ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ
25.01.12 р. Справа № 5/114б
( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs24256907) )
За заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю "ДОНТУРАРХБУД", м. Донецьк
до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", м. Донецьк
арбітражний керуючий Руденок Ю.О.
про банкрутство
Суддя господарського суду Донецької області Чорненька І.К.
Представники:
від кредиторів ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_2, за довіреністю
від боржника ОСОБА_1, за довіреністю
арбітражний керуючий Руденок Ю.О. (розпорядник майна)
Господарським судом Донецької області ухвалою від 01.06.2011р. за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ДОНТУРАРХБУД", м. Донецьк порушена справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", м. Донецьк, на підставі ст.ст. 1, 6, 7, 8, 11, 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою господарського суду від 14.06.2011 р. за результатами підготовчого засідання введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", м. Донецьк, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Руденок Юлію Олександрівну.
Ухвалою господарського суду Донецької області від 08.12.2011 р. за результатами попереднього засідання затверджено реєстр вимог кредиторів та встановлено дату засідання суду на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника, чи про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи припинення провадження у справі про банкрутство на 25.01.2012 р.
24.01.2012р. до господарського суду Донецької області надано клопотання голови комітету кредиторів про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Руденок Юлію Олександрівну, з доданими до нього звітом про проведення аналізу фінансово – господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", Висновком щодо фінансового стану ТОВ ДП "ДОНВУГЛЕЗБУТ", протоколом зборів комітету кредиторів № 3 від 24.01.2012 р.
25.01.2012р. господарському суду надано клопотання Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" про зупинення провадження по справі № 5/114б до прийняття постанови Вищим господарським судом України за наслідками розгляду касаційної скарги ПАТ "Банк Камбіо" в особі Філії "Донецька дирекція ПАТ "Банк Камбіо" на ухвалу господарського суду Донецької області від 08.12.2011р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 18.01.2012р.
25.01.2012р. Публічним акціонерним товариством "Банк Камбіо" суду надано клопотання про доручення до матеріалів справи листа ТОВ "ЦЕНТР ФІНАНСОВОЇ ТА ПРАВОВОЇ БЕЗПЕКИ" про участь у санації ТОВ Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ".
25.01.2012р. господарському суду надана заява Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" щодо участі у справі № 5/114б в якості інвестора.
Розглянувши у судовому засіданні 25.01.2012р. клопотання Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" про зупинення провадження по справі № 5/114б та матеріали справи, суд встановив:
Ст. 79 Господарського процесуального Кодексу України передбачає, що:
"Господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, а також у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.
Господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках:
1) призначення господарським судом судової експертизи;
2) надсилання господарським судом матеріалів до слідчих органів;
3) заміни однієї з сторін її правонаступником."
Перелік підстав для зупинення провадження у справі передбачений ст. 79 ГПК України і є вичерпним.
Публічним акціонерним товариством "Банк Камбіо" суду не надано належних доказів наявності підстав для зупинення провадження по справі № 5/114б про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", м. Донецьк.
Публічним акціонерним товариством "Банк Камбіо" доказів неможливості розгляду справи № 5/114б до розгляду касаційної скарги ПАТ "Банк Камбіо" в особі Філії "Донецька дирекція ПАТ "Банк Камбіо" на ухвалу господарського суду Донецької області від 08.12.2011р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 18.01.2012р. – суду не надано.
При цьому, Публічним акціонерним товариством "Банк Камбіо" суду не надано доказів прийняття касаційної скарги на ухвалу господарського суду Донецької області від 08.12.2011р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 18.01.2012р. касаційною інстанцією до розгляду.
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" про зупинення провадження по справі – необґрунтоване та задоволенню не підлягає.
25.01.2012р. господарському суду надана заява Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" щодо участі у справі № 5/114б в якості інвестора, в якій Банк на підставі ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" просить:
- ввести по справі про банкрутство № 5/114б процедуру санації Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ";
- визнати Публічне акціонерне товариство "БАНК КАМБІО" в особі Філії "Донецька дирекція ПАТ "БАНК КАМБІО" по справі про банкрутство № 5/114б в якості інвестора (участі у санації) Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ".
Розглянувши у судовому засіданні 25.01.2012р. заяву Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" щодо участі у справі № 5/114б в якості інвестора, заслухавши пояснення представників сторін та розпорядника майна, суд встановив:
Відповідно до вимог ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" рішення щодо подальшої процедури банкрутства по справі приймається на засіданні (зборах) комітету кредиторів більшістю голосів кредиторів.
Згідно ч. 7 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" фізичні особи та (або) юридичні особи, які бажають взяти участь у санації боржника (далі - інвестори), можуть подати розпоряднику майна заяву про участь у санації боржника та свої пропозиції щодо санації (план санації).
Публічним акціонерним товариством "Банк Камбіо" в межах строку встановленого ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заява щодо участі в якості інвестора боржника по справі № 5/114б про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", м. Донецьк боржнику, комітету кредиторів, розпоряднику майна, суду – не надавалась.
Ухвалою господарського суду від 08.12.2011р. за результатами попереднього засідання призначено дату перших загальних зборів кредиторів на 16.12.2011р. та дату засідання суду на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника, чи про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи припинення провадження у справі про банкрутство на 25.01.2012р.
