ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 18/1
02.02.12
За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг";
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енглер - Україна";
про стягнення боргу у розмірі 1 801 131,07 грн.
Суддя Мандриченко О.В.
Представники
Від позивача: ОСОБА_1., представник, довіреність б/н від 20.09.2011 р.;
Від відповідача: не з'явились;
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.12.2011 р. порушено провадження у справі №18/1, справа призначена слуханням на 17.01.2012 р.
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.01.2012 р. слухання справи було відкладене до 26.01.2012 р.
Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.01.2012 р. слухання справи було відкладене до 02.02.2012 р.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 1 152 948,64 грн. основного боргу; 43 049,04 грн. неустойки; 44 345,80 грн. трьох процентів річних; 84 201,25 грн. інфляційних втрат; 476 586,34 грн. неустойки за несвоєчасне повернення предметів лізингу, а також 38 000,00 грн. витрат по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.
Представник позивача в судовому засіданні надав заяву про уточнення (зменшення) позовних вимог, в якій просить стягнути з відповідача 1 152 948,64 грн. основного боргу; 43 049,04 грн. неустойки; 44 345,80 грн. трьох процентів річних; 84 201,25 грн. інфляційних втрат; 144 341,91 грн. неустойки за несвоєчасне повернення предметів лізингу, а також 38 000,00 грн. витрат по сплаті судового збору.
У судових засіданнях представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити у повному обсязі з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог.
Відповідач –Товариство з обмеженою відповідальністю "Енглер - Україна", повноважних представників у судове засідання не направив, письмових заперечень по суті позовної заяви не надав.
Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд
В С Т А Н О В И В:
16.05.2008 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг"(лізингодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Енглер - Україна"(лізингоодержувач) укладено загальні умови фінансового лізингу №587-LD, відповідно до яких, лізингодавець приймає на себе зобовязання придбати у власність від продавця предмет лізингу (відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов) та передати його у користування лізингоодержувачу на строк та на умовах, визначених договором лізингу та загальними умовами.
Відповідно до п. 1.2. загальних умов, після закінчення строку лізингу предмет лізингу переходить у власність лізингоодержувача по викупній вартості, вказаній в договорі лізингу та загальних умовах.
Згідно п. 1.4. загальних умов, строк лізингу починається з дати передачі та закінчується датою викупу або повернення предмета лізингу лізингодавцеві за умови повного розрахунку по платежах, якщо інше не передбачено умовами договору лізингу.
Відповідно до загальних умов фінансового лізингу, датою передачі є дата підписання лізингоодержувачем та лізингодавцем акту приймання-передачі.
Лізингоодержувач має право достроково припинити договір лізингу та повернути предмет лізингу лізингодавцеві при умові письмового попередження лізингодавця за один місяць до дати фактичного розірвання та сплати лізингодавцеві платежу за розрив договору в розмірі трьох періодичних лізингових платежів. У всякому разі таке дострокове припинення не може бути здійснене раніше одного календарного року після підписання акту приймання-передачі.
У розділі 2 загальних умов зазначено, що зобовязання лізингодавця перед лізингоодержувачем за договором лізингу виникають за наступних умов:
- лізингодавець отримав наступні документи: нотаріально посвідчені копії статутних документів лізингоодержувача із змінами та доповненнями до них; копії документів, що підтверджують повноваження представників лізингоодержувача підписувати та виконувати умови цього договору, засвідчені підписом уповноваженої особи та печаткою лізингоодержувача; інші документи, які лізингодавець може обґрунтовано вимагати;
- лізингоодержувач сплатив перший лізинговий платіж, згідно з договором лізингу.
На додаток до попередніх умов, встановлених пунктом 2.1. загальних умов, зобовязання лізингодавця за договором лізингу виникають також за умови, що (і) зроблені лізингоодержувачем заяви і гарантії залишаються в силі та є вірними та правильними, та (іі) всі юридичні питання та документи, надані лізингодавця у зв'язку з договором лізингу, є задовільними для лізингодавця та юридично чинними (п. 2.2. загальних умов).
