ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
12 січня 2012 року Справа № 09/5026/2440/2011
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs21683649) )
Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Курченко Н.М., при секретарі - Комзюк О.Л., за участю представників сторін: позивача - Рябоконь В.Г. голова кооперативу, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом виробничого кооперативу "Кудесник" м.Черкаси до публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк", м.Луцьк в особі його Черкаської філії та приватного підприємства "Ірома", м.Луцьк про усунення перешкод у здійсненні права користування майном, -
ВСТАНОВИВ:
Подано позовну заяву, у якій позивач, посилаючись на ст.ст. 319, 321 Цивільного кодексу України, просить : зобов’язати ПАТ "Західінкомбанк" в особі Черкаської філії усунути перешкоди в користуванні спільним тамбуром шляхом надання доступу до вхідних дверей з бульвару Шевченка у місті Черкаси.
Позовні вимоги мотивовані наступним: кооператив "Кудесник" є власником нежитлового приміщення "Аптека", розташованого по бул.Шевченка, 247/1. Приміщення "Аптека" межує із приміщенням, яке займає Черкаська філія ПАТ "Західінкомбанк". Згідно з проектною документацією вхід до приміщення філії та приміщення "Аптека" є спільним. У 2006 році позивач та банк погодились тимчасово закрити вхід у спільний тамбур з боку приміщення "Аптека", у зв’язку із неможливістю функціонування філії банку при наявності спільного входу. У зв’язку із цим філія банку взяла на себе зобов’язання облаштувати з бульвару Шевченка окремий вхід до підвалу приміщення "Аптека" до 30.05.2006 року. Філія банку не виконала взяті на себе зобов'язання щодо облаштування окремого входу. На пропозицію повернути приміщення спільного тамбуру у спільне користування керівництво філії не реагує, що зумовило звернення з позовом до Господарського суду Черкаської області (а.с.2-3).
Перший відповідач у письмовому відзиві на позовну заяву просить відмовити позивачу у позові, мотивуючи наступним: ПАТ "Західінкомбанк" орендує у МП "Інкомсервіс" частину нежитлової будівлі, яка знаходиться за адресою: м.Черкаси, бул.Шевченка, 274/1. Згідно технічного паспорту на нежитлове приміщення по бул. Шевченка, 274/1 власником сходової клітини першого поверху № ІІ загальною площею 19,2 кв.м. є МП "Інкомсервіс", тому вказана сходова клітина першого поверху №ІІ не перебуває у спільному користуванні. На вказаній сходовій клітині розміщені пункти централізованого спостереження служби охорони за станом засобів охоронної сигналізації, систем тривожної сигналізації та пожежної автоматики. Крім того, згідно з п. 4.1 Положення про Черкаську філію ПАТ "Західінкомбанк" Черкаська філія є відокремленим структурним підрозділом ПАТ "Західінкомбанк". Філія не є юридичною особою і здійснює свою діяльність від імені Банку (а.с.31-32).
Розгляд справи неодноразово відкладався у зв'язку із витребуванням нових доказів та залученням до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, приватного підприємства "Ірома".
В процесі вирішення спору позивачем подано заяву від 20.12.2011 року, у якій він просить замінити третю особу ПП "Ірома" на другого відповідача і зобов'язати також ПП "Ірома" усунути перешкоди в користуванні спільним тамбуром у будинку по бул.Шевченка, 274/1 у м.Черкаси шляхом надання доступу до спільних вхідних дверей з бул.Шевченка та доступу до приміщень "Аптека" (а.с.93).
Ухвалою господарського суду Черкаської області від 20 грудня 2011 року змінено процесуальний статус ПП "Ірома" з третьої особи на другого відповідача, відкладено розгляд справи на 12 січня 2011 року.
Другий відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав. У листі від 16.12.2011 року просив залишити позов без розгляду, у зв'язку із невиконанням позивачем вимог ухвали суду щодо направлення копії позову ПП "Ірома" (а.с.88).
