ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА
01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
про визнання боржника банкрутом
15.11.2011
справа № 28/135-б
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs21399768) )
за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Площа Європи"
до товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп"
(код 36557768)
про визнання банкрутом (ст. 52)
Суддя Копитова О.С.
Секретар с/з Шмуйло А.Д.
За участю представників сторін:
від заявника: ОСОБА_1, представник за довіреністю б/н від 14.03.2011
від боржника: не з’явився
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Площа Європи" звернулось до Господарського суду міста Києва із заявою про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" з урахуванням приписів ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.
В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на відсутність товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" за юридичною адресою.
Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у разі наявності будь-якої з ознак, передбачених ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а не виключно за наявності всієї сукупності перелічених у цій статті підстав. Зазначена позиція викладена в постанові Верховного Cуду України від 17.02.2004 № 02-2-24/12669 та в Постанові Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 № 15 (v0015700-09) .
Як убачається з матеріалів справи, згідно реєстраційних документів товариство з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" зареєстровано в м. Києві, по вул. Руденка, 6-А, офіс 534.
Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в Єдиному державному реєстрі містяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.
Згідно з ч. 11 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.
Відповідно до положень ч. 12 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.
У разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.
Частиною 14 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" передбачено, що у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.
Якщо державному реєстратору повернуто рекомендованого листа, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.
До заяви про порушення провадження по справі заявником додано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АЄ № 702349, станом на 16.08.2011, у якому значиться, що товариство з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" відсутнє за місцезнаходженням.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 26.09.2011 порушено провадження у справі за № 28/135-б за особливостями, передбаченими ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та призначено розгляд справи на 18.10.2011.
При розгляді справи судом враховується, що ухвала про порушення провадження у справі про банкрутство направлена господарським судом м. Києва на адресу боржника: м. Київ, вул. Руденка, 6-А, офіс 534, була повернута поштовим відділенням до суду з відміткою про незнаходження боржника за зазначеною адресою (поштовий конверт долучено до матеріалів справи).
Ухвалою суду від 18.10.2011 розгляд справи було відкладено на 15.11.2011.
Згідно повідомлення Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації, 24.10.2011 Державним реєстратором внесено до Єдиного державного реєстру запис про порушення провадження по справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп".
На доказ наявності у боржника заборгованості перед товариством з обмеженою відповідальністю "Площа Європи", заявником додано до матеріалів справи копію рішення Господарського суду м. Києва від 06.06.2011 у справі № 10/134, наказ господарського суду від 24.06.2011, постанову державного виконавця про відкриття виконавчого провадження.
Матеріали справи не містять доказів погашення боржником заборгованості.
При цьому, суд враховує, що заявник звертався із заявою до відділу державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції про стягнення із солідарного боржника - дочірнього підприємства "Вертикаль Трейд Груп", зазначеної заборгованості.
Станом на день подання заяви про визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп", наказ господарського суду не виконано, заборгованість в розмірі 334 989,64 грн., не погашена.
Сукупність доказів, які містяться в матеріалах справи № 28/135-б, доводять безспірність вимог заявника та неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед кредитором у встановлений Законом строк.
Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Згідно ч. 2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.
Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, враховуючи наявні в матеріалах справи докази, встановлені в ході судового розгляду обставини, враховуючи позицію викладену в постанові Верховного Суду України від 17.02.2004 № 02-2-24/12669, Постанові Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 № 15 (v0015700-09) ., господарський суд приходить до висновку щодо наявності всіх підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
В судовому засіданні 15.11.2011 представник заявника завив клопотання про призначення ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" ініціюючого кредитора - товариство з обмеженою відповідальністю "Площа Європи".
За таких обставин, суд вважає за можливе призначити ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" ініціюючого кредитора - товариство з обмеженою відповідальністю "Площа Європи".
При цьому, господарський вважає за необхідне зазначити, що приписами ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не визначений порядок або особливості здійснення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство, в зв'язку з чим ліквідаційна процедура щодо відсутнього боржника, здійснюється також відповідно до вимог, що передбачені розділом ІІІ Закону (2343-12) - "Ліквідаційна процедура". Отже, на ліквідатора покладаються, зокрема, обов’язки ліквідатора у справі про банкрутство, що передбачені ст. ст. 23, 25,52 Закону.
Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону ліквідатор зобов’язаний опублікувати в офіційних друкованих органах відомості про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно останнього ліквідаційної процедури. Також, з положень ч. 5 ст. 52 Закону вбачається, що на ліквідатора боржника покладені обов’язки щодо виявлення, встановлення кредиторів відсутнього боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання відсутнього боржника банкрутом, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.
На підставі вищезазначеного, керуючись ст.ст. 22, 23, 24, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд –
П О С Т А Н О В И В :
1. Визнати банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" (02140, м. Київ, вул. Руденка, 6-А, офіс 534; код 36557768).
2. Визнати товариство з обмеженою відповідальністю "Площа Європи" кредитором товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" на суму 334 989,64 грн.
3. Припинити процедуру розпорядження майном.
4. Відкрити ліквідаційну процедуру.
5. Призначити ліквідатором банкрута товариства з обмеженою відповідальністю "Вертикаль Трейд Груп" ініціюючого кредитора - товариство з обмеженою відповідальністю "Площа Європи".
6. Зобов’язати ліквідатора у п’ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановлення кредиторів відсутнього боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання відсутнього боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом, найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).
7. Зобов’язати ліквідатора надати суду докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети).
8. Зобов’язати ліквідатора письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута, зокрема органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інші види зальнообов’язкового держаного соціального страхування, податків і зборів (обов’язкових платежів).
9. Зобов’язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з вимогами до банкрута письмово повідомити про це суд.
10. Зобов'язати Державного реєстратора за місцем знаходження боржника внести до Єдиного державного реєстру запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора боржника.
11. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.
12. Строк виконання всіх грошових зобов’язань вважати таким, що настав з 15.11.2011.
13. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута з 15.11.2011.
14. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 15.11.2011.
15. Зобов’язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 15.11.2012 з додатками:
довідку обслуговуючого банку боржника про закриття рахунків;
витяг з Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна;
витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна;
довідку Головного управління Міністерства внутрішніх справ в м. Києві УДАІ про наявність зареєстрованих транспортних засобів у банкрута;
довідку Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про наявність у власності банкрута цінних паперів;
довідку Головного управління земельних ресурсів КМДА управління земельного кадастру про наявність зареєстрованих земельних ділянок за банкрутом;
довідку Головного управління статистики в м. Києві щодо наявності у боржника структурних підрозділів або підприємств засновником яких є боржник;
довідку Інспекції державного технічного нагляду щодо реєстрації і перереєстрації боржником тракторної, сільськогосподарської, дорожньо-будівельної та меліоративної техніки;
довідку Інспекції головного державного реєстратора флоту України про наявність у власності боржника водних транспортних засобів;
довідку Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна про наявність у боржника у власності нерухомого майна;
докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури;
докази повідомлення про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута, зокрема органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), повернення коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;
довідку державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" про наявність зареєстрованих за банкрутом земельних ділянок та прав на них;
довідку державного підприємства "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України про наявність зареєстрованих за банкрутом прав власності на нерухоме майно.
16. Відповідно до п. 1 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з моменту прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.
17. Копію постанови направити заявнику, боржнику та ліквідатору.
18. Копію постанови для відома направити в Прокуратуру м. Києва, ДПА у м. Києві, вул. Шолуденка, 33/19 (Управління по забезпеченню оперативно-правового супроводження матеріалів ДПС в судових установах УПМ ДПА у м. Києві), установі банку боржника та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для виконання.
Суддя
О.С. Копитова