ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,
тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"20" лютого 2012 р. Справа № 5023/10337/11
вх. № 10337/11
( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs23555655) )
Суддя господарського суду Аюпова Р.М.
при секретарі судового засідання Лобов Р.М.
за участю представників сторін:
позивача - ОСОБА_1., дов. від 01.09.11р.;
Відповідач - ОСОБА_2., дов. від 03.01.12р.;
1 третя особа - ОСОБА_2., дов. від 12.01.12р.;
2 третя особа - не з"явився.
3 третя особа - не з'явився;
розглянувши справу за позовом Приватного підприємства "Сервісний центр "Источник", м. Харків 3-я особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова, м. Харків
до до Приватного підприємства "Уют і Комфорт", м. Харків
Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 1. Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело комфорту", м. Харків;
2. Харківська міська рада, м. Харків
про стягнення коштів
ВСТАНОВИВ:
Позивач –ПП "Сервісний центр Источник" звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою в якій просить суд ( з урахуванням прийнятої ухвалою суду від 07.02.2012 року заяви про збільшення позовних вимог) стягнути з відповідача –ПП "Уют и комфорт" на свою користь 80413,06 грн., а також стягнути з відповідача судові витрати.
Ухвалою господарського суду Харківської області від 19 грудня 2011 року прийнято вказану позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 10 січня 2012 року о 12:00 год. Окрім того зазначеною ухвалою суду залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело комфорту", м. Харків та Харківську міську раду (майдан Конституції, 7, м. Харків, 61003).
Ухвалою господарського суду Харківської області від 10 січня 2012 року залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державну податкову інспекцію у Дзержинському районі м. Харкова.
Ухвалами господарського суду Харківської області від 24.01.2012 року, 07.02.2012 року, 14.02.2012 року розгляд справи відкладався.
У призначеному судовому засіданні 14 лютого 2012 року представник позивача позов, з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог підтримав та наполягав на його задоволенні, надав через канцелярію суду доповнення до позовної заяви (вх. № 3205, № 3204), та додаткові документи, які судом досліджено та долучено до матеріалів справи.
Присутній у судовому засіданні представник відповідача та третьої особи -1 проти позову заперечував та просив відмовити в його задоволенні, з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.
Треті особи (ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова та Харківська міська рада) у судове засідання своїх представників не направили, витребувані судом документи не надали, про причини неявки у судове засідання суд не повідомили. Про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, про що свідчить відмітки про направлення ухвали про відкладення розгляду справи від 14.02.2012 року, яка направлялась на адреси третіх осіб згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, при цьому враховані приписи пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002 р. № 75 (v0075600-02) (з подальшими змінами). Матеріали справи містять поштові повідомлення, які свідчать про отримання третіми особами ухвал суду.
Таким чином, суд дійшов висновку, що сторони належним чином були повідомлені про час і місце розгляду справи.
Перший та другий позивачі правами, передбаченими ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористались, процесуальне право на участь у судовому засіданні не реалізували.
Присутні в судовому засіданні учасники судового процесу вважають за можливе розглянути справу по суті в даному судовому засіданні без участі представників першого та другого позивачів, пояснили, що ними надані всі документи, які необхідні для розгляду справи по суті..
Ухвалою господарського суду Харківської області від 07 лютого 2012 року сторони попереджені про розгляд справи за наявними в ній матеріалами у разі неявки представників сторін у судове засідання та ненадання витребуваних судом документів. Враховуючи це, враховуючи також достатність часу, наданого позивачеві та відповідачеві для підготовки до судового засідання та підготовки витребуваних судом документів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, закріплені п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України, ст. 4-3 та ст. 33 ГПК України, суд вважає, що господарським судом в межах наданих йому повноважень сторонам створені усі належні умови для надання доказів у справі та є підстави для розгляду справи за наявними у справі матеріалами.
З’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позов, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора, відповідача, третьої особи всебічно та повно дослідивши надані до матеріалів справи докази, суд встановив наступне.
21 жовтня 2010 року були проведенні установчі збори по організації об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело комфорту", на яких було прийнято рішення про створення ОСББ "Джерело комфорту".
