ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
29.11.11р.
Справа № 17/5005/14183/2011
( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs21300509) )
За позовом Публічного акціонерного товариства "Юрія", м. Черкаси
до Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Дніпропетровськ
про визнання недійсним та скасування рішення
За зустрічним позовом Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Дніпропетровськ
до Публічного акціонерного товариства "Юрія", м. Черкаси
про стягнення 40 000,00 грн. та виконання зобов’язання
Суддя Суховаров А.В.
Представники:
від позивача: ОСОБА_1, довір. № 1699 від 09.11.11р.;
ОСОБА_2, довір. № 1698 від 09.11.11р.;
від відповідача: ОСОБА_3, довір. № 292 від 14.09.11р.
Суть спору :
Публічне акціонерне товариство "Юрія" (позивач) звернулось до господарського суду з позовом до Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (відповідач), у якому просить визнати недійсним рішення відповідача № 47/01-12/06-12 від 30.08.2011 року та скасувати його.
Представник позивача наполягав на задоволені первіснихпозовних вимог в повному обсязі.
Разом з тим, Дніпропетровське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (позивач за зустрічним позовом) звернувся до господарського суду з зустрічним позовом до Публічного акціонерного товариства "Юрія" (відповідач за зустрічним позовом), у якому просить стягнути з останнього в дохід загального фонду Державного бюджету України штраф 40 000,00 грн., а також зобов'язати ПАТ "Юрія" нанести на лицьовій поверхні упаковок продукції торгової марки "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ""Сметанка Домашня 15% жиру"та "Любава. Від щирого серця""Сметанка Домашня 20% жиру"відомості про споживчі властивості товару, зокрема, про наявність у його складі жирів рослинного походження, у спосіб, щоб розташування на упаковці, а також розмір шрифту відповідного тексту могли забезпечити його візуальне сприйняття споживачами та сформувати у них обізнаність щодо споживчих властивостей вказаного товару.
Зустрічний позов вмотивований посиланнями на те, що накладений спірним рішенням штраф в розмірі 40 000,00 грн. ПАТ "Юрія" в двомісячний строк несплачений, а накладене на останнього зобов’язання так і не виконано.
В порядку ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -
встановив:
рішенням адміністративної колегії Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 30.08.11р. № 47/01-12/06-12 по справі № 36/06-10-5/11 (надалі –рішення) дії ПАТ "Юрія" щодо поширення на лицьовій поверхні упаковок неповної інформації стосовно споживчих властивостей продукції торгової марки "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ""Сметанка Домашня 15% жиру"та продукції торгової марки "Любава. Від щирого серця""Сметанка Домашня 20% жиру"визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції", у вигляді поширення інформації, що вводить в оману шляхом поширення суб’єктом господарювання інформації, безпосередньо, невизначеному колу осіб, неповних відомостей, зокрема внаслідок способу їх викладення, що могли вплинути на наміри цих осіб щодо придбання (замовлення) товарів цього суб’єкта господарювання.
Зазначеним рішенням на ПАТ "Юрія", за вчиненні порушення законодавства про захист економічної конкуренції, накладено штраф у розмірі 40 000,00 грн. та винесено зобов’язання у двомісячний строк з дня отримання рішення припинити порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, шляхом нанесення на лицьовій поверхні упаковок продукції торгової марки "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ""Сметанка Домашня 15% жиру"та "Любава. Від щирого серця" "Сметанка Домашня 20% жиру"відомостей про споживчі властивості товару, зокрема, про наявність у його складі жирів рослинного походження, у спосіб, щоб розташування на упаковці, а також розмір шрифту відповідного тексту могли забезпечити його візуальне сприйняття споживачами та сформувати у них обізнаність щодо споживчих властивостей вказаного товару.
ПАТ "Юрія" виробляє та реалізує продукцію вершково-рослинну: торгової марки "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ"- "Сметанка Домашня 15% жиру"(надалі –Продукція 1) та торгової марки "Любава. Від щирого серця"- "Сметанка Домашня 20% жиру"(надалі –Продукція 2) (Продукція 1 та Продукція 2 надалі –Продукція).
На лицьовій поверхні упаковок Продукції 1 присутні написи "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ"- "Сметанка Домашня 15% жиру", Живий продукт, виготовлено зі свіжого молока.
