ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
08.11.11 Справа№ 8/33(10)
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs21019417) )
Господарський суд Львівської області у складі колегії суддів
головуючий суддя - Гутьєва В.В.,
судді Цікало А.І., Кітаєва С.Б.
при секретарі Куцик І.М.
розглянув у судовому засіданні матеріали справи за заявою Приватної фірми "Авіта", м. Львів
про банкрутство Відкритого акціонерного товариства по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд", м. Львів
за участю прокурора: Макогон Ю.І. –прокурор відділу забезпечення участі в судах
за участю представників комітету кредиторів:
ПФ "Авіта": Гулін Ю.О. - представник, Загуменна Л.Б. - заст. директора
ПАТ КБ "Актив-Банк": Кравчук В.В. –представник, Полюга М.З. –нач. юрвідділу
ДПІ у Франківському р-ні: Юрченко Ю.А. - головний державний податковий інспектор
УПФУ у Франківському р-ні м. Львова: Страхоцька О.Я. –нач. юрвідділу
ТзОВ "Транс-Сервіс-1": Федін В.Ю. - представник
ПП "Лара": не з’явився
Львівський МЦЗ: Кравець С.І. –гол. спеціаліст- юрисконсульт
від кредиторів:
ВВД ФСС НВВ та ПЗ у Стрийському р-ні Л/о: не з’явився
ВВД ФСС НВВ та ПЗ у м. Львові: не з’явився
ВАТ "Львівгаз": не з’явився
ЛОВ ФСС з ТВП: не з’явився
Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. М.П. Шульгіна: не з’явився
УПФУ у м. Бориславі: не з’явився
ПАТ "Львівметал": не з’явився
УПФУ у м. Стрию: не з’явився
ПАТ "Кредитпромбанк": не з’явився
ПП "Інсайтбуд": не з’явився
ТзОВ "ЦЕНТР "ДОЛЯ": не з’явився
ЗАТ "УВТК": Сухнацька О.М. - юрисконсульт
ВАТ "Прикарпаттяобленерго": не з’явився
СПД ОСОБА_10: не з’явився
ВАТ "Львівобленерго": не з’явився
ТзОВ "Інтервест-УА": не з’явився
СПД ОСОБА_11: не з’явився
ДПІ у Стрийському р-ні: не з’явився
ДПІ у Дрогобицькому р-ні: не з’явився
ТзОВ "Райенерго": не з’явився
керуючий санацією: Романчук С.Ю. - арбітражний керуючий
представник працівників боржника: ОСОБА_13
Запис судового процесу здійснюється за допомогою програмно-апаратного комплексу "Оберіг".
Відповідно до ст. 20 ГПК України кредиторам роз’яснено право відводу судді. Відводу судді заявлено не було. На підставі ст. 22 ГПК України роз’яснено процесуальні права та обов’язки сторін.
ВСТАНОВИВ:
Приватна фірма "Авіта" звернулась у суд із заявою про банкрутство Відкритого акціонерного товариства по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд" у порядку, встановленому ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Ухвалою від 07.07.2010 р порушено провадження у справі та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Розпорядником майна ВАТ "Західшляхбуд" призначено арбітражного керуючого Романчука С.Ю. Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство боржника опубліковано в офіційному друкованому органі - газеті "Голос України" за № 154 (4904) від 19.08.10 р.
Ухвалою від 19.10.2010 р. затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ "Західшляхбуд".
Ухвалою суду від 14.12.2010 р. введено процедуру санації боржника та призначено керуючим санацією арбітражного керуючого Романчука С.Ю., якого суд зобов’язав розробити та подати на затвердження комітету кредиторів план санації ВАТ "Західшляхбуд".
Ухвалою від 04.04.2011 р. затверджено план санації ВАТ "Західшляхбуд".
04.05.2011 р. матеріали справи № 8/33(10) направлено до Львівського апеляційного господарського суду у зв’язку із зверненням ДПІ у Франківському р-ні м.Львова, ПП "Лара", ПФ "Авіта" та ВДВС Стрийського МРУЮ з апеляційними скаргами на ухвали господарського суду від 22.03.2011 р. та 04.04.2011 р.
Ухвалою від 21.06.2011 р. суд ухвалив час і місце проведення судового засідання визначити після повернення матеріалів справи № 8/33 (10) до господарського суду Львівської області.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 15.06.2011 р. ухвалу господарського суду Львівської області від 04.04.2011 р. у справі № 8/33 (10) про затвердження плану санації скасовано, а постановою Вищого господарського суду України від 16.08.2011 р. постанову Львівського апеляційного господарського суду від 15.06.2011 р. залишено без змін.
31.08.2011 р. матеріали справи № 8/33 (10) повернуто до господарського суду Львівської області і передані судді Гутьєвій В.В. для подальшого розгляду справи.
Підстави відкладення розгляду справи викладені в ухвалах суду від 27.09.2011 р., 25.10.2011 р.
