ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"02" грудня 2011 р.
Справа № 9/17-4314-2011
За позовом: Приватного підприємства "ТОПТРЕЙДІНГ"
До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ"
про стягнення 89920 грн.
Суддя Меденцев П.А.
Представники:
Від позивача: ОСОБА_1 (за довіреністю);
Від відповідача: не з'явився;
СУТЬ СПОРУ : 26.10.2011 року за вх. № 6573/2011 Приватне підприємство "ТОПТРЕЙДІНГ" (далі –Позивач) звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" (далі –Відповідач) 89920 грн.
Позивач позовні вимоги підтримує у повному обсязі.
Відповідач у судових засіданнях не з’являвся, незважаючи на те, що про дату, час та місце судового засідання був належним чином повідомлений про що свідчить повідомлення яке знаходиться у матеріалах справи від 28.11.2011 року на ухвалу про відкладення розгляду справи на 02.12.2011 року. Відповідач відзив на позов не надав, у зв’язку з чим справу розглянуто за наявними в ній матеріалами, у відповідності до ст. 75 ГПК України.
З наведеного випливає, що Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи.
Окрім вищезазначеного, у судовому засіданні 02.12.2011 року представник Позивача надав суду телеграму № Ф. ТГ-1 та квитанцію про прийом телеграми №1701, яка свідчить про належне повідомлення Відповідача про час та місце судового засідання.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне:
Позивач - Приватне підприємство "ТОПТРЕЙДІНГ" зареєстроване виконавчим комітетом Одеської міської ради 12.11.2008 р. за №15561020000033958.
Приватне підприємство "ТОПТРЕЙДІНГ" взято на облік платників податків в ДПІ у Приморському районі м. Одеси 13.11.2008 р. за №67218.
Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" зареєстровано виконавчим комітетом Одеської міської ради 17.11.2008 р. за №15561020000034013.
ТОВ "ТД ЕВРОМАРКЕТ" взято на облік платників податків в ДПІ у Приморському
районі м. Одеса 18.11.2008 р. за №67598.
08 жовтня 2009 року між Позивачем - Приватним підприємством "ТОПТРЕЙДІНГ" в особі директора Мазуренка Юрія Володимировича та Відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" в особі директора Сорокіна Євгенія Анатолійовича було укладено договір поставки №112.
Умовами Договору зазначено наступне, Позивач - Приватне підприємство "ТОПТРЕЙДІНГ" (Постачальник) передає у власність Відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" (Покупець) товар, найменування, одиниці виміру, кількість та ціна якого узгоджуються між сторонами на кожну партію окремо, а Відповідач зобов'язується прийняти товар та сплатити його вартість протягом 11 місяців після одержання (п.п.1.1,1.2, 4.2 Договору).
На виконання умов Договору Позивач 12.10.2009 року передав у власність Відповідачу товар у вигляді трьох наборів офісних меблів загальною вартістю 89 920 гривень, що підтверджується видатковою накладною № РН-ТТ 06191 від 12.10.2009 року.
Таким чином 12 жовтня 2009 року є днем отримання Відповідачем товару.
Оскільки пунктом 4.2 Договору встановлюється термін розрахунку за товар в 11 місяців з дати його отримання, Відповідач повинен був виконати свої фінансові зобов'язання перед Позивачем не пізніше 12 вересня 2010 року.
Проте ані у визначені договором поставки терміни, ані в подальшому Позивач оплату за вищезазначений товар від Відповідача не отримав.
01.07.2011 року Позивачем було надіслано Відповідачу Претензію № 07/01-1 з проханням виконати договірні зобов'язання та погасити суму заборгованості у розмірі 89 920 гривень не пізніше 01 серпня 2011 року. Однак, відповідь на зазначену Претензію на час подання позову Відповідачем не надано, грошові зобов'язання за договором № 112 не виконані.
11.08.2011 року суму заборгованості у розмірі 89 920 гривень було підтверджено актом звірки взаєморозрахунків між Позивачем - Приватним підприємством "ТОПТРЕЙДІНГ" та Відповідачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ", який додається до матеріалів позовної заяви.
