ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
03 січня 2012 р. 20/12
Справа № 5010/2049/2011-14/105
( Додатково див. рішення господарського суду Івано-Франківської області (rs24628782) )
Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Булки В.І.,
при секретарі судового засідання Андріїв Л.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу
за позовом: Українського державного підприємства поштового зв"язку "Укрпошта"
в особі Івано-Франківської дирекції УДППЗ "Укрпошта"
вул.Незалежності,6, м. Івано-Франківськ, 76018
до відповідача: Приватного підприємця ОСОБА_3
АДРЕСА_1
(АДРЕСА_2)
третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача:
Регіональне відділення ФДМУ по Івано-Франківській області,
вул. Василіянок, 48, м. Івано-Франківськ, 76019
про звільнення нежитлового приміщення у зв"язку із закінченням терміну дії договору оренди,
за участю представників сторін:
від позивача: ОСОБА_4 - начальник юридичного відділу, (довіреність №12-159 від 14.01.2011 р.);
від відповідача: ОСОБА_5 - представник, (довіреність № 1630 від 20.07.2010 р.);
від третьої особи: ОСОБА_6 - начальник юридичного сектору регіонального відділення, (довіреність № 01/14-20 від 11.07.2011 р.)
встановив: до господарського суду Івано-Франківської області подано позов Українським державним підприємством поштового зв"язку "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції УДППЗ "Укрпошта" до відповідача Приватного підприємця ОСОБА_3 про звільнення нежитлового приміщення у зв"язку із закінченням терміну дії договору оренди.
Ухвалою суду від 15.11.11 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Регіональне відділення ФДМУ по Івано-Франківській області.
Ухвалою суду від 13.12.11 продовжено строк вирішення спору на 15 днів (до 05.01.12).
Позивач позовні вимоги підтримує, просить суд позов задоволити, свої обгрунтування виклав у позовній заяві.
Відповідач проти позову заперечує, проте вимоги ухвал суду не виконав.
Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача, Регіональне відділення ФДМУ по Івано-Франківській області, надала суду відзив на позовну заяву (№9942/2011 свх. від 24.11.11) в якому зазначає, що позовні вимоги позивача підтримує в повному обсязі.
Розглянувши матеріали справи, із врахуванням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно розгляду справи упродовж розумного строку, заслухавши пояснення присутніх в засіданні суду представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, відповідно до приписів ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.
Між позивачем та відповідачем 01.10.01 укладено договір оренди державного майна №42.
Відповідно до п.1.1 зазначеного вище договору, орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне володіння та користування нежитлове приміщення загальною площею 23,2кв.м., за адресою АДРЕСА_3, на першому поверсі, що знаходиться на балансі Івано-Франківського поштампу.
Факт приймання-передачі нежитлового приміщення від орендодавця до орендаря підтверджується копією акту приймання-передачі нежитлових приміщень від 01.10.01, який міститься в матеріалах справи.
Пунктом 10.1 договору встановлено, що договір укладено на 5 років (до 01.10.06).
рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 15.10.08 у справі №3/225-22/31 встановлено, що вказаний вище договір пролонговано до 01.10.11.
Позивач надіслав відповідачу листи: №01/3678 від 01.09.11 та №01/4052 від 04.10.11, в яких повідомив про відмову від подальшої пролонгації договору та просив звільнити займане приміщення та передати його балансоутримувачу згідно акту приймання-передачі.
У разі припинення або розірвання договору орендар зобов"язався повернути орендодавцеві або підприємству вказаному орендодацем, орендоване майно у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду з урахуванням нормального фізичного зносу. Майно вважається повернутим з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі (п.п.2.4,5.7 договору).
Обов"язок по складанню акта приймання-передачі покладається на сторону, яка передає майно іншій стороні договору (п.2.5 договору).
Проте, відповідач безпідставно займає та користується нежитловими приміщеннями.
В судовому засіданні позивач зазначив, що станом на день розгляду справи відповідачем не звільнено приміщення.
Беручи до уваги викладене вище суд вважає за правильне позов задоволити та виходить з наступних підстав.
Нежитлове приміщення, загальною площею 23,2 кв.м., яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3, відноситься до майна державної форми власності і знаходиться на балансі УДППЗ "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції.
Згідно ч.2 ст. 326 Цивільного кодексу України від імені та в інтересах держави Україна право власності здійснюють відповідно органи державної влади.
Як передбачено п.5 ст. 116 Конституції України, управління об'єктами державної власності відповідно до закону здійснює Кабінет Міністрів України.
В ч.2 ст. 141 Господарського кодексу України також визначено, що управління об'єктами державної власності відповідно до закону здійснюють Кабінет Міністрів України і, за його уповноваженням, центральні та місцеві органи виконавчої влади. У випадках, передбачених законом, управління державним майном здійснюють також інші суб'єкти. Розпорядженням Кабінету Міністрів України №684-р від 28.09.2004р. "Про затвердження переліку підприємств, установ та організацій, що передаються до сфери управління Мінтрансзв'язку" (684-2004-р) до сфери управління Міністерства транспорту і зв'язку України віднесено Українське державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта", яке є державним унітарним комерційним підприємством, що засноване на державній власності.