Як зазначає позивач у позовній заяві, у зв’язку з із недосягнення згоди між позивачем (ПП "СЦ "Источник") та відповідачем (ОСББ "Джерело Комфорту") щодо належної передачі дома с балансу позивача на баланс відповідача, ОСББ "Джерело Комфорту"звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом про зобов'язання ПП "СЦ "Источник"у двомісячний строк передати за актом приймання-передачі на баланс ОСББ "Джерело комфорту" житловий будинок з усією належною документацією, розірвати договори на постачання енергоресурсів та поточного обслуговування будинку по вулиці Отакара Яроша 24-Б у місті Харкові, та його технічних систем, створення спільної комісії по передачі дома з балансу на баланс, визначитись з технічним станом житлового комплексу, шляхом підписання дефектного акту, та підписання акту приймання-передачі житлового комплексу.
Відповідно до рішення зборів ОСББ "Джерело Комфорту"(протокол №2 від 25.12.2010р.) вирішено прийняти на баланс будинок за адресою: місто Харків, вул. Отакара Яроша 24-Б, розірвати існуючі договори про надання послуг з Приватним підприємством "СЦ "Источник"та укласти нові договори на обслуговування з ПП "Уют і Комфорт".
30 квітня 2011 року, між позивачем та відповідачем укладено договір про передачу повноважень на управління та утримання житлового будинку, придомової території по вулиці Отакара Яроша 24-Б в місті Харкові, відповідно до умов якого, з посиланням на рішення зборів ОСББ "Джерело Комфорту"(протокол №2 від 25.12.2010р.), позивач зобов’язався передати відповідачу всі повноваження на утримання та управляння житловим будинком, розташованим по вул. Отакара Яроша 24-Б у м. Харкові, з нежитловими приміщеннями, земельною ділянкою та підземними місцями для паркування, з метою житлово-комунального обслуговування, експлуатацією будинку відповідачем, згідно діючого законодавства. Відповідно до п. 2, 3 договору від 30 квітня 2011 року відповідач визначає свої права та обов'язки перед співвласниками Житлового комплексу, постачальниками комунальних послуг, комунальними та державними органами, підприємствами, іншими організаціями та установами, які пов'язані з тепло -, водо -, газо -, електропостачанням, телефонізацією, Інтернетом, земельними питаннями шляхом укладання відповідних договорів, а також набуває право на переоформлення договору оренди земельної під Житловим комплексом, згідно діючим законодавством.
На виконання взятих на себе зобов'язань, ПП "СЦ "Источник"розірвало всі існуючі договори с постачальними службами, а саме: ПАТ "Харківобленерго", ТОВ "Харківліфт", КП "ПТП "ВОДА", ПАТ "Харківміськгаз", КГІ "Харківкомуночиствод", ДК "Газ України.
20 вересня 2011 року, з ініціативи ПП СЦ "Источник", були проведені збори, на яких було затверджено комісію щодо передачі дому з балансу ПП "СЦ "ИСТОЧНИК"на баланс ОСББ "Джерело комфорту".
Як зазначає позивач у позові, на даний час не переоформлено договір оренди земельної ділянки, а позивач вимушений сплачувати рахунки по сплаті орендної платі за землю у розмірі 9572 гривні 98 копійок, щомісячно за власні кошті. Натомість, згідно договору від 20.05.2011 року ПП "СЦ "ИСТОЧНИК" (позивач) не є обслуговуючою компанією, всі кошти за обслуговування та експлуатацію житлового будинку по вул. Отакара Яроша 24-Б, отримує ПП "Уют і Комфорт -1"(відповідач).
Таким чином, позивач (колишній управитель житловим будинком) виконав покладені на нього умовами договору оренди землі зобов’язання щодо сплати орендної плати у розмірі та у спосіб, що визначені у цьому договорі, за земельну ділянку для експлуатації та обслуговування багатоквартирного будинку № 24-Б (будівлі літ. "А-19") по вул. Отакара Яроша у м. Харкові, належним чином, проте, відповідач (новий управитель житловим будинком) станом на момент звернення позивача до суду не відшкодував сплачені ним за період з 01.06.2011 року по 30.01.2012 року орендну плату у розмірі 80413,06 грн..