Відповідно до п. 3.1. загальних умов, дата та місце поставки узгоджуються лізингодавцем та лізингоодержувачем та визначаються в договорі лізингу. Передача лізингоодержувачу предмета лізингу та документів до нього оформляється підписанням сторонами акту приймання-передачі, який підтверджує комплектність предмета лізингу, а також відсутність в ньому дефектів, які можна виявити при зовнішньому огляді.
Згідно з п. 4.1. загальних умов, з дати підписання акту приймання-передачі лізингоодержувач має право користуватися предметом лізингу відповідно до його призначення виключно для здійснення своєї господарської діяльності.
Пунктом 6.2. загальних умов передбачено, що складові лізингових платежів, їх суми та дати платежів в графіку лізингових платежів у додатку №2 до договору лізингу.
Склад лізингових платежів визначається відповідно до наступного:
а) перший лізинговий платіж складається із: комісійної винагороди лізингодавця за організаційні заходи, пов’язані з підготовкою та укладенням договору лізингу; відшкодування ціни предмета лізингу;
b) другий та кожен наступний лізинговий платіж складається із: відшкодування; внеску, згідно з умовами цього договору та наступної змінної складової –ПДВ на суму нарахованих внесків, що перевищує подвійну облікову ставку Національного банку України, встановлену на день нарахування таких внесків за відповідний проміжок часу, розраховану від ціни предмета лізингу. ПДВ, згідно з цим підпунктом, розраховується та сплачується у відповідності зі статтею 3.2.2. Закону України "Про податок на додану вартість" (168/97-ВР) або іншою нормою законодавства, що змінить або замінить зазначену.
Відповідно до п. 6.1.3. загальних умов, змінна складова лізингових платежів, що підлягає сплаті лізингоодержувачем, розраховується на кожну дату платежу та сплачується лізингоодержувачем в складі лізингових платежів.
Лізингодавець письмово повідомлятиме лізингоодержувача про суму лізингового платежу, що належить до сплати згідно з договором лізингу за три робочих дні до кожної чергової дати платежу (п. 6.3. загальних умов).
Якщо лізингоодержувач не отримав з будь-яких причин зазначене в цьому пункті повідомлення, лізингоодержувач не звільняється від зобов’язання та відповідальності щодо повноти та своєчасності сплати лізингових платежів відповідно до графіку лізингових платежів.
Згідно з п. 6.5. загальних умов, на чинність договору лізингу не впливають будь-які обмеження або неможливість користування предметом лізингу внаслідок його часткового або повного пошкодження, або внаслідок юридичних або технічних або економічних причин, випадків, надзвичайних подій, або форс-мажору. В таких випадках всі зобов’язання лізингоодержувача, в тому числі платіжні зобов’язання, залишаються чинними в повному обсязі.
Пунктом 7.2. загальних умов передбачено, що у випадку несплати лізингоодержувачем в належний термін будь-якої суми, яка має бути сплачена ним за договором лізингу, лізингоодержувач сплачує лізингодавцеві неустойку з простроченої суми за період з дати настання терміну платежу до дати фактичної оплати в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на момент нарахування пені, за кожний день прострочення.
Лізингодавець зазначає суми нарахованої неустойки в повідомленні про лізинговий платіж. Сплата неустойки не звільняє лізингоодержувача від виконання зобов'язань відповідно до умов договору лізингу та загальних умов.
Датою оплати вважається дата надходження коштів, перерахованих лізингоодержувачем, на рахунок лізингодавця (п. 8.1. загальних умов).
Всі суми, одержані лізингодавцем від лізингоодержувача або третьої сторони будуть використовуватися в наступному порядку:
- по-перше, для погашення неустойки;
- по-друге, для сплати прострочених платежів;
- по-третє, для погашення прострочених лізингових платежів (починаючи з суми найдавнішої несплати);
- по-четверте, для сплати поточних лізингових платежів.
Лізингодавець отримує право змінювати порядок погашення заборгованості, якщо останній вважає це за необхідне (п. 8.2. загальних умов).
Пунктом 9.1. загальних умов передбачено, що у випадку несвоєчасного повернення предмета лізингу з вини лізингоодержувача, останній зобов’язаний сплатити неустойку у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, нараховану на суму еквівалента ціни предмета лізингу за період такого прострочення.