24.01.2012р. на зборах комітету кредиторів (протокол зборів комітету кредиторів № 3 від 24.01.2012р.) розглянуто пропозицію ТОВ "ЦЕНТР ФІНАНСОВОЇ ТА ПРАВОВОЇ БЕЗПЕКИ" про участь у санації боржника в якості інвестора, та більшістю голосів членів комітету кредиторів прийнято рішення ("за" – 36107 голосів, "проти" – 22463 голосів) комітету кредиторів клопотати перед господарським судом про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Руденок Ю.О.
На зборах комітету кредиторів 24.01.2012р. ПАТ "Банк Камбіо" не висловив пропозиції щодо участі у справі в якості боржника.
Заява Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" щодо участі у справі № 5/114б в якості інвестора надана суду нарочно 25.01.2012 р., та спрямована розпоряднику майна Руденок Ю.О. поштовою кореспонденцією також 25.01.2012 р. (про що свідчить наданий до заяви фіскальний чек № 2465 від 25.01.2012р.).
У судовому засіданні 25.01.2012р. заслухана заява ПАТ "Банк Камбіо" щодо участі у справі в якості інвестора та Банк клопотав про відкладення розгляду питання щодо подальшої процедури банкрутства по справі № 5/114б про банкрутство ТОВ Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", м. Донецьк, у зв’язку з чим судом заслухані усі члени комітету кредиторів, а саме склад комітету кредиторів, згідно протоколу загальних зборів кредиторів № 1 від 16.12.2011 р.: ТОВ "БУЛАТ", ТОВ "Арт-студія "БІС", ТОВ "КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ "ФІНІНВЕСТ-ГРУП", м. Донецьк, що діє в інтересах та за рахунок Закритого недиверсифікованого венчурного пайового інвестиційного фонду "Фенікс-венчурні інвестиції", ТОВ "ДОНТУРАРХБУД".
Члени комітету кредиторів у судовому засіданні 25.01.2012 р., а саме: ТОВ "БУЛАТ", ТОВ "Арт-студія "БІС", ТОВ "КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ "ФІНІНВЕСТ-ГРУП", м. Донецьк, що діє в інтересах та за рахунок Закритого недиверсифікованого венчурного пайового інвестиційного фонду "Фенікс-венчурні інвестиції", ТОВ "ДОНТУРАРХБУД" заперечують проти відкладення слухання справи та висловили думки:
- що дії ПАТ "Банк Камбіо" спрямовані на затягування процесу;
- одноголосно підтримали рішення щодо визнання боржника ТОВ Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, яке було прийнято на зборах комітету кредиторів 24.01.2012р.
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заява Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" щодо участі у справі № 5/114б в якості інвестора від 25.01.2012 р. необґрунтована та задоволенню не підлягає.
Розглянувши у судовому засіданні 25.01.2012р. клопотання голови комітету кредиторів про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора, заслухавши пояснення представників сторін та розпорядника майна, суд встановив:
В силу п. 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компітенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, та про призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).
Комітетом кредиторів на зборах 24.01.2012 р. (протокол зборів комітету кредиторів № 3 від 24.01.2012р.) із загальною кількістю присутніх на зборах – 58570 голосів, більшістю голосів членів комітету кредиторів прийнято рішення ("за" – 36107 голосів, "проти" – 22463 голосів) комітету кредиторів клопотати перед господарським судом про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Руденок Ю.О.
Згідно Висновку щодо фінансового стану ТОВ ДП "ДОНВУГЛЕЗБУТ", зробленого Філією державної госпрозрахункової установи Агентства з питань банкрутства в Донецькій області:
- у підприємства відсутні основні засоби та інші необоротні активи;
- у підприємства відсутній власний капітал;
- розмір поточних зобов’язань перевищує розмір усіх наявних активів;
- починаючи з 2009 року підприємство є збитковим;
- задоволення визнаних судом вимог кредиторів ТОВ ДП "ДОНВУГЛЕЗБУТ" можливе шляхом застосування ліквідаційної процедури згідно положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Арбітражним керуючим Руденок Ю.О. суду надано заяву на призначення ліквідатором по справі № 5/114б про банкрутство ТОВ ДП "ДОНВУГЛЕЗБУТ", відповідно до вимог ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання голови комітету кредиторів про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Руденок Ю.О. – обґрунтоване та підлягає задоволенню.
Згідно п. 86 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" (v0015700-09) : "У постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд зазначає про відкриття ліквідаційної процедури без зазначення строку."
Керуючись ст. 3-1, ст. 16, ст.ст. 22- 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", приймаючи до уваги Постанову Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" (v0015700-09) , суд, -
П О С Т А Н О В И В :
1.Визнати банкрутом боржника – Товариство з обмеженою відповідальністю Досвідне підприємство "ДОНВУГЛЕЗБУТ", м. Донецьк, розташоване за адресою: 83050, м. Донецьк, Ворошиловський район, вул. Університетська, буд. 48; код ЄДР 32686116.
2.Відкрити ліквідаційну процедуру.
3.Ліквідатором призначити арбітражного керуючого Руденок Юлію Олександрівну, ліцензія: серія НОМЕР_1 (адреса: АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_2).
4.Ліквідатору у 5 денний термін опублікувати оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах.
5.До закінчення строку ліквідаційної процедури, ліквідатору надати суду звіт та ліквідаційний баланс з доданими документами, передбаченими ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Суддя
Чорненька І.К.
Вик Петрова Л.Є. тел. 305-67-79
Надруковано примірників - 11 : господарському суду Донецької області - 1, сторонам - 10 .