ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29.12.11 р. Справа № 45/104б
Розглянувши матеріали за заявою кредитора (заявника) Публічного акціонерного товариства "Транспортні системи України", м. Донецьк (ЄДРПОУ 20366602)
до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛИК", м. Донецьк (ЄДРПОУ 25325938)
про визнання банкрутом
Суддя Плотніцький Б.Д.
при секретарі судового засідання Шамовій О.С.
Представники:
Від кредитора: ОСОБА_1. – довір.
Від боржника: не з’явились
В засіданні брали участь:
Господарським судом Донецької області ухвалою від 23.12.2011р. за заявою Публічного акціонерного товариства "Транспортні системи України", м. Донецьк (ЄДРПОУ 20366602) порушена справа про банкрутство відсутнього боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛИК", м. Донецьк (ЄДРПОУ 25325938).
В судове засідання з’явився представник ініціюючого кредитора, повноваження якого підтверджені належним чином.
Представник боржника в засідання суду не з’явився, про день та час розгляду справи був повідомлений в установленому порядку.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника ініціюючого кредитора, господарським судом встановлено наступне:
Боржник має заборгованість перед кредитором у загальній сумі 2 000 000 грн. 00 коп., яка підтверджується рішенням Господарського суду Донецької області, наказом про примусове виконання рішення суду та виконавчим провадженням.
09.12.2011р. Відділом державної виконавчої служби Ворошиловського районного управління юстиції у м.Донецьку винесена постанова про повернення виконавчого документа у зв’язку з відсутністю активів у боржника та відсутністю його за місцезнаходженням.
В поданій заяві кредитор стверджує про відсутність боржника по юридичній адресі.
Відповідно до п. 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором у разі, якщо керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявністю інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.
Виходячи із зазначеного, за правилами цієї статті справа про банкрутство може бути порушена у разі наявності хоча б однієї з перелічених умов, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності.
За приписами ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник - суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.
Згідно ст. 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Відповідно до ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
Статтею 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", яка визначає статус відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, передбачено, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.
При цьому, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.
У зв’язку з чим, при встановленні факту відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням суд повинен керуватися відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
Факт відсутності керівних органів боржника підтверджується довідкою з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців серія АЖ №342095 відповідно до якої внесена інформація щодо відсутності юридичної особи – боржника за адресою: 83086, Донецька область, м. Донецьк, Ворошиловський район, площа Комунарів, б.4.
Таким чином, суд дійшов до висновку, що кредитором надані належні докази, які підтверджують відсутність за місцезнаходженням керівних органів боржника за юридичною адресою.
Подібної правової позиції дотримується Верховний суд України у постанові від 06.06.2006р. у справі № Б48/12-05 та Вищий господарський суд України у постановах від 24.11.2008р. у справі №04-05/27-33-8б, від 29.07.2008р. по справі №45/77б та від 15.04.2008р. у справі № 42/162б.
У судовому засідання представник ініціюючого кредитора підтримала клопотання про призначення ліквідатором по справі ініціюючого кредитора.
Враховуючи викладене, господарський суд дійшов до висновку про задоволення заяви Публічного акціонерного товариства "Транспортні системи України", м. Донецьк (ЄДРПОУ 20366602) про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛИК", м. Донецьк (ЄДРПОУ 25325938) у відповідності до вимог ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та призначити ліквідатором по справі ініціюючого кредитора.
На підставі викладеного, керуючись ст. 22, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Визнати банкрутом відсутнього боржника – Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛИК", м. Донецьк (ЄДРПОУ 25325938), що зареєстроване за адресою: 83086, Донецька область, м. Донецьк, Ворошиловський район, площа Комунарів, б.4.
Відкрити ліквідаційну процедуру та ліквідатором по справі призначити ініціюючого кредитора – Публічного акціонерного товариства "Транспортні системи України", м. Донецьк (адреса: 83001, Донецька область, м.Донецьк, пр.Ілліча, б.3, ЄДРПОУ 20366602), директор Плигін Олег Геннадійович.
Ліквідатору повідомити про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури власника боржника, всіх можливих кредиторів, в тому числі Фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування, податкову інспекцію, а також органи державної виконавчої служби.
Ліквідатору до закінчення ліквідаційної процедури представити до суду звіт та ліквідаційний баланс з доданими документами, передбаченими ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Суддя Плотніцький Б.Д.