ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29.11.11 Справа № 27/204пд/2011
( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs27296391) )
Суддя Лазненко Л.Л, за участю секретаря судового засідання Дрожанової О. В., розглянувши матеріали справи за позовом
Виконавчого комітету Луганської міської ради та Луганської міської ради, м. Луганськ
до Селянсько фермерського господарства "ОСОБА_2",
АДРЕСА_1
Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору – Управління Держкомзему у м. Луганськ Луганської області,
м. Луганськ
про внесення змін до договору оренди землі
в присутності представників сторін:
від 1-го позивача: заступник начальника відділу контрольно-юридичної роботи – ОСОБА_1, довіреність № И01/03-30/5444/0/2-10 від 24.11.2010;
від 2-го позивача: заступник начальника відділу контрольно-юридичної роботи – ОСОБА_1, довіреність № И01/03-30/5445/0/2-10 від 24.11.2010;
від відповідача: представник –не прибув (явка обов‘язкова);
від третьої особи: представник –не прибув (явка обов‘язкова),
В С Т А Н О В И В:
Обставини справи: заявлена позовна вимога про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 04.05.2000, державна реєстрація від 24.05.2000 № 3244.
Відповідач у судове засідання не прибув без поважної причини, належним чином сповіщений судом коли відбудеться розгляд справи, що документально підтверджено поштовим повідомленням, з якого вбачається про особисте одержання відповідачем рекомендованої кореспонденції.
До суду без поважної причини також не прибула 3-я особа, яка не заявила суду ніяких клопотань.
Суд вважає можливим розглянути справу по суті вимог без відповідача, третьої особи, за наявними матеріалами.
Непредставлення відзиву на позовну заяву відповідачем та третьою особою не є перешкодою для розгляду справи.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, оцінивши наявні докази, суд встановив наступні обставини.
рішенням виконавчого комітету Луганської міської ради від 18.12.1996 № 652/9 Селянсько фермерському господарству "ОСОБА_2"надана в тимчасове довгострокове користування на умовах оренди терміном на 49 років земельна ділянка площею 0,2692 га для будівництва збірного модуля з приміщенням для охорони та розміщення будівель і споруд по АДРЕСА_2
Між виконавчим комітетом Луганської міської ради та Селянсько фермерським господарством "ОСОБА_2"укладено договір оренди земельної ділянки від 04.05.2000, реєстрація від 24.05.2000 № 3244.
Згідно з п. 2.1. розділу 2. "Орендна плата"договору річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку з коефіцієнтом 1 та вноситься щомісячно до 15 числа наступного місяця за звітним. Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 03.06.2008 № 309-VI (309-17) внесені зміни до Земельного кодексу України (2768-14) та Закону України "Про оренду землі" (161-14) , згідно з якими річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, та не може перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оцінки.
Згідно п. 1 ч. 5 ст. 288 Податкового кодексу України, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою для земель сільськогосподарського призначення –розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель –трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.
Відповідно до ст. 174 Податкового кодексу України, ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.
Згідно ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.
Відповідно до ст. 632 Цивільного кодексу України, ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.
Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.
З метою приведення договору оренди земельної ділянки від 04.05.2002, державна реєстрація від 24.05.2000 № 3244 у відповідність згідно з вимогами діючого законодавства, позивач лисом від 29.08.2011
№ 01/03-13/5266/0/2-11 направлена пропозиція щодо внесення змін до договору з проектом договору про внесення таких змін.
В проекті договору про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 04.05.2000, реєстрація від 24.05.2000 № 3244 відповідачу запропоновано.
Абзац 1 п. 2.1 розділу "ІІ. Плата за землю"викласти в новій редакції: "Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку з застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3. Річна орендна плата сплачується Орендарем у грошовій безготівковій формі за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Орендна плата сплачується на розрахунковий рахунок, реквізити якого Орендар уточнює у Орендодавця, або уповноваженого їм органу".
В п. 6.4 розділу "VI. Інші умови"абзац 3 викласти в новій редакції: "У разі невнесення орендної плати в термін, визначений цим договором, Орендар повинен сплатити пеню в розмірі пені, передбаченої діючим законодавством, за несвоєчасну сплату земельного податку від несплаченої суми за кожен день прострочення платежу".
В п. 6.1 розділу "VI. Інші умови"змінити слова "Управління земельними ресурсами Луганської міської ради"на слова "Управління Луганської міської ради з питань земельних ресурсів, або інший орган, уповноважений Луганською міською радою".
