ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 36/12
01.02.12
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs25320820) ) ( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs24056257) )
За позовом Суб’єкта підприємницької діяльності –фізичної особи
ОСОБА_1
До Публічного акціонерного товариства "Універсал –Банк"
Про стягнення орендної плати за фактичне користування приміщенням
в сумі 89 697, 91 грн. та стягнення неустойки в сумі 179 395, 82 грн.
Суддя Трофименко Т.Ю.
Представники:
Від позивача: ОСОБА_2 –по договору №б/н від 20.01.2012р.
ОСОБА_1 - СПД
Від відповідача: ОСОБА_3 –по дов. №132 від 20.01.2012р.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Суб’єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1 про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Універсал –Банк"89 697, 91 грн. –орендної плати за фактичне користування приміщенням за період з 09 листопада 2010 року по 01 квітня 2011 року, 179 395 грн. 82 коп. –неустойки за несвоєчасне повернення майна за період 09 листопада 2010року по 01 квітня 2011року.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 21.12.2011р. порушено провадження у справі №336/12, розгляд справи призначено на 23.01.2012р.
В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі. Позовні вимоги вмотивовані тим, що між сторонами 05 листопада 2007 року був укладений договір оренди нежитлових приміщень загальною площею 118, 8 кв.м., які розташовані за адресою: АДРЕСА_2. Договір оренди був розірваний 01 травня 2009року.
01.04.2011р. між сторонами був підписаний акт приймання –передачі (повернення) приміщень, що розташовані за адресою: АДРЕСА_2. Даний акт приймання –передачі (повернення) укладений відповідно до договору оренди від 05 листопада 2007 року.
Відповідно до умов договору (п.2.3 договору) з моменту підписання акту приймання –передачі приміщень, як зазначено у цій статті, припиняється нарахування орендної плати та інших платежів.
Оскільки відповідач орендоване приміщення повернув позивачу 01.04.2011р., позивач просить стягнути з 89 697, 91 грн. –орендної плати за фактичне користування приміщенням за період з 09 листопада 2010 року по 01 квітня 2011 року, 179 395 грн. 82 коп. –неустойки за несвоєчасне повернення майна за період 09 листопада 2010року по 01 квітня 2011року.
Відповідач проти задоволення позову заперечував посилаючись на те, що нарахування позивачем орендної плати за період з 09 листопада 2010 року по 01 квітня 2011 року, в сумі 89 697, 91 грн. є необґрунтованим оскільки договір оренди припинив свою дію 01.05.2009р. Нарахування неустойки за неповернення майна є неправомірним оскільки відповідач належно виконав свій обов’язок щодо повернення приміщення з –під оренди, а його неприйняття є наслідком дій саме позивача.
В судовому засіданні 23.01.2012р. оголошувалась перерва на 01.02.2012р. відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.
Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва -
ВСТАНОВИВ:
Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку. Зобов’язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.
Згідно з п. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.
Договір - це категорія цивільного права, яка визначається як домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. До зобов’язань, що виникають з договорів, застосовуються загальні положення про зобов'язання, якщо інше не випливає із закону або самого договору.
Як і будь-який правочин, він є вольовим актом, оскільки виражає спільну волю сторін, що втілюється у договорі. Змістом договору є, власне, ті умови, на яких сторони погоджуються виконувати договір, і вони мають дотримуватися взятих на себе зобов’язань.
05.11.2007р. між Відкритим акціонерним товариством "Універсал Банк" (на даний час Публічне акціонерне товариство "Універсал –Банк") (надалі відповідач) та Фізичною особи –підприємцем ОСОБА_1 (наді позивач) було укладено договір оренди б/н, відповідно до якого позивач надав в оренду а відповідач прийняв у тимчасове платне користування нежилі приміщення, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_2, загальною площею 118,8 кв.м.
Приміщення належить позивачеві на праві власності згідно договору купівлі-продажу від 21.05.2007р., посвідченого приватним нотаріусом Кременецького районного нотаріального округу, номер 1741 у реєстрі.
