ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Підлягає публікації в ЄДРСР
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"02" грудня 2011 р.
Справа № 5/17-4110-2011
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs21347013) )
За позовом: Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради Одеської області
до відповідача: малого підприємства "Аліса"
про зобов’язання повернути та звільнити земельну ділянку
Суддя Погребна К.Ф.
В судових засіданнях приймали участь представники:
від позивача: ОСОБА_1 –довіреність № 10720101-2913 від 05.08.2011 року;
від відповідача: ОСОБА_2 –довіреність від 18.11.2011 року;
ОСОБА_3 –довіреність від 18.11.2011року.
В судовому засіданні 02.12.2011р. приймали участь представники:
від позивача: ОСОБА_1 –довіреність № 10720101-2913 від 05.08.2011 року;
від відповідача: ОСОБА_3 –довіреність від 18.11.2011року
У судових засіданнях проголошувалася перерва відповідно до статті 77 ГПК України: 21.11.2011р. на 28.11.2011р. та 28.11.2011р. на 02.12.2011р .
Суть спору: Позивач, Затоківська селищна рада Білгород-дністровської міської ради Одеської області, звернувся до господарського суду Одеської області з позовної заявою до Малого підприємства "Аліса" відповідно до якої просить суд зобов’язати Мале підприємство "Аліса"звільнити земельну ділянку передану за договором оренди земельної ділянки від 22.08.2001р. на умовах оренди терміном десять років загальної площею 0,7499 га., що розташована в Сонячному районі смт. Затока, м. Білгород-Дністровський Одеської області та повернути вказану земельну ділянку за актом приймання-передачі.
Обґрунтовуючи позов позивач, Затоківська селищна рада Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, посилається на припинення дії договору у зв’язку зі спливом терміну на який його було укладено з посиланням на ч. 1 ст. 31 Закону України "Про оренду землі" та прийняття Затоківською селищною радою 23.08.2011р. рішення № 481 "Про припинення договору оренди земельної ділянки укладеного між Затоківською селищною радою та Малим підприємством "Аліса", відповідно до якого було вирішено припинити договір у зв’язку із закінченням терміну на який його було укладено та зобов’язано Мале підприємство "Аліса"в місячний термін повернути земельну ділянку в належному стані за актом приймання-передачі. Прийняте рішення доводить волевиявлення селищної ради не продовжувати дію договору оренди.
В добровільному порядку в установлений рішенням Затоківської селищної ради № 481 термін відповідач земельну ділянку не звільнив, що стало підставою для звернення з відповідним позовом до суду.
У судовому засіданні позивач, Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради Одеської області підтримав позовні вимоги.
Відповідач проти позову заперечує, з підстав викладених у відзиві в порядку статті 59 ГПК України ( вх.41584/2011 від 02.12.2011р.).
28.11.2011р. подав до суду клопотання про зупинення провадження у справі (вх.40864/2011) в порядку частини першої статті 79 ГПК України до вирішення Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області справи № 2-а-3764/11 про визнання протиправним рішення Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, його скасуванні та зобов’язанні суб’єкта владних повноважень вчинити певні дії. Зазначене клопотання залишено судом без розгляду у зв’язку з тим, що на клопотанні відсутній підпис представника Малого підприємства "Аліса" І.Ю. Торбіна..
У судовому засіданні 02.12.2011р. представником відповідача, Малого підприємства "Аліса" заявлено усне клопотання про зупинення провадження у справі до вирішення Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області справи № 2-а-3764/11 про визнання протиправним рішення Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, його скасуванні та зобов’язанні суб’єкта владних повноважень вчинити певні дії.
Позивач, Затоківська селищна рада Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, проти задоволення клопотання відповідача про зупинення провадження у справі заперечував.
Розглянувши клопотання відповідача та заслухавши пояснення представників сторін, суд відхилив клопотання відповідача про зупинення провадження у справі, оскільки воно є необґрунтованим та не містить посилання на обставини, що унеможливлюють розгляд справи № 5/17-4110-2011 по суті.