У зв’язку з чим, позивач направив на адресу відповідача претензії, натомість, відповідач відмовився відшкодовувати сплачені позивачем суму орендної плати за оренду земельної ділянки, наданої для експлуатації та обслуговування багатоквартирного будинку № 24-Б (будівлі літ. "А-19") по вул. Отакара Яроша у м. Харкові.
Цей факт достовірно встановлений матеріалами справи і не заперечується сторонами у справі.
Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку.
На момент прийняття рішення по справі в матеріалах справи відсутні будь-які докази погашення відповідачем заборгованості в добровільному порядку.
З’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позов, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора, відповідача, третьої особи всебічно та повно дослідивши надані до матеріалів справи докази, суд встановив наступне.
Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам суд виходить з наступного.
Стаття 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі - Закон) надає визначення понять уповноваженої особи власника та управителя, зокрема, уповноваженою особою власника є фізична або юридична особа, яка має оформлене у встановленому порядку доручення власника представляти його інтереси відповідно до доручення та в межах, визначених законом; а управителем є юридична особа, яка здійснює управління неподільним та загальним майном житлового комплексу за дорученням власника (власників) майна і забезпечує його належну експлуатацію.
За приписами статті 12 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" управлінням неподільним та загальним майном житлового комплексу здійснює управитель шляхом:
-належної експлуатації житлового комплексу та забезпечення відповідних умов - користування власним, неподільним та загальним майном власників;
- накопичення необхідних коштів на проведення поточних та капітальних ремонтів відповідно до законодавства;
-отримання відшкодування від винної особи за збитки, заподіяні майну, яке перебуває у нього на балансі, або своєчасного звернення до суду щодо відшкодування збитків у примусовому порядку.
Відносини власників приміщень і управителя регулюються договором між ними, при цьому укладення договору між власником окремого приміщення у житловому комплексі та управителем є обов'язковим і не залежить від членства в об'єднанні, за винятком випадку, коли власник і управитель є однією особою (ст. 13 Закону).
В статті 11 Закону перелічені права Об’єднання після набуття статусу юридичної особи щодо утримання житлового комплексу на балансі, серед яких, право об’єднання прийняти на власний баланс весь житловий комплекс.
Згідно статті 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.
Пунктом 4 ч.1 ст. 7 Закону України "Про житлово - комунальні послуги" передбачено, що до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово - комунальних послуг належить визначення виконавця житлово - комунальних послуг.
Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом (ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги").
Відповідно до ст. 24 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" балансоутримувач має право укладати договори на надання житлово - комунальних послуг.
Судом встановлено, що згідно з актом-приймання передачі житлового комплексу з балансу на баланс від 01.04.2009 року, позивач - ПП "Сервісний центр "Источник", прийняв на баланс від ТОВ "РАДОС"багатоквартирний будинок № 24-Б по вул. Отакара Яроша у м. Харкові, та на підставі договору про передачу в управління житлового комплексу по вул. Отакара Яроша 24-Б в м. Харкові від 01.04.2009 року, укладеного між ним та ТОВ "Радос", здійснював повноваження по забезпеченню управління будинком до прийняття будинку на баланс об'єднанням. Відповідач та треті особи цей факт не заперечують.
З огляду на зазначені правові норми, позивачем (колишнім балансоутримувачем) багатоквартирного будинку були укладені відповідні договори на надання житлово - комунальних послуг.
З матеріалів справи також вбачається, що 25.10.2010 року між позивачем та Харківською міською радою був укладений договір оренди землі, зареєстрований у Харківській регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру"в Державному реєстрі земель 22.11.2010 року за № 141070500103, відповідно до умов орендодавець (Харківська міська рада) на підставі рішення 36 сесії Харківської міської ради 5 скликання від 30.09.2009 року № 214/09 надав, а орендар (позивач у справі) прийняв в строкове платне користування до 01.09.2014 року для експлуатації та обслуговування багатоквартирного будинку № 24-Б (будівлі літ. "А-19") по вул. Отакара Яроша у м. Харкові земельну ділянку загальною площею 0,5512 га. Умовами договору оренди землі передбачений обов’язок орендаря (позивача у справі ) вносити щомісячно у грошовій формі на рахунок Державного казначейства у Харківській області орендну плату за передану в оренду земельну ділянку. Розмір орендної плати в місяць за земельну ділянку в місяць становить 9572,98 грн.
