ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"07" листопада 2011 р. Справа № К17/135-11
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs20022257) )
За позовом Публічного акціонерного товариства комерційного банку "Надра"
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"
за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні інвестиції", Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції" та Відділу Державних реєстраторів та адміністраторів Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області
про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства
Суддя Горбасенко П.В.
За участю представників:
від позивача ОСОБА_1 (дов. № 13-11-17872 від 15.08.2011р.);
ОСОБА_2 (дов. № 13-11-19933 від 16.09.2011р.);
від відповідача ОСОБА_3 (дов. № 33 від 07.11.2011р.);
від третіх осіб не з’явилися.
Обставини справи:
Публічне акціонерне товариство комерційний банк "Надра" (далі – позивач) звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" (далі –відповідач) про визнання недійсними рішень загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформлених протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. в частині дачі згоди на вступ та прийняття Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду "Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду закритого типу до складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження статутного (складеного) капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" та їх часток у статутному (складеному) капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; визнання недійсною нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", яке було оформлено протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. та скасування державної реєстрації нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформленого протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р., яка була проведена державним реєстратором Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області 10.06.2009р. за № 13571050014000108.
Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем, в порушення п. 3.3. договору застави корпоративних прав від 05.10.2006р., абз. 4 ст. 50 Закону України "Про заставу", були внесені зміни до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" та проведена державна реєстрація статуту в новій редакції за відсутності згоди позивача. Крім того, позивач зазначає, що відповідачем при прийнятті оскаржуваного рішення було порушено порядок переходу частки (її частини) учасника (ТОВ "Регіональні інвестиції") у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" до Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції".
Ухвалою господарського суду Київської області від 14.10.2011р. порушено провадження у справі № К17/135-11, залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Регіональні інвестиції", Закрите акціонерне товариство "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції" та Відділ Державних реєстраторів та адміністраторів Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, розгляд справи призначено на 28.10.2011р.
Ухвалою господарського суду Київської області від 28.10.2011р. розгляд справи відкладено на 07.11.2011р.
В судовому засіданні 07.11.2011р. представником відповідача подано відзив на позовну заяву ПАТ КБ "Надра" (а.с. 134-136), згідно якого останній визнав позовні вимоги безпідставними, необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню, який прийнято судом.
У судовому засіданні 07.11.2011р. представники позивача повністю підтримали позов. Представник відповідача заперечив проти позову та просив суд відмовити у його задоволенні повністю.
Представники третіх осіб в судове засідання 07.11.2011р. не з’явилися, витребувані судом документи не надали, про причини неявки не повідомили, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.
Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, оцінивши їх в сукупності та заслухавши пояснення представників сторін, суд
ВСТАНОВИВ:
05.10.2006р. між Відкритим акціонерним товариством комерційний банк "Надра" (Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" (Позичальник) укладено кредитний договір про надання кредитної лінії з вільним режимом кредитування № 110/КЛ/2006-840, згідно якого банк зобов’язався по мірі надання позичальником письмових заявок на видачу траншів в межах кредитної лінії, відповідно до п. 3.2.1. договору, надати позичальнику транші у безготівковій формі на поточний рахунок позичальника, а позичальник –здійснювати погашення кредиту у строки, встановлені договором.
05.10.2006р. між Відкритим акціонерним товариством комерційний банк "Надра" (Заставодержатель) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" (Заставодавець) укладено договір застави корпоративних прав, згідно якого заставодавець в забезпечення виконання позичальником зобов’язання, що випливає з кредитного договору зобов’язався передати, а заставодержатель –прийняти в заставу предмет іпотеки.
