ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"14" листопада 2011 р. Справа № 13/177-11
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs21399732) )
За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кайлаш", м. Київ
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дюна", м. Київ
за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Приватного підприємства "Вілія Трейд", м. Київ
про визнання права власності
Суддя С.Ю. Наріжний
Представники:
від позивача: ОСОБА_1. - довіреність б/н від 01.11.2011р.;
від відповідача: ОСОБА_2. - довіреність б/н від 22.06.2011р.;
третя особа: не з’явився
СУТЬ СПОРУ:
До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Кайлаш" (далі –позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дюна" (далі – відповідач) за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Приватного підприємства "Вілія Трейд" (далі –третя особа) про визнання права власності на комплекс будівель та споруд м'ясопереробного комбінату загальною площею 1443,2 кв.м., а саме:
15. Літ. А - Будівля гуртожитку зі столовою, загальною площею 342, 4 кв. м;
16. Літ. Б - Адмінбудівля, загальною площею 113,7 кв. м;
17. Літ. В - Прохідна, загальною площею 32,5 кв. м;
18. Літ. Г - Цех по переробці м’яса 824,4 кв.м;
19. Літ. Д - Дизельна 21,3 кв.м;
20. Літ. Ж - Господарський блок 92,2 кв.м;.
21. Літ. I - Каналізаційно-насосна станція 16,7 кв. м
- Ворота; огорожа, щипорізка, загон для скота, водонапірна башта, скважина, що знаходяться за адресою: Київська область, Баришевський р-н, село Перемога, вул. Жовтнева, буд. 52; земельну ділянку площею 0,74 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришевського району Київської області, цільове призначення - для розміщення м’ясопереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:076:0761; земельну ділянку площею 1,2579 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришевського району Київської області, цільове призначення - для розміщення м’ясопереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:076:.0760.
Позовні вимоги ґрунтуються на умовах договору купівлі - продажу нерухомого майна від 20.07.2006 р., укладеного між позивачем та відповідачем та на підставі ст. 220 Цивільного Кодексу України.
Представник позивача позовні вимоги в судовому засіданні підтримав, вважає їх обґрунтованими і правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.
Представник відповідача відзив на позов не надав, позовні вимоги не заперечив.
Представник третьої особи в судове засідання не з’явився, пояснень по справі не надав.
Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про наступне.
20 липня 2006 року між ТОВ "КАЙЛАШ"(далі - позивач) та ТОВ "Дюна"(далі- відповідач) в особі ПП "Вілія Трейд"було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна (далі - договір), відповідно до умов якого відповідач зобов'язався продати позивачу в строк, за ціну та на умовах, що обговорені у цьому Договору:
1) комплекс будівель та споруд м'ясопереробного комбінату загальною площею 1443,2 кв.м., а саме:
1. Літ. А Будівля гуртожитку зі столовою, загальною площею 342, 4 кв.м;
2. Літ. Б - Адмінбудівля, загальною площею 113,7 кв. м;
3. Літ. В - Прохідна, загальною площею 32,5 кв. м;
4. Літ. Г - Цех по переробці м"яса 824,4 кв.м;
5. Літ. Д - Дизельна 21,3 кв.м;
6. Літ. Ж - Господарський блок 92,2 кв.м;
7. Літ. І - Каналізаційно-насосна станція 16,7 кв. м
- Ворота; огорожа, щипорізка, загон для скота, водонапірна башта, скважина, що знаходяться за адресою: Київська область, Баришівський р-н, село Перемога, вул. Жовтнева, буд. 52;
2) земельну ділянку площею 0,74 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришівського району Київської області, цільове призначення –для розміщення м’ясопереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:076:0761;
3) земельну ділянку площею 1,2579 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришівського району Київської області, цільове призначення - для розміщення м’ясопереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:076:0760.
Відповідно до пункту 6 договору в момент підписання цього договору в якості авансу в рахунок належних платежів за Майно позивач передав відповідачу вексель на суму 3 300 000,00 (три мільйони триста тисяч) гривень.
Отримання відповідачем векселю підтверджується актом прийому-передачі, що міститься в матеріалах справи.
Згідно п. 7 договору сторони зобов'язались підписати договір купівлі-продажу майна після отримання продавцем Державного акту на право власності на земельну ділянку, яка є предметом цього договору.