На лицьовій поверхні упаковок Продукції 2 присутні написи "Любава. Від щирого серця" - "Сметанка Домашня 20% жиру", ДСТУ ISO 9001-2001 Системи якості.
Позивач за первісним позовом посилається на припущення територіального відділення щодо поширення ПАТ "Юрія" на лицьовій поверхні упаковок неповної інформації стосовно споживчих властивостей продукції 1 та 2 не відповідає обставинам встановленим під час розгляду справи та нормам чинного законодавства. Тоді як, відповідачем за первісним позовом в ході розгляду справи встановлено, що ПАТ "Юрія" безпосередньо поширювало невизначеному колу осіб неповну інформацію на лицьовій поверхні упаковок Продукції щодо споживчих властивостей цієї продукції, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, шляхом розміщення неповної інформації на лицьовій поверхні упаковок Продукції "Сметанка Домашня 15% жиру"та "Сметанка Домашня 20% жиру", яка була здатна привернути увагу споживачів та могла вплинути на їх наміри щодо придбання товару цього суб'єкта господарювання.
Державні стандарти України (надалі –ДСТУ) - стандарти, розроблені відповідно до чинного законодавства України, що встановлюють для загального і багаторазового застосування правила, загальні принципи або характеристики, які стосуються діяльності чи її результатів, з метою досягнення оптимального ступеня впорядкованості, розроблені на основі консенсусу та затверджені уповноваженим органом. Згідно із Законом України "Про стандартизацію" (2408-14) це Положення стосується національних стандартів, кодексів усталеної практики, класифікаторів, каталогів, а також міждержавних нормативних документів.
Продукція ПАТ "Юрія" виготовлена за технічними умовами (надалі –ТУ). ТУ впроваджує безпосередньо виробник. Виготовлення продукції за ТУ, дозволяє виробнику змінювати рецептуру, встановлену ДСТУ.
Відповідно до ТУ У 15.4-33312013-002:2005, Продукція ПАТ "Юрія", на відміну від "сметани", що виготовлена за державним стандартом України 4418:2005 "Сметана. Технічні умови", виготовлена з жиром рослинним RFAT"TM та є вершково-рослинним продуктом, що підтвердило ПАТ "Юрія" листом від 29.04.2011 року за № 686.
Інформація "Сметанка Домашня 15% жиру"та "Сметанка Домашня 20% жиру"на лицьовій поверхні упаковок Продукції ПАТ "Юрія", розповсюджується суб’єктом, який виготовляє та реалізує Продукцію, з метою доведення цієї інформації до споживача, та може стимулювати споживача до придбання зазначеної продукції.
Інформація, що присутня на лицьовій поверхні упаковок Продукції 1, а саме: "Живий продукт. Виготовлено зі свіжого молока" та упаковок Продукції 2, а саме: "ДСТУ ISO 9001-2001 Системи якості" може сприйматись споживами, як така, що Продукція ПАТ "Юрія" дійсно виготовлена за ДСТУ.
Натомість ДСТУ ISO 9001-2001 "Система управління якістю. Вимоги", що наведений на лицьовій поверхні упаковок Продукції 2, установлює вимоги до системи управління якістю та більш необхідний замовнику (суб’єкту господарювання, що здійснює роздрібну реалізацію Продукції), ніж споживачу. Розмістивши позначення "ДСТУ ISO 9001-2001 Система якості"на лицьовій поверхні упаковок Продукції 2, Товариством, не зазначено повну назву ДСТУ (ДСТУ ISO 9001-2001 "Система управління якістю. Вимоги "). Необізнаний споживач, може сприйняти таку інформацію, як свідчення того, що Продукція 2, вироблена за Державним стандартом України, тобто є сметаною.
ПАТ "Юрія" до матеріалів справи надані технічні умови зі змінами ТУ У 15.4-33312013-002:2005 на продукт Сметанка "Домашня"вершково-рослинна, якими воно керується при виготовлені Продукції. Відповідно до зазначеного ТУ повна назва Продукції ПАТ "Юрія" "Сметанка "Домашня"вершково-рослинна". Інформація, що присутня на лицьовій поверхні упаковок Продукції 1, а саме: "Живий продукт. Виготовлено зі свіжого молока", є не повною та вводить споживача в оману, оскільки згідно ТУ У 15.4-33312013-002:2005 зазначений продукт є молоковмісний.
