ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 38/279
06.03.12
За позовом
Приватного акціонерного товариства "Делойт енд Туш Юкрейніан Сервісез Компані"
До
Біофель Лімітед
Про
стягнення 17977,00 євро
Суддя Власов Ю.Л.
Представники:
Від позивача
КуценкоВ.О., Сластунов К.Б., Федорчук Ю.І.
Від відповідача
не з’явились
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про стягнення 17977,00 євро з яких 12690,00 євро основного боргу, 1071,00 євро 3% річних та 4216,00 євро пені.
Заявлені позовні вимоги Позивач обґрунтовує наступним. Між Позивачем та Відповідачем був укладений договір №027А-0011Т-08, відповідно до якого Позивач надав, а Відповідач прийняв консультаційні послуги, проте Відповідач за них розрахувався частково, у зв’язку з чим повинен сплатити Позивачу суму основного боргу, 3% річних та пеню.
Ухвалою від 05.08.11р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 06.03.12р. Цією ж ухвалою сторони було зобов’язано подати суду документи вказані в цій ухвалі.
Судом досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання Позивача суд, -
ВСТАНОВИВ:
24.10.08р. між Позивачем та Відповідачем був укладений договір №027А-0011Т-08, за умовами якого Відповідач уповноважив Позивача, а Позивач зобов’язувався надати Відповідачу консультаційні послуги з питань оподаткування і права відповідно до положень цього договору і загальних умов, прийнятих 24.10.08р., які є додатком до цього договору і його невід’ємною частиною. Послуги надаються в письмовій та/або усній формі згідно з вимогами Відповідача на підставі його письмових та/або усних запитів.
Відповідно до п.1.2 договору сторони зобов'язуються узгоджувати окремі види послуг, їхню ціну і строки виконання шляхом укладання додаткових угод до цього договору. Сторони можуть також узгоджувати окремі види послуг, їхню ціну і строки виконання факсовим повідомленням, електронною поштою.
Згідно з п.2.1 договору Позивач зобов'язується надати Відповідачу письмові і/або усні консультації і/або рекомендації і/або здійснити дії, узгоджені умовами сторонами у відповідності з п.1.2. даного договору.
Відповідно до п.2.3 договору Відповідач зобов'язується оплатити вартість послуг Позивача в повному обсязі і забезпечити Позивачу належні умови для виконання зобов'язань за цим договором відповідно до положень цього договору та загальних умов.
Згідно з п.3.5. договору платежі за цим договором здійснюються на підставі рахунків, що виставляються Позивачем у відповідності з положеннями цього договору та загальних умов.
Відповідно до п.3.7. договору після надання послуг або завершення окремого проекту, узгодженого сторонами відповідно до п.1.2. договору Сторони підписують акт прийому-передачі послуг відповідно до положень загальних умов.
Згідно з п.4.1. договору відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання цього договору визначається відповідно до законодавства України і обмежується відповідними положеннями загальних умов.
Відповідно до п.7.3. договору у разі неможливості врегулювання спорів шляхом переговорів ці спори підлягають вирішенню в Господарському суді відповідно до вимог діючого законодавства України.
24.10.08р. між Позивачем та Відповідачем була укладена додаткова угода №1 до договору №027А-0011Т-08 від 24.10.08р., відповідно до п.4 якої сума винагороди за послуги Позивача не перевищить 17000 євро без українського податку на додану вартість, розрахованого відповідно до чинного законодавства України на момент нарахування, витрат, які відшкодовуються, та накладних витрат.
24.10.08р. між Позивачем та Відповідачем були підписані загальні умови до договору №027А-0011Т-08 від 24.10.08р., відповідно до п.1 загальні умови застосовуються до будь-якого договору/листа-угоди, укладеного між Позивачем, і замовником послуг, Відповідачем з метою надання консультаційних послуг з питань оподаткування і права. Ці Загальні умови є додатком до всіх договорів/листів-угод, які укладені між Позивачем і Відповідачем, і є невід'ємною частиною будь-якого договору/листа-угоди.
Згідно з п.4.1 загальних умов вартість послуг Позивача визначається в євро і включає в себе суму винагороди за послуги Позивача, суму відшкодування фактичних витрат і накладні витрати.
Відповідно до п.4.4 загальних умов накладні витрати для цілей договору/листа-угоди складають 5% (п'ять відсотків) від суми винагороди за послуги і включають, поміж іншого, витрати на секретарські послуги, супутні витрати, пов'язані з веденням бухгалтерського обліку, витрати на діловодство (включно з витратами на копіювання, зберігання і конфіденційне знищення документів), а також інші витрати, пов'язані з виконанням зобов'язань Позивача за договором/листом-угодою. Позивач не несе зобов'язань стосовно надання Відповідачу документів на підтвердження понесених накладних витрат.
