ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Підлягає публікації в ЄДРСР
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"14" грудня 2011 р.
Справа № 4/17-4264-2011
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs21349678) )
За позовом: Білгород-Дністровська міська рада Одеської області;
До відповідача: Приватне підприємство "Агентство-2500"
3-тя особа відповідача: Закрите акціонерне товариство "Медико-інструментальний завод";
про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення 23502,67грн.
Суддя Літвінов С.В.
Представники:
Від позивача: ОСОБА_1- по довіреності;
Від відповідача: ОСОБА_2 по довіреності;
Від з-ої особи відповідача: не з"явився;
СУТЬ СПОРУ: Білгород-Дністровська міська рада звернулась до господарського суду Одеської області з позовною заявою до приватного підприємства "Агентство-2500", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Закрите акціонерне товариство "Медико-інструментальний завод", про стягнення 23502,67 гривень за договором оренди земельної ділянки від 27 грудня 2006 року, розірвання договору оренди земельної ділянки від 27 грудня 2006 року та зобов’язання повернути до комунальної власності територіальної громади м. Білгород-Дністровського земельну ділянку загальною площею 0,5263 га., що розташована за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського, 59.
12.12.2011р. представник відповідача звернувся до суду з клопотанням про зупинення провадження по справі, в зв"язку з тим, що в провадженні господарського суду Одеської області знаходиться справа № 17/17-4965-2011 за позовом ПП "Агентство-2500" до Б-Дністровської міської ради про визнання недійсним договір оренди земельної ділянки від 27.12.2006р. Крім того, відповідач вважає, що дані справи пов’язані з собою предметом, а саме Договором оренди земельної ділянки від 27.12.2006р..
Суд відмовляє в задоволенні клопотання про зупинення провадження у справі, т.я. клопотання необґрунтоване та не відповідає вимогам діючого законодавства та матеріалам справи. Крім того, суд не вбачає з наданого клопотання неможливості розгляду даної справи до вирішення пов"язаної з нею іншої справи, що підтверджується матеріалами справи.
Відповідач надав відзив на позов, в якому позовні вимоги не визнав та просить суд відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог з підстав викладених у відзиві. Крім того, відповідачем надані письмові докази того, що в процесі розгляду справи було здійснено часткову оплату заборгованості в частині стягнення орендної плати.
14.12.2011р., в судовому засіданні, представник позивача надав суду заяву про уточнення позовних вимог в якій просить суд розірвати договір оренди земельної ділянки від 27 грудня 2006 року та зобов’язати повернути до комунальної власності територіальної громади м. Білгород-Дністровського земельну ділянку загальною площею 0,5263 га., що розташована за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського, 59.
Розглянувши матеріали справи та заслухавши представників позивача та відповідача, суд встановив наступне.
27 грудня 2006 року між Білгород-Дністровською міською радою (орендодавець) та приватним підприємством "Агентство-2500" (орендар, ПП "Агентство-2500) був укладений договір оренди земельної ділянки, згідно умов якого орендодавець передає, а орендар приймає у довгострокове платне користування на умовах оренди строком на 10 ( десять) років земельну ділянку загальною площею 0,5263 га., що розташована за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровськ, вул. Маяковського, 59 для обслуговування та експлуатації будівель та спруд з виробництва металовиробів..
За приписами п. 3.5. договору тимчасове невикористання з поважних причин земельної ділянки не звільняє орендаря від сплати орендної плати у повному обсязі.
Відповідно до розділу 3 вказаного договору орендна плата за земельну ділянку складає 4527,23 грн. на рік, сплачується у грошовій формі на розрахунковий рахунок орендодавця щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.. Грошова оцінка земельної ділянки складає 452723,26 гривень.
Згідно п. 3.7 та 3.8 договору, розмір орендної плати щорічно переглядається орендодавцем у випадках: підвищення цін, тарифів, тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів; у разі збільшення розміру ставки земельного податку.
Так, з урахуванням індексу інфляції орендна плата на рік склала у 2009 р. -5361,40 грн., 2010 р. - 5677,72 грн., 2011 р. - 5677,72 грн.
Позивач у позовній заяві зазначає, що в порушення умов договору ПП "Агентство-2500 не сплачує своєчасно та у повному обсязі встановлену у договорі оренди землі від 27 грудня 2006 року орендну плату та має заборгованість по орендній платі за землю.
Крім того, як вбачається з листа Білгород-Дністровської об'єднаної державної податкової інспекції від 25.07.2011 р. № 12091/1503, відповідач зареєстрований як платник земельного податку.
