ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
17.11.11р.
Справа № 22/5005/14777/2011
за позовом В.о. прокурора Баглійського району м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Дніпродзержинської міської ради
до Публічного акціонерного товариства "Укрнафта", м.Київ
про внесення змін до договору від 27.07.2005р.
Суддя Пуппо Л.Д.
Представники:
Від прокурора: Кутузова В.О., посвідчення №187 від 28.12.07, прокурор
Від позивача: ОСОБА_1, дов. №43-мр від 24.01.11, представник
Від відповідача: ОСОБА_2, дов. від №юр-826/д від 14.07.11, представник
СУТЬ СПОРУ
В.о. прокурора Баглійського району м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Дніпродзержинської міської ради, м. Дніпродзержинськ просить суд внести зміни до пункту 4.1 Договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005р. (державна реєстрація від 05.08.2005р. № 02532), укладеного між Дніпродзержинською міською радою та Публічним акціонерним товариством "Укрнафта", виклавши його в наступній редакції: " п.4.1 Річна орендна плата вноситься "Орендарем " виключно у грошовій формі на рахунок місцевого бюджету. Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється на рівні п'ятикратного земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України".
Прокурор та представник від Дніпродзержинської міської ради позов підтримують та просять задовольнити в повному обсязі.
Відповідач проти позову заперечує, вважає, що до розмір орендної плати повинен складати 4%, крім того, у відповідності з ст. 188 Господарсько кодексу України сторона договору яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції другій стороні, що не булі здійснено Позивачем, тому позов просить не задовольняти.
Справа розглядається за наявними матеріалами згідно статті 75 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України (1798-12) ).
В порядку статті 85 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши надані докази, господарський суд, -
В С Т А Н О В И В
Між Дніпродзержинською міською радою (орендодавець) та Відповідачем (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки від 27.07.2005р., згідно якого "Орендодавець"надає, а "Орендар"приймає у строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, що знаходиться за адресою : м. Дніпродзержинськ, вул. Дніпропетровська,1Б, згідно з планом, що додається.
Підставою для надання земельної ділянки в оренду є рішення Дніпродзержинської міської ради від 24.06.2005р. № 569-19/ІV.
Договір зареєстрований за № 02532 від 05.08.2005р. Строк дії договору десять років.
Згідно пунктом 4.1 орендна плата вноситься Орендарем виключно у грошовій формі в розмірі 18523,20 грн./рік, без ПДВ, що становить 1543,60 грн./міс без ПДВ і вноситься на розрахунковий рахунок місцевого бюджету, реквізити якого подаються Орендарю додатково в письмовій формі.
Пунктом 4.4 зазначено, що розмір орендної плати щорічно переглядається у випадках і з моменту: зміни умов господарювання, передбачених договором; підвищення цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів; збільшення ставки земельного податку; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках передбачених законодавчими актами України.
Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України № 309-VI від 03.06.2008р. (309-17) у Закон України "Про оренду землі" (161-14) внесено зміни, зокрема частини 4, 5 статті 21 викладені у редакції: "Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може бути меншою:
для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю" (2535-12) ;
для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю" (2535-12) .
Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оцінки. При цьому у разі визначення орендаря на конкурентних засадах може бути встановлений більший розмір орендної плати, ніж зазначений у цій частині".
З 01.01.2011р. набув чинності Податковий кодекс України (2755-17) , відповідно до статті 288 якого підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.
Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою:
- для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;
- для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.
Не може перевищувати:
а) для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки;
б) для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки;
Дніпродзержинською міською радою 27.05.11.прийнято рішення № 116-08УІ "Про плату за землю"щодо застосування коефіцієнтів для розрахунку річної орендної плати земельної ділянки з 01.07.2011р.
Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним (2768-14) , Податковим (2755-17) та Цивільним кодексами України (435-15) , іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.
Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов’язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (стаття 6 Цивільного кодексу України).
Відповідно до змісту статей 759, 762 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України (435-15) ), законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.
Відповідно до статті 21 Закону України "Про оренду землі" (з відповідними змінами) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України (2755-17) ).
Згідно зі статтею 15 Закону України "Про оренду землі" орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією із суттєвих умов договору оренди.
Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору, спір розглядається у судовому порядку (стаття 30 Закону України "Про оренду землі").
Відповідно до статті 654 ЦК України зміна умов договору вчинюється в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором, законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.
Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.
Позивач направляв на адресу Відповідача листи №01-14вих/6 від 22.07.2011р., та від 31.08.2011р. №01-09вих/2/409 з пропозицією укладання додаткових угод до спірного договору, але ж не у відповідності п. 12.1, де вказано, що зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі.
Згідно ч.2,3 ст. 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У відзиві Відповідач не заперечує про отримання листів від Позивача. У відповідях на ці листи зазначає, що не проти переукладання договорів та просить надіслати проекти додаткових угод для їх узгодження. На що Позивачем у телефонному режимі повідомлено, що дані додаткові угоди знаходяться на розгляду в юридичному відділі управління земельних відносин Дніпродзержинської міської ради.
Частиною 2 статті 652 ЦК України, якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:
1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;
2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;
3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;
4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору.
Зміна договору у зв'язку з істотною зміною обставин допускається за рішенням суду у виняткових випадках, коли розірвання договору суперечить суспільним інтересам або потягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.
В частинах 3, 4 статті 653 цього ж кодексу вказано, що у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили. Сторони не мають права вимагати повернення того, що було виконане ними за зобов'язанням до моменту зміни або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.
Отже, враховуючи те, що відбулась зміна законодавства щодо визначення розміру орендної плати за користування землею суд вважає, що позов підлягає задоволенню.
Заперечення Відповідача приводу 4% розміру орендної плати є безпідставним, оскільки в додатку до рішення Дніпродзержинської міської ради від 27.05.2011р. № 116-08/УІ зазначено, що у підрозділі 03.07 торгівля (посередництво в торгівлі) пальним, паливом, спеціалізована торгівля тютюновими виробами та алкогольними напоями застосовується коефіцієнт "5".
Судові витрати у справі з Відповідача не стягуються, оскільки останній не ухилявся від укладання додаткових угод.
Керуючись Законом України "Про оренду землі" (161-14) , статтями 651, 652, 653, 654 Цивільного кодексу України, 188 Податковим кодексом України, Господарського кодексу України (436-15) , статтями 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
В И Р І Ш И В
Позов задовольнити.
Змінити пункт 4.1 Договору оренди земельної ділянки від 27.07.2005р.( державна реєстрація від 05.08.2005р. № 02532), укладеного між Дніпродзержинською міською радою( 51931, м. Дніпродзержинськ, пл. Дзержинського,2, ЄДРПОУ 24604168) та Публічним акціонерним товариством "Укрнафта"(04053, м. Київ, провулок Несторівський,б.3-5, ЄДРПОУ 00135390) виклавши його в наступній редакції: " п.4.1 Річна орендна плата вноситься "Орендарем " виключно у грошовій формі на рахунок місцевого бюджету. Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється на рівні п'ятикратного земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України (2755-17) ".
Суддя
Л.Д.Пуппо
рішення підписано 28.11.2011 року