Відповідно до п.2.3. договору після закінчення або дострокового припинення терміну оренди орендар повертає орендодавцеві приміщення за актом приймання-передачі приміщення, складним протягом 15 робочих днів після закінчення або дострокового припинення терміну оренди за формою, зазначеною у додатку № 3 цього договору, у стані, не гіршому від того, в якому приміщення перебували на дату підписання попереднього договору, враховуючи нормальний знос протягом терміну оренди. Орендодавець та орендар спільно перевіряють приміщення на предмет будь-якого пошкодження, заподіяного не внаслідок нормального зносу.
З моменту підписання акту приймання-передачі приміщення як зазначено у цій статті договору, припиняється нарахування орендної плати та інших платежів.
Пунктами 3.2. та 3.3. договору, сторони обумовили ставку орендної плати, яку відповідач має сплачувати позивача за користування майном.
Відповідно до п.3.5. договору, відповідач брав на себе зобов’язання сплачувати орендну плату не пізніше, ніж на десятий день місяця наступного за тим, за який проводиться оплата.
Пунктом 3.6. договору було встановлено, що орендна плата сплачується щомісячно шляхом банківського переказу орендної плати на розрахунковий рахунок позивача.
Згідно п.6.1.4. договору орендар зобов’язаний після закінчення строку дії договору або у разі його дострокового розірвання повернути орендодавцю приміщення у належному стані, не гіршому, ніж на дату підписання сторонами попереднього договору, з урахуванням нормального зносу.
Відповідно до акту приймання-передачі від 01.04.2011р. (повернення) приміщень, які розташовані за адресою АДРЕСА_2 відповідач повернув позивачу орендоване приміщення.
Оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав:
Згідно зі статтею 180 Господарського кодексу України зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства.
Згідно приписів статей 627, 629 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. Договір є обов'язковим для виконання. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. У пункті 1 статті 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови, визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.
За правилами ч.3 ст. 291 Господарського кодексу України договір оренди може бути розірваний за згодою сторін.
Відповідно до частини другої статті 653 Цивільного кодексу України розірвання договору є підставою припинення зобов'язання.
Так при укладанні договору оренди сторони погодили, що орендар має право розірвати договір оренди в односторонньому порядку, повідомивши іншу сторону за три календарних місяця ( п.8.3); після закінчення строку дії договору або у разі його дострокового розірвання повернути орендодавцю приміщення ( п.6.1.4); повернення приміщення відбувається за актом приймання-передачі, складеним протягом 15 робочих днів після закінчення або дострокового припинення терміну оренди. Сторони спільно перевіряють приміщення на предмет будь-якого пошкодження. З моменту підписання акту приймання-передачі приміщення припиняється нарахування орендної плати та інших платежів( п.2.3).
Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.
Статтею 762 ЦК України визначено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму; плата за користуванні майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.
З матеріалів справи вбачається, що 28.01.09 відповідач направив позивачеві листа про розірвання договору оренди.
Відповідно до п. 3 ст. 285 Господарського кодексу України та умов договору оренди відповідач повинен сплатити орендну плату за весь період користування майном
Акт приймання-передачі (повернення) приміщень, які розташовані за адресою АДРЕСА_2 свідчить, що спірне приміщення повернуто Позивачу тільки 01.04.2011р.
Посилання відповідача на те, що відповідно до ч.ч. 2.3 ст. 653 ЦК України в разі розірвання договору зобов’язання сторін припиняються. У разі зміни або розірвання договору зобов’язання змінюються або припиняються з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни, судом до уваги не приймаються з огляду на те, що сторонами в договорі ( п.2.3) передбачено, що з моменту підписання акту приймання-передачі приміщення припиняється нарахування орендної плати та інших платежів. Тобто сторонами в договорі обумовлений
обов’язок наймача сплачувати орендну плату незалежно від строку дії договору –до фактичного повернення майна наймодавцю.
Пунктами 1, 4 ст. 286 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.
Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
З урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України, враховуючи приписи пунктів 2.3, 3.5 договору та надіслання позивачем рахунків, відповідач повинен був сплачувати орендну плату не пізніше, ніж на 10 день поточного календарного місяця строку оренди, за який здійснюється оплата.
Заборгованість відповідача по орендній платі за період користування майном протягом листопада 2010року по 01.04.2011 року становить 89 697, 91 грн., а строк виконання грошового зобов’язання по її сплаті на момент подання позовної заяви настав.
Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
Згідно із статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Частиною 1 ст. 625 Цивільного кодексу України визначено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.
Матеріалами справи підтверджується наявність у відповідача грошового зобов’язання по сплаті на користь позивача 89 697, 91 грн. на підставі п. 2.3 договору. Відповідачем вказана заборгованість не спростована, доказів її погашення не надано.
Таким чином, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог про стягнення орендної плати за фактичне користування приміщенням з 09.11.2010р 01.04.2011 року, отже підлягають задоволенню вимоги щодо стягнення 89 697, 91 грн.
В силу вимог частини 2 статті 795 Цивільного кодексу України повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.
Відповідно до ч. 2 ст. 785 Цивільного кодексу України, яка встановлює наслідки невиконання наймачем обов'язку щодо повернення речі в разі припинення договору, відповідно до якої в разі затримки передачі речі наймодавцю після припинення договору, незалежно від підстав припинення договору, наймач зобов'язаний сплатити неустойку у розмірі подвійної плати за користування річчю за час затримки.
Враховуючи, що приміщення за актом повернуто тільки 01.04.2011р., обґрунтованими є вимоги про стягнення неустойки у розмірі подвійної плати за користування спірним майном, що складає 179 395, 82 грн.
Заперечення відповідача про невиконання позивачем свого обов’язку з прийняття майна до уваги судом не приймаються з огляду на наступне.
Згідно із ч. 4 ст. 291 Господарського кодексу України правові наслідки припинення договору оренди визначаються відповідно до умов регулювання договору найму Цивільним кодексом України (435-15) .
Відповідно до ч. 1 ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.
Згідно з п. 2.3 договору після закінчення строку оренди або в разі дострокового припинення орендних правовідносин орендар повертає орендодавцеві приміщення за актом приймання-передачі (повернення) приміщень, складеним за формою, зазначеною у додатку 3 до цього договору, у стані, не гіршому від того, в якому приміщення перебували на дату отримання їх у користування орендарем, враховуючи нормальний знос протягом строку оренди та з урахуванням змін, що здійснені орендарем за згодою орендодавця. Орендодавець та орендар спільно перевіряють приміщення на предмет будь-якого пошкодження, заподіяного внаслідок нормального зносу. Стан приміщень на дату їх отримання орендарем у користування фіксується сторонами в акті приймання-передачі приміщень, який складається та підписується повноважними представниками.
Повернення відповідачем приміщень у стані, що не відповідає стану, в якому вони були одержані, з урахуванням нормального зносу, унеможливлює передачу орендодавцем таких приміщень в оренду –отримання прибутку, а відтак є підставою для правомірної відмови орендодавця у прийнятті спірних приміщень до усунення орендарем встановлених недоліків.
Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.
Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Виходячи з вищенаведених норм закону, відповідачем належним чином не було надано належних доказів по справі на спростування позовних вимог.
В судовому засіданні, допустимими доказами, які знаходяться в матеріалах справи позивач довів, що його вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.
Витрати по оплаті судового збору, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.
Керуючись ст. ст. 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -
В И Р І Ш И В:
Позовні вимоги задовольнити повністю.
Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Універсал –Банк"(м. Київ, вул. Автозаводська, 54/19, код ЄДРПОУ 21133352) на користь Суб’єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) 89 697 грн. 91 коп. орендної плати за фактичне користування приміщенням, 179 395 грн. 82 коп. неустойки, 5 381 грн. 88 коп. судового збору.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Суддя
Трофименко Т.Ю.
Повний текст рішення складено
02.02.2012р.