З матеріалів справи вбачається, що ОСББ "Джерело комфорту"(далі –ОСББ, третя особа у справі) було створено власниками квартир та приміщень багатоквартирного будинку № 24-Б по вул. Отакара Яроша, 24-Б, літ. "А-19"в м. Харкові.
Відповідно до п.1.1 Статуту Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело комфорту"(далі – Статут ОСББ), затвердженого Установчими зборами співвласників багатоповерхового житлового будинку № 24-Б за адресою: м. Харків, вул. Отакара Яроша, літ. "А-19", оформленого протоколом № 1 від 21 жовтня 2010 року, (державна реєстраційна дія реєстрації юридичної особи 14801020000048525 від 02.12.2010 року), об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Джерело комфорту" створено власниками квартир та приміщень багатоквартирного будинку № 24-Б по вул. Отакара Яроша, 24-Б, літ. "А-19"в м. Харкові відповідно до Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку" (2866-14) .
За положеннями ст. ст. 1, 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі –Закон) об'єднання співвласників багатоквартирного будинку це юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна. Майно об'єднання утворюється з майна, переданого йому членами об'єднання у власність; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом.
Згідно ст. 6 зазначеного Закону об'єднання співвласників багатоквартирного будинку може бути створене у багатоквартирному будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників жилих та власників нежилих приміщень.
Частина 4 ст. 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачає, що основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.
Ст. 9 Закону передбачено, що членом об'єднання може бути юридична або фізична особа, яка є власником квартири (квартир) чи приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку.
Майно об’єднання утворюється з майна, переданого йому членами об’єднання у власність, одержаних доходів, іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом (п.1.9 Статуту ОСББ).
Відповідно до пункту 2.1 Статуту ОСББ, об’єднання створено з метою забезпечення захисту прав його членів, відповідно до п. 11.1 Статуту та дотримання ними обов’язків щодо належного утримання та використання неподільного та загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та Статутними документами.
При цьому, завданням та предметом діяльності ОСББ є незалежне утримання будинку та прибудинковій території; забезпечення реалізації прав власників приміщень будинку на володіння та користування спільним майном членів Об’єднання; забезпечення сприяння членам Об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю Об’єднання та інш. ( п. 2.2 Статуту ОСББ).
Пунктами 2.3, 2.4 Статуту ОСББ передбачено, що Об’єднання має право, відповідно до статуту шляхом скликання загальних зборів створювати органи управління та визначити умови їх діяльності та оплати, в тому числі, доручити правлінню, в межах повноважень, визначених статутом, організовувати або визначати виконавця, укладати договори про управління та утримання і ремонт майна з будь-якою фізичною або юридичною особою відповідно до Статуту та законодавства, здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків та платежів, одержувати в користування або у власність ОСББ, в установленому чинним законодавством порядку, земельну ділянку (прибудинкову територію).
рішенням зборів співвласників багатоповерхового житлового будинку № 24-Б за адресою: м. Харків, вул. Отакара Яроша, літ. "А-19", оформленого протоколом № 2 від 11.12. 2010 року, вирішено:
-прийняти на баланс ОСББ багатоповерховий житловий будинок № 24-Б за адресою: м. Харків, вул. Отакара Яроша, літ. "А-19";
-у зв’язку з прийняття будинку на баланс об'єднанням, власникам житлових та нежитлових приміщень розірвати з колишнім управителем будинком (позивачем у справі) не пізніше 2 місячного терміну договір "Про взаємовідносини власників житлових та нежитлових приміщень та управителем";
-ОСББ укласти договір на обслуговування та експлуатацію багатоповерхового житлового будинку № 24-Б за адресою: м. Харків, вул. Отакара Яроша, літ. "А-19"з новим управителем будинком –ПП "Уют і Комфорт-1";
-затвердити склад комісії зі сторони ОСББ, яка приймає будинок на баланс,
-скласти фонд накопичень ОСББ для благоустрою будинку.
За приписами статті 22 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" власники квартир, приміщень, що не обладнані приладами обліку, зобов'язані укласти договір про обслуговування та оплату комунальних послуг з управителем незалежно від членства в об'єднанні, при цьому відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається, такі дії є порушенням прав інших членів об'єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.
