ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"06" грудня 2011 р. Справа № 5/173/б
За заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Галпін", м.Жидачів Львівської області до акціонерного товариства закритого типу виробничо-торгівельної фірми "Буковинка", м.Чернівці
про визнання банкрутом
Суддя В.В. Дутка
Представники:
від комітету кредиторів –Носков О.М., представник ПАТ Промінвестбанку, довіреність від 31.05.2011р., Носков О.М., представник ТОВ "Компанія з управління активами "ІЗІ ЛАЙФ", довіреність від 02.08.2011р.
від кредиторів –Карлейчук М.В., доручення від 21.03.2011р., Мазур О.Г., довіреність від 22.09.2011р., Німіжан О.К., довіреність від 02.11.2011р., Іліка Р.І., довіреність від 07.11.2011р.
від боржника –Семенюк Л.В., довіреність від 04.01.2010р.
від розпорядника майна –Попович Д.М., арбітражний керуючий
СУТЬ СПОРУ: Ухвалою господарського суду Чернівецької області від 23.09.2009р. за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Галпін", м.Жидачів Львівської області порушено провадження у справі про банкрутство акціонерного товариства закритого типу виробничо-торгівельної фірми "Буковинка", м.Чернівці в порядку ст.ст. 7, 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі-Закон).
Ухвалою підготовчого засідання від 20.10.2009р. введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Поповича Дмитра Миколайовича.
Оголошення про порушення справи про банкрутство опубліковано в газеті "Голос України" від 30.10.2009р. №205.
Ухвалою попереднього засідання від 06.10.2011р. затверджено реєстр вимог кредиторів на суму 85 298 555,80 грн., зобов’язано розпорядника майна протягом десяти днів після винесення цієї ухвали повідомити кредиторів про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення. Розгляд справи у підсумковому засіданні призначено на 03.11.2011р.
Ухвалою від 03.11.2011р. відкладено розгляд справи у підсумковому засіданні на 17.11.2011р.
Ухвалою від 17.11.2011р. відхилено клопотання голови комітету кредиторів від 17.11.2011р., розгляд справи відкладено на 06.12.2011р.
Голова комітету кредиторів подав до господарського суду 06.12.2011р. клопотання про визнання боржника банкрутом, введення процедури ліквідації, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Бандолу О.О. (ліцензія АВ №547984) та додав протокол засідання комітету кредиторів від 06.12.2011р.
Кредитор –ДПІ у м.Чернівці подав клопотання від 06.12.2011р. про призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Поповича Д.М., мотивуючи тим, що останній проживає у м.Чернівці, зможе оперативно та якісно виконувати функції ліквідатора, зарекомендував себе з позитивної сторони, будь-яких скарг чи зауважень під час виконання ним своїх обов’язків не надходило.
Кредитор –ТОВ "ВКФ "Луцьккондитер" також подав клопотання від 05.12.2011р. про призначення ліквідатором арбітражного керуючого Поповича Д.М., який з моменту призначення його розпорядником майна належним чином виконував свої обов’язки.
У свою чергу арбітражний керуючий Попович Д.М. подав заяву від 06.12.2011р. про призначення його ліквідатором банкрута та додав перелік завершених справ в яких виконував обов’язки ліквідатора протягом 2008-2011 років.
У судовому засіданні голова комітету кредиторів просив задовольнити клопотання про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Бандолу О.О.
Представники кредиторів не заперечували проти відкриття ліквідаційної процедури, однак просили господарський суд призначити ліквідатором арбітражного керуючого Поповича Д.М., враховуючи належне виконання ним обов’язків розпорядника майна боржника, відсутність скарг на його дії, досвід роботи та місце проживання за місцезнаходженням боржника.
Представник боржника не заперечував проти відкриття ліквідаційної процедури.
Заслухавши пояснення представників сторін, розпорядника майна, розглянувши клопотання, суд встановив таке.
Статтею 16 Закону передбачено, що до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.
Згідно статті 22 Закону у випадках, передбачених цим законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
На засіданні комітету кредиторів 06.12.2011р., яке скликано з дотриманням встановленого законом порядку, прийняті рішення: звернутися до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття процедури ліквідації та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Бандолу Олександра Олексійовича (м.Київ, вул.Сім’ї Хохлових, 6-Б/31, ліцензія АБ №547984).
Згідно бухгалтерського балансу станом на 30.09.2011р. активи боржника складають 38 092 000, 00 грн., а пасив, згідно реєстру вимог кредиторів, 85 298 555,80 грн., що свідчить про неплатоспроможність боржника.
За наведених обставин, суд вважає обґрунтованим визнання боржника банкрутом і введення ліквідаційної процедури.
З приводу призначення ліквідатора банкрута, суд зазначає таке.
Згідно з приписами ч. 1 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше не передбачено цим Законом (2343-12) , арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути призначено фізичну особу - суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів.
Арбітражними керуючими не можуть бути призначені особи, які згідно з цим Законом (2343-12) вважаються заінтересованими; особи, які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, за винятком випадків, коли з дня усунення цієї особи від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років, якщо інше не встановлено цим Законом (2343-12) ; особи, яким заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади; особи, які мають судимість за вчинення корисливих злочинів.
До призначення арбітражним керуючим особа має подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.
При виборі кандидатури арбітражного керуючого суд повинен враховувати всі обставини, які свідчать про здатність арбітражного керуючого належним чином виконувати передбачені Законом (2343-12) обов'язки.
Відповідно до вимог п.8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить надання господарському суду пропозицій щодо кандидатури ліквідатора банкрута.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 24 Закону у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, передбаченому для призначення керуючого санацією.