Таким чином, судом встановлено, що між сторонами було досягнуто згоди стосовно істотних умов договору, про що свідчить факт передачі векселя в рахунок авансу за продаж належного відповідачу майна.
Як вбачається з матеріалів справи Державний акт на право власності на земельні ділянки, що знаходяться за адресою: на території Перемозької сільської ради Баришівського району Київської області в селі Перемога, вул. Жовтнева, 52; відповідач отримав 18 грудня 2006 року.
Судом встановлено, що договір є виконаним повністю: позивачем було проведено розрахунки та передано відповідачу всю суму у вигляді векселю, а відповідачем було передано позивачу нерухоме майно згідно договору, що підтверджується актом приймання-передачі від 20.07.2006 р.
Відповідно до ст. 657 Цивільного кодексу України, договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.
Відповідно до ст. 334 Цивільного кодексу України, право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.
В зв’язку з тим, що в порушення ст. 657 ЦК України договір не був нотаріально посвідчений та з метою усунення такого порушення вимог закону позивач запропонував відповідачу нотаріально посвідчити договір.
Як зазначає позивач відповідач від підписання договору відмовився.
Згідно п. 15 Договору у випадку порушення відповідачем умов даного договору він зобов'язується повернути позивачу аванс та сплатити йому штраф у розмірі авансу.
Крім того, п. 10 Договору передбачено, що у випадку не укладення правочину купівлі-продажу, майно, зазначене у п. 1 цього договору є забезпеченням виконання зобов’язань відповідача.
Відповідно до ч. 2 ст. 220 ЦПК України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі нотаріальне посвідчення договору не вимагається.
Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.
Частиною 3 статті 640 ЦК України передбачено, що договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації - з моменту державної реєстрації.
Як вбачається з договору купівлі-продажу від 20.07.2006 року сторони домовились щодо усіх істотних умов договору та передбачили у ньому такі істотні умови як об’єкт купівлі-продажу; ціна договору; порядок проведення розрахунків; момент переходу права власності на нерухоме майно. А також, договір є виконаним повністю.
Відповідно до ст. 20 Господарського кодексу України держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб’єктів господарювання. Кожний суб’єкт господарювання має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначеного суб’єкта захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб’єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб’єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб’єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов’язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.
Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.
Враховуючи вищенаведені норми закону та враховуючи, що сторони договору домовились щодо усіх його істотних умов, а відповідач ухиляється від його нотаріального посвідчення суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та правомірними, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.
Витрати за розгляд справи відповідно до ст. 49 ГПК України та витрати за інформаційно –технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст. 44 ГПК України покладаються на відповідача.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82- 85 ГПК України, господарський суд, -
ВИРІШИВ:
1. Позов задовольнити повністю.
2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Кайлаш" право власності на комплекс будівель та споруд м'ясопереробного комбінату загальною площею 1443,2 кв.м., а саме:
15. Літ. А - Будівля гуртожитку зі столовою, загальною площею 342, 4 кв. м;
16. Літ. Б - Адмінбудівля, загальною площею 113,7 кв. м;
17. Літ. В - Прохідна, загальною площею 32,5 кв. м;
18. Літ. Г - Цех по переробці м’яса 824,4 кв.м;
19. Літ. Д - Дизельна 21,3 кв.м;
20. Літ. Ж - Господарський блок 92,2 кв.м;.
21. Літ. I - Каналізаційно-насосна станція 16,7 кв. м
- Ворота; огорожа, щипорізка, загон для скота, водонапірна башта, скважина, що знаходяться за адресою: Київська область, Баришівський р-н, село Перемога, вул. Жовтнева, буд. 52; земельну ділянку площею 0,74 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришівського району Київської області, цільове призначення - для розміщення м’ясопереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:076:0761; земельну ділянку площею 1,2579 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришівського району Київської області, цільове призначення - для розміщення м’ясопереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:07б-.0760.
3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Дюна" (м. Київ, пр.-т. 40-річчя Жовтня, 120, корп.. 1, код 31627605) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Кайлаш" (м. Київ, вул. Княжий затон, 4-а, код 31358407) 25500 (двадцять п’ять тисяч п’ятсот) грн. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. витрат за інформаційно –технічне забезпечення судового процесу.
рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.
Суддя
С.Ю. Наріжний
Дата виготовлення та підписання рішення 18.11.2011 р.