ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22.12.11 р. Справа № 5/129б
За заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю "Амвросіївське підприємство "Агроремонт", м. Амвросіївка
до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Авангард", с. Олексіївське
арбітражний керуючий Скубченко І.О.
про банкрутство
Суддя господарського суду Донецької області Чорненька І.К.
Представники:
Від кредиторів ОСОБА_1, за довіреністю
Від боржника ОСОБА_2, за довіреністю
Арбітражний керуючий Скубченко І.О. (розпорядник майна)
Господарським судом Донецької області ухвалою від 25.07.2011р. за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Амвросіївське підприємство "Агроремонт", м. Амвросіївка, порушена справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Авангард", с. Олексіївське, на підставі ст.ст. 1, 6, 7, 8, 11, 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою господарського суду за результатами підготовчого засідання від 17.08.2011р. введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Скубченко І.О.
Ухвалою господарського суду Донецької області від 15.11.2011р. за результатами попереднього засідання затверджено реєстр вимог кредиторів та встановлено дату засідання суду на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника, чи про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи припинення провадження у справі про банкрутство на 22.12.2011р.
22.12.2011р. головою комітету кредиторів суду надано клопотання про відкриття ліквідаційної процедури боржника ТОВ "Авангард" та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Скубченко Ірину Олександрівну.
22.12.2011р. розпорядником майна господарському суду надано повідомлення про місце і час проведення загальних зборів кредиторів ТОВ "Авангард", копії фіскальних чеків, протокол загальних зборів кредиторів № 1 від 23.11.2011р., протокол засідання комітету кредиторів № 1 від 23.11.2011р., протокол засідання комітету кредиторів № 2 від 21.12.2011р., пропозиції розпорядника майна щодо можливості відновлення платоспроможності боржника, Аудиторський висновок щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства товариства з обмеженою відповідальністю "Авангард".
Розглянувши у судовому засіданні 22.12.2011р. клопотання голови комітету кредиторів про відкриття ліквідаційної процедури боржника ТОВ "Авангард" та призначення ліквідатора, заслухавши пояснення представника кредитора, боржника та розпорядника майна, суд встановив:
Ухвалою від 15.11.2011р. за результатами попереднього засідання суд призначив дату перших загальних зборів кредиторів на 23.11.2011р. (ухвала спрямована всім кредиторам по справі, боржнику, розпоряднику майна та Відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Донецькій області рекомендованою поштою), та зобов’язав надати протокол загальних зборів кредиторів, на яких обраний комітет кредиторів, та протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішене питання щодо подальшої процедури банкрутства по справі.
Згідно ч. 1 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом": "Протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів та уповноважену особу акціонерів або учасників товариства з обмеженою чи додатковою відповідальністю про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення."
Збори кредиторів вважаються повноважними незалежно від кількості голосів кредиторів, які беруть участь у зборах, якщо всіх кредиторів було письмово повідомлено про час і місце проведення зборів відповідно до частини першої цієї статті. Кількість голосів кредиторів визначається відповідно до частини четвертої цієї статті. (ч. 2 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").
Згідно ч. 6 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом": "Вибори комітету кредиторів проводяться за списком відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів, визначених відповідно до частини четвертої цієї статті."
23.11.2011р. проведено загальні збори кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Авангард", на яких більшістю голосів кредиторів, присутніх на засіданні, обраний комітету кредиторів боржника у складі двох осіб: ТОВ АМВРОСІЇВСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "АГРОРЕМОНТ" та ТОВ "Торговий дім "Амвросіївський".
У судовому засіданні 22.12.2011р. розпорядником майна долучено до матеріалів справи оригінал повідомлення про місце і час проведення загальних зборів кредиторів ТОВ "Авангард", оригінали фіскальних чеків у кількості 5 штук, та два повідомлення про вручення поштового відправлення.
Згідно ухвали господарського суду від 15.11.2011р. за результатами попереднього засідання кредиторами по справі визнанні:
- Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Амвросіївський", с. Лисиче;
- Товариство з обмеженою відповідальністю АМВРОСІЇВСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "АГРОРЕМОНТ", м. Амвросіївка;
- Державна податкова інспекція у Амвросіївському районі, м. Амвросіївка;
- Публічне акціонерне товариство "Акціонерний комерційний промислово – інвестиційний банк", м. Київ в особі філії "Головне управління ПАТ Промінвестбанк в Донецькій області", м. Донецьк.