Згідно з п.4.12 загальних умов розрахунки між сторонами за договором/листом-угодою здійснюються згідно з рахунками Позивача, в яких окремим рядком виділяються суми податків, передбачених українським законодавством. Рахунки виставляються в євро. Оплата рахунків здійснюється у вищевказаній валюті протягом 7 (семи) банківських днів після отримання рахунку Відповідачем. Датою платежу вважається дата списання грошових коштів з кореспондентського рахунку банку Відповідача. Витрати за переказ грошових коштів несе Відповідач.
Відповідно до п.4.13.2 договору Виконавець вправі виставляти рахунки протягом 10 (десяти) банківських днів з дати підписання акту відповідно до п. 2.8 цих загальних умов.
Згідно з п.4.16 загальних умов протягом 5 (п'яти) банківських днів з моменту отримання рахунку, Відповідач повинен направити Позивачу письмове повідомлення про виникнення спірних моментів, які унеможливлюють вчасну оплату рахунку.
Відповідно до п. 4.17 загальних умов у випадку не направлення повідомлення про наявність вказаних спірних моментів і несплати рахунків у визначені загальними умовами строки Позивач має право нараховувати на Відповідача пеню на основі подвійної облікової ставки, встановленої Національним банком України, за кожний день прострочення платежу. Зобов'язання Відповідача зі сплати вказаних сум виникає з моменту виставлення Позивачем окремого рахунку на оплату.
12.12.08р. Позивач виставив Відповідачу рахунок-фактуру (інвойс) №USC08L/056 на суму 18690,00 євро, який частково був оплачений Відповідачем в сумі 6000,00 євро, що підтверджується виписками по рахунку від 13.07.09р. на суму 5000,00 євро та від 22.02.11р. на суму 1000,00 євро.
На час вирішення спору Відповідач за надані послуги повністю не розрахувався, у зв’язку з чим у нього існує заборгованість перед Позивачем в сумі 12690,00 євро, що підтверджується матеріалами справи.
Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню частково з наступних підстав.
Згідно з ст. 123 Господарського процесуального кодексу України іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.
Відповідно до ст. 124 Господарського процесуального кодексу України підсудність справ за участю іноземних суб'єктів господарювання визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.
Згідно з ст. 75 Закону України "Про міжнародне приватне право"підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися, крім випадків, передбачених у статті 76 цього Закону.
Відповідно до ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право"суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках, в тому числі якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону; дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України.
Як встановлено судом у п.7.3 зазначеного договору сторони домовились, що у разі неможливості врегулювання спорів шляхом переговорів ці спори підлягають вирішенню в Господарському суді відповідно до вимог діючого законодавства України.
Враховуючи вищевикладене суд вважає, що дана справа підсудна та може розглядатись Господарським судом міста Києва.
Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України зобов‘язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб‘єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов‘язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.
Згідно з ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Як встановлено судом, 24.10.08р. між Позивачем та Відповідачем був укладений договір №027А-0011Т-08, за умовами якого Відповідач уповноважив Позивача, а Позивач зобов’язувався надати Відповідачу консультаційні послуги з питань оподаткування і права відповідно до положень цього договору і загальних умов, прийнятих 24.10.08р., які є додатком до цього договору і його невід’ємною частиною. Послуги надаються в письмовій та/або усній формі згідно з вимогами Відповідача на підставі його письмових та/або усних запитів. Відповідно до п. 1.2 договору сторони зобов'язуються узгоджувати окремі види послуг, їхню ціну і строки виконання шляхом укладання додаткових угод до цього договору. Сторони можуть також узгоджувати окремі види послуг, їхню ціну і строки виконання факсовим повідомленням, електронною поштою. Згідно з п. 2.1 договору Позивач зобов'язується надати Відповідачу письмові і/або усні консультації і/або рекомендації і/або здійснити дії, узгоджені умовами сторонами у відповідності з п. 1.2. даного договору. Відповідно до п. 2.3 договору Відповідач зобов'язується оплатити вартість послуг Позивача в повному обсязі і забезпечити Позивачу належні умови для виконання зобов'язань за цим договором відповідно до положень цього договору та загальних умов. Згідно з п. 3.5. договору платежі за цим договором здійснюються на підставі рахунків, що виставляються Позивачем у відповідності з положеннями цього договору та загальних умов. Відповідно до п. 3.7. договору після надання послуг або завершення окремого проекту, узгодженого сторонами відповідно до и. 1.2. договору. Сторони підписують акт прийому-передачі послуг відповідно до положень загальних умов. Згідно з п. 4.1. договору відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання цього договору визначається відповідно до законодавства України і обмежується відповідними положеннями загальних умов.
Як встановлено судом, 24.10.08р. між Позивачем та Відповідачем була укладена додаткова угода №1 до договору №027А-0011Т-08 від 24.10.08р., відповідно до п. 4 якої сума винагороди за послуги Позивача не перевищить 17000 євро без українського податку на додану вартість, розрахованого відповідно до чинного законодавства України на момент нарахування, витрат, які відшкодовуються, та накладних витрат.
