ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46
Р І Ш Е Н Н Я
іменем України
27.02.12 р. Справа № 38/287пд
( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs22239618) )
Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Лейби М.О., судді Сич Ю.В., судді Курило Г.Є.
розглянувши матеріали справи за позовом: Обслуговуючого кооперативу "Дачний кооператив "Удача" с.Андріївка, Донецька область
до відповідача: Публічного акціонерного товариства "Донецькобленерго" м.Горлівка в особі структурної одиниці Докучаєвські районні електричні мережі, Донецькі західні електричні мережі м.Докучаєвськ
за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, Садівниче товариство "Удача", м.Донецьк
про зобовязання укласти договір про постачання електричної енергії через приєднану мережу в редакції, яка відповідає вимогам Типового договору про постачання електричної енергії (додаток №3 до Правил користування електричною енергію (z0417-96) )
за участю представників сторін:
від позивача: ОСОБА_1- за дов.№б/н від 07.11.2011р.
від відповідача: ОСОБА_2- за дов.№51-11"Д" від 26.04.2011р.
від третьої особи: ОСОБА_3- голова правління; ОСОБА_4- за дов.№б/н від 01.02.2012р.; ОСОБА_5- за дов.№б/н від 01.02.2012р.
Суть спору:
Позивач, Обслуговуючий кооператив "Дачний кооператив "Удача" с.Андріївка, Донецька область, звернувся до господарського суду з позовом до Публічного акціонерного товариства "Донецькобленерго" м.Горлівка в особі структурної одиниці Докучаєвські районні електричні мережі, Донецькі західні електричні мережі м.Докучаєвськ про зобовязання укласти договір про постачання електричної енергії через приєднану мережу в редакції, яка відповідає вимогам Типового договору про постачання електричної енергії (додаток №3 до Правил користування електричною енергію (z0417-96) ).
В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неправомірне ухилення ПАТ "Донецькобленерго" від укладення договору на постачання електричної енергії.
Крім того, позивач посилається на виписку з ЄДР, проект договору №429 з додатками, заяву на укладення договору на поставку електричної енергії від 05.07.2011р., лист від 22.07.2011р. №1266, правовстановлюючі документи тощо.
08.11.2011р. відповідач надав відзив на позовну заяву №51юр-42424/11 від 08.11.2011р., в якому вважає вимоги позивача про зобовязання укласти договір про постачання електричної енергії через приєднану мережу в редакції, яка відповідає вимогам Типового договору про постачання електричної енергії (додаток №3 до Правил користування електричною енергію (z0417-96) ), такими, що не підлягають задоволенню, оскільки в матеріалах справи відсутні будь-які документи та докази надсилання позивачем на адресу відповідача проекту договору в запропонованій ним для укладення редакції, отже позивачем не дотриманий загальний порядок укладення договорів, встановленого нормами ст. 181 Господарського кодексу України, ст. 641 Цивільного кодексу України.
Відзив та додані до нього документи судом розглянуті, прийняті до уваги та залучені до матеріалів справи.
Ухвалою господарського суду від 08.12.2011р. по справі №38/287пд продовжено строк вирішення спору на 15 днів до 26.12.2011р., у порядку до вимог ст. 69 ГПК України.
12.12.2011р. від відповідача на адресу суду надійшло клопотання, в якому останній просить суд залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, Садівниче товариство "Удача", м.Донецьк
Розпорядженням голови господарського суду Донецької області від 19.12.2011р. справу №38/287пд призначено розглянути колегіально у складі суддів: Головуючий суддя Лейба М.О., суддя Сгара Е.В., суддя Курило Г.Є.
Ухвалою господарського суду від 19.12.2011р. до участі у справі залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, Садівниче товариство "Удача".
02.02.2012р. третя особа, Садівниче товариство "Удача" надіслала на адресу суд пояснення на позовну заяву, які судом розглянуті та залучені до матеріалів справи.
Протягом розгляду справи сторонами надавались суду додаткові пояснення та документи.
06.02.2012р. позивач звернувся до суду з клопотанням про витребування доказів, в якому просить суд витребувати у третьої сторони додаткові документи, які підтвердили або спростували твердження відповідача щодо неможливості укладення з позивачем договору про постачання електричної енергії.