Під час розгляду справи територіальним відділенням було достовірно встановлено, що ПАТ "Юрія" безпосередньо поширювало неповну інформацію, розміщену на лицьовій поверхні упаковок Продукції у вигляді напису "Сметанка Домашня …"не зазначивши, що вона є вершково-рослинною, з лютого 2010 року, безпосередньо невизначеному колу осіб.
Поширення інформації, що вводить в оману шляхом повідомлення суб'єктом господарювання інформації, безпосередньо, невизначеному колу осіб, неповних відомостей, зокрема внаслідок способу їх викладення, що могли вплинути на наміри цих осіб щодо придбання (замовлення) товарів цього суб'єкта господарювання відповідно до статті 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" є недобросовісною конкуренцією та тягне за собою відповідальність, передбачену цим Законом (236/96-ВР) .
Посилання ПАТ "Юрія" на статтю 15 Закону України "Про захист прав споживачів" та статтю 38 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" не спростовує висновків викладених відповідачем за первісним позовом в оскаржуваному рішенні.
Національне антимонопольне законодавство складається з Законів України "Про Антимонопольний комітет України" (3659-12) , "Про захист економічної конкуренції" (2210-14) та Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" (236/96-ВР) . Дії вчинені ПАТ "Юрія" відповідно до статті 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" є недобросовісною конкуренцією та тягнуть за собою відповідальність, передбачену цим Законом. Доведення заподіяння збитків іншим суб’єктам господарювання чи завдання шкоди їх діловій репутації як умова кваліфікації певних дій за цією статтею Законом України "Про захист від недобросовісної конкуренції" (236/96-ВР) не передбачено.
Також, посилання позивача за первісним позовом на порушення норм процесуального права, які призвели до обмеження прав ПАТ "Юрія" не відповідає нормам чинного законодавства, оскільки пунктом 27 Правил розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, затвердженого розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19.04.1994 року за № 5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.06.1994 року за № 90/299 (z0090-94) (в редакції розпорядження Антимонопольного комітету України від 29.06.1998 року за № 169-р (z0471-98) ), зі змінами, встановлено, що про дату, час і місце розгляду справи особи, що беруть участь у справі, повідомляються не пізніше ніж за п'ять днів до дня її розгляду. Вказану норму Правил розгляду справ було виконано шляхом повідомлення про дату, час і місце розгляду справи ПАТ "Юрія" листом від 22.08.11р. № 2005/44/06-11, тобто за 8 днів до розгляду справи та прийняття оскаржуваного рішення.
Щодо зобов’язання адміністративною колегією територіального відділення зупинити розгляд справи у зв’язку зі зверненням ПАТ "Юрія" до ДП "Черкасистандартметрологія" за роз’ясненнями суд звертає увагу на те, що зупинення розгляду справи є не обов’язком, а правом адміністративної колегії, як колегіального органу. Повідомлення ПАТ "Юрія" про звернення до ДП "Черкасистандартметрологія" під час розгляду справи 30.08.11р. було взято до уваги та прийнято рішення про продовження розгляду справи. Висновки ДП "Черкасистандартметрологія" викладені в листі від 15.09.11р. не спростовують обставини викладені у оскаржуваному рішенні та не впливають на кваліфікацію дій ПАТ "Юрія" відповідно до статті 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції".
Враховуючи викладене спірне рішення прийнято відповідно до норм матеріального та процесуального права, в межах компетенції територіального відділення, з дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, а висновки викладені в ньому відповідають обставинам справи. Підстави для визнання його недійсним, передбачені статтею 59 Закону України "Про захист економічної конкуренції" відсутні.
Отже господарський суд дійшов обґрунтованого висновку стосовного того, що первісні позовні вимоги задоволенню не підлягають.
Щодо зустрічних позовних вимог господарський суд вважає їх обґрунтованими частково з огляду на наступне.