Ухвалою суду від 04.11.2011 р. призначено колегіальний розгляд справи № 8/33 (10). Автоматизованою системою визначено членами колегії суддів Кітаєву С.Б. та Цікала А.І.
08.11.2011 р. прокуратура Львівської області направила на адресу суду лист про вступ прокуратури у справу про банкрутство ВАТ "Західшляхбуд" з метою захисту інтересів держави та громадян.
08.11.2011 р. Приватна фірма "Авіта"подала клопотання про усунення арбітражного керуючого Романчука Сергія Юрійовича від виконання ним своїх обов’язків. Вказане клопотання обгрунтоване тим, що арбітражний керуючий Романчук С.Ю. неналежно виконує повноваження керуючого санацією ВАТ "Західшляхбуд", зокрема не здійснює заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості ВАТ "Західшляхбуд" та не подав касаційних скарг на постанови Львівського апеляційного господарського суду від 30.05.2011 р., 15.06.2011 р. та 29.06.2011 р. В обґрунтування вимог Приватна фірма "Авіта"долучила до клопотання про усунення арбітражного керуючого лише копії постанов Львівського апеляційного господарського суду від 30.05.2011 р. та 29.06.2011 р. Відповідно до ч.9 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" невиконання або неналежне виконання обов’язків, покладеного на арбітражного керуючого, може бути підставою для усунення арбітражного керуючого від виконання ним своїх обов’язків. Згідно з ч.8 ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" керуючий санацією може бути звільнений господарським судом від виконання повноважень керуючого санацією на підставі рішення комітету кредиторів у разі невиконання або неналежного виконання ним своїх обов’язків. Станом на дату розгляду справи на адресу суду не надходило рішення комітету кредиторів про усунення керуючого санацією ВАТ "Західшляхбуд" Романчука С.Ю від виконання ним своїх обов’язків. В судовому засіданні керуючий санацією пояснив, що позови про стягнення дебіторської заборгованості ВАТ "Західшляхбуд" не подано, оскільки кредитори відмовились надавати кошти на оплату судових витрат, а у боржника накладено арешт на рахунки в установах банків. Касаційні скарги на постанови Львівського апеляційного господарського суду від 30.05.2011 р., 15.06.2011 р. та 29.06.2011 р. арбітражним керуючим не подані, оскільки він вважає їх обґрунтованими. Приватна фірма "Авіта"не обгрунтувала належними доказами підстав для усунення арбітражного керуючого Романчука Сергія Юрійовича від виконання ним своїх обов’язків. У судовому засіданні клопотання Приватної фірми "Авіта"підтримав представник працівників боржника. Прокурор, представники ДПІ у Франківському р-ні, УПФУ у Франківському р-ні м. Львова, Львівського МЦЗ, ТзОВ "Транс-Сервіс-1", ПАТ КБ "Актив-Банк" клопотання про усунення арбітражного керуючого не підтримали. Таким чином, у суду відсутні підстави для усунення арбітражного керуючого Романчука Сергія Юрійовича від виконання ним обов’язків керуючого санацією ВАТ "Західшляхбуд". Відтак, клопотання Приватної фірми "Авіта"підлягає відхиленню.
07.11.2011 р. ТзОВ "Інформпроект" направило на адресу суду копію нової редакції графіку погашення кредиторської заборгованості ВАТ "Західшляхбуд" із внесеними змінами, відповідно до зауважень членів комітету кредиторів від 03.11.2011 р. Однак, вказаний графік не містить підпису директора ТзОВ "Інформпроект" та не засвідчений належним чином. Відповідно до ч.2 ст. 36 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Крім того, ТзОВ "Інформпроект" не підтвердило належними доказами фінансову спроможність для участі в процедурі санації в якості інвестора ВАТ "Західшляхбуд", що випливає з наведеного нижче.
03.11.2011 р на засіданні комітету кредиторів (протокол № 16 від 03.11.2011 р.) вирішено не схвалювати проект графіку погашення кредиторської заборгованості ВАТ "Західшляхбуд" інвестором ТзОВ "Інформпроект" та не приймати його за основу для розробки плану санації. Аналогічні рішеня прийняті комітетом кредиторів та відображені в протоколах № 14 від 21.09.2011 р. та № 15 від 20.10.2011 р. Рішення комітету кредиторів обгрунтоване тим, що у інвестора ТзОВ "Інформпроект" відсутні власні фінансові можливості для участі в процедурі санації в якості інвестора ВАТ "Західшляхбуд". Зокрема, як вбачається з балансу та звіту про фінансові результати ТзОВ "Інформпроект" станом на 30.09.2011 р. на балансі ТзОВ "Інформпроект" обліковуються основні засоби на суму 215,7 тис. грн. (первісна вартість), виробничі запаси та готова продукція на суму 143,7 тис. грн., загальна кредиторська заборгованість - 2 378,3 тис. грн., чистий прибуток ТзОВ "Інформпроект" за звітний період становить 46,6 тис. грн. Відтак, у ТзОВ "Інформпроект" недостатньо фінансових можливостей для участі в процедурі санації в якості інвестора ВАТ "Західшляхбуд".