Додатком А до загальних умов фінансового лізингу №587-LD від 16 травня 2008 року передбачено технічні характеристики предмета лізингу, зовнішній та внутрішній вигляд транспортного засобу, ін.
На умовах, викладених вище у загальних умовах фінансового лізингу №587-LD від 16 травня 2008 року, між сторонами укладено договір фінансового лізингу №587/1 від 05.06.2008 року та договір фінансового лізингу №587/2 від 29.10.2008 року.
Відповідно до умов договору фінансового лізингу №587/1 від 05.06.2008 р., позивач зобов'язався передати відповідачеві автомобіль LEXUS LS 460 з об’ємом двигуна 4 600 куб. см. у лізинг на строк 36 місяців з червня 2008 року по червень 2011 року.
Перший лізинговий платіж становить 25 789,62 грн., наступні щомісячні платежі 3 893,30 грн., що відображається в графіці платежів (додаток №2 до договору).
Позивач передав відповідачеві транспортний засіб - LEXUS, реєстраційний номер АА 8889 АР, модель LХ 460 L, рік випуску 2008, колір чорний, двигун 4608, кузов JTHGM46F205022377 11 червня 2008 року, що підтверджується актом прийому-передачі (додаток №3 до договору фінансового лізингу №587/1-LD). В акті прийому-передачі зазначена також дата повернення чи викупу транспортного засобу –31.05.2011 року.
07.04.2011 року позивач звертався до відповідача з повідомленням про відмову від договору фінансового лізингу №587/1 від 5 червня 2008 року в односторонньому порядку і припинення дії вищезазначеного договору фінансового лізингу, починаючи з 15 квітня 2011 року та проханням повернути предмет лізингу позивачеві в зв'язку з несплатою лізингоодержувачем лізингових платежів.
Відповідно до умов договору фінансового лізингу №587/2 від 29.10.2008 р., позивач зобов'язався передати відповідачеві автомобіль Range Rover з об’ємом двигуна 4 200 куб. см. у лізинг на строк 36 місяців з листопада 2008 року по листопад 2011 року.
Перший лізинговий платіж становить 22 145,22 грн., наступні щомісячні платежі 3 553,02 грн., що відображається в графіці платежів (додаток №2 до договору).
Позивач передав відповідачеві транспортний засіб –LAND ROVER, реєстраційний номер АА 8889 HX, модель RANGE ROVER, рік випуску 2008, колір чорний, двигун 4197, кузов SALLMAM349A299116 30 жовтня 2008 року, що підтверджується актом прийому-передачі (додаток №3 до договору фінансового лізингу №587/2-LD). В акті прийому-передачі зазначена також дата повернення чи викупу транспортного засобу –29.10.2011 року.
07.04.2011 року позивач звертався до відповідача з повідомленням про відмову від договору фінансового лізингу №587/2 від 29 жовтня 2008 року в односторонньому порядку і припинення дії вищезазначеного договору фінансового лізингу, починаючи з 15 квітня 2011 року та проханням повернути предмет лізингу позивачеві у зв'язку з несплатою лізингоодержувачем лізингових платежів.
Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.
Як визначено частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов’язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.
Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Згідно з ч. 3 ст. 806 Цивільного кодексу України, до договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом.
Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами.
Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням визначених змістом зобов’язання умов (неналежне виконання).
Згідно з ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов’язання настають встановлені договором або законом правові наслідки.
Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов’язання або не виконав його у встановлений договором або законом строк (ч. 1ст. 612 ЦК України).
Відповідно до умов договору фінансового лізингу №587/1, відповідачем на користь позивача повинно було бути сплачено 1 122 633,55 грн. лізингових платежів за період з 12.06.2008 року по 15.04.2011 року.
Фактично відповідачем на момент подачі позову до господарського суду сплачено 625 927,36 грн. Тобто, сума заборгованості за договором №587/1 від 05.06.2008 року становить 496 706,19 грн.
Відповідно до умов договору фінансового лізингу №587/2, відповідачем на користь позивача повинно було бути сплачено 1 272 074,09 грн. лізингових платежів за період з 29.10.2008 року по 15.04.2011 року.
