ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
про визнання банкрутом
"16" березня 2012 р. Справа № 5017/141/2012
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs23713354) ) ( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs25119541) )
За заявою: голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "ТД Евромаркет" про визнання банкрутом у порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон №2343-ХІІ (2343-12) )..
Господарський суд Одеської області у складі:
судді - ЗЕЛЕНОВА Г.М.,
секретаря судового засідання - Шаргородського Д.В.;
за участю представників сторін:
від боржника: ОСОБА_1. представник ТОВ "ТД Евромаркет" на підставі довіреності від 01.02.2012 р.;
за участю:
від Державної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси ОСОБА_2. на підставі довіреності;
від Державної податкової міліції у Приморському районі м. Одеси Грудка І.Л. ( посвідчення серія УОД № 064537 )
СУТЬ СПОРУ: 11.01.2012 р., голова ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет", діючий на підставі рішення засновника ТОВ "ТД Евромаркет" від 17.08.2011 р. № 2, за яким прийнято рішення про припинення діяльності ТОВ "ТД Евромаркет" шляхом його ліквідації та призначено голову ліквідаційної комісії Сорокіна Євгенія Анатолійовича, звернувся до господарського суду із заявою про визнання боржника ТОВ "ТД Евромаркет" банкрутом у порядку ст. 51 Закону (№2343-ХІІ), оскільки останній неспроможний виконати свої грошові зобовязання перед кредитором у сумі 89920 грн. 00 коп. та у звязку з недостатністю майна для задоволення вимог кредитора.
У судовому засіданні 13.03.2012 р. оголошено перерву до 16.03.2012 р. в порядку ст. 77 ГПК України.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні наявні матеріали у справі, заслухавши доводи представника ТОВ "ТД Евромаркет", господарський суд встановив, що заява голови ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет", підлягає задоволенню з наступних підстав:
17.08.2011 р. засновниками ТОВ "ТД Евромаркет" було прийнято рішення про припинення діяльності підприємства шляхом його ліквідації та призначено головою ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" Сорокіна Євгенія Анатолійовича ( рішення № 2 про припинення діяльності ТОВ "ТД Евромаркет" від 17.08.2011 р.).
27.10.2011 р. голова ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" повідомив державного реєстратора про прийняття засновником ТОВ "ТД Евромаркет" рішення щодо припинення юридичної особи, з метою проведення державним реєстратором реєстраційної дії "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи", про що свідчить наданий до матеріалів справи опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії.
Відповідно до ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформацію про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ним органом рішення щодо припинення юридичної особи підлягає обов'язкову опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації. Пунктами 18, 19 вказаної статті встановлено, що підставою для публікації повідомлень у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації є внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру. Повідомлення підлягають опублікуванню спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації протягом десяти робочих днів з моменту внесення відповідно запису до Єдиного державного реєстру. Відповідно до листа Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 08.11.2004 № 7760 спеціалізованим друкованим засобом масової інформації є "Бюлетень державної реєстрації" який зареєстровано в Державному комітеті телебачення і радіомовлення України як офіційне загальнодержавне вітчизняне видання, що виходить три рази на місяць, і який видається Держпідприємництвом України. Примірник кожного номера Бюлетеня надсилається державним реєстраторам, до яких можна буде звернутись для перегляду повідомлень та отримання копій.
В офіційному друкованому засобі "Бюлетень державної реєстрації" № 195 (30) від 08.11.2011 р. було надруковано оголошення про ліквідацію ТОВ "ТД Евромаркет".
Розміщена головою ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" інформація щодо припинення товариства відповідає вимогам чинного законодавства.
31.10.2011р. голова ліквідаційної комісії повідомив ДПІ у Приморському районі м. Одеси про припинення діяльності ТОВ "ТД Евромаркет" шляхом ліквідації (додаток 8 до порядку обліку платників податків, зборів (обовязкових платежів) Форма №8 ОПП), що підтверджується поштовою квитанціями №0821 від 31.10.2011р.
Така правова позиція викладена у Постанові Вищого господарського суду України від 31.03.2009 року по справі № Б-21/137.