Згідно преамбули договору застави корпоративних прав від 05.10.2006р. предмет застави –належні заставодавцеві корпоративні права на підставі статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" (далі –Товариство) в новій редакції, зареєстрованого Виконавчим комітетом Ірпінської міської ради Київської області 05.09.2005р. (далі –статут), пов’язані з правом власності заставодавця на частку у статутному фонді товариства, що складає 100 % і становить 50 000грн., в тому числі: правомочності на участь заставодавця в управлінні товариством, отримання певної частки прибутку (дивідендів) останнього та активів у разі його ліквідації відповідно до законодавства України, та інші правомочності заставодавця, котрі випливають із статуту товариства та діючого законодавства України.
Відповідно до п.п. 3., 3.3. договору застави корпоративних прав від 05.10.2006р. заставодавець зобов’язаний без попередньої згоди заставодержателя не погоджуватись на внесення змін до статуту товариства.
20.10.2008р. відбулися загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", на яких був присутній єдиний учасник Товариство з обмеженою відповідальністю "Регіональні інвестиції", який володіє 100 % голосів на загальних зборів учасників ТОВ "Регіональні будівні інвестиції", з наступним порядком денним: 1. Про вступ Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду закритого типу ЗАТ "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції" до складу учасників ТОВ "Регіональні будівні інвестиції; 2. Про вклад ЗАТ "КУА АПФ "Наші інвестиції" до статутного (складеного) капіталу ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; 3. Про затвердження нового розміру статутного (складеного) капіталу ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; 4. Про новий склад учасників та їх частки у статутному (складеному) капіталі ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; 5. Про структуру органів ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; 6. Про затвердження нової редакції статуту ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; 7. Про підтвердження повноважень директора ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" Каминіна Анатолія Ілліча (ідентифікаційний номер 2541714978); 8. Про затвердження внутрішнього документу ТОВ "Регіональні будівні інвестиції": "Положення про порядок і спосіб визначення вартості частини майна при виході учасника з товариства" у проекті, що подано на розгляд; 9. Про затвердження внутрішнього документу ТОВ "Регіональні будівні інвестиції": "Положення про порядок і спосіб переходу частки учасника товариства до іншої особи" у проекті, що подано на розгляд; 10. Про подальшу діяльність ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; 11. Про призначення особи, якій доручено здійснити державну реєстрацію нової редакції статуту ТОВ "Регіональні будівні інвестиції".
На загальних зборах акціонерів ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" 20.10.2011р. позивач не був присутнім.
Відповідно до рішень загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" від 20.10.2008р., оформлених протоколом № 1 ПФ (а.с. 43-44), по першому питанню порядку денного вирішено: дати згоду на вступ та прийняти ЗАТ "КУА АПФ "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Фонду, до складу учасників ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; по другому питанню –ЗАТ КУА АПФ "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Фонду у якості вкладів статутного (складеного) капіталу ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" вносить до статутного (складеного) капіталу ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" грошові кошти у сумі 70 402 303,79грн.; по третьому питанню –затвердити у новій редакції статуту товариства статутний (складений) капітал ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" у розмірі 70 452 303,79грн.; по четвертому питанню –затвердити у новій редакції статуту товариства наступний склад учасників ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" та їх частки у статутному (складеному) капіталі товариства: - Товариство з обмеженою відповідальністю "Регіональні інвестиції" –0,07097 % статутного (складеного) капіталу, його частка становить 50 000грн.; - Закрите акціонерне товариство "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що здійснює діяльність в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду "Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду Закритого типу ЗАТ "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції" –99,92903 % статутного (складеного) капіталу, його частка становить 70 402 303,79грн. На дату прийняття цього рішення загальними зборами учасників ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" статутний (складений) капітал товариства у розмірі 50 000грн. сформовано повністю; по п’ятому питанню –затвердити нову структуру органів ТОВ "Регіональні будівні інвестиції": - вищий орган управління товариства – загальні збори учасників ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; - виконавчий орган управління товариства –директор (одноособово); - контрольний орган –ревізійна комісія; по шостому питанню –затвердити нову редакцію статуту ТОВ "Регіональні будівні інвестиції". Визначити статут ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" у новій редакції єдиним установчим документом товариства, що підлягає державній реєстрації у встановленому законом порядку; по сьомому питанню – підтвердити повноваження директора ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" Каминіна