ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Підлягає публікації в ЄДРСР
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"05" грудня 2011 р.
Справа № 25/17-4082-2011
За позовом: Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Одесаобленерго"
до відповідача: Комунального підприємства "Управління комунального господарства смт.Сергіївка"
про стягнення 106 853,72 грн.
Суддя: Малярчук І.А.
В судових засіданнях приймали участь представники:
Від позивача: ОСОБА_1., довіреність №12 від 29.12.2010 р.
Від відповідача: не з`явився.
В засіданні 05.12.2011 р. приймали участь представники:
Від позивача: ОСОБА_1., довіреність №12 від 29.12.2010 р.
Від відповідача: не з`явився.
Суть спору: про стягнення з КП "УКГ смт. Сергіївка" на користь ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" 106 853,72 грн. заборгованості за реактивну електричну енергію.
Позивач заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, надав суду пояснення від 14.11.2011 р. вх.№38745/2011, в яких зазначає, що між ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" та КП "УКГ смт. Сергіївка" було укладено договір на постачання електричної енергії №1374 від 20.05.2004 р., відповідно до якого позивач постачав відповідачу електричну енергію та надавав послуги по компенсації перетікання реактивної електроенергії, тоді як відповідач поставлену електроенергію за період з 01.08.2009 р. по 01.08.2011 р. не оплатив. Крім того, позивач пояснив, що відповідно до 9.4. договору від 20.05.2004 р., з огляду на відсутність заяв сторін щодо його припинення, договір є чинним на момент подання позовної заяви та був чинним в період, за який позивачем нараховано до стягнення компенсацію перетікання реактивної електроенергії.
Відповідач в судове засідання не з’явився, відзив на позов та витребувані судом документи не надав, у зв’язку з чим справу розглянуто за наявними в ній матеріалами у відповідності до ст. 75 ГПК України.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи представника позивача, суд встановив наступне:
20.05.2004 р. між ВАТ "ЕК "Одесаобленерго" (постачальник) та КП "УКГ смт.Сергіївка" було укладено договір про постачання електричної енергії №1374, відповідно до якого постачальник постачає електричну енергію споживачу, а споживач оплачує постачальнику її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до нього, що є його невід’ємними частинами (п.1 договору).
Відповідно до п.2.1.2. договору від 20.05.2004 р. постачальник зобов’язався постачати споживачу електроенергію в обсягах, визначених відповідно до розділу 5, та з урахуванням умов розділу 7 цього договору (додаток "Відомість про обсяги постачання електричної енергії споживачу та субспоживачу"), в межах дозволеної потужності 1259 кВт, розподіл якої по об’єктам, надано в таблиці дод.5.1., 10; згідно з категорією струмоприймачів споживача відповідно до ПУЕ та гарантованого рівня надійності схем електропостачання, визначених додатком "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін"; із дотриманням граничних показників якості електричної енергії, визначених державними стандартами на межі балансової належності.
Згідно п.п.2.2.3., 2.2.4. договору від 20.05.2004 р. споживач зобов’язався: оплачувати постачальнику електричної енергії вартість електричної енергії згідно з умовами додатків до цього договору "Порядок розрахунків" та "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії"; здійснювати оплату за послуги з компенсації перетікання реактивної електричної енергії між електромережею постачальника електричної енергії та електроустановками споживача згідно з додатком "Порядок розрахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної електроенергії".
Відповідно до ч.ч.1.2., 6.1. договору від 20.05.2004 р. облік електроенергії, спожитої споживачем, здійснюється згідно з вимогами ПУЕ та ПКЕЕ...Зняття показників розрахункових засобів обліку здійснюється споживачем і оформлюється "Актом про обсяги спожитої електроенергії".
У пункті 9.4. договору від 20.05.2004 р. сторони погодили, що цей договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на термін до 31.12.2004 р. Договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною зі сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.
Як свідчать матеріали справи та вбачається із пояснень позивача від 14.11.2011 р. вх.№38745/2011 з дати підписання договору від 20.05.2004 р. №1374 та до моменту подання позову жодна зі сторін не заявляла намір припинити його дію, а, навпаки, акти про обсяги спожитої електроенергії за період з серпня 2009 по липень 2011 р.р. свідчать про факт надання послуг позивача та прийняття їх відповідачем у відповідності до вимог зазначеного договору.
Згідно п.п.1, 2 додатку №5 до договору №1374 про постачання електричної енергії від 20.05.2011 р. "Порядок розрахунків" розрахунковим вважається період з 22-23 числа місяця до такого ж числа наступного місяця. Розрахунки за електричну енергію проводяться споживачем виключно грошовими коштами на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії. Споживач до 22-23 числа, що передує розрахунковому періоду, здійснює платіж на наступний розрахунковий період у сумі вартості 100% заявленого (очікуваного) обсягу споживання електричної енергії.
Крім того, сторонами до договору №1374 від 20.05.2004р. було підписано додатки №2 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", №10 "Перелік об’єктів споживача", №6 "Узгодження про установлену потужність", №10 "Дані про точки обліку та класи напруги споживача", №9 "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії", №7 "Однолінійна схема електропостачання об’єктів КП "УКХ", №3 "Розрахунок втрат електроенергії в мережах споживача", №3.1. "Паспортні дані трансформаторів та ліній електроепередач (кабельних ліній), №7 "Акт розмежування балансової належеності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін".