Позовні вимоги Приватного підприємства "ТОПТРЕЙДІНГ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" ґрунтуються на умовах Договору, а також на нормах чинного законодавства України.
У порушення умов Договору Відповідач станом на дату подання позовної заяви свої договірні зобов'язання перед Позивачем не виконав та борг у розмірі 89 920 гривень не сплатив.
Таким чином, Приватне підприємство "ТОПТРЕЙДІНГ" просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" суму основного боргу у розмірі –89 920 грн.
Досліджуючи матеріали справи, аналізуючи норми чинного законодавства, що стосується суті спору, суд дійшов наступних висновків.
Відповідно до п.1 ч.2 ст. 11 ЦК України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов’язків є договір, який в силу вимог ч.1 ст. 629 ЦК України є обов’язковим для виконання сторонами.
Згідно з вимогами ч.1 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму, а відповідно до ч.2 ст. 712 ЦК України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.
Як вище встановлено господарським судом, між сторонами у справі укладено договір поставки № 112 від 08.10.2011 року, згідно з яким, Позивач –Постачальник, передає у власність Відповідачу - Покупцю товар, ціна якого узгоджуються між сторонами на кожну партію окремо, а Відповідач зобов'язується прийняти товар та сплатити його вартість протягом 11 місяців після одержання.
Стаття 193 Господарського кодексу України зазначає, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (435-15) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Зобов'язана сторона має право виконати зобов'язання достроково, якщо інше не передбачено законом, іншим нормативно-правовим актом або договором, або не випливає із змісту зобов'язання. Зобов'язана сторона має право відмовитися від виконання зобов'язання у разі неналежного виконання другою стороною обов'язків, що є необхідною умовою виконання. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.
Між тим із вищевстановлених обставин справи випливає, що Позивач належним чином виконав свої договірні зобов’язання щодо поставки Відповідачу товару у вигляді трьох наборів офісних меблів загальною вартістю 89 920 гривень, що підтверджується видатковою накладною № РН-ТТ 06191 від 12.10.2009 року яка знаходиться у матеріалах справи.
Пункт 1 статті 691 ЦК України встановлює що покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі продажу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.
Також судом встановлено, що 01.07.2011 року Позивачем було надіслано Відповідачу Претензію № 07/01-1 у якої Позивач звертається з проханням до Відповідача виконати договірні зобов'язання та погасити суму заборгованості у розмірі 89 920 гривень не пізніше 01 серпня 2011 року. Але, відповідь на зазначену Претензію на час подання позову Позивач так і не отримав.
Оцінюючи вищенаведене, заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" перед Приватним підприємством "ТОПТРЕЙДІНГ" становить 89 920 гривень.
Відповідно до вимог ч.1 ст. 526 ЦК України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. В силу вимог ч.1 ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічні вимоги щодо виконання зобов’язань містяться і у ч.ч.1,7 ст. 193 ГК України.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь–які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.
Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.
Враховуючи вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, як обґрунтовані, підтверджені належними доказами та наявними матеріалами справи.
Витрати по сплаті державного мита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу віднести за рахунок Відповідача пропорційно задоволених вимог, згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82- 85 ГПК України, суд, -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити.
2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ЕВРОМАРКЕТ" (65014, м. Одеса, Приморський район, вул. Карантинна, буд. 21/2, офіс 4, р/р 26006321701201, АБ "Південний", МФО 328209, код ЄДРПОУ 36232114) на користь Приватного підприємства "ТОПТРЕЙДІНГ" (65014, м. Одеса, Приморський район, вул. Карантинна, буд. 21/1, офіс 8, р/р 26002321707801, АБ "Південний", МФО 328209, код ЄДРПОУ 35930936) суму заборгованості –89 920 грн., 899,20 грн. - витрат по держмиту; 236,00 грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Суддя Меденцев П.А.
Повний текст рішення складено 05 грудня 2011 року.