Судом встановлено, що 08.02.2011 року між ОСББ та ПП "Уют і Комфорт-1"був укладений договір № 1 управління (експлуатації) житлового будинку (далі-договір управління), відповідно до умов якого ОСББ доручив управителю (ПП "Уют і Комфорт-1") здійснювати управління багатоповерховим житловим будинком № 24-Б за адресою: м. Харків, вул. Отакара Яроша, літ. "А-19"та забезпечувати його належну експлуатацію, забезпечення прибудинкової території, а також забезпечення власникам квартир та нежитлових приміщень послуг по опаленню, холодному та гарячому водопостачанню, водовідведенню та електропостачанню. Пунктами 1.4, 1.5 договору управління встановлений обов’язок власників квартир та нежитлових приміщень щомісячно не пізніше 15 місяця, наступного за розрахунковим, вносити на рахунок або в касу управителя (ПП "Уют і Комфорт-1") внески із розрахунку 3 грн. за м2 на утримання та поточне обслуговування будинку та прибудинковій території. У зв’язку з чим, аналогічні за змістом договори на управління були укладені управителем (ПП "Уют і Комфорт-1") з власниками квартир та нежитлових приміщень багатоповерхового житлового будинку № 24-Б за адресою: м. Харків, вул. Отакара Яроша, літ. "А-19".
Також судом встановлено та підтверджено сторонами у справі у судових засіданнях, факт того, що новий управитель (ПП "Уют і Комфорт-1") згідно з укладеними договорами на управління отримує від власників квартир та нежитлових приміщень грошові кошти на утримання та поточне обслуговування будинку та прибудинковій території.
20.05.2011 року між управителями - (колишнім) ПП "Сервісний центр "Источник" та (майбутнім) ПП "Уют і Комфорт-1" був укладений Договір про передачу повноважень на управління та утримання житлового будинку, прибудинковій території по вул. Отакара Яроша, 24-Б, в м. Харкові. За предметом Договору відповідач зобов'язаний передати повноваження на утримання та управління житловим будинком з нежитловими приміщеннями, земельною ділянкою та підземними місцями для паркування (далі за текстом житловий комплекс) з метою житлово-комунального обслуговування, експлуатацією будинку ПП "Уют і Комфорт-1" (відповідачу у справі).
До даного договору складений акт прийому-передачі паспортної документації будинку № 24Б по вул. Отакара Яроша, в м. Харкові.
Судом також встановлено та підтверджується сторонами у судових засіданнях, позивачем були передані новому управителю - ПП "Уют і Комфорт-1" (відповідачу у справі) копії договорів, технічну документацію на ліфти, котли тощо.
Позивачем від 25.05.2011 р. направлені листи до Управління газового господарства, Департаменту водозбуту, філії ВАТ "Фарлеп-Інвест", ТОВ "Макснет", ТОВ "Голден Телеком", КП "Вода", НАК "Нафтогаз Україна", КП ПТП "Вода" про розірвання існуючих договорів, у зв'язку з передачею будинку № 24Б по вул. Отакара Яроша, в м. Харкові новому управителю - ПП "Уют і Комфорт-1" (відповідачу у справі).
рішенням господарського суду Харківської області у справі № 5023/3105/11 від 11.07.2011 року, яке набрало законної сили, позовні вимоги задоволено частково, зобов'язано Приватне підприємство "Сервісний центр "Источник" (у двомісячний термін з дня набрання рішенням законної сили передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" житловий комплекс або його частини, що включає в себе будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, разом з інженерним обладнанням цього комплексу (водопровід, каналізація, центральне опалення, електропостачання, газопостачання, телефонізація, радіофікація) шляхом вчинення комплексу наступних дій:
-створення спільної комісії по передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс;
-визначення комісією технічного стану житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства шляхом підписання дефектного акту складання та підписання комісією акту приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс.
Даним рішенням суду також зобов'язано Приватне підприємство "Сервісний центр "Источник" у двомісячний термін з дня набрання рішенням законної сили передати за актом приймання-передачі на баланс Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Джерело Комфорту" технічний паспорт на будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта, проектну документацію на житловий будинок 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, плани поверхів (робоча документація), проектну документацію на котельню будинку 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, схеми інженерного обладнання будинку 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, у тому числі: холодного та гарячого водопостачання, каналізації, теплопостачання, електропостачання, газопостачання.