Згідно розрахунку позивача, заборгованість КП "УКГ смт. Сергіївка"по реактивній електроенергії за період з серпня 2009 р. по липень 2011 р. складає 106 853,72 грн., в підтвердження чого до матеріалів справи подано копії актів ВАТ "ЕК "Одесаобленерго"про використану електричну енергію за серпень 2009 –липень 2011 р.р. та актів про обсяги спожитої електроенергії за серпень 2009 –липень 2011 р.р., складені та підписані КП "УКГ смт. Сергіївка".
Позивачем відповідачу виставлялись рахунки-фактури №1374/2 від 08.09.2011 р. за серпень 2009 р. –липень 2011 р., що отримувались представниками останнього, як то вбачається із відповідних підписів на даних рахунках, однак, доказів їх оплати КП "УКГ смт. Сергіївка" суду не надано.
Проаналізувавши наявні в матеріалах справи документи, подані сторонами докази та викладені правові позиції, суд, вважає заявлені позивачем позовні вимоги правомірними, такими, що підлягають задоволенню з огляду на наступні положення чинного законодавства.
Відповідно до ч. 1 ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.
Згідно ч.1 ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.
Положеннями ч.1 ст. 276 ГК України встановлено, загальна кількість енергії, що відпускається, визначається за погодженням сторін. У разі якщо енергія виділяється в рахунок замовлення на пріоритетні державні потреби (ліміту), енергопостачальник не має права зменшувати абоненту цей ліміт без його згоди.
Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпущену енергію (ч.7 ст. 276 ГК України).
Згідно ч. 1 ст. 277 Господарського кодексу України абоненти користуються енергією з додержанням правил користування енергією відповідного виду, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.
За положеннями ч.ч.1., 2 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії.
Споживач, якому електрична енергія постачається енергопостачальником, що здійснює підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, зобов'язаний оплачувати її вартість виключно коштами шляхом їх перерахування на поточний рахунок із спеціальним режимом використання енергопостачальника (ч.7 ст.26 ЗУ "Про електроенергетику").
Відповідно до п.1.3. Правил користування електричною енергією, затверджених Постановою НКРЕ №28 від 31.07.1996 р. (z0417-96) (зі змінами та доповненнями), (далі –Правила) Постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.
Згідно п.6.1. Правил розрахунки споживача за використану електричну енергію здійснюються за розрахунковий період відповідно до умов договору. Розрахунковий період становить один місяць, за винятком випадку, передбаченого пунктом 6.8 цих Правил.
Положеннями п.6.3. Правил передбачено, що оплата вартості електричної енергії постачальнику електричної енергії за регульованим тарифом, у тому числі на підставі визнаної претензії, здійснюється виключно коштами в уповноваженому банку на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом.
Плата за перетікання реактивної електричної енергії, за передачу (транспортування) електричної енергії, яка постачається постачальниками електричної енергії за нерегульованим тарифом, плата за надання споживачу додаткових послуг, плата у рахунок відшкодування завданих збитків, суми штрафних санкцій зараховуються на поточний рахунок постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або електропередавальної організації відповідно до умов укладеного договору (п.6.4. Правил).
За приписами п.6.11. Правил остаточний розрахунок споживача за електричну енергію, спожиту протягом розрахункового періоду, здійснюється на підставі виставленого постачальником електричної енергії, рахунка відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії визначеного за показами розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені договором, та/або розрахунковим шляхом у випадках, передбачених цими Правилами.
Згідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов’язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та Цивільного кодексу України (435-15) , інших актів цивільного законодавства, а при відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається.
З врахуванням проаналізованих норм законодавства, доказів, що підтверджують споживання позивачем реактивної електроенергії за період з серпня 2009 р. по липень 2011р. на суму 106 853,72 грн., суд, вважає доведеними позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача вартості спожитої електроенергії.
Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.
Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом (ст. 43 ГПК України).
Таким чином, суд, задовольняє позовні вимоги ВАТ "ЕК "Одесаобленерго"в повній мірі, у зв’язку з чим стягненню з відповідача підлягає заборгованість в сумі 106 853,72 грн.
Враховуючи викладене, згідно ст. 49 ГПК України судові витрати, а саме 1068,54 грн. державного мита, 236,00 грн. витрат на оплату інформаційно-технічного забезпечення судового процесу, покладаються на позивача.
Керуючись ст. ст. 49, 82- 85 ГПК України суд, -
ВИРІШИВ:
1.Задовольнити позов позивача повністю.
2.Стягнути з Комунального підприємства "Управління комунального господарства смт. Сергіївка"(67780, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, вул. Лісна, 2, код 32018197) на користь Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія""Одесаобленерго"(65023, м. Одеса, вул. Садова,3, код 00131713) 106 853 (сто шість тисяч вісімсот п’ятдесят три) грн. 72 коп. заборгованості, 1068 (одну тисячу шістдесят вісім) грн. 54 коп. державного мита, 236 (двісті тридцять шість) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
рішення господарського суду набирає законної сили згідно зі ст. 85 ГПК України, після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.
Суддя Малярчук І.А.
Повний текст рішення складено 06.12.2011 р.