Згідно з ч.1 ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) якщо вартості майна боржника юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобовязані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Відповідно до вимог ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язаний негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.
Відповідно до вимог ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України, комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Згідно з вимогами ч. 1 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.
Відповідно до вимог ч.5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.
Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.
Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема в своїй постанові від 10.06.2008 у справі № 15/682-б.
Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Серії АЖ №717028 станом на 14.03.2012 р. - проведена реєстраційна дія: 27.10.2011р. (1556110 0008 034013) про Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи.
За період ліквідаційної процедури на адресу голови ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" надійшла заява ПП "ТОПТРЕЙДІНГ" від 12.12.2011 р. про включення до реєстру вимог кредиторів ТОВ "ТД Евромаркет" заборгованості у сумі 89 920 грн. 00 коп.
Рішенням господарського суду Одеської області від 02.12.2011 р. по справі № 9/17-4314-2011 задоволено позов ПП "ТОПТРЕЙДІНГ" та стягнуто з ТОВ "ТД Евромаркет" борг у сумі 89920 грн. 00 коп. на користь ПП "ТОПТРЕЙДІНГ".
Листом від 09.01.2012 р. головою ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" визнані грошові вимоги ПП "ТОПТРЕЙДІНГ" у сумі 89920 грн. 00 коп.
09.01.2012 р. головою ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "ТД Евромаркет", до якого увійшли грошові вимоги ПП "ТОПТРЕЙДІНГ" на суму 89920 грн. 00 коп.
За результатами проведеної інвентаризації товарно матеріальних цінностей ТОВ "ТД Евромаркет" майна у боржника не виявлено. Кошти та дебіторська заборгованість у ТОВ "ТД Евромаркет" відсутні (акт інвентаризації та оцінки майна від 09.01.2012 р.).
Головою ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" було складено проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "ТД Евромаркет" станом на 09.01.2012 р., який розглянутий та затверджений ліквідаційною комісією (протокол від 09.01.2012р. №2 Засідання ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет").
У звязку з неможливістю самостійно погасити заборгованість перед кредитором, 09.01.2012 р. ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" прийнято рішення про звернення до господарського суду Одеської області із заявою про визнання ТОВ "ТД Евромаркет" банкрутом в порядку статті 51 Закону (№2343-ХІІ).
На підставі ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності субєкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.
З наданих до заяви матеріалів справи вбачається, що голова ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" звернувся до господарського суду із заявою про банкрутство за правилами ст. 51 Закону (№2343-ХІІ) в строк, передбачений ч. 4 ст. 105 ЦК України. До заяви про банкрутство ТОВ "ТД Евромаркет" були додані, зокрема, рішення № 2 про припинення діяльності ТОВ "ТД Евромаркет" від 17.08.2011 р., рішення ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" від 09.01.2012 р. про звернення до господарського суду Одеської області із заявою про визнання ТОВ "ТД Евромаркет" у порядку статті 51 Закону (№2343-ХІІ), проведено аналіз активів та пасивів боржника на підставі якого складений проміжний ліквідаційний баланс, який розглянутий та затверджений ліквідаційною комісією.
Таким чином, головою ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" надані докази проведення відповідних дій, як передумови для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до ст.ст. 105, 110, 111 ЦК України, ст. 60 ГК України та ст. 51 Закону (№ 2343-ХІІ), а заява голови ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" про наявність та безспірність боргу обґрунтована та підтверджена матеріалами справи.
Оскільки вартості майна боржника юридичної особи ТОВ "ТД Евромаркет" щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредитора, юридична особа ліквідується у порядку передбаченому ст. 51 Закону (№2343-ХІІ), згідно якої господарський суд за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи визнає боржника банкрутом, який ліквідується, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.
Відповідно до вимог ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Статтею 51 (№2343-ХІІ) передбачено, що обовязки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.
Відповідно до заяви про порушення справи про банкрутство голова ліквідаційної комісії ТОВ "ТД Евромаркет" просить покласти обовязок ліквідатора на нього.