Розпорядженням голови господарського суду Донецької області від 06.02.2012р. у звязку із відпусткою судді Сгара Е.В. змінено склад судової колегії по справі №38/287пд: замінено суддю Сгара Е.В. на суддю Сич Ю.В.
Розгляд справи відкладався, у звязку з необхідністю представленням сторонами додаткових документів.
Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі та вислухавши уповноважених представників сторін, господарський суд
ВСТАНОВИВ:
12.07.2011р. позивач звернувся до ПАТ "Донецькообленего" з заявою від 05.07.2011р. про укладення договору про постачання електричної енергії.
Відповідач, листом від 22.07.2011р. відмовив позивачу у укладенні договору, пославшись не недотримання позивачем вимог п.5.4 ПКЕЕ (z0417-96) від 02.08.1996р. №417/1442, а саме не надання повного пакету документів необхідних для укладення відповідного договору.
За таких обставин позивач звернувся до суду з розглядуваним позовом яким просить зобовязати відповідача укласти договір про постачання електричної енергії через приєднану мережу в редакції, яка відповідає вимогам Типового договору про постачання електричної енергії (додаток №3 до Правил користування електричною енергію (z0417-96) ).
Відповідно до ст. 43 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та обєктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Відповідно до ст. 20 Господарського кодексу України, кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом, зокрема, установлення, зміни і припинення господарських правовідносин.
Згідно із ст. 187 Господарського кодексу України, спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.
Відповідно до ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" та п.1.3 Правил користування електричною енергією (z0417-96) (далі по тексту Правила), споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Правила (z0417-96) регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії). Дія Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення).
Пунктом 2 ст. 275 Господарського кодексу України передбачено, що відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.
Відповідно до ст. 67 Господарського кодексу України, відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів; підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України.
Статтею 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу (435-15) , інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
Частинами 1 та 6 ст. 179 Господарського кодексу України передбачено, що майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями. Суб'єкти господарювання, які забезпечують споживачів, зазначених у частині першій цієї статті, електроенергією, зв'язком, послугами залізничного та інших видів транспорту, а у випадках, передбачених законом, також інші суб'єкти зобов'язані укладати договори з усіма споживачами їхньої продукції (послуг). Законодавством можуть бути передбачені обов'язкові умови таких договорів. У разі якщо для створення можливості постачання електроенергії, газу за технічними умовами постачальника за рахунок споживача (інвестора, забудовника) або його силами збудовані додаткові мережі (об'єкти), у договорах про постачання зазначеної продукції (послуг) передбачаються передача збудованих мереж (об'єктів) постачальнику і відшкодування забудовнику, інвестору витрат на їх будівництво. Типова форма відповідного договору, порядок визначення обґрунтованого обсягу витрат, що підлягає компенсації, форма відшкодування (викуп, у тому числі в розстрочку, оформлення корпоративних прав, надання пільг у визначеному розмірі) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
Частиною 4 ст. 179 Господарського кодексу України передбачено, що при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб'єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст; типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови; договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих суб'єктів, коли ці суб'єкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту.
Загальний порядок укладання господарських договорів передбачено приписами статті 181 Господарського кодексу України, зокрема господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках. Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором. Сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов'язана протягом двадцяти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною та включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої сторони. У разі досягнення сторонами згоди щодо всіх або окремих умов, зазначених у протоколі розбіжностей, така згода повинна бути підтверджена у письмовій формі (протоколом узгодження розбіжностей, листами, телеграмами, телетайпограмами тощо).
Позивачем до позову додано проект договору про постачання електричної енергії №429, разом з цим, позивачем не додано жодного доказу (поштова квитанція, опис вкладення у цінний лист, повідомлення про вручення поштового відправлення, відмітка про отримання на супровідних документах, належним чином оформлені супровідні документи тощо) в підтвердження направлення (вручення) проекту цього договору електропостачальнику відповідачу по справі.
Будь-якого іншого доказу надання відповідачу проекту спірного договору для підписання відповідно до приписів статті 181 Господарського кодексу України позивачем не надано.
Посилання позивача на те, що відповідачем підписаний додаток №2 до договору, що свідчить про вручення відповідачу проекту договору, судом до уваги не приймається з огляду на те, що підписання вказаного додатку не підтверджує факт направлення або вручення відповідачу проекту договору.
