ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ
Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Невського/Річна, 29/11, к. 323
РІШЕННЯ
Іменем України
17.01.2012
Справа №5002-21/5110-2011
( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs28256761) )
за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Норд-Сервіс-Шипінг",
до відповідача Сімферопольської міської ради,
за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Жилой комплекс "Московський",
про розірвання договору оренди земельної ділянки.
Суддя Господарського
Суду Автономної Республіки Крим
С.І. Чонгова
Представники:
Від позивача Детюхіна Ю.Ю., представник;
Від відповідача не з’явився;
Від третьої особи ОСОБА_1, довіреність № б/н від 16.12.2011 р., представник;
Сутність спору: Позивач – Товариство з обмеженою відповідальністю "Норд-Сервіс-Шипінг" звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим із позовом до відповідача - Сімферопольської міської ради, у якому просить розірвати договір оренди земельної ділянки № 710-Г від 31.03.2010 року, зареєстрований в КРФ ДП "Центр ДЗК" за № 041002700089 від 19.112010 р., між Сімферопольською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Норд-Сервіс-Шипінг".
Ухвалою Господарського суду Автономної Республіки Крим від 08 грудня 2011 р. до участі в справі було залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, - Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Жилой комплекс "Московський".
10 січня 2012 р. відповідачем – Сімферопольською міською радою до канцелярії Господарського суду Автономної Республіки Крим було здано клопотання за вих. № 7087/24/01-55 від 10.01.2012 р., у якому відповідач просить розглядати справу у відсутність його представника; проти позову не заперечує.
Представник позивача у судове засідання з’явився, вимоги позову підтримав, надав пояснення по справі.
Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про день слухання справи повідомлений належним чином.
Представник третьої особи у судове засідання з’явився, письмових пояснень чи заперечень щодо суті позовних вимог не надав.
Суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідача, оскільки у матеріалах справи є достатньо документів для розгляду справи. Крім того, у відповідача було достатньо часу для надання документів, необхідних за його думкою, для розгляду спору. Також суд зазначає, що статтею 69 Господарського процесуального кодексу України встановлено двомісячний строк розгляду судом позовної заяви.
У порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача, суд, -
ВСТАНОВИВ:
31 березня 2010 р. між Сімферопольською міською радою (Орендодавцем) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Норд-Сервіс-Шипінг" (Орендарем) був укладений договір оренди земель ділянки № 710-Г.
Відповідно до умов укладеного договору, Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове, платне користування земельну ділянку для обслуговування та експлуатації двох багатоповерхових житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями торгівельно-побутового призначення, які знаходяться за адресою: м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, вул.. Камська-вул. Ростовська, план (схема) якої є невід’ємною частиною договору, кадастровий номер 01 101 000 00: 02: 001: 0061.
Як визначено пунктом 2.3. договору – на земельній ділянці розташовані закінчені будівництвом два багатоповерхових житлових будинки з вбудовано-прибудованими приміщеннями торгівельно-побутового призначення, затверджені актом державної приймальної комісії (рішенням виконавчого комітету Сімферопольської міської ради від 24.12.2008 р. № 3415).
На земельній ділянці проходять інженерні комунікації: кабель зв’язку, що обумовлено пунктом 2.4. договору.
Згідно з пунктом 3.1. договору – земельна ділянка надана в оренду строком на 10 років, а саме – до 23.07.2019 року.
Пункт 7.4. договору визначає, що договір припиняється після письмового повідомлення іншої сторони не пізніше ніж за три місяця у наступних випадках: закінчення строку дії договору; ліквідації юридичної особи – Орендаря; в інших випадках, передбачених законом.
Договір припиняється шляхом його розірвання: за взаємною згодою сторін; за рішенням суду на вимогу однієї з сторін внаслідок: невиконання іншою стороною обов’язків, передбачених договором; випадкового знищення, пошкодження земельної ділянки, яке суттєво перешкоджає її використанню; інших підставах, визначених законом, що обумовлено сторонами у пункті 7.5. договору.
Відповідно свідоцтву про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 146778 23 квітня 2010 р. створено Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Жилой комплекс "Московський".
Згідно актів приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на бал від 26 квітня 2011 р. комісії у складі директора ТОВ "Норд-Сервіс-Шипінг", голови правління Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку "Жилой комплекс "Московський", провела обстеження активів житлових будинків, розташованих за адресою: м. Сімферополь, вул.. Камська, 23, та вул. Камська, 25, які передані Об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Жилой комплекс "Московський".
Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача, що зазначено часиною 2 статті 120 Земельного кодексу України.
Таким чином, до третьої особи перейшло право оренди земельної ділянки, на якій розташовані зазначені будівлі.
Відповідно вимогам статті 652 Цивільного кодексу України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов: в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися; виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору; із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.
Відповідач визнав у повному обсязі позовні вимоги щодо розірвання спірного договору.
Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню, оскільки вони засновані на нормах чинного законодавства та підтверджені матеріалами справи.
У засіданні суду було оголошено вступну та резолютивну частини рішення. рішення оформлено та підписано відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України 18 січня 2012 р.
Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 652 Цивільного Кодексу України, ст. 120 Земельного кодексу України, ст. ст. 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити.
Розірвати договір оренди земельної ділянки № 710-Г від 31.03.2010 року, укладений між Сімферопольською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Норд-Сервіс-Шипінг", та зареєстрований в КРФ ДП "Центр ДЗК" за № 041002700089 від 19.11.2010 р.
Суддя Господарського суду
Автономної Республіки Крим
Чонгова С.І.