ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
"13" березня 2012 р.
Справа № 5016/343/2012 (11/10)
м. Миколаїв
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs25364667) )
Кредитор: ОСОБА_1, АДРЕСА_3, ідентифікаційний код НОМЕР_1.
Боржник: Фізична особа-підприємець ОСОБА_2, АДРЕСА_4, ідентифікаційний код НОМЕР_2.
Державний реєстратор: Виконком Миколаївської міської ради.
Відділ з питань банкрутства Головного управління юстиції у Миколаївській області, м. Миколаїв, вул. Пушкінська, 87-а.
Суддя Василяка К.Л.
Представники :
від кредитора: ОСОБА_3, дов. №283 від 12.03.2012р.
від боржника:
в судовому засіданні приймає участь:
СУТЬ СПОРУ : про визнання фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Ухвалою суду від 24.02.2012р. за заявою ОСОБА_1 було порушено провадження у справі про банкрутство фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 за ознаками ст.ст. 47- 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки останній неспроможний погасити безспірну кредиторську заборгованість в сумі 8443691,67 грн.
Боржник надав суду відзив, в якому заборгованість перед ОСОБА_1 визнає в повному обсязі, погасити борг не має можливості через відсутність коштів.
Заслухавши представника кредитора, розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви виходячи з наступного.
ОСОБА_2 зареєстровано як фізичну особу-підприємця 05.07.2002р. Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради, реєстраційний номер фізичної особи-підприємця ЄДР: 20020447098.
Відповідно до приписів ст. 53 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка неспроможна задовольнити вимоги кредиторів, пов`язані із здійсненням нею підприємницької діяльності, може бути визнана банкрутом у порядку, встановленому законом.
Стаття 47 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначає загальні положення про банкрутство суб’єкта підприємницької діяльності –громадянина.
Відповідно до положень частини 2 цієї статті заява про порушення справи про банкрутство громадянина-підприємця може бути подана в господарський суд громадянином-підприємцем, який є боржником, або його кредиторами.
Відповідно до ч. 4 ст. 48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо у встановлений частиною другою цієї статті строк громадянин-підприємець не подав доказів задоволення вимог кредиторів і в зазначений строк не укладено мирової угоди, господарський суд визнає громадянина-підприємця банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва від 05.01.2010р. у справі №2-555/2010р. з ФОП ОСОБА_2, гр. ОСОБА_4, ФОП ОСОБА_4, ТОВ "Бокаут"та ТОВ "Агро-Терра-Юг"на користь гр. ОСОБА_1 було стягнуто в солідарному порядку заборгованість за договором позики в сумі 5500000,0 грн. основного боргу, 45205,0 грн. –3% річних, 146666,67 грн. втрат від інфляції, 2750000,0 грн. штрафу, 1700,0 грн. судового збору та 120,0 грн. втрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
06.09.2011р. на виконання вказаного рішення було видано відповідні виконавчі листи, в тому числі і про стягнення боргу з ФОП ОСОБА_2
Постановою Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області від 19.09.2011р. було відкрито виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа від 06.09.2011р. про стягнення з ФОП ОСОБА_2 заборгованості.
Окрім цього, згідно з повідомленням представника кредитора, були пред’явлені до примусового виконання виконавчі документи відносно солідарних боржників –ФОП ОСОБА_4, ТОВ "Бокаут" та ТОВ "Агро-Терра-Юг", виконавчий лист про стягнення заборгованості з гр. ОСОБА_4 до виконання не пред’являвся.
Станом на дату звернення кредитора до суду заборгованість в сумі 8443691,67 грн. ФОП ОСОБА_2 та іншими солідарними боржниками не погашена, що підтверджується постановами Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Миколаївській області від 29.12.2011р. про повернення виконавчого документа стягувачеві, якими були повернуті без виконання виконавчі листи відносно ТОВ "Агро-Терра-Юг"та ТОВ "Дівініл"(правонаступник –ТОВ "Бокаут"), а також листом відділу примусового виконання рішень №11.1-41/2182 від 12.03.2012р. з якого вбачається, що стягнення з ФОП ОСОБА_5 не проводилось, виконавчий документ відносно ОСОБА_4 до виконання не пред’являвся.
Станом на 13.03.2012р. рішення суду залишається невиконаним.
Відповідно до п. 3 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора до боржника складають не менше 300 мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.