Крім того, умови договору про постачання електричної енергії зазначені в пунктах 5.5, 5.6, 5.7 та додатку 3 Правил користування електричною енергією (z0417-96) є істотними та обов'язковими для сторін під час укладання договору про постачання електричної енергії (п. 5.2 ПКЕЕ (z0417-96) ).
Згідно п. 5.6 ПКЕЕ (z0417-96) невід'ємними частинами договору про постачання електроенергії є, зокрема, відомості про розрахункові засоби обліку активної та реактивної електроенергії (точка встановлення, тип, покази на момент укладання договору, тощо); схема електропостачання споживача із зазначенням ліній, що живлять електроустановки споживача, і точок їх приєднання.
Відповідно до п. 5.4 ПКЕЕ (z0417-96) для укладення договору про постачання електроенергії заявник має надати відповідній організації такі документи:
- заяву щодо укладення відповідного договору із зазначенням роду виробничої діяльності, місцезнаходження та банківських реквізитів заявника;
- акти про розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
- однолінійну схему електропостачання об'єкта (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
- відомості щодо розрахункових засобів обліку (тип, марка, технічні характеристики тощо) (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
- заявку на очікуваний обсяг споживання електричної енергії та величини споживання електричної потужності у години контролю максимального навантаження енергосистеми (за необхідності), довідку про укладені державні контракти (за наявності), відомості про величину приєднаної потужності і категорії надійності електропостачання струмоприймачів;
- акти екологічної, аварійної та технологічної броні споживача (за наявності);
- копію свідоцтва про державну реєстрацію та виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (для юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців);
- копію документа, яким визначено право власності чи користування на об'єкт (приміщення) або копію документа, що підтверджує право власності чи користування на земельну ділянку (у разі відсутності на відповідній земельній ділянці об'єкта);
- копію належним чином оформленої довіреності на право укладати договори особі, яка уповноважена підписувати договори;
- копію акта допуску про підключення електроустановки та у визначених законодавством випадках - сертифіката відповідності, що видається Держархбудінспекцією та її територіальними органами відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 N 923 "Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів" (923-2008-п) (із змінами) (для новозбудованих та реконструйованих електроустановок);
- паспортні дані силових трансформаторів, кабельних та/або повітряних ліній передачі електричної енергії (для споживачів, у яких розрахункові засоби обліку встановлені не на межі балансової належності) (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше);
- довідку про перелік субспоживачів (у разі їх наявності), дані(зазначені у підпункті 4 цього пункту)розрахункових засобів обліку субспоживачів (у разі укладення відповідного договору щодо об'єктів, які вводяться в експлуатацію вперше).
Стаття 129 Конституції України відносить до основних засад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляється в тому, що, як зазначається в частині 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Проте, позивачем не представлено суду належних та допустимих доказів в розумінні ст. ст. 33, 34 ГПК України в підтвердження факту надання електропостачальній організації визначених п.5.4 ПКЕЕ (z0417-96) документів.
Враховуючи вищевикладене, суд відмовляє в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.
Суд відмовляє в задоволенні клопотання позивача від 06.02.2011р. про витребування доказів, оскільки зазначені позивачем документи не стосується предмету спору.
Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст. 49 ГПК України покладаються на позивача.
Керуючись ст.ст. 4-2, 4-3, 22, 33, 34, 38, 43, 49, 69, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -
ВИРІШИВ:
У задоволенні позовних вимог Обслуговуючого кооперативу "Дачний кооператив "Удача" с.Андріївка, Донецька область до Публічного акціонерного товариства "Донецькобленерго" м.Горлівка в особі структурної одиниці Докучаєвські районні електричні мережі, Донецькі західні електричні мережі м.Докучаєвськ про зобовязання укласти договір про постачання електричної енергії через приєднану мережу в редакції, яка відповідає вимогам Типового договору про постачання електричної енергії (додаток №3 до Правил користування електричною енергію (z0417-96) ), відмовити.
рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, а у разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним господарським судом, якщо рішення не буде скасовано.
У судовому засіданні 27.02.2012р. оголошено та підписано вступну та резолютивну частину рішення.
Повний текст рішення складено та підписано 02.03.2012р.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Лейба М.О.
Сгара Е.В.
Сич Ю.В.