ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
73000, м. Херсон, вул. Горького, 18
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
14.11.2011 Справа № 5024/1707/2011
( Додатково див. постанову Вищого адміністративного суду України (rs21915278) ) ( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs20117458) )
Господарський суд Херсонської області у складі судді Ємленінової З.І. при секретарі Бєловій О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу
за позовом позивача-1 ОСОБА_1 м. Херсон
позивача-2 - ОСОБА_2 м. Херсон
до товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона" м. Херсон
про третя особа-1 яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - відділ державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради м. Херсон
третя особа-2 яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –ОСОБА_3
третя особа-3 яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –ОСОБА_4
третя особа-4 яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача –ОСОБА_5
про визнання недійсним рішення загальних зборів та зобов'язання вчинити певні дії
за участю представників сторін:
від позивача –1 –ОСОБА_1
від позивача-2 - уповноважена особа ОСОБА_6
від відповідача - уповноважена особа ОСОБА_7
від третьої особи – 1 - не прибув
від третьої особи - 2 – уповноважена особа ОСОБА_8
від третьої особи - 3 – уповноважена особа ОСОБА_8
від третьої особи - 4 – уповноважена особа ОСОБА_7
Фізичні особи ОСОБА_1 (позивач-1) та ОСОБА_2 (позивач-2), які є учасниками ТОВ "Квіти Херсона", звернулись до суду з позовом про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона" (відповідача), оформленого протоколом № 12 від 19.07.2011року щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона".
Крім того, при зверненні з позовом позивачі просили зобов’язати відділ державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради (третю особу-1) внести до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", внесених спірним рішенням.
Позовні вимоги мотивовані тим, що спірне рішення зборів не відповідає вимогам ст. 43, 61 Закону України "Про господарські товариства", засновники не повідомлялися передбаченим статутом способом із зазначенням часу, місця проведення зборів і порядку денного (за 30 днів до скликання зборів).
Позивачі вважають, що рішення на зборах від 19.07.2011року було прийнято неправомочним складом учасників, оскільки відповідно до пункту 6.5.2 статуту рішення загальних зборів з усіх питань вважається прийнятим, якщо за них проголосували учасники, яким належить 100% голосів у статному капіталі товариства. Всупереч зазначеному пункту Статуту на зборах були присутні учасники, яким належить лише 70% голосів у статутному капіталі товариства.
Позовні вимоги позивачами неодноразово змінювалися.
06.09.2011року позивачами було подано до суду заяву про зміну позовних вимог, якою вони просять визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", оформлене протоколом № 12 від 19.07.2011року щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора товариства; зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона" поновити ОСОБА_1 на посаді директора та внести відповідні зміни в Єдиний Державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; зобов'язати третю особу-1 внести до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до Статуту ТОВ "Квіти Херсона", внесених спірним рішенням загальних зборів від 19.07.2011р.
19.09.2011року позивачами подано заяву про зміну позовних вимог, якою позивачі просять суд визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", оформлені протоколом № 12 від 19.07.2011року щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона". Крім того, позивачі просять виключити зі складу учасників судового процесу державного реєстратора відділу державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради та відділ державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради, посилаючись на те, що після подачі позову позивачами було з'ясовано, що вимоги щодо спонукання Державного реєстратора внести зміни до Єдиного державного реєстру не стосуються спору між учасниками товариства та товариством.
13.10.2011року позивачами подано заяву про уточнення позовних вимог, якою вони відмовляються від позовних вимог в частині спонукання ТОВ "Квіти Херсона" поновити ОСОБА_1 на посаді директора товариства та внести відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також спонукання третьої особи внести до Державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до статуту ТОВ "Квіти Херсона", внесених спірним рішенням загальних зборів від 19.07.2011року. Позивачі підтримують позовні вимоги про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", оформленого протоколом № 12 від 19.07.2011року щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона" та спонукання повернути печатку товариства.
Крім того, під час судового засідання 13.10.2011року позивачами заявлено клопотання про залучення до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача інших учасників ТОВ "Квіти Херсона" - ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, та вважають, що рішення у справі може вплинути на їх права та обов'язки.
Ухвалою від 13.10.2011року суд залучив до участі у справі як третіх осіб на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, які є учасниками ТОВ "Квіти Херсона", володіють в сукупності 70% голосів у статутному капіталі товариства, а тому рішення у справі може вплинути на їх права та обов'язки щодо однієї із сторін.
Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що оскаржуване рішення від 19.07.2011року було прийнято правомірно, а загальні збори акціонерів проведено з додержанням порядку повідомлення його учасників. Відповідач зазначає, що рішення зборів відповідає ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" та п. 6.5.2 Статуту товариства, відповідно до яких збори учасників вважаються правомочними, якщо на них присутні учасники або їх представники, які володіють в сукупності більш як 60% голосів.
Крім того, відповідач зазначає, що ці факти були предметом вивчення при розгляді справи № 2а-5390/11, яка розглядалася Суворовським районним судом м. Херсона за адміністративним позовом учасників ТОВ "Квіти Херсона" до відділу державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради про визнання недійсними дій Державного реєстратора. Постановою Суворовського районного суду м.Херсона від 08.08.2011року зазначено, що п. 6.2.5 Статуту товариства протирічить іншому пункту, а саме ч. 2 п. 6.2 Статуту, відповідно до якого загальні збори є правомочними, якщо на них присутні учасники, які мають в загальній сумі більше як 60% голосів в статутному капіталі товариства. рішення зборів від 19.07.2011року, яке оспорюється позивачами, було прийнято відповідно до п. 6.2 Статуту учасниками, яким належить 70% голосів у статутному капіталі.
Крім того, відповідач посилається на те, що п. 6.5.2. Статуту товариства, на який посилається позивач, визнано недійсним рішенням господарського суду Херсонської області від 15.09.2011року по справі № 5024/1730/2011, яке на момент розгляду спору набрало законної сили.
Справа розглядалася з перервою, яка відповідно до ст. 77 ГПК України оголошувалася в засіданні суду 03.11.2011року.
В засіданнях суду 03.11.2011року та 14.11.2011 року позивачі позовні вимоги підтримали в частині визнання недійсним рішення позачергових зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", оформленого протоколом №12 від 19.07.2011року.В іншій частині позову відмовляються і провадження у справі просять припинити.
Треті особи позовні вимоги не визнають, обґрунтовуючи свої заперечення тим, що оскаржуване рішення прийнято відповідно до вимог чинного законодавства, уповноваженим органом та при наявності кворуму, передбаченого пунктом 6.2 Статуту, а пункт 6.5.2 Статуту, на який посилаються позивачі, визнано недійсним рішенням суду. Вони також зазначають, що посилання позивачів про неповідомлення їх про дату проведення зборів 19.07.2011року не відповідають дійсності, так як вони були повідомлені про дату проведення зборів під час зборів засновників, які відбулися 11.07.2011року.
Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані до справи докази, заслухавши представників позивачів, відповідача та третіх осіб, суд –
в с т а н о в и в:
ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є учасниками товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", що підтверджується наданим до матеріалів справи Статутом ТОВ "Квіти Херсона", затвердженим загальними зборами товариства 11.08.2010року (протокол № 12) та зареєстрованим Державним реєстратором 19.08.2010 року.
19 липня 2011 року відбулися позачергові збори засновників ТОВ "Квіти Херсона", на яких були вирішені наступні питання: розглянути питання порядку денного зборів учасників складом, що володіють у сукупності більш ніж 60% голосів щодо усунення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора товариства на термін до 01.01.2012 року; на період проведення фінансової перевірки підприємства, призначено директором товариства з обмеженою відповідальність "Квіти Херсона" ОСОБА_9 з 19.07.2011 року до 01.01.2012 року; на період відстрочення від обов'язків директора ОСОБА_1 вирішено зберегти на термін її відсторонення від обов'язків середню заробітну плату директора підприємства, права та обов'язки учасника товариства; зобов'язано ОСОБА_1 в термін до 20.07.2011 року передати ОСОБА_9 печатку підприємства, установчі документи, бухгалтерські документи та іншу документацію підприємства; зобов'язано ОСОБА_9 провести усі необхідні реєстраційні дії по зміні директора ТОВ "Квіти Херсону"в виконавчому комітеті Херсонської міської ради та в інших органах, відповідно до чинного законодавства України.
Позивач-1 та позивач-2, які є учасниками ТОВ "Квіти Херсона", просять визнати недійсним рішення позачергових зборів від 19.07.2011 року, з посиланням на те, що спірне рішення не відповідає вимогам чинного законодавства, а саме ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" та п. 6.5.2 Статуту, так як воно приймалось при відсутності кворуму та з порушенням порядку скликання зборів.