Анатолія Ілліча (ідентифікаційний номер 2541714978). З директором ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" Каминіним Анатолієм Іллічем трудовий контракт не укладався; по восьмому питанню –затвердити внутрішній документ ТОВ "Регіональні будівні інвестиції": "Положення про порядок і спосіб визначення вартості частини майна при виході учасника з товариства" у проекті, що розглянутий на цих зборах. Це положення вступає в силу з моменту його затвердження на цих зборах. Це положення вступає в силу з моменту його затвердження на цих зборах учасників товариства; по дев’ятому питанню –затвердити внутрішній документ ТОВ "Регіональні будівні інвестиції": "Положення про порядок і спосіб визначення вартості частини майна при виході учасника з товариства" у проекті, що розглянутий на цих зборах. Це положення вступає в силу з моменту його затвердження на цих загальних зборах учасників товариства; по десятому питанню –продовжити діяльність ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" відповідно до цього рішення загальних зборів учасників ТОВ "Регіональні будівні інвестиції"; по одинадцятому питанню –виконання необхідних дій, пов’язаний з державною реєстрацією нової редакції статуту ТОВ "Регіональні будівні інвестиції" доручити директору товариства Каминіну Анатолію Іллічу з правом залучати третіх осіб за довіреністю до виконання окремих дій.
На виконання вказаних рішень загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформлених протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. (а.с. 43-44) 10.06.2009р. Державним реєстром Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області затверджено нову редакцію статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" за № 13571050014000108 (а.с. 45-62).
Згідно п.п. 1.2., 1.2.1. вказаної редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" учасниками товариства є: Товариство з обмеженою відповідальністю "Регіональні інвестиції" та Закрите акціонерне товариство "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду "Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду закритого типу ЗАТ "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції".
Відповідно до п. 4.9. статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" статутний капітал товариства складає 70 452 303,79грн.
Предметом позову є вимоги про визнання недійсними рішень загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформлених протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. в частині дачі згоди на вступ та прийняття Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду "Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду закритого типу до складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження статутного (складеного) капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" та їх часток у статутному (складеному) капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; визнання недійсною нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", яке було оформлено протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. та скасування державної реєстрації нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформленого протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р., яка була проведена державним реєстратором Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області 10.06.2009р. за № 13571050014000108.
Згідно ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.
Статтею 20 Господарського кодексу України визначено, що кожний суб’єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб’єктів захищаються шляхом визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб’єктів, що суперечать законодавству. Ущемляють права та законні інтереси суб’єкта господарювання або споживачів.
Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом (1798-12) заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.
Корпоративні відносини регулюються Цивільним кодексом України (435-15) , Господарським кодексом України (436-15) , Законом України "Про господарські товариства" (1576-12) (далі –Закон) та іншими законами України. Положення законодавчих актів, які діяли до набрання чинності ЦК України (435-15) , застосовуються в частині, в якій вони не суперечать цьому Кодексу (436-15) .
Згідно ч. 1 ст. 140 Цивільного кодексу України товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом.
Товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів (ч. 3 ст. 80 Господарського кодексу України).
Відповідно до ст. 1 Закону господарськими товариствами визнаються підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об’єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.
Частиною першою ст. 50 Закону встановлено, що товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний (складений) капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.
Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.
рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду (ч. 5 ст. 98 Цивільного кодексу України).
Частиною першою ст. 167 Господарського кодексу України встановлено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
Відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.
Згідно п. 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" № 13 від 24.10.2008р. (v0013700-08) при вирішенні корпоративного спору господарський суд повинен встановити наявність в особи, яка звернулася з позовом, суб'єктивного матеріального права або законного інтересу, на захист якого подано позов, а також з'ясувати питання про наявність чи відсутність факту їх порушення або оспорювання.