Відповідно до ч. 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про: вибори голови комітету; скликання зборів кредиторів; підготовку та укладення мирової угоди; внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника, щодо яких є заінтересованість; інші питання, передбачені цим Законом.
08.11.2011 р. голова комітету кредиторів ВАТ "Західшляхбуд" ПАТ "Комерційний банк "Актив –банк" повторно подав на адресу суду клопотання про визнання ВАТ "Західшляхбуд" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Романчука С.Ю. До клопотання голови комітету кредиторів ВАТ "Західшляхбуд" долучений протокол № 16 засідання комітету кредиторів від 03.11.2011 р., відповідно до якого більшістю голосів прийнято рішення звернутись до господарського суду з клопотанням про визнання ВАТ "Західшляхбуд" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором у справі арбітражного керуючого Романчука С.Ю.
Як вбачається з матеріалів справи, вартість основних засобів ВАТ "Західшляхбуд" становить 11,5 млн. грн., інші необоротні активи відсутні. Загальна вартість основних засобів, термін служби яких превищив 20 років становить 93,4%. Власний капітал є від’ємним числом і становить мінус 6,3 млн. грн. Дебіторська заборгованість - 1,4 млн. грн., з яких 1,3 млн. грн. - заборгованість ТзОВ "Будівельне управління "Дім", 100 тис. грн. - це дебіторська заборгованість інших підприємств. Загальна кредиторська заборгованість становить 19,9 млн. грн. Чистий збиток становить 9,4 млн. грн. Крім того, ТзОВ "Будівельне управління "Дім", яке є дебітором ВАТ "Західшляхбуд" на суму 1,3 млн. грн. знаходиться на межі банкрутства. Відтак, майнових активів боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів.
В судовому засіданні прокурор, представники ДПІ у Франківському р-ні, УПФУ у Франківському р-ні м. Львова, Львівського МЦЗ, ТзОВ "Транс-Сервіс-1", ПАТ КБ "Актив-Банк" та керуючий санацією підтримали клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Розглянувши клопотання голови комітету кредиторів, протокол комітету кредиторів № 16 від 03.11.2011 р., заслухавши пояснення представників сторін та керуючого санацією, враховуючи те, що фінансовий стан ВАТ "Західшляхбуд" характеризується ознаками неплатоспроможності, а реальних пропозицій щодо санації боржника чи укладення мирової угоди не поступило, суд дійшов висновку про необхідність визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
Згідно з ч.1 ст. 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, передбаченому для призначення керуючого санацією. Господарський суд має право призначити ліквідатором особу, яка виконувала повноваження розпорядника майна або (та) керуючого санацією боржника.
На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 1, 5, 22- 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд –
ПОСТАНОВИВ:
1. У задоволенні клопотання Приватної фірми "Авіта"про усунення арбітражного керуючого Романчука Сергія Юрійовича від виконання обов’язків керуючого санацією ВАТ "Західшляхбуд"–відмовити.
2. Відкрите акціонерне товариство по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд" (79044, м. Львів, вул.Коновальця, 33; код ЄДРПОУ 03450123) визнати банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.
Скасувати арешти та заборони, накладені на майно Відкритого акціонерного товариства по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд" та інші обтяження в т.ч. податкову заставу, арешти, накладені на розрахункові рахунки Відкритого акціонерного товариства по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд" в банківських установах. Накладення нових арештів на майно банкрута не допускається.
З дня прийняття постанови підприємницька діяльність банкрута припиняється, керівник банкрута звільняється з роботи у зв’язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці. Припиняються повноваження органів управління банкрута і повноваження власників майна.
3. Призначити ліквідатором у справі арбітражного керуючого Романчука Сергія Юрійовича, який діє на підставі ліцензії серії НОМЕР_1 від 16.11.2009 р. та проживає за адресою: АДРЕСА_1
Ліквідатору відповідно до ст.ст. 23- 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" здійснити ліквідаційну процедуру та подати звіт про виконану роботу і документально підтверджений баланс на затвердження суду у строк, встановлений ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
4. Судове засідання призначити на 14.12.2011 р. на 11 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні господарського суду Львівської області (м. Львів, вул. Личаківська, 128, каб.511).
5. Зобов’язати комітет кредиторів до 12.12.2011 р. розглянути на засіданні комітету кредиторів питання щодо підписання мирової угоди та надати суду протокол з мотивованим рішенням з розгляду цього питання до 14.12.2011 р.
6.Зобов’язати ліквідатора надати суду: докази публікації оголошення про визнання боржника банкрутом, звіт про проведену роботу.
7. Участь в судовому засіданні учасників провадження у справі про банкрутство - обов’язкова.
8. Копію постанови надіслати комітету кредиторів, боржнику, ліквідатору, ВДВС Франківського РУЮ, ВДВС Стрийського МРУЮ, Державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, ДТУ ДКЦПФЦ у Л/о, прокурору Львівської області.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
Гутьєва В.В.
Кітаєва С.Б.
Цікало А.І.