Представники відповідачів у судове засідання не з'явились, не повідомивши про причини, хоча були належним чином повідомлені про дату та час судового засідання. Неявка представників відповідачів у судове засідання та неподання другим відповідачем письмового відзиву на позовну заяву не перешкоджає вирішенню спору по суті (див.п.3.9.2 Постанови Пленуму ВГСУ від 26.12.2011 року №18 (v0018600-11) ).
У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, просив зобов'язати відповідачів усунути перешкоди у здійсненні права користування його майном, при цьому пояснив, що кооператив був замовником будівництва будівлі по бульвару Шевченка, 274/1, згідно проектного плану першого поверху будівлі був спільний вхід, до сходової клітини був побудований тамбур, з якого буди двері до приміщення аптеки, належного кооперативу, і на сходову клітину першого поверху; коли приміщення було передано в оренду банку, останній зніс перегородки входу на сходову клітину першого поверху, заложив вхід до приміщення аптеки, при цьому гарантував зробити до приміщення аптеки окремий вхід з бульвару Шевченка; однак банк свої гарантії не виконав, окремий вхід не зробив, тому аптека лишилась пожежно-аварійного виходу; на вимогу кооперативу поновити попередній стан або зробити для аптеки окремий вхід, банк не реагує, листування та переговори результатів не дають, до аптеки та кооперативу із-за відсутності входу до приміщень аптеки має претензії пожежна інспекція, просив встановити строк для усунення перешкод не більше трьох місяців.
Згідно ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення.
Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, судом встановлено наступне.
рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради від 21.06.2005 року №798 затверджено акт державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об'єкту до експлуатації "Аптека, магазин та офісні приміщення по бульв.Шевченка, 274/1", будівельно-монтажні роботи виконані згідно з робочим проектом, розробленим ПВКФ "ЕКОТЕХ-Ф", замовник - Кооператив "Кудесник", підрядник - ТОВ "Черкаси-Залізобетон", та дозволено кооперативу "Кудесник" (позивач у справі) ввести в експлуатацію закінчений будівництвом вищевказаний об'єкт (а.с.8).
Комунальним підприємством "Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації" виготовлений технічний паспорт на нежитлове приміщення по бульвару Шевченка, 274/1, загальною площею 149,7 кв.м, (інвентаризаційна справа №3264), власником якого є кооператив "Кудесник" (а.с.11-15).
Відповідно до Експлікації позивачу належать приміщення у підвалі (коридор, підсобні приміщення, сход.клітина) та приміщення на першому поверсі (тамбур №1 площею 1,3 кв.м., зал №2 площею 25,9 кв.м., коридор №3 площею 5,7 кв.м., вбиральня №4 площею 2,9 кв.м., бойлерна №5 площею 2,5 кв.м., коридор №6 площею 2,3 кв.м., кабінет №7 площею 12,7 кв.м., кабінет №8 площею 8,2 кв.м., сходов.клітина №ІІ площею 5,2 кв.м.) (а.с.14).
25 липня 2005 року виконавчим комітетом Черкаської міської ради кооперативу "Кудесник" видано Свідоцтво про право власності на нерухоме майно "Аптеку", за адресою: м.Черкаси, бул,Шевченка, 274/1, а саме: приміщення підвалу з №1 по №6,І; приміщення І-го поверху з №1 по №8,ІІ, 3А, площею 149,7 кв.м (а.с.18).
Згідно Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 26.07.2005 року №7883106 кооператив "Кудесник" є власником аптеки, за адресою м.Черкаси, бул.Шевченка, 274/1 (а.с.17).
Згідно Плану першого поверху "Коригування аптеки, магазину з офісними приміщеннями по бул. Шевченка, 274/1", який виготовлений ПВКФ " ЕКОТЕХ-Ф ", зі спільного приміщення запроектовані вхід до сходової клітини 1.650 та зліва вхід до інших нежитлових приміщень першого поверху (а.с.20).