Пунктом 1.5. рекомендацій Президії Вищого господарського суду України "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" № 04-5/14 від 28.12.2007р. (v5_14600-07) спори за позовами осіб, що не є учасниками (акціонерами) господарського товариства, до господарського товариства за своїм суб'єктним складом не належать до корпоративних. Зокрема, це стосується спорів: про визнання недійсними рішень органів управління господарських товариств за позовами кредиторів, заставодержателів, орендарів майна або інших осіб, що не є учасниками (акціонерами) відповідних товариств; про визнання недійсними установчих документів суб'єктів господарювання, їх частини або змін до них за позовами органів державних реєстраторів державної податкової служби, або інших органів, що контролюють діяльність товариства.
Суд встановив, що позивач на момент прийняття спірних рішень загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформлених протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. не був учасником ТОВ "Регіональні будівні інвестиції", а відтак позивач не мав корпоративних прав, які підлягають захисту шляхом визнання недійсними рішень загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформлених протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. в частині дачі згоди на вступ та прийняття Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду "Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду закритого типу до складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження статутного (складеного) капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" та їх часток у статутному (складеному) капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", визнання недійсною нової редакцію статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", яке було оформлено протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р.
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання недійсними рішень загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформлених протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. в частині дачі згоди на вступ та прийняття Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду "Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду закритого типу до складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження статутного (складеного) капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" та їх часток у статутному (складеному) капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", визнання недійсною нової редакцію статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", яке було оформлено протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. є необґрунтованими, безпідставними та такими, що не підлягають задоволенню.
Аналогічна позиція міститься у постановах Вищого господарського суду України від 18.10.2011р. та 25.10.2011р. у справах № 18/79 та № 20/1749-10 відповідно.
Суд критично оцінює посилання позивача на те, що внесення змін до статуту ТОВ "Регіональні будівельні інвестиції" в силу положень абз. 4 ст. 50 Закону України "Про заставу" повинно здійснюватись виключно за попередньою згодою Публічного акціонерного товариства комерційного банку "Надра", оскільки відповідно до ст. 6 Господарського кодексу України одним із загальних принципів господарювання в України є заборона незаконного втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у господарські відносини, у зв’язку з чим неправомірними є будь-які обмеження відповідача у здійсненні останнім господарської діяльності, в тому числі у проведенні загальних зборів учасників товариства.
Крім того, позивачем також заявлено вимогу про скасування державної реєстрації нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформленого протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р., яка була проведена державним реєстратором Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області 10.06.2009р. за № 13571050014000108.
З огляду на те, що позовна вимога про скасування державної реєстрації нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформленого протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р., яка була проведена державним реєстратором Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області 10.06.2009р. за № 13571050014000108 за своєю правовою природою є похідною від вимог про визнання недійсними рішень загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформлених протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р. в частині дачі згоди на вступ та прийняття Закритого акціонерного товариства "Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів "Наші інвестиції", що діє в інтересах та за рахунок Пайового венчурного інвестиційного фонду "Житло та інвестиції" недиверсифікованого виду закритого типу до складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження статутного (складеного) капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції" та їх часток у статутному (складеному) капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; затвердження нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції"; визнання недійсною нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", яке було оформлено протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р., а також відмову суду у задоволенні вказаних позовних вимог, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовної вимоги про скасування державної реєстрації нової редакції статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", затвердженої рішенням загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Регіональні будівні інвестиції", оформленого протоколом № 1 ПФ від 20.10.2008р., яка була проведена державним реєстратором Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області 10.06.2009р. за № 13571050014000108.
Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до статей 44, 49 ГПК України, покладаються судом на позивача.
Керуючись ст.ст. 44, 49, 82- 85 ГПК України, суд
В И Р І Ш И В:
У задоволенні позову відмовити повністю.
Суддя
П.В. Горбасенко
Повне рішення складено: 10.11.2011р.