Під час судових засідань було встановлено та підтверджено поясненнями представників третіх осіб, які також є учасниками товариства - ОСОБА_10, ОСОБА_4, ОСОБА_5, що під час проведення загальних зборів учасників товариства 11 липня 2011 року було запропоновано учасниками перенести зазначені збори на 19 липня 2011 року. На цих зборах були присутні також позивач-1 та позивач-2, тому їм було відомо про збори, які відбудуться 19 липня 2011 року, але на зазначені збори вони не з'явились з невідомих причин.
Матеріалами справи підтверджується, що позивач-1 та позивач-2 в сукупності володіють 30 % статутного капіталу товариства, а інші учасники, які залучені судом до участі у справі в якості 3-іх осіб, мають в сукупності 70% статутного капіталу товариства.
Відповідно до п.18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.2008 року "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) при розгляді корпоративних справ слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства є підставою для визнання недійсним прийнятих на них рішень.
При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з порушеннями, допущеними під час скликання і проведення цих зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.
Із протоколу № 12 позачергових зборів учасників ТОВ "Квіти Херсона" від 19.07.2011 року вбачається, що на них були присутні учасники товариства, яким в сукупності належить 70% голосів, тому зазначені збори, відповідно до ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" та п. 6.2 Статуту товариства, є повноважними, оскільки на них були присутні учасники, які в сукупності володіють більш, ніж 60% голосів.
Таким чином навіть присутність позивача-1 та позивача-2 на цих зборах, яким в сукупності належить 30% статутного капіталу товариства, не могла істотно вплинути на прийняття іншого рішення під час проведення зборів від 19.07.2011 року.
Під час проведення судових засідань, судом не було встановлено порушень вимог закону та Статуту товариства при проведенні зборів 19.07.2011 року, а посилання відповідача на те, що на зборах не були присутні учасники, яким належить 100% голосів не є підставою визнання недійсним зазначеного рішення, оскільки п.6.5.2. Статуту, на який посилаються позивачі, визнано недійсним рішенням господарського суду Херсонської області по справі № 5024/1730/2011 від 15.09.2011 року, яке на час вирішення спору в суді набрало законної сили, так як залишено без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 01.11.2011 року.
Згідно з п. 25 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.2008 року "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) відповідно зі статтями 41, 60 Закону України "Про господарські товариства", загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь учасники, що мають відповідно до Статуту товариства більш як 60% голосів. У зв'язку з цим положення установчих документів товариства, які встановлюють інші правила щодо визначення кворуму, є такими, що суперечать закону і не підлягають застосуванню судами.
Таким чином, посилання позивачів на недотримання під час проведення оспорюваного рішення кворуму, передбаченого п. 6.5.2 Статуту товариства, не приймається господарським судом як належний та допустимий доказ відповідно до ст.чт. 32, 34 ГПК України (1798-12) , оскільки зазначений пункт визнано недійсним так як він суперечить вимогам закону.
Не підтверджено позивачами належними доказами і їх право на звернення до суду з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів від 19.07.2011 року, так як не доведено яким чином зазначене рішення щодо усунення посадових осіб від керівних посад може вплинути на права і обов'язки позивачів, а позов ОСОБА_1 щодо усунення її від виконання обов'язків директора товариства не відноситься до господарських спорів.
З урахуванням вищезазначеного, посилання позивачів на те, що рішення позачергових зборів учасників товариства від 19.07.2011 року приймалось з порушенням ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" та п. 6.5.2 Статуту, не обгрунтовуються належними доказами по справі.
З урахуванням викладеного правові підстави для задоволення позову в частині визнання недійсним рішення позачергових зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", оформленого протоколом №12 від 19.07.2011року - відсутні.
В іншій частині позовних вимог суд провадження по справі припиняє згідно з п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України у зв'язку з відмовою позивачів від позовних вимог.
Судові витрати, відповідно до ст. 49 ГПК України відносяться на позивача.
В засіданні оголошувалася вступна та резолютивна частина рішення.
Керуючись ст. 44, 49, 77, п. 4 ч.1 ст. 80, ст.ст. 82- 85 ГПК України, суд
в и р і ш и в:
1. В задоволенні позовних вимог про визнання недійсним рішення позачергових зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", оформленого протоколом №12 від 19.07.2011року - відмовити.
2.Припинити провадження у справі в частині позовних вимог про поновлення на посаді директора ОСОБА_1.
3.Припинити провадження у справі в частині спонукання відділ державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради внести до Єдинного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування змін до Статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона".
Суддя
З.І. Ємленінова
Дата підписання рішення
відповідно до вимог ст. 84 ГПК України 18.11.2011р.