Безспірними вимогами кредиторів на підставі ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"вважаються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.
Заборгованість боржника на суму 8443691,67 грн. є безспірною та узгодженою, оскільки підтверджується постановою суду.
Відповідно до вимог ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", грошове зобов'язання –зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. До складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов'язань, в тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням процентів, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подачі в господарський суд заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом.
Грошові вимоги гр. ОСОБА_1 до ФОП ОСОБА_2 в загальній сумі 8443691,67 грн. складаються з: 5500000,0 грн. основного боргу, 45205,0 грн. –3% річних, 146666,67 грн. втрат від інфляції, 2750000,0 грн. штрафу, 1700,0 грн. судового збору та 120,0 грн. втрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
За таких обставин, штраф в сумі 2750000,0 грн. не може бути зарахована судом до складу грошових вимог кредитора до боржника.
Враховуючи вищевикладене, господарський суд визнає грошові вимоги кредитора в сумі 5693691,67 грн.
Одночасно суд вважає за необхідне зазначити, що згідно з приписами ч.8 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кредитор, за заявою якого порушено провадження у справі про банкрутство, має право заявити додаткові грошові вимоги до боржника у межах строку, встановленого у статті 14 цього Закону.
За результатами розгляду заяви в підготовчому засіданні судом встановлено, що заборгованість боржника перед кредитором виникла в результаті підприємницької діяльності боржника, не може бути погашена або списана з боржника інакше як через процедуру визнання боржника банкрутом в порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Відповідно до абз. 2 ч. 7 ст. 48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі необхідності постійного управління нерухомим майном або цінним рухомим майном громадянина-підприємця, визнаного банкрутом, господарський суд призначає для цієї мети ліквідатора та визначає розмір його винагороди. У цьому разі продаж майна громадянина-підприємця здійснюється ліквідатором.
Кредитор клопоче призначити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Капінуса Андрія Анатолійовича (ліцензія серії НОМЕР_3, видана 19.04.2010р.) за його згодою.
Господарський суд погоджується з цією пропозицією.
Керуючись ст. ст. 22, 47- 48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд -
ПОСТАНОВИВ:
1. Визнати боржника - Фізичну особу-підприємця ОСОБА_2, м.Миколаїв, вул. Красних Майовщиків, 19, кв.115, ідентифікаційний код НОМЕР_2 - банкрутом.
2. Визнати безспірні грошові вимоги ОСОБА_1 в сумі 5693691,67 грн.
3. Відкрити ліквідаційну процедуру.
4. З дня прийняття цієї постанови строки виконання зобов'язань громадянина-підприємця вважаються такими, що настали; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших фінансових (економічних) санкцій за всіма зобов'язаннями громадянина-підприємця; припиняється стягнення з громадянина-підприємця за всіма виконавчими документами, за винятком виконавчих документів за вимогами про стягнення аліментів, а також за вимогами про відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян.
5. Призначити ліквідатором арбітражного керуючого Капінуса Андрія Анатолійовича (ліцензія НОМЕР_3 від 19.04.2010р., АДРЕСА_5).
6. Призначеному ліквідатору здійснити процедуру ліквідації боржника у відповідності з вимогами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) з урахуванням особливостей, передбачених ст. ст. 48-49 вказаного Закону та надати суду звіт та ліквідаційний баланс з доданими до нього документами відповідно до вимог ст. 32 вищевказаного Закону.
7. Зобов’язати боржника направити копію постанови та інформацію про відкриття ліквідаційної процедури направити всім відомим кредиторам із зазначенням строку пред’явлення кредиторами вимог, який не може перевищувати два місяці.
8. Зобов’язати ліквідатора Капінуса А.А. у десятиденний строк з моменту винесення постанови опублікувати в офіційному друкованому органі України: газеті "Голос України" або "Урядовий Кур’єр"оголошення про визнання боржника банкрутом, в якому зазначити: повне найменування банкрута, його поштову адресу та банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про ліквідатора, а також зазначити, що кредитори мають право заявити свої претензії до боржника, який ліквідується, протягом двох місяців з дня винесення даної постанови.
9. Копію постанови надіслати кредитору, боржнику, ліквідатору, державному реєстратору, Заводському відділу державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції (54010, м. Миколаїв, вул. Робоча, 1) .
Суддя
К.Л.Василяка