Господарський суд має право призначити ліквідатором особу, яка виконувала повноваження розпорядника майна або (та) керуючого санацією боржника.
Виходячи з приписів спеціального Закону (2343-12) , право призначати арбітражного керуючого на посаду розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора банкрута належить виключно господарському суду.
Як вбачається з матеріалів справи, господарському суду запропоновано дві кандидатури арбітражних керуючих: Бандола О.О., Попович Д.М. на призначення ліквідатором боржника.
Комітет кредиторів запропонував господарському суду призначити ліквідатором банкрута Бандолу О.О. Таке рішення комітету кредиторів від 06.12.2011р., мотивоване недоліками в роботі арбітражного керуючого Поповича Д.М., а саме неналежне повідомлення кредиторів про час попереднього засідання комітету, аналіз фінансового стану не відповідає встановленим вимогам, не проведено аналіз на предмет фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, не надано доказів пошуку інвесторів підприємства.
Відповідно до вимог статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Судом встановлено, що протягом строку виконання арбітражним керуючим Поповичем Д.М. повноважень розпорядника майна у цій справі скарг на його дії до господарського суду не надходило. Рішенням комітету кредиторів від 17.10.2011р. доручено розпоряднику майна Поповичу Д.М. звернутися в господарський суд з клопотанням про відкладення підсумкового засідання, підготувати за сприяння боржника аналіз фінансово-господарського стану АТЗТ ВТФ "Буковинка" з визначенням наявності на підприємстві активів на праві власності, в тому числі заставних, скликати комітет кредиторів не пізніше дати, на яку буде відкладено підсумкове засідання.
На виконання вказаного вище доручення, розпорядник майна подав 16.11.2011р. на засідання комітету кредиторів аналіз фінансово-господарського стану боржника, згідно якого зроблено висновок про кризовий стан підприємства та необхідність подальшого введення ліквідаційної процедури. Однак, засідання комітету кредиторів 16.11.2011р. не було повноважним за відсутності доказів повідомлення про його скликання одного учасника та повторно скликано на 06.12.2011р.
Посилання комітету кредиторів, зроблене у протоколі від 06.12.2011р., на невідповідність аналізу фінансового стану встановленим вимогам, суд вважає необґрунтованим. Комітет кредиторів не вказав які саме вимоги не дотримані при проведенні розпорядником майна аналізу фінансово-господарського стану. Натомість згаданий аналіз містить відомості про актив та пасив боржника, досліджувались виробничий потенціал, ринки збуту продукції, перспективи залучення потенційних інвесторів, оцінку реальної можливості задоволення боржником вимог кредиторів.
При цьому, суд зауважує, що саме з урахуванням аналізу фінансово-господарського стану боржника, комітет кредиторів на засіданні 06.12.2011р. дійшов висновку про необхідність введення ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Бандолу О.О.
Однак, арбітражний керуючий Бандола О.О., в порушення ст.31 Закону, заяви про призначення ліквідатором боржника господарському суду не подав.
Натомість заява арбітражного керуючого Поповича Д.М. подана суду у відповідності до вимог наведеної вище норми Закону.
Судом встановлено, що кандидатура арбітражного керуючого Поповича Д.М. відповідає вимогам ст.ст. 1, 31 Закону, він не є заінтересованою особою стосовно боржника і кредиторів, не здійснював раніше управління банкрутом, не має судимостей.
У підтримку кандидатури Бандоли О.О. не подано суду жодних відомостей, які б свідчили про можливість належного виконання ним обов’язків ліквідатора.
Господарський суд також враховує досвід роботи арбітражного керуючого Поповича Д.М. з 27.09.2004р., виконання обов’язків арбітражним керуючим у 33 справах про банкрутство по яких завершено провадження, відсутність обставин, які можуть свідчити про нездатність виконувати арбітражним керуючим функцій ліквідатора у цій справі, місце його проживання (с.Коритне, Вижницького району, Чернівецької області) поряд з місцезнаходженням боржника на відміну від місця проживання арбітражного керуючого Бандоли О.О. у м.Києві, що значно впливає на витрати арбітражного керуючого у процедурі банкрутства, а також своєчасність та ефективність виконання обов’язків ліквідатора.
З урахуванням наведеного, господарський суд відхиляє кандидатуру арбітражного керуючого Бандоли О.О. і призначає ліквідатором боржника арбітражного керуючого Поповича Д.М.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22, 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",
ПОСТАНОВИВ:
1.Акціонерне товариство закритого типу виробничо-торгівельну фірму "Буковинка" (м.Чернівці, вул.Ковальчука, 13, код 00382303) визнати банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру. Ліквідаційну процедуру провести у дванадцятимісячний строк.
2.Ліквідатором призначити арбітражного керуючого Поповича Дмитра Миколайовича (с.Коритне, Вижницького району, Чернівецької області, ліцензія АВ № 347225 від 27.09.2007р.).
3.Зобов'язати ліквідатора подати до офіційного друкованого органу у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови оголошення про визнання банкрутом акціонерного товариства закритого типу виробничо-торгівельної фірми "Буковинка" та відкриття ліквідаційної процедури, докази публікації надати господарському суду (оригінал примірника газети).
4.Ліквідатору щомісячно подавати господарському суду поточний звіт про проведену роботу для здійснення судового контролю за ходом провадження у справі про банкрутство, після закінчення ліквідаційної процедури надати суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс банкрута.
5.Копію постанови надіслати сторонам, державному реєстратору, ДПІ у м.Чернівці, державному органу з питань банкрутства.
Суддя В.В.Дутка