Листом без дати та номеру директор Черкаської філії КБ "Західінкомбанк" ТзОВ Станчук Є.М. повідомив директору кооперативу "Кудесник", що в зв'язку із передачею окремого виходу, який належав кооперативу "Кодесник" в користування ЧФ КБ "Західінкомбанк" ТзОВ, останній бере на себе зобов'язання зробити окремий вихід до підвального приміщення за адресою: м.Черкаси, бульвар Шевченка, 274/1, для кооперативу "Кудесник", вхід буде зроблено з бул. Шевченка терміном до 30.05.06р. (а.с.9).
27 червня 2006 року позивач направив директору ЧФ КБ "Західінкомбанк" ТзОВ листа, у якому вказав, що в зв'язку з невиконанням зобов'язань побудувати окремий вхід в підвальне приміщення з бул.Шевченка, які підтверджуються листом від 30.05.06р., голова кооперативу "Кудесник" Рябоконь В.Г. офіційно попереджає, що протягом 10 днів буде відкритий окремий вихід, який межує з виходом банку (а.с.10). Лист отриманий директором Черкаської філії КБ "Західінкомбанк" ТзОВ Станчук Є.М. 27.06.2006 року, що підтверджується підписом на листі про отримання.
Листом від 20.08.2010 року позивач запропонував першому відповідачу тамбур до входу в приміщення за адресою вул.Шевченка, 274, привести в належний стан, відповідно до будівельних документів та надати йому доступ до входу в його приміщення, яке знаходиться поруч. Лист отриманий Черкаською філією ПАТ "Західінкомбанк" 20 серпня 2010 року за вх.№1191-1, що підтверджується вхідним штампом банку (а.с.16).
Згідно наданого першим відповідачем Технічного паспорту на нежитлове приміщення (інвентаризаційна справа №3264, реєстровий номер 25-2489-58) МП "Інкомсервіс" є власником нежитлового приміщення по бул. Шевченка, 274/1, у м.Черкаси, а саме: на першому поверсі (сходова клітина №ІІ площею 19,2 кв.м.), на другому поверсі (приміщення з №1 по №5, сходова клітина №І), на третьому поверсі (приміщення з №1 по №6, сходова клітина №ІІІ), на технічному поверсі (приміщення з №1 по №2, сходова клітина №ІV), загальною площею 362,6 кв.м (а.с.33-36).
рішенням господарського суду Волинської області від 05.10.2010 року у справі №2/123-42, яке набрало законної сили 08.02.2011 року (постанова Львівського апеляційного господарського суду у справі №2/123-42 від 08.02.2011 року (а.с.71-75) та постанова Вищого господарського суду України від 07.07.2011 року (а.с.76-78)) з ПАТ "Західінкомбанк" на користь приватного підприємства "Ірома" стягнуто 308060,68 грн. заборгованості по орендній платі та зобов'язано ПАТ "Західінкомбанк" звільнити займані ним приміщення, які використовуються під розміщення в них Черкаської філії ПАТ "Західінкомбанк" та є частиною адміністративно-побутового будинку разом з прилеглими господарськими будівлями загальною площею 362,5 кв.м, розташованих за адресою: м.Черкаси, бул.Шевченка, 274/1.
Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягаючими задоволенню, з огляду на наступне.
Предметом спору у даній справі є захист права власності від порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння, шляхом усунення перешкод у здійсненні права користування майном.
Відповідно до ч.2 ст. 16 ГПК України справи у спорах про право власності на майно або про витребування майна з чужого незаконного володіння чи про усунення перешкод у користуванні майном розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна.
Нерухоме майно, усунути перешкоди у користуванні яким просить позивач, знаходиться у місті Черкаси по бул. Шевченка, 274/1. Отже даний спір підсудний господарському суду Черкаської області.
Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України (435-15) ) кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів, у тому числі, можуть бути припинення дії, яка порушує право та відновлення становища, яке існувало до порушення.