Як встановлено судом, 24.10.08р. між Позивачем та Відповідачем були підписані загальні умови до договору №027А-0011Т-08 від 24.10.08р., відповідно до п. 1 загальні умови застосовуються до будь-якого договору/листа-угоди, укладеного між Позивачем, і замовником послуг, Відповідачем з метою надання консультаційних послуг з питань оподаткування і права. Ці Загальні умови є додатком до всіх договорів/листів-угод, які укладені між Позивачем і Відповідачем, і є невід'ємною частиною будь-якого договору/листа-угоди. Згідно з п. 4.1 загальних умов вартість послуг Позивача визначається в євро і включає в себе суму винагороди за послуги Позивача, суму відшкодування фактичних витрат і накладні витрати. Відповідно до п. 4.4 загальних умов накладні витрати для цілей договору/листа-угоди складають 5% (п'ять відсотків) від суми винагороди за послуги і включають, поміж іншого, витрати на секретарські послуги, супутні витрати, пов'язані з веденням бухгалтерського обліку, витрати на діловодство (включно з витратами на копіювання, зберігання і конфіденційне знищення документів), а також інші витрати, пов'язані з виконанням зобов'язань Позивача за договором/листом-угодою. Позивач не несе зобов'язань стосовно надання Відповідачу документів на підтвердження понесених накладних витрат. Згідно з п. 4.12 загальних умов розрахунки між сторонами за договором/листом-угодою здійснюються згідно з рахунками Позивача, в яких окремим рядком виділяються суми податків, передбачених українським законодавством. Рахунки виставляються в євро. Оплата рахунків здійснюється у вищевказаній валюті протягом 7 (семи) банківських днів після отримання рахунку Відповідачем. Датою платежу вважається дата списання грошових коштів з кореспондентського рахунку банку Відповідача. Витрати за переказ грошових коштів несе Відповідач. Відповідно до п. 4.13.2 договору Виконавець вправі виставляти рахунки протягом 10 (десяти) банківських днів з дати підписання акту відповідно до п. 2.8 цих загальних умов. Згідно з п. 4.16 загальних умов протягом 5 (п'яти) банківських днів з моменту отримання рахунку, Відповідач повинен направити Позивачу письмове повідомлення про виникнення спірних моментів, які унеможливлюють вчасну оплату рахунку.
Як встановлено судом, 12.12.08р. Позивач виставив Відповідачу рахунок-фактуру (інвойс) №USC08L/056 на суму 18690,00 євро, який частково був оплачений Відповідачем в сумі 6000,00 євро, що підтверджується виписками по рахунку від 13.07.09р. на суму 5000,00 євро та від 22.02.11р. на суму 1000,00 євро. На час вирішення спору Відповідач за надані послуги повністю не розрахувався, у зв’язку з чим у нього існує заборгованість перед Позивачем в сумі 12690,00 євро, що підтверджується матеріалами справи.
Враховуючи викладене, суд вважає вимогу Позивача про стягнення з Відповідача, заборгованості за надані послуги в сумі 12690,00 євро обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.
Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов’язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання.
Згідно з ст. 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов’язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.
Відповідно до п.4.17 загальних умов у випадку не направлення повідомлення про наявність вказаних спірних моментів і несплати рахунків у визначені загальними умовами строки Позивач має право нараховувати на Відповідача пеню на основі подвійної облікової ставки, встановленої Національним банком України, за кожний день прострочення платежу. Зобов'язання Відповідача зі сплати вказаних сум виникає з моменту виставлення Позивачем окремого рахунку на оплату.
Як вбачається з умов вказаного договору сторони передбачили виникнення у Відповідача зобов’язання зі сплати пені за невиконання умов договору з моменту виставлення Позивачем окремого рахунку на її оплату. Проте Позивач не подав суду доказів виставлення таких рахунків на оплату пені Відповідачу, тому суд вважає, що вимога Позивача про стягнення пені за несвоєчасне виконання Відповідачем зобов’язання не підлягає задоволенню.
Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Враховуючи викладене суд вважає за можливе задовольнити вимоги Позивача про стягнення з Відповідача 3% річних в сумі 1071 євро.
Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст. 4, 33, 49, 82- 85, 123, 124 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити частково.
2. Стягнути з Біофель Лімітед (11, Дезертмартін Роуд, Махарфелт, графство Лондондеррі, Сполучене королівство Великобританії та Північної Ірландії) на користь Приватного акціонерного товариства "Делойт енд Туш Юкрейніан Сервісез Компані"(01033, м. Київ, вул. Жилянська, 48, 50А, код 25642478) борг в сумі 12690 (дванадцять тисяч шістсот дев’яносто) євро, 3% річних в сумі 1071 (одна тисяча сімдесят один) євро, державне мито в сумі 137 (сто тридцять сім) євро 67 євроцентів та витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу в розмірі 181 (сто вісімдесят одна) грн. 72 коп.
3. В іншій частині позову відмовити.
Суддя
Ю.Л. Власов
рішення підписане 14.03.2012р.