ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 6/511
05.12.11
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs22502435) )
За позовом
Публічного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал"
До
Комунального підприємство "Житлово-експлуатаційна організація - 111 Голосіївського району"
Про
стягнення 383236,15 грн.
Суддя Ковтун С.А.
Представники сторін:
від позивача ОСОБА_1 –за дов.
від відповідача не з’явились
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
До господарського суду міста Києва звернулося з позовом публічне акціонерне товариство "Акціонерна компанія "Київводоканал"до комунального підприємство "Житлово-експлуатаційна організація - 111 Голосіївського району"про стягнення 383236,15 грн., а саме: 376313,09 грн. заборгованості, 1122,66 грн. трьох процентів річних, 5800,40 грн. пені за договором № 06368/2-01 від 10.02.2006 р..
Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив взяті на себе зобов’язання щодо повноти та своєчасності внесення оплати за надані послуги з водопостачання та водовідведення
Ухвалою суду від 04.11.2011 р. було порушено провадження у справі № 6/511 та призначено розгляд останньої на 05.12.2011 р..
Відповідач відзиву на позов не надав, явку представника в судове засідання не забезпечив, про день та час проведення судового засідання було повідомлено належним чином.
За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.
Розглянувши надані документи і матеріали, заслухавши пояснення, всебічно та повно з’ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:
10.02.2006 р. між відкритим акціонерним товариством "Акціонерна компанія "Київводоканал"(правонаступник - публічне акціонерне товариство "Акціонерна компанія "Київводоканал") (постачальником) та комунальним підприємством "Житлово-експлуатаційна організація - 111 Голосіївського району"(абонентом) було укладено договір № 06368/2-01 на постачання питної води та приймання стічних вод через приєднанні мережі (далі –Договір).
Пунктом 1.1 Договору встановлено, що Договір укладається у відповідності із Законом України "Про питну воду та питне водопостачання" (2918-14) . За цим Договором постачальник зобов’язується надавати абоненту послуги з постачання питної води та приймання від нього стічних вод у міську каналізаційну мережу, а абонент зобов’язується здійснювати своєчасну оплату наданих йому постачальником послуг на умовах цього договору, дотримуватися порядку користування питною водою з комунальних водопроводів й приймання стічних вод, що встановлені Правилами користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах та селищах України, затверджених наказом Держитлокомунгоспу України № 65 від 01.07.1994 р. (z0165-94) (далі - правила користування), Правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 37 від 19.02.2002 р. (z0402-02) , а також дотримуватися норм, визначених іншими нормативними актами, що регулюють правовідносини, які виникають за цим Договором.
Відповідно до п.п. 2.1.1 - 2.1.6 Договору сторони домовилися, що кількість води, що подається постачальником та використовується абонентом, визначається за показниками лічильників, зареєстрованих постачальником. Зняття показань водолічильників здійснюється, як правило, щомісячно представником постачальника спільно з представником абонента. Кількість стічних вод, які надходять у міську каналізацію, визначається за кількістю води, що надходить із комунального проводу та інших джерел водопостачання, згідно з показниками водолічильників, а при його відсутності за узгодженням з постачальником, за діючими нормами водоспоживання, або іншим засобом. Кількість стічних вод, які надходять у міську каналізаційну мережу, визначається за кількістю води, що надходить із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання згідно із показаннями водолічильників та/або іншими способами визначення об’ємів стоків у відповідності до розділу 21 правил користування; абонент веде первинний облік водоспоживання та водовідведення у журналі обліку споживання води; облікові дані абонента щодо кількості та вартості спожитих ним послуг підлягають обов’язковому звірянню постачальника.
Згідно з п. 2.2.1 Договору постачальник щомісячно направляє банківській установі абонента платіжні документи (в електронному вигляді –дебетові повідомлення або у паперовому вигляді вимоги-доручення тощо) для оплати за поставлену воду та прийняті стічні води відповідно до встановлених тарифів.