В судовому засіданні 02.12.2011 р., в присутності представників сторін, після повернення з нарадчої кімнати, оголошено вступну та резолютивну частини рішення в порядку статті 85 ГПК України..
Розглянувши матеріали справи та заслухавши доводи позивача, суд встановив наступне:
Відповідно до частини 1 статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, не житлові приміщення та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності.
Частиною 2 статті 83 Земельного кодексу України, передбачено, що у комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земель приватної та державної власності, а також земельні ділянки за їх межами, на яких розташовані об'єкти комунальної власності.
Згідно зі статтею 792 Цивільного кодексу України, відносини, з орендою складової частини комунального майна - земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, регулюються Законом України "Про оренду землі" (161-14) .
Відповідно до статті 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.
Статтею 2 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (2768-14) , Цивільним кодексом України (435-15) , цим Законом, законами України, іншими нормативно - правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.
22 серпня 2001р. між Затоківською селищною радою ( далі-позивач, Орендодавець) та Малим підприємством "Аліса"( далі-відповідач, Орендар) було укладено Договір оренди земельної ділянки ( далі-договір ) відповідно до п. 1.1. якого Орендодавець, Затоківська селищна рада, на підставі рішення 23-ї сесії XXIII скликання від 28.12.2000р. за № 550 та 27-ої сесії XXIII скликання № 794 від 22.06.2001р. надає, а Орендар, Мале підприємство "Аліса", приймає у тимчасове довгострокове користування на умовах оренди терміном на десять років земельну ділянку загальною площею 0,7499 га, у тому числі: під розміщення бази відпочинку "Зорі Тирасполя"- площею 0,6914 га, під розміщення парковки автотранспорту –площею 0,0585 га, розташовану у Сонячному курортному районі смт. Затока з метою несільськогосподарського використання під розміщення бази відпочинку "Зорі Тирасполя"та парковку автотранспорту ( п. 2.1. договору ).
Договір посвідчено приватним нотаріусом Білгород-Дністровського міського нотаріального округу, зареєстрований в реєстрі за номером 3125; зареєстровано в міському відділу земельних ресурсів Держкомзему України, про що 31.08.2011р. в книзі записів Державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис № 284 та зареєстровано у Затоківській селищній раді, про що у книзі записів Державно реєстрації договорів оренди землі 04.09.2001р. вчинено запис № 50.
Термін дії сторонами обумовлено пунктом 2.3 договору, відповідно до якого договір укладається на 10 ( десять ) років, починаючи з дати його реєстрації. Пунктом 2.1. зазначено, що орендар зобов'язаний у належному стані повернути орендодавцю земельну ділянку після закінчення строку договору.
За статтею 3 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове, платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.
Відповідно до ст. 31 Закону України "Про оренду землі", договір оренди припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.
Статтею 180 Господарського кодексу України визначено, що строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов'язання сторін, що виникли на основі цього договору
Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України, юридичні особи набувають право користування земельними ділянками із земель комунальної власності за рішенням органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.
До виключних повноважень міських рад в галузі земельних відносин на території міст, згідно із статтею 12 Земельного кодексу України, належить розпорядження землями територіальних громад, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності.
Відповідно до статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування" рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень (п.1).
23 серпня 2011р. Затоківською селищною радою Білгород-Дністровської міської ради Одеської області було прийнято рішення № 481 "Про припинення договору оренди земельної ділянки укладеного між Затоківською селищною радою та Малим підприємством "Аліса", відповідно до якого Затоківська селищна рада вирішила припинити договір оренди земельної ділянки від 22 серпня 2011р. у зв’язку із закінченням терміну на який його було укладено (п..1 рішення ) та зобов’язало Мале підприємство "Аліса"в місячний термін повернути земельну ділянку, згідно з п. 1 рішення Затоківській селищній раді в належному стані за актом прийому-передачі.
Прийняте рішення доводить волевиявлення міської ради не продовжувати дію договору оренди земельної ділянки.
Відповідно до статті 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", самовільне зайняття земельних ділянок - це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки.