Відповідно до ст. 386 ЦК України власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дії, які можуть порушити його право або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.
Статтею 391 ЦК України встановлено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.
З вищенаведених доказів у справі вбачається, що у будівлі по бульвару Шевченка, 274/1 міста Черкаси позивачу належать на праві приватної власності нежитлові приміщення, які використовуються ним під Аптеку. У цій же будівлі знаходяться нежитлові приміщення, які належали МП "Інкомсервіс", правонаступником якого стало ПП "Ірома". Належні останньому приміщення, були передані першому відповідачу в оренду і використовуються під банківську установу (філія першого відповідача).
Згідно коригувань проектного плану першого поверху будівлі доступ до нежитлових приміщень власників забезпечений шляхом встановлення стін - проходу, які відділяли вхід на сходову клітину до приміщень одного власника -МП "Інкомсервіс" та виділення лівого отвору для вхідних дверей до приміщень іншого власника - кооперативу "Кудесник" (позивача), внаслідок чого утворився спільний вхід через невелике спільне приміщення (тамбур).
Враховуючи технічні особливості облаштування банківської установи, з метою обладнання окремого незалежного входу до приміщень Банку, у 2006 році Філії першого відповідача (орендар, належних другому відповідачеві приміщень) був переданий у користування, належний кооперативу "Кудесник" (позивач) вхід до його приміщень. У зв'язку з цим філія першого відповідача взяла на себе зобов'язання до 30 травня 2006 року зробити для кооперативу "Кудесник" окремий вхід до належних йому приміщень, у яких розміщена Аптека, з бульвару Шевченка. Однак взяті на себе зобов'язання з будівництва до приміщень позивача окремого входу, філія першого відповідача не виконала, що створило позивачу істотні перешкоди у здійсненні ним права користування, належними йому приміщеннями у цій будівлі.
Відсутність входу до належних позивачу приміщень, які використовуються під аптеку, є порушенням ДБН "Основні вимоги до будівель і споруд. Пожежна безпека", "Основні вимоги до будівель і споруд. Безпека експлуатації".
Відповідно до ст. 35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), за винятком встановлених рішенням третейського суду, під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.
Такими у даній справі є факти, встановлені постановою Львівського апеляційного господарського суду у справі №2/123-42, що набрала законної сили, щодо зобов'язання ПАТ "Західінкомбанк" звільнити для ПП "Ірома" (другий відповідач, правонаступник МП "Інкомсервіс") займані ПАТ "Західінкомбанк" приміщення, які використовуються під розміщення в них Черкаської філії ПАТ "Західінкомбанк" та є частиною адміністративно-побутового будинку разом з прилеглими господарськими будівлями загальною площею 362,5 кв.м, розташованого за адресою: м.Черкаси, бул.Шевченка, 274/1, які були передані в оренду ПАТ "Західінкомбанк".
Таким чином, філія першого відповідача не може виконати, гарантоване нею, будівництво окремого входу з бульвару Шевченка до приміщень аптеки позивача.
З огляду на встановлені обставини, суд вважає, що внаслідок протиправних дій відповідачів, з їх вини обмежено здійснення права власності позивача.
Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.
Таким чином відповідачі зобов'язані усунути перешкоди у здійсненні позивачем права користування, належними йому нежилими приміщеннями, які використовуються під Аптеку, у будівлі по бульвару Шевченка, 274/1 у м. Черкаси.
Для усунення перешкод у здійсненні позивачем права користування своїм майном, перший відповідач повинен відновити становище, яке існувало до порушення, тобто привести приміщення у попередній стан відповідно до будівельних документів, відновити спільний з виробничим кооперативом "Кудесник" вхід через тамбур шляхом відновлення знесених стін та надання доступу до належних кооперативу нежитлових приміщень, що використовуються під аптеку, відкрити ліві двері тамбуру з боку приміщення "Аптека". Другий відповідач, як власник частини будівлі, повинен надати позивачу доступ до належних йому нежитлових приміщень, що використовуються під Аптеку, через ліві двері спільного приміщення (тамбуру) з боку приміщення "Аптека".