Розглянувши заяву про порушення справи про банкрутство ТОВ "ТД Евромаркет", майна якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд дійшов висновку, що боржник неспроможний відновити свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредитора не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, а тому господарський суд вважає за необхідне визнати ТОВ "ТД Евромаркет" - банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором ТОВ "ТД Евромаркет" голову ліквідаційної комісії Сорокіна Євгенія Анатолійовича (АДРЕСА_1, паспорт серії НОМЕР_1, виданий Приморським РВ УМВС України в Одеській області. Ідентифікаційний код НОМЕР_2).
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22- 26, 29- 34, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 60, п.4 ст. 205, ст.ст. 209, 210, 212, 213 Господарського кодексу України, ст.ст. 104, 105, 110, 111 Цивільного кодексу України ст. ст. 68, 86 Господарського процесуального кодексу, господарський суд, -
П О С Т А Н О В И В :
1. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "ТД Евромаркет" (65014, м. Одеса, вул. Карантина, 21/2, офіс 4. Ідентифікаційний код 36232114).
2. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Евромаркет" (65014, м. Одеса, вул. Карантина, 21/2, офіс 4. Ідентифікаційний код 36232114), передбачену ст.ст. 22- 26, 29- 34, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
3. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Евромаркет" (65014, м. Одеса, вул. Карантина, 21/2, офіс 4. Ідентифікаційний код 36232114) голову ліквідаційної комісії Сорокіна Євгенія Анатолійовича (АДРЕСА_1, паспорт серії НОМЕР_1, виданий Приморським РВ УМВС України в Одеській області. Ідентифікаційний код НОМЕР_2).
4. Власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", несуть солідарну відповідальність по незадоволеним вимогам за грошовими зобов'язаннями та зобов'язаннями щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) боржника.
5. Відповідно до п. п. 3,5 ст.ст. 23, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатору опублікувати відомості про визнання банкрутом ТОВ"ТД Евромаркет" і відкриття ліквідаційної процедури у офіційних друкованих органах (газети "Голос України" чи "Урядовий кур`єр") за рахунок банкрута у пятиденний строк із дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.
В газетному оголошенні повинні обовязково міститися реквізити, зазначені в п. 5 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
6.Зобовязати ліквідатора подати до господарського суду докази публікації оголошення про визнання банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури ТОВ "ТД Евромаркет" у офіційних друкованих органах та примірник газети з надрукованим оголошенням.
7. Ліквідатору надати суду персональний склад членів ліквідаційної комісії для затвердження.
8.Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури ТОВ "ТД Евромаркет" та після завершення всіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду Одеської області письмовий звіт та ліквідаційний баланс на затвердження.
9.Ліквідатора зобовязати на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.
10. Строк виконання всіх грошових зобовязань банкрута та зобовязань щодо сплати податків і зборів (обовязкових платежів) вважається таким, що настав.
11. Зобовязати ліквідатора у процесі ліквідаційної процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства боржника, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.
12. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута.
13. Скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
14.Вимоги та зобовязання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедури банкрутства, можуть предявлятися тільки в межах ліквідаційної процедури.
15. Виконання зобовязань боржника, визнаного банкрутом здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
16. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядженням його майном, а також припинити повноваження власника (власників) майна банкрута.
17. Копію постанови надіслати: боржнику, ліквідатору, відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Одеській області, державному реєстратору виконавчого комітету Одеської міської ради (для внесення до Єдиного державного реєстру запису про визнання банкрутом ТОВ "ТД Евромаркет" (65014, м. Одеса, вул. Карантина, 21/2, офіс 4. Ідентифікаційний код 36232114) та призначення ліквідатором банкрута Сорокіна Євгенія Анатолійовича (АДРЕСА_1, паспорт серії НОМЕР_1, виданий Приморським РВ УМВС України в Одеській області. Ідентифікаційний код НОМЕР_2), ДПІ у Приморському районі м. Одеси, Другий відділ ДВС у Приморському районі м. Одеси.
постанова набирає законної сили з дня її прийняття.
Суддя
Зеленов Г.М.