З матеріалів справи вбачається, що на виконання рішення господарського суду, позивачем (ПП "Источник") 29.07.2011 року було прийнято рішення № 3 про зняття з балансу позивача житлового будинку 24-Б, розташований по вул. Отакара Яроша в м. Харкові та його передачі ОСББ.
Також позивач не одноразово листами звертався до ОСББ з вимогами щодо передачі з балансу на баланс житлового будинку та просив підписати акт приймання передачі, складений ним 01.09.2011 року.
У відповідності зі ст. 204 Цивільного кодексу України договір землі від 25.10.2010 року, укладений позивачем з Харківською міською радою для обслуговування прибудинковій території багатоквартирного житлового будинку 24-Б, розташованого по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, як цивільно-правовий правочин є правомірним на час розгляду справи, оскільки його недійсність прямо не встановлена законом, та він не визнаний судом недійсними, тому зобов’язання за цими договорами мають виконуватися належним чином.
Згідно статті 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Статтею 1 Закону визначено поняття прибудинкової території, це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку.
Відповідно до статті 3 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" діяльність об'єднань і асоціацій регулюється цим Законом (2866-14) , Цивільним (435-15) , Житловим (5464-10) та Земельним кодексами України (2768-14) , іншими нормативно-правовими актами та статутом об'єднання, асоціації.
Згідно ст. 792 Цивільного кодексу України та ст. 93 Земельного кодексу України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.
Відповідно до статті 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (2768-14) , Цивільним кодексом України (435-15) , іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.
При цьому, право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками (ст. 78 Земельного кодексу України).
Повноваження власника земельної ділянки по вул. Отакара Яроша 24-Б в м. Харкові згідно чинного законодавства реалізує Харківська міська рада, яка, як свідчать матеріали справи, передала вказані земельні ділянки в оренду ПП "Сервісному центру "Источник" (колишньому управителю житловим будинком, позивачу у справі) строком до 01.10.2014 р згідно договору оренди землі від 15.10.2010 року, зареєстрованого в Харківському регіональному центрі державного земельного кадастру 22.11.2010 р. за № 141070500103.
Умовами вказаного договору передбачений обов’язок орендаря сплачувати орендну плату за орендовану земельну ділянку у розмірі та у спосіб, що визначені у цьому договорі.
Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону України "Про оренду землі").
Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України (2755-17) ) (ст. 21 Закону України "Про оренду землі").
Статтями 24, 35 Закону України "Про оренду землі" передбачено право орендодавця вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.
Суд зазначає, що згідно зі статтями 1, 13 Закону України "Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.
Як встановлено підпунктом 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України плата за землю - це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Відповідно до 14.1.136 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
Отже орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності є загальнодержавним податком.
Пунктом 288.1 статті 288 ПКУ визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.
Відповідно до п. 31. договору оренди землі від 15.10.2010 року, орендар зобов’язаний сплачувати орендну плату в строки та в розмірах, встановлених договором, при цьому, він не звільняється від орендної плати за фактичне користування земельною ділянкою, при цьому плата за землю вноситься в розмірах, передбачених цим договором.
Згідно п. 41.1 ст. 41 Податкового кодексу України, ч.2. ст. 2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні"контролюючим органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів) є державна податкова служба України.
Судом встановлено, що на виконання наведених норм закону, позивач своєчасно та в повному обсязі, у відповідності до чинного законодавства, сплачує орендну плату за земельну ділянку для обслуговування прибудинковій території багатоквартирного житлового будинку 24-Б, розташованого по вул. Отакара Яроша в м. Харкові в розмірах, передбачених договором оренди землі від 15.10.2010 року до моменту укладення нового договору оренди землі та його державної реєстрації, що підтверджується податковою декларацією орендної плати за земельну ділянку, поданою позивачем до ДПІ у Дзержинському районі в м. Харкові та сплаченими позивачем квитанціями № ПН 233 від 27.10.2011 року, № ПН 169 від 29.12.2011 року та платіжними дорученнями № 1136 від 12.12.2011 року, № 1143 від 29.12.2011 року, № 1131 від 30.11.2011 року, № 1123 від 27.10.2011 року, № 1090 від 27.09.2011 року, № 1071 від 23.08.2011 року, № 1049 від 28.07.2011 року, № 1152 від 30.01.2012 року, всього на 80413,06 грн.