Відповідно до п. 2.2.2 Договору у розрахункових документах зазначаються вартість та кількість наданих послуг за відповідний період, а також розмір діючих тарифів. Оплата вартості послуг здійснюється абонентом щомісячно у безготівковій форму у десятиденний термін з дня направлення постачальником платіжного документу до банківської установи абонента. В разі утворення боргу, оплата, що надходить від абонента, першочергово зараховується постачальником в погашення боргу.
Згідно з п. 2.2.4 Договору у разі незгоди щодо кількості або вартості отриманих послуг абонент зобов’язаний у десятиденний термін з дня направлення постачальником платіжного документу до банківської установи абонента письмово повідомити про це постачальника та у цей же термін направити представника з обґрунтовуючими документами для проведення звіряння та підписання акту. В іншому випадку відмова абонента оплатити платіжний документ постачальника вважатиметься безпідставною.
Відповідно до п. 3.1.1 Договору постачальник зобов’язався забезпечувати абоненту постачання питної води, якість якої відповідає ГОСТ 2874-82 "Вода питна"до його водопровідного вводу.
Пунктом 3.3.4 Договору абонент зобов’язався своєчасно сплачувати вартість наданих йому постачальником послуг на умовах цього Договору.
За період з 01.05.2011 р. по 01.09.2011 р. постачальник надав, а абонент прийняв послуги з водопостачання та водовідведення на суму 916715,12 грн., що підтверджується підписаними сторонами актами про зняття показань з приладу обліку, копії яких долучені до матеріалів справи.
Абонент надані послуги оплатив частково на суму 540402,03 грн., внаслідок чого його заборгованість становить 376313,09 грн.
Станом на день розгляду справи зобов’язання з оплати відповідачем не виконано.
Статтями 11, 509 Цивільного кодексу України передбачено договір є підставою виникнення цивільних прав і обов’язків (зобов’язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, договору.
Статті 526 Цивільного кодексу України та 193 Господарського кодексу України (436-15) передбачають, що зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, умов договору а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, що передбачено ст. 525 Цивільного кодексу України.
Відповідно до 901 Цивільного кодексу України (435-15) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.
Статтею 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлено, що житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил; виробник - суб'єкт господарювання, який виробляє або створює житлово-комунальні послуги; комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством; споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.
Таким чином, факт наявності боргу у відповідача перед позивачем в сумі 376313,09 грн. належним чином доведений, документально підтверджений та відповідачем не спростований, відтак, позовні вимоги про стягнення з відповідача основного боргу в сумі 376313,09 грн. підлягають задоволенню.
Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).
Відповідно до ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.
Згідно з п. 4.2 Договору у разі порушення строків виконання зобов’язання по оплаті за надані послуги, абонент сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені припиняється через один рік від дня, коли зобов’язання мало бути виконано. Оплата абонементом пені не звільняє останнього від оплати несплаченого рахунку в повному обсязі.
За розрахунком позивача, який приймається судом як вірний, з відповідача підлягає стягненню 5800,40 грн. пені.
Згідно зі ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь період прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Згідно зі здійсненим позивачем розрахунком, який судом також приймається як вірний, три процента річних становлять 1122,66 грн..
Відповідно до ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги чи заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.
Згідно зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Приймаючи рішення, суд зобов’язаний керуватись наданими сторонами доказами.
Позивачем належним чином доведене порушення його прав зі сторони відповідача.
Обставини, на які посилається позивач як на підставу своїх вимог, належним чином доведені і відповідачем не спростовані, а тому позовні вимоги позивача до останнього підлягають задоволенню в повному обсязі.
Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33, 49, 80, 82- 85 ГПК України, суд
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити повністю.
Стягнути з комунального підприємство "Житлово-експлуатаційна організація - 111 Голосіївського району"(03045, м. Київ, вул. Новопирогівська, 25/2, код 26385463) на користь публічного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал"(01015, м. Київ, вул. Лейпцизька, 1-а, код 03327664) 376313,09 грн. заборгованості, 1122,66 грн. трьох процентів річних, 5800,40 грн. пені, 3832,36 грн. державного мита та 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу
Суддя
С. А. Ковтун
рішення підписано 21.12.2011р.