ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про визнання боржника банкрутом
22.12.2011
справа № 05-5-43/9510-50/302-б
За заявою публічного акціонерного товариства "Київенерго"
до корпорації "АКАНТ"(ідентифікаційний код 32343627)
про визнання банкрутом
Суддя Головатюк Л.Д.
Представники:
Від заявника ОСОБА_1.(дов. від 29.06.2011)
Від боржника не з’явився
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Кредитор звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника, оскільки корпорація "АКАНТ" неспроможна сплатити борг у сумі 1 212 082,93 грн., відсутня за юридичною адресою і її місцезнаходження невідоме.
Ухвалою господарського суду м. Києва від 01.11.2011 порушено провадження у справі №05-5-43/9510-50/302-б за спрощеною процедурою, передбаченою ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", призначено до розгляду на 15.11.2011.
15.11.2011 в судовому засіданні було оголошено перерву на 25.11.2011 для подання додаткових доказів по справі.
Представник боржника в судове засідання 25.11.2011 не з’явився, витребувані судом докази не подав, причин неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.
Представник заявника в судове засідання з'явився, проте всіх витребуваних в ухвалі про порушення провадження по справі доказів суду не надав. Зокрема, заявник не подав кандидатуру арбітражного керуючого для призначення його ліквідатором боржника. Судом призначено розгляд справи на 22.12.2011.
Представник боржника в судове засідання 22.12.2011 повторно не з’явився, витребувані судом докази не подав, причин неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.
Представник заявника в судовому засіданні 22.12.2011 підтримав подану заяву про порушення справи про банкрутство, подав суду докази по суті справи, надав пояснення та подав клопотання про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Мисенка Ярослава Вячеславовича (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії НОМЕР_1, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків та інших обов’язкових платежів НОМЕР_2). Суд визнав дану вимогу обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню. Також суд встановив, що арбітражний керуючий Мисенко Я.В. має вищу освіту, не є заінтересованою особою стосовно боржника, відповідає вимогам ст. 3-1 Закону про банкрутство, а тому суд вважає за доцільне призначити його розпорядником майна боржника.
Оцінивши подані документи, заслухавши пояснення кредитора, з’ясувавши актив і пасив боржника, суд дійшов до висновку, що в матеріалах справи містяться належні докази щодо заборгованості боржника перед кредитором та докази, що підтверджують неспроможність боржника погасити заборгованість.
Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом (2343-12) , Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Відповідно до абз. 4 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суб’єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.
Сукупність доказів, які містяться в матеріалах справи № 05-5-43/9510-50/302-б, доводять безспірність грошових вимог заявника та неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед кредитором у встановлений Законом строк, боржник відсутній за своїм місцезнаходженням, наявні інші ознаки, що свідчать про припинення підприємницької діяльності боржника. Вказані обставини є правовою підставою визнання боржника банкрутом.
Відповідно до з ч.1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитор має право звернутися до суду із заявою про порушення справи про банкрутство незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов’язань, якщо боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі, якщо громадянин-підприємець –боржник або керівник боржника – юридичної особи, які фактично припинили свою діяльність, відсутні та визначити їх місцезнаходження неможливо, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.
Відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатора.
Враховуючи вказані норми закону та дослідивши подані заявником докази у суду є правові підстави для визнання відсутнього боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Оскільки нормами ст. 52 Закону не визначений порядок або особливості здійснення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство, то ліквідаційна процедура щодо відсутнього боржника здійснюється також відповідно до вимог, що передбачені розділом ІІІ Закону –"Ліквідаційна процедура".
Керуючись ст.ст. 22–24, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , господарський суд м. Києва, -
П О С Т А Н О В И В :
1. Визнати відсутнього боржника - корпорацію "АКАНТ" (03151, м. Київ, Солом"янський район, вул. Молодогвардійська, 11, код ЄДРПОУ 32343627) банкрутом.
2. Припинити процедуру розпорядження майном та відкрити ліквідаційну процедуру.
3. Визнати публічне акціонерне товариство "Київенерго" (01001, м. Київ, пл. І.Франка, 5, код ЄДРПОУ 00131305) кредитором до банкрута з майновими вимогами на суму 1 212 082,93 грн.
4. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Мисенка Ярослава Вячеславовича (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії НОМЕР_1, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків та інших обов’язкових платежів НОМЕР_2).
5. З метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь в ліквідації боржника, зобов’язати ліквідатора у відповідності до чинного законодавства подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України у десятиденний строк за його рахунок оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури боржника, надати суду докази публікації вищевказаного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети). Газетне оголошення має містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
6. Зобов’язати ліквідатора письмово повідомити про визнання банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, а також направити запити до органів державної податкової служби, інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов’язкових платежів), які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.
7. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
8. Строк виконання всіх грошових зобов’язань банкрута та зобов’язання щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) вважати таким, що настав з 22.12.2011.
9. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 22.12.2011.
10. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 22.12.2011 .
11. Ліквідатору провести ліквідаційну процедуру і надати суду свій звіт та ліквідаційний баланс банкрута у строк до 22.12.2012 .
До звіту і балансу повинні бути додані:
- показники виявленої ліквідаційної маси ( дані її інвентаризації);
- відомості про реалізацію об’єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу;
- копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна;
- реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів.
12. Копію постанови направити для виконання:
- заявнику;- боржнику; ліквідатору; Головному управлінню юстиції у м. Києві (01001, м. Київ, пров. Музейний, б. 2-Б);- державному реєстратору Солом"янської РДА для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (п 1 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").
Суддя
Л.Д. Головатюк