Згідно інформації, яка наведена у вищезазначеному листі, відповідач перераховував земельний податок у неповному обсязі, що спричинило виникнення заборгованості. у розмірі 23502,67 грн..
ПП "Агентство-2500"не перераховував земельний податок як це вимагає законодавство України, тому позивач звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою про розірвання договору оренди земельної ділянки від 27 грудня 2006 року та зобов’язання повернути до комунальної власності територіальної громади м. Білгород-Дністровського земельну ділянку загальною площею 0,5263 га., що розташована за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського, 59.
Проаналізувавши наявні у справі докази, та надавши їм правову оцінку, господарський суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог Білгород-Дністровської міської ради, виходячи з наступного:
- відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Згідно ст. 15 Закону України "Про оренду землі" умови щодо орендної плати із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату, а також щодо використання та цільового призначення земельної ділянки є істотними умовами договору. Відповідно до ст.24 цього ж Закону орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасної сплати орендної плати та використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди.
Відповідно до статті 193 ГК України учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
Не допускається одностороння відмова від виконання зобов’язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов’язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.
Відповідно до ст. 206 ЗК України, використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.
Згідно ст. 15 Закону України "Про плату за землю" який діяв на момент укладення договору, власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
Крім того, відповідно до ст. 287 ПК України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
Згідно ч. 3 ст. 16 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.
Відповідно до ч. 45 ст. 69 БК України, до доходів загального фонду місцевих бюджетів відноситься плата за землю, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування.
Крім того, згідно п. д ст. 141 ЗК України, систематична не сплата земельного податку або орендної плати є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.
Відповідно до ст. 17 Закону України "Про плату за землю" який діяв на момент укладення договору, несплата земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності виробниками сільськогосподарської і рибної продукції та громадянами протягом року, іншими платниками - протягом року вважається систематичною і є підставою для припинення права користування земельною ділянкою.
Відповідно до п.7.2.6 договору оренди правом орендодавця є дострокове розірвання Договору оренди за рішенням суду у разі невиконання Орендарем умов цього Договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом (2768-14) та іншими законами України.
Статтею 32 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених ст.ст.24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України (2768-14) та іншими законами України.
Крім того, слід зазначити, що відповідно до ч.2 ст. 651 Цивільного кодексу України договір також може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.
Як вбачається з матеріалів справи, відповідач –ПП "Агентство-2500" неналежним чином виконував умови договору щодо сплати орендної плати, що є істотним порушенням договору, так як укладаючи договір Білгород-Дністровська міська рада у першу чергу розраховувала на отримання орендної плати та відповідно поповнення дохідної частини бюджету.
За таких обставин, вимоги позивача щодо розірвання договору оренди земельної ділянки від 27 грудня 2007 року та зобов’язання повернути до комунальної власності територіальної громади м. Білгород-Дністровського земельну ділянку загальною площею 0,5263 га., що розташована за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського,59, є обгрунтованими, підтверджені матеріалами справи, у зв’язку з чим підлягають задоволенню.
Судові витрати у справі покладаються на відповідача в порядку ст. 44, 49 ГПК України.
Керуючись ст. ст. 44, 49, ст. ст. 81- 85 ГПК України, суд, -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити.
2. Розірвати договір оренди земельної ділянки від 27 грудня 2006 року, укладений між Білгород-Дністровською міською радою (67701, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Леніна, 56, код ЄДРПОУ 26275763) та приватним підприємством "Агентство-2500" ( 67701, м. Білгород-Дністровський Одеської області, вул.. Першотравнева, 77) площею 0,5263 га, що розташована за адресою: вул.Маяковського,59 в місті Білгород-Дністровський Одеської області.
3. Зобов’язати приватне підприємство "Агентство-2500" ( 67701, м. Білгород-Дністровський Одеської області, вул.. Першотравнева, 77) повернути до комунальної власності територіальної громади м. Білгород-Дністровського земельну ділянку загальною площею 0,5263га., що розташована за адресою: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Маяковського 59.
4. Стягнути з приватного підприємства "Агентство-2500" ( 67701, м. Білгород-Дністровський Одеської області, вул.. Першотравнева, 77) на користь Білгород-Дністровської міської ради (67701, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Леніна, 56, код ЄДРПОУ 26275763) – 85 гривень витрат по сплаті державного мита та 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
рішення суду набирає законної сили у порядку ст. 85 ГПК України.
Наказ видати у порядку ст. 116 ГПК України.
Повний текст рішення складено та підписано 16 грудня 2011 року
Суддя
Літвінов С.В.