Відповідно зі ст.ст. 80, 83 Земельного кодексу України територіальна громада є суб'єктом права власності на землю яка реалізує це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування.
Статтею 12 Земельного кодексу України визначено, що до повноважень міських рад в галузі земельних відносин на території міст належить: розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності.
Затоківська селищна рада Білгород-Дністровської міської ради Одеської області є органом місцевого самоврядування, що представляє відповідну територіальну громаду та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України (254к/96-ВР) , цим та іншими законами (стаття 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
Відповідно до п. 34 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до виключної компетенції Затоківської селищної ради належить: вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.
Згідно із статтею 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Порядок передачі в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, передбачений статтею 124 ЗК України.
Згідно із частиною першою статті 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Документи, що посвідчують право на земельну ділянку, вказані в статті 126 ЗК України, зокрема, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, право постійного користування земельною ділянкою - державним актом на право постійного користування, а право оренди земельної ділянки - договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.
Таким чином, відповідно до наведених вимог закону обов'язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність у особи, що її використовує, правовстановлюючих документів на цю земельну ділянку, а відсутність у цієї особи на час прийняття судом рішення таких документів є самовільним зайняттям вказаної земельної ділянки. Аналогічного висновку дійшов Верховний суд України в постанові від 22.11.2010р. по справі № 3-27г-10 ( № 4/254-35/572 ).
Відмова відповідача звільнити земельну ділянку, обмежує право законного власника розпоряджатися нею і використовувати за своїм призначенням та право землекористувача на самостійне господарювання на ній, внаслідок цього завдається істотна шкода державним інтересам.
Статтею 34 Закону України "Про оренду землі"визначено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.
З огляду на викладене, заявлений позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню.
Витрати по оплаті державного мита у сумі 85 грн., а також 236 грн. вартості послуг з ІТЗ відносяться на відповідача, з вини якого спір доведений до розгляду в господарському суді.
Керуючись ст.ст. 44, 49, ст.ст. 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Зобов’язати Мале підприємство "Аліса" ( 67772, б/в "Зорі Тирасполю", Сонячному районі, смт. Затока, м. Білгород –Дністровський Одеської області, код 19061323) звільнити земельну ділянку передану відповідно до договору оренди земельної ділянки від 22.08.2011р. терміном десять років загальною площею 0,7499 га, що розташована в Сонячному районі смт. Затока, м Білгород-Дністровський Одеської області, посвідченого приватним нотаріусом Білгород-Дністровського міського нотаріального округу ОСОБА_4, зареєстрованого в реєстрі за № 3125 та зареєстрованого в міському відділі земельних ресурсів Держкомзему України, про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис № 284 від 31.08.2001р.
3. Зобов’язати Мале підприємство "Аліса" ( 67772, б/в "Зорі Тирасполю", Сонячному районі, смт. Затока, м. Білгород –Дністровський Одеської області, код 19061323) повернути за актом приймання передачі земельну ділянку передану відповідно до договору оренди земельної ділянки від 22.08.2011р. терміном десять років загальною площею 0,7499 га, що розташована в Сонячному районі смт. Затока, м Білгород-Дністровський Одеської області, посвідченого приватним нотаріусом Білгород-Дністровського міського нотаріального округу ОСОБА_4, зареєстрованого в реєстрі за № 3125 та зареєстрованого в міському відділі земельних ресурсів Держкомзему України, про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис № 284 від 31.08.2001р.
4. Стягнути з Малого підприємства "Аліса" ( 67772, б/в "Зорі Тирасполю", Сонячному районі, смт. Затока, м. Білгород –Дністровський Одеської області, код 19061323) на користь Затоківської селищної ради Білгород –Дністровської міської ради (67772, вул. Приморська, 21, смт. Затока, м. Білгород –Дністровський Одеської області, код 04527052) 85 грн. державного мита та 236грн. ІТЗ судового процесу.
рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.
Накази видати згідно ст. 116 ГПК України.
Суддя
Погребна К.Ф.
Повний текст рішення складено 07 грудня 2011 року.