Доводи першого відповідача про те, що кооператив "Кудесник" не є власником сходової клітини першого поверху №ІІ загальною площею 19,2 кв.м., на які він посилається у письмовому відзиві, не мають відношення до спору і не відповідають встановленим фактичним обставинам справи.
Доводи другого відповідача про залишення позову без розгляду не обґрунтовані, оскільки позивачем надані докази на підтвердження направлення другому відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами (а.с.91-92).
Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідачі не спростували доводів позивача щодо наявності перешкод у здійсненні ним права користування належними йому приміщеннями.
З огляду на викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, підлягаючими задоволенню.
Згідно ч.2 ст. 84 ГПК України при задоволенні позову в резолютивній частині рішення повинні зазначатись найменування сторони, на користь якої вирішено спір, і сторони, з якої здійснено стягнення грошових сум або яка зобов'язана виконати відповідні дії, строк виконання цих дій, а також строк сплати грошових сум при відстрочці або розстрочці виконання рішення.
Враховуючи думку позивача, суд вважає достатнім строком для усунення перешкод у здійсненні позивачем права користування майном, строк три місяці.
Відповідно до ст. 49 ГПК України з першого відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати, понесені останнім при поданні позову, а саме: 85,00 грн. витрати по сплаті державного мита та 236,00 грн. витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, а всього: 321,00 грн.
Керуючись ст.ст. 49, 82- 85 ГПК України, суд, -
В И Р І Ш И В :
Позов задовольнити повністю.
Зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Західінкомбанк" (43005, Волинська область, м.Луцьк, проспект Перемоги, 15, ідентифікаційний код 19233095) та його Черкаську філію (18000, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 274/1) у трьохмісячний строк з дня набрання рішенням господарського суду законної сили, усунути перешкоди у здійсненні Виробничим кооперативом "Кудесник" (адреса кооперативу: 18015, м.Черкаси, вул.Піонерська, 17, кв.16, ідентифікаційний код 14209844) права користування належними йому на праві приватної власності нежитловими приміщеннями у будівлі по бульвару Шевченка, 274/1 у м. Черкаси, для чого привести приміщення у попередній стан відповідно до будівельних документів, відновити спільний з виробничим кооперативом "Кудесник" вхід через приміщення (тамбур) шляхом відновлення знесених стін та отвору дверей; надання виробничому кооперативу "Кудесник" доступу до його нежитлових приміщень аптеки, відкрити ліві двері зі спільного входу через приміщення (тамбуру) з боку приміщення "Аптека".
Зобов'язати Приватне підприємство "Ірома" (43005, Волинська область, м.Луцьк, проспект Перемоги, 15, ідентифікаційний код 10124052) у трьохмісячний строк з дня набрання рішенням господарського суду законної сили усунути перешкоди у здійсненні Виробничим кооперативом "Кудесник" (адреса кооперативу: 18015, м.Черкаси, вул.Піонерська, 17, кв.16, ідентифікаційний код 14209844) права користування належними йому на праві приватної власності нежитловими приміщеннями у будівлі по бульвару Шевченка, 274/1 у м. Черкаси шляхом надання доступу до його нежитлових приміщень аптеки зі спільного входу з приміщення (тамбуру) через ліві двері з боку приміщення "Аптека".
Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Західінкомбанк" (43005, Волинська область, м.Луцьк, проспект Перемоги, 15, ідентифікаційний код 19233095) на користь виробничого кооперативу "Кудесник" (адреса кооперативу: 18015, м. Черкаси, вул. Піонерська, 17, кв.16, ідентифікаційний код 14209844) - 321,00 грн. судових витрат.
рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом 10 днів з дня складення повного рішення.
СУДДЯ
Н.М. Курченко
Повне рішення складено 17 січня 2012 року.