Крім того, суд зазначає, що, як свідчать матеріали справи, позивач неодноразово звертався до відповідача та ОСББ із вимогою про оплату коштів за використання земельною ділянкою для обслуговування прибудинковій території багатоквартирного житлового будинку 24-Б, розташованого по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, в розмірах, сплачених ним за договором оренди землі від 15.10.2010 року, натомість, відповідач відмовився відшкодовувати сплачені позивачем суми орендної плати.
Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. На положеннях п.1 ч.2 ст. 11 ЦК України (підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини), положеннях ч.1 ст. 144 ГК України (майнові права та майнові обов'язки суб'єкта господарювання можуть виникати з угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать). Тобто, відсутність факту укладення договору означає відсутність факту виникнення зобов’язань між його сторонами.
Разом з тим, суд кваліфікує правовідносини, що склались між сторонами з приводу сплати орендної плати за земельну ділянку, яка фактично ним не використовується, а використовується для обслуговування прибудинковій території багатоквартирного житлового будинку 24-Б, розташованого по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, як правовідносини, в яких можуть виникнути зобов’язання у зв’язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави (ст.ст. 1212- 1215 ЦК України). Позивачем заявлені позовні вимоги із посиланням на відповідні норми чинного законодавства про відшкодування доходів, які одержала особа, котра набула майно або зберегла його у себе без достатньої правової підстави.
При цьому, суд вважає, що перекладення на позивача обов’язку сплати орендної плати за земельну ділянку, яка фактично ним не використовується, а використовується для обслуговування прибудинковій території багатоквартирного житлового будинку 24-Б, розташованого по вул. Отакара Яроша в м. Харкові не тільки не містить під собою правових підстав, але й не відповідає принципам розумності, добросовісності та справедливості цивільного законодавства (п.6 ст. 3 ЦК України).
Відповідно статей 55 Конституції України, статей 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.
Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. (ст. 4-3 ГПК України).
Доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору (ст. 32 Господарського процесуального кодексу України).
Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
У відповідності до ст. 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією (254к/96-ВР) і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
Отже, приймаючи до уваги викладені обставини, та враховуючи те, що відповідач не надав суду жодного документу, який би підтверджував відшкодування сплаченої позивачем орендної плати за земельну ділянку, яка фактично ним не використовується, а використовується для обслуговування прибудинковій території багатоквартирного житлового будинку 24-Б, розташованого по вул. Отакара Яроша в м. Харкові, та не надав документів, що спростовували викладене у позові, суд дійшов висновку про правомірність та обґрунтованість нарахування 80413,06 грн.
Враховуючи викладене, суд вбачає наявність правових підстав для задоволення позову у повному обсязі.
Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав державне мито покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином, судові витрати у даній справі покладаються на відповідача.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України,ст.ст.11, 204, 525, 1212, Цивільного кодексу України (435-15) , статтями 1, 3, 4, 6, 9, 12, 13, 22 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", ст. 2, 21, 24, 35 Закону України "Про оренду землі", Податковим кодексом України (2755-17) статтями 1, 4, 12, 22, 33, 43, 47- 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити повністю.
Стягнути з Приватного підприємства "Уют і Комфорт"(61022, місто Харків, пр. Правди, 5, ЄДРПОУ 37457861 р/р 600500043844 в ПАТ "Індекс Банк"МФО 300614) на користь Приватного підприємства "СЕРВІСНИЙ ЦЕНТР "ИСТОЧНИК"(61022, м.Харків, вул. Отакара Яроша, 24-Б), (р/р 2600900970401 в ПАТ "АСТРА БАНК"МФО 380548 Код ЄДРПОУ 35971993 ) 80413,06 грн., а також 1608,26 грн судового збору.
Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.
Суддя
Аюпова Р.М.
рішення оформлено згідно з вимогами ст. 84 ГПК України
та повний текст рішення складено та підписано 27 лютого 2012 року
справа № 5023/10337/11