Оплата Споживачем за обслуговування Власником мереж електроустановок Споживача здійснюється згідно із узгодженим Сторонами кошторисом.
Пункт 7.8. У разі виникнення у Споживача заборгованості за цим Договором Сторони за взаємною згодою та у порядку, передбаченому законодавством України, укладають договір щодо реструктуризації заборгованості. При цьому оформлюється графік погашення заборгованості, який є додатком до цього договору. У разі відсутності графіка погашення заборгованості та при відсутності у платіжному документі у реквізиті призначення платежу посилань на період, за який здійснюється оплата або перевищення суми платежу, необхідної для цього періоду, ці кошти, перераховані споживачем, Власник мереж має право зарахувати як погашення існуючої заборгованості цього Споживача з найдавнішим терміном її виникнення. Укладення Сторонами та дотримання споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняє Споживача від оплати поточних платежів».
Також суд зазначає, що при направленні проекту договору, позивачем не були прикладені додатки передбачені ч.2 п. 5.17 Правил користування електричною енергією (z0417-96) , які є невід'ємними частинами договору про технічне забезпечення електропостачання споживача а саме:
1) акт про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін;
2) відомості про засоби комерційного обліку активної та реактивної електричної енергії;
3) схема електропостачання, зазначення точок приєднання і ліній, що живлять струмоприймачі субспоживача;
4) акт екологічної, аварійної та технологічної броні електропостачання споживача (за необхідності згідно з вимогами нормативно-правових актів);
5) довідка про обсяги переданої електричної енергії за базовий період, (пункт 5.18 Правил користування електричною енергією (z0417-96) ).
Відповідно до п. 5.4 Правил користування електричною енергією (z0417-96) для укладення договору про постачання електричної енергії, договору про технічне забезпечення електропостачання споживача або договору про спільне використання технологічних електричних мереж заявник (споживач, власник технологічних електричних мереж (основний споживач) або субспоживач) має надати відповідній організації такі документи:
1) заяву щодо укладення відповідного договору із зазначенням роду виробничої діяльності, місцезнаходження та банківських реквізитів заявника;
2) акти про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
3) однолінійну схему електропостачання об'єкта (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
4) відомості щодо розрахункових засобів обліку (тип, марка, технічні характеристики тощо) (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
5) заявку на очікуваний обсяг споживання електричної енергії та величини споживання електричної потужності у години контролю максимального навантаження енергосистеми (за необхідності), довідку про укладені державні контракти (за наявності), відомості про величину приєднаної потужності і категорії надійності електропостачання струмоприймачів;
6) акти екологічної, аварійної та технологічної броні споживача (за наявності);
7) копію свідоцтва про державну реєстрацію та виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (для юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців);
8) копію документа, яким визначено право власності чи користування на об'єкт (приміщення) або копію документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об'єкта);
9) копію належним чином оформленої довіреності на право укладати договори особі, яка уповноважена підписувати договори;
10) копію акта допуску про підключення електроустановки та у визначених законодавством випадках - сертифіката відповідності, що видається Держархбудінспекцією та її територіальними органами відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 N 923 "Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів" (923-2008-п) (із змінами) (для новозбудованих та реконструйованих електроустановок);
11) паспортні дані силових трансформаторів, кабельних та/або повітряних ліній передачі електричної енергії (для споживачів, у яких розрахункові засоби обліку встановлені не на межі балансової належності) (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
12) довідку про перелік субспоживачів (у разі їх наявності), дані (зазначені у підпункті 4 цього пункту)розрахункових засобів обліку субспоживачів (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше).
Позивачем не було надано доказів надання відповідачу вказаних документів, необхідних для укладення ній позивачем не може бути визнано укладеним.
Суддя Господарського суду
Автономної Республіки Крим
Потопальський С.С.