Оригінали поштової кореспонденції (надані розпорядником майна 22.12.2011р.) містять оригінали фіскальних чеків про направлення повідомлення про місце і час проведення загальних зборів кредиторів ТОВ "Авангард" – ТОВ "Торговий дім "Амвросіївський", ТОВ АМВРОСІЇВСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "АГРОРЕМОНТ", ДПІ у Амвросіївському районі, ПАТ "Акціонерний комерційний промислово – інвестиційний банк", та повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою про їх прийняття представниками ДПІ у Амвросіївському районі та ПАТ "Акціонерний комерційний промислово – інвестиційний банк".
Представник ДПІ у Амвросіївському районі не приймав участі у загальних зборах кредиторів проведених 23.11.2011р.; про дату, час та місце проведення загальних зборів кредиторів податкова інспекція повідомлена належним чином про, що свідчить фіскальний чек № 7371 від 16.11.2011р. та повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою про її прийняття представником ДПІ у Амвросіївському районі.
Протокол загальних зборів кредиторів № 1 від 23.11.2011р. містить заперечення Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний промислово – інвестиційний банк", а саме: Банк не згодний з прийнятими рішеннями, оскільки не враховані інтереси державної податкової інспекції та єдиного заставного кредитора – Банку.
Надані заперечення суд до уваги не приймає, оскільки:
- комітет кредиторів обраний більшістю голосів кредиторів ("за" – 3149голосів, "проти" – 2008голосів), присутніх на загальних зборах кредиторів 23.11.2011р. (про дату, час та місце проведення загальних зборів кредиторів кредитори по справі повідомлені належним чином про, що свідчать фіскальні чеки надані розпорядником майна у судовому засіданні 22.12.2011р.);
- Державна податкова інспекція у Амвросіївському районі, яка не приймала участі у загальних зборах кредиторів 23.11.2011р., належним чином повідомлена про дату, час та місце проведення загальних зборів кредиторів, про що свідчить фіскальний чек № 7371 від 16.11.2011р. та повідомлення про вручення поштового відправлення з відміткою про її прийняття представником ДПІ у Амвросіївському районі;
- Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) передбачає однакові умови для кредиторів щодо їх обрання до складу комітету кредиторів без виключення;
- Державною податковою інспекцією у Амвросіївському районі до суду не надані заперечення щодо рішення зборів кредиторів від 23.11.2011р., на якому обраний комітет кредиторів.
В силу п. 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компітенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, та про призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).
Комітетом кредиторів на засіданні 21.12.2011р. (протокол засідання комітету кредиторів № 2 від 21.12.2011р.) одноголосно прийнято рішення звернутися до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, та ліквідатором призначити Скубченко І.О.
Згідно Аудиторського висновку щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства товариства з обмеженою відповідальністю "Авангард", станом на 30.09.2011р. ТОВ "Авангард":
- має ознаки неплатоспроможності;
- у підприємства відсутні економічні ознаки дій, які можна кваліфікувати як фіктивне банкрутство;
- економічні ознаки доведення до банкрутства відсутні;
- економічні ознаки прихованого банкрутства відсутні ;
- задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе шляхом застосування ліквідаційної процедури.
Розпоряднику майна та господарському суду заяви про участь у санації боржника та пропозицій щодо санації боржника у відповідності із приписами ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" – не надходили.
Арбітражним керуючим Скубченко І.О. суду надано заяву на призначення ліквідатором по справі № 5/129б про банкрутство ТОВ "Авангард", відповідно до вимог ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання клопотання голови комітету кредиторів про відкриття ліквідаційної процедури боржника ТОВ "Авангард" та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Скубченко І.О. – обґрунтоване та підлягає задоволенню.
Згідно п. 86 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" (v0015700-09) : "У постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд зазначає про відкриття ліквідаційної процедури без зазначення строку."
Керуючись ст. 3-1, ст. 16, ст. 22- 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", приймаючи до уваги Постанову Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" (v0015700-09) , суд, -
П О С Т А Н О В И В :
1.Визнати банкрутом боржника – Товариство з обмеженою відповідальністю "Авангард", с. Олексіївське, розташоване за адресою: 87342, Донецька обл., Амвросіївський район, с. Олексіївське, вул. Леніна, буд. 39А; код ЄДР 30905334.
2.Відкрити ліквідаційну процедуру.
3.Ліквідатором призначити арбітражного керуючого Скубченко Ірину Олександрівну, ліцензія: серія НОМЕР_1 (адреса: АДРЕСА_1; ідентифікаційний код НОМЕР_2).
4.Ліквідатору у 5 денний термін опублікувати оголошення про визнання божника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах.
5.До закінчення строку ліквідаційної процедури, ліквідатору надати суду звіт та ліквідаційний баланс з доданими документами, передбаченими ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Суддя Чорненька І.К.
Вик Петрова Л.Є. тел. 305-67-79
Надруковано примірників - 10 : господарському суду Донецької області - 1, сторонам - 9 .