Фактично відповідачем на момент подачі позову до господарського суду сплачено 615 831,64 грн. Тобто, сума заборгованості за договором №587/2 від 29.10.2008 року становить 656 242,45 грн.
Згідно з частиною 1 статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.
Частиною 3 статті 549 Цивільного кодексу України визначено, що пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.
Як уже зазначалося вище, пунктом 7.2. загальних умов передбачено, що у випадку несплати лізингоодержувачем в належний термін будь-якої суми, яка має бути сплачена ним за договором лізингу, лізингоодержувач сплачує лізингодавцеві неустойку з простроченої суми за період з дати настання терміну платежу до дати фактичної оплати в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на момент нарахування пені, за кожний день прострочення.
Відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов’язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов’язання мало бути виконано.
Згідно з ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", розмір пені, передбачений статтею 1 цього закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.
Відповідно до вищевикладеного позивачем нараховано суму неустойки за несплату в належний термін лізингових платежів за договором фінансового лізингу №587/1 у розмірі 19 237,44 грн., а також нараховано суму неустойки за договором фінансового лізингу №587/2 у розмірі 23 811,60 грн.
Як визначено частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Позивач також просить стягнути з відповідача 34 884,97 грн. інфляційних втрат та 18 683,33 грн. трьох відсотків річних за договором фінансового лізингу №587/1, а також 49 316,28 грн. інфляційних втрат і 25 662,47 грн. трьох відсотків річних за договором фінансового лізингу №587/2.
Відповідно до п. 9.1. загальних умов, у випадку несвоєчасного повернення предмета лізингу з вини лізингоодержувача, останній зобов’язаний сплатити неустойку у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, нараховану на суму еквівалента ціни предмета лізингу за період такого прострочення.
Розмір неустойки за прострочення повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу №587/1 від 05.06.2008 р. становить 56 350,92 грн.
Розмір неустойки за прострочення повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу №587/2 від 29.10.2008 р. становить 87 991,02 грн.
Розрахунок штрафних санкцій, інфляційних втрат та трьох відсотків річних з врахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог, відповідає матеріалам справи, умовам договорів та підлягає стягненню з відповідача.
Враховуючи ту обставину, що відповідач позовні вимоги належними та допустимими засобами доказування не спростував, а наявні в матеріалах справи документи свідчать про безспірність та обґрунтованість позовних вимог позивача, вимоги останнього підлягають частковому задоволенню.
Відповідно до частини сьомої статті 84 ГПК України, в резолютивній частині рішення вказується про розподіл господарських витрат між сторонами, про повернення судового збору з бюджету.
Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.
Відповідно до частини 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається в разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.
Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82- 85 ГПК України, господарський суд
В И Р І Ш И В:
1. Позов задовольнити частково.
2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Енглер-Україна"(інд. 03127, м. Київ, вул. 40-річчя Жовтня, 120, корп. 1, код ЄДРПОУ 31721290) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг"(інд. 04070, м. Київ, вул. П. Сагайдачного, 22/1, код ЄДРПОУ 33942232) суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції у розмірі 1 237 149 (один мільйон двісті тридцять сім тисяч сто сорок дев’ять) грн. 89 коп., 43 049 (сорок три тисячі сорок дев'ять) грн. 04 коп. неустойки за прострочення сплати лізингових платежів, 144 341 (сто сорок чотири тисячі триста сорок одна) грн. 94 коп. неустойки за несвоєчасне повернення предметів лізингу, 44 345 (сорок чотири тисячі триста сорок п’ять) грн. 80 коп. трьох відсотків річних, 29 377 (двадцять дев'ять тисяч триста сімдесят сім) грн. 73 коп. витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.
3. Стягнути з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "УніКредит Лізинг"(інд. 04070, м. Київ, вул. П. Сагайдачного, 22/1, код ЄДРПОУ 33942232) 8 622 (вісім тисяч шістсот двадцять дві) грн. 27 коп. надмірно сплаченого судового збору. Видати наказ.
4. В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.
5. Накази видати після набрання рішенням законної сили.
6. рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Суддя
О.В. Мандриченко
Дата складання рішення 09.02.2012 р.