Як зазначалось вище спірним рішенням на ПАТ "Юрія" за вчинені порушення законодавства про захист економічної конкуренції накладено штраф у розмірі 40 000,00 грн. та винесено зобов’язання у двомісячний строк з дня отримання рішення припинити порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, шляхом нанесення на лицьовій поверхні упаковок продукції торгової марки "ВОЛОШКОВЕ ПОЛЕ""Сметанка Домашня 15% жиру"та "Любава. Від щирого серця""Сметанка Домашня 20% жиру" відомостей про споживчі властивості товару, зокрема, про наявність у його складі жирів рослинного походження, у спосіб, щоб розташування на упаковці, а також розмір шрифту відповідного тексту могли забезпечити його візуальне сприйняття споживачами та сформувати у них обізнаність щодо споживчих властивостей вказаного товару.
Позивачем за зустрічним позовом листом від 15.09.11р. № 2202/44/06-11 надіслано рішення від 30.08.11р. № 47/01-12/06-12 ПАТ "Юрія" для виконання. Відповідно до поштового повідомлення № 479009 спірне рішення відповідач за зустрічним позовом отримав 22.09.2011 року.
Відповідно до ст. 22 Закону України "Про Антимонопольний комітет" розпорядження, рішення та вимоги органу Антимонопольного комітету України, голови територіального відділення Антимонопольного комітету України, вимоги уповноважених ними працівників Антимонопольного комітету України, його територіального відділення в межах їх компетенції є обов'язковими для виконання у визначені ними строки, якщо інше не передбачено законом.
Відповідно до частини другої ст. 56 названого вище Закону, рішення органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень є обов’язковими до виконання, а частиною третьою встановлено, що особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу.
Відповідно до частини 8 статті 56 цього ж Закону, протягом п’яти днів з дня сплати штрафу суб’єкт господарювання зобов’язаний надіслати, до територіального відділення документи, що підтверджують сплату штрафу.
Вивчивши документи долучені до матеріалів справи господарський суд зазначає, що ПАТ "Юрія" на час розгляду справи не надало суду доказів добровільної сплати спірної суми штрафу, а обставини наведені позивачем в обґрунтування цієї частини зустрічних позовних вимог не спростовані.
Зустрічні позовні вимоги в частині зобов’язання ПАТ "Юрія" нанести на лицьовій поверхні упаковок Продукції відомості про споживчі властивості товару, зокрема, про наявність у його складі жирів рослинного походження, у спосіб, щоб розташування на упаковці, а також розмір шрифту відповідного тексту могли забезпечити його візуальне сприйняття споживачами та сформувати у них обізнаність щодо споживчих властивостей вказаного товару- задоволенню не підлягають, оскільки відповідачем за зустрічним позовом виконані вищезазначені вимоги до подачі зустрічного позову.
Викладене є підставою для відмови в первісному позові та частковому задоволенні зустрічних позовних вимог.
Судові витрати у справі покладаються на ПАТ "Юрія", згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.
Керуючись ст.ст. 4, 32, 33, 36, 43, 45, 49, 82- 85, 116- 117 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
ВИРІШИВ:
В первісному позові відмовити .
Зустрічні позовні вимоги задовольнити частково.
Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Юрія" (18030, м. Черкаси, вул. Вербовецького, 108; ЄДРПОУ 00447853) в доход загального фонду Державного бюджету України на рахунок державного казначейства за місцем реєстрації Публічного акціонерного товариства "Юрія" як платника податків за кодом бюджетної класифікації 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції"суму 40 000,00 грн. (сорок тисяч грн. 00 коп.) штрафу.
В решті зустрічних позовних вимогах – відмовити.
Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Юрія" (18030, м. Черкаси, вул. Вербовецького, 108; ЄДРПОУ 00447853) в дохід держбюджету Управління Держказначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська (Відділення банку ГУДКУ у Дніпропетровській області, ЄДРПОУ 24246786, МФО 805012, р/р 31118095700005) державне мито у сумі 400,00 грн. (чотириста грн. 00 коп.).
Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Юрія" (18030, м. Черкаси, вул. Вербовецького, 108; ЄДРПОУ 00447853) в дохід держбюджету Управління Держказначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська (Відділення банку ГУДКУ у Дніпропетровській області, р/р 31217264700005, МФО 805012, ЄДРПОУ 24246786, КБКД 22050003) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236,00 грн. (двісті тридцять шість грн. 00 коп.).
Накази видати після набрання судовим рішенням законної сили.
рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.
Суддя
А.В. Суховаров
рішення підписано –_______________________