Відповідно до ст.ст. 73, 74 Господарського кодексу України майно державного унітарного комерційного підприємства закріплюється за ним на праві господарського відання. За ст. 136 Господарського кодексу України право господарського відання є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами; власник майна, закріпленого на праві господарського відання за суб'єктом підприємництва, здійснює контроль за використанням та збереженням належного йому майна безпосередньо або через уповноважений ним орган, не втручаючись в оперативно-господарську діяльність підприємства.
Реалізуючи право повного господарського відання, УДППЗ "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції 01.10.2001 р. відповідно до чинного на той час законодавства уклало з підприємцем ОСОБА_3 договір оренди зазначеного нерухомого майна. Приписами ч.6 ст. 283 Господарського кодексу України визначено, що до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.
Згідно ч.1 ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.
В ст. 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" вказано, що
орендодавцями є:
Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва - щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), що є державною власністю, крім майна, що належить до майнового комплексу Національної академії наук України та галузевих академій наук;
органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування управляти майном, - щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, яке відповідно належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності;
підприємства - щодо окремого індивідуально визначеного майна та нерухомого майна, загальна площа яких не перевищує 200 кв. м на одне підприємство, а з дозволу органів, зазначених в абзацах другому та третьому цієї статті, - також щодо структурних підрозділів підприємств (філій, цехів, дільниць) та нерухомого майна, що перевищує площу 200 кв. м.
За змістом ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договір.
Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають з підстав, передбачених ст. 11 цього кодексу, зокрема, із договорів.
Приписами ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.
Частиною першою статті 759 Цивільного кодексу України визначено, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.
Відповідно до п. 2, 4 ст. 291 Господарського кодексу України договір оренди припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено. Правові наслідки припинення договору оренди визначаються відповідно до умов регулювання договору найму Цивільним кодексом України (435-15) .
Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.
Згідно ч.1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).
Відповідно до ст. 653 Цивільного кодексу України, у разі розірвання договору зобов"язання сторін припиняються.
Пунктом 10.6 договору сторонами погоджено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну цього договору після закінчення строку його чинності протягом одного місяця, договір підлягає продовженню на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені цим договором, з урахуванням змін в законодавстві на дату продовження цього договору.
Позивач листами (№01/3678 від 01.09.11 та №01/4052 від 04.10.11) повідомив відповідача про те, що чинність договору оренди державного майна №42 від 01.10.01 припинена, а тому орендарю слід звільнити орендоване приміщення до 01.11.11. Також матеріали справи містять заяву позивача №16/4251 від 18.10.11 про закінчення терміну дії договору та відмову в його пролонгації.
Отже, як встановлено вище, орендодавець не погодився продовжити дію спірного договору оренди і висловив свої заперечення упродовж місяця до закінчення строку договору. Дія договору припинена 01.10.11.
Частиною 1 ст. 785 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Аналогічні положення містить ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".
Оскільки, відповідач в добровільному порядку не звільнив орендоване приміщення, вимога позивача про звільнення вказаного вище приміщення є правомірною та підлягає задоволенню. Суд вважає доводи позивача в обгрунтування позовних вимог належними, а тому їх слід задоволити в повному обсязі.
Відповідно до ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Тобто, підставою для захисту цивільних прав є їх порушення, невизнання або оспорювання.
Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст. 34 Господарського процесуального кодексу України).
Згідно із ч. ч. 1, 2 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.
Матеріалами справи підтверджується, що орендар після закінчення строку дії договору оренди орендоване майно не повернув, доказів складання акта приймання-передачі майна суду не подано.
З огляду на фактичні обставини справи, суд прийшов до висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.
Судові витрати відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України слід покласти на відповідача.
На підставі наведеного, керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 11, 15, 319, 509, 526, 530, 629, 759, 785 Цивільного кодексу України, ст.ст. 193, 291 Господарського кодексу України, Законом України "Про оренду державного та комунального майна" (2269-12) , ст.ст. 33, 34, 43, 49, ст. 82, - 85 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , суд
ВИРІШИВ:
позов Українського державного підприємства поштового зв"язку "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції УДППЗ "Укрпошта" до відповідача Приватного підприємця ОСОБА_3 про звільнення нежитлового приміщення у зв"язку із закінченням терміну дії договору оренди - задоволити.
Стягнути з Приватного підприємця ОСОБА_3, АДРЕСА_1; АДРЕСА_2(код ЄДРПОУ НОМЕР_1) на користь Українського державного підприємства поштового зв"язку "Укрпошта" в особі Івано-Франківської дирекції УДППЗ "Укрпошта", вул.Незалежності,6, м. Івано-Франківськ (код ЄДРПОУ 22178632) 85,00грн. (вісімдесят п"ять грн. 00коп.) держмита та 236,00грн. (двісті тридцять шість грн. 00коп.) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Видати наказ.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Суддя
Булка В.І.
Повне рішення складено 05.01.12
Виготовлено в КП "Документообіг госп. судів"
Помічник судді Гандера Мар"яна Василівна 05.01.12