Відповідно до ст. 188 Господарського кодексу України та ст. 11 Господарського процесуального кодексу України підприємство чи організація, які вважають за необхідне змінити чи розірвати договір надсилають пропозиції про це другій стороні за договором. Підприємство, організація, які одержали пропозицію по зміну чи розірвання договору, відповідають на неї не пізніше 20 днів після одержання пропозиції. Якщо підприємства і організації не досягли згоди щодо зміни чи розірвання договору, а також у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення господарського суду.
Орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.
Така правова позиція викладена у постанові Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 (v0006600-11) .
В пункті 2.19 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 (v0006600-11) , зазначено, що у разі прийняття уповноваженим органом рішення про внесення змін до ставок орендної плати за землю та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть не братися судом до ували лише у разі скасування відповідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку. У разі не досягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.
Оскільки орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.
Згідно ч. 3 ст. 653 Цивільного кодексу України якщо договір змінюється або розривається в судовому порядку, зобов‘язання змінюються або припиняються з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.
Вказана позиція підтверджується судовою практикою, зокрема - постановою Верховного суду України від 06.12.2010 по справі № 2-1/10068-2008, в якій зазначено, що "Отже нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом. Оскільки сторонами в договорі оренди передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.
За таких обставин висновок Вищого господарського суду України про відсутність підстав для внесення змін до договору оренди земельної ділянки щодо розміру орендної плати не ґрунтується на вимогах закону.
Враховуючи наведене, постанова Вищого господарського суду України від 22.12.2009 підлягає скасуванню, а справа –направленню на новий розгляд до суду касаційної інстанції".
Постановою Вищого господарського суду України від 03.03.2011 по вказаній справі за наслідками нового розгляду позовні вимоги прокурора в інтересах держави в особі міської ради про внесення змін до договору оренди землі задоволені.
Непогодження з пропозицією внесення змін до договору оренди земельної ділянки відповідачем тягне за собою недоотримання коштів до міського бюджету та є порушенням діючого законодавства.
Відповідач без поважної причини не скористався своїм процесуальним правом участі у справі, не надав заперечення проти позову, обґрунтованих доводів.
Суд вважає позов обґрунтованим, доведеним, заявленим з наявних обставин і правомірно, підлягає задоволенню.
Судові витрати по справі покладаються на відповідача, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.
Керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Луганської області
В И Р І Ш И В:
1. Позов задовольнити.
2. Змінити договір оренди земельної ділянки від 04.05.2000, державна реєстрація від 24.05.2000 № 3244, який укладений з Селянським фермерським господарством "ОСОБА_2", відносно земельної ділянки площею 0,2692 га терміном на 49 років за адресою: АДРЕСА_2 а саме:
Абзац 1 п. 2.1 розділу "ІІ. Плата за землю"викласти в новій редакції: "Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку з застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3. Річна орендна плата сплачується Орендарем у грошовій безготівковій формі за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Орендна плата сплачується на розрахунковий рахунок, реквізити якого Орендар уточнює у Орендодавця, або уповноваженого їм органу".
В п. 6.4 розділу "VI. Інші умови"абзац 3 викласти в новій редакції: "У разі невнесення орендної плати в термін, визначений цим договором, Орендар повинен сплатити пеню в розмірі пені, передбаченої діючим законодавством, за несвоєчасну сплату земельного податку від несплаченої суми за кожен день прострочення платежу".
В п. 6.1 розділу "VI. Інші умови"змінити слова "Управління земельними ресурсами Луганської міської ради"на слова "Управління Луганської міської ради з питань земельних ресурсів, або інший орган, уповноважений Луганською міською радою".
3. Стягнути з Селянсько фермерського господарства "ОСОБА_2"
63625, АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1 на користь Луганської міської ради, вул. Коцюбинського, буд. 14, м. Луганськ, ідентифікаційний код 26070794, - 85 грн. 00 коп. судові витрати по сплаті державного мита, - 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, видати наказ позивачу.
Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Дата підписання рішення: 30.11.2011.
Суддя
Пом. судді
Л.Л. Лазненко
В.В. Радченко
вих.№ 4
01.12.2011
Над. 5 прим:
1-до справи
2,3- позивачу
4- відповідачу (рекомендованою з повідомленням).
5- третій особі (рекомендованою з повідомленням)