ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
33001, м. Рівне, вул. Яворницького, 59
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
"02" листопада 2011 р. Справа № 5019/2256/11
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs24326018) )
за позовом Комунальний заклад "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради
до відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Більярд-Сервіс"
про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні майном шляхом звільнення приміщення
Суддя Бережнюк В.В.
Представники:
Від позивача : ОСОБА_1. довіреність від 06.01.2011 року
Від відповідача : не з'явився
СУТЬ СПОРУ: Комунальний заклад "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради звернувся до господарського суду Рівненської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Більярд-Сервіс", у якій просить суд зобов'язати усунути перешкоди в користуванні та розпорядженні майном шляхом звільнення самовільно зайнятого приміщення загальною площею 779,7 кв.м. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що територіальна громада м.Рівне в особі Рівненської міської ради є власником нежитлової будівлі загальною площею 6685,6 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Рівне, вул.Гагаріна, 6, на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САС №019055 від 21.01.2009 року та Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №21617853 від 21.01.2009 року виданого КП "РМБТІ". Вказане нерухоме майно закріплене за Комунальним закладом "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради на праві оперативного управління. 01.09.2006 року між Комунальним закладом "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю "Більярд-Сервіс" було укладено Договір оренди нежитлового приміщення, до якого були внесені зміни та доповнення шляхом підписання Додатку до Договору від 01.09.2006 року. Згідно п. 3.1. Додатку термін дії Договору було продовжено до 31 серпня 2011 року. У зв'язку з тим, що за Відповідачем постійно нараховується заборгованість по сплаті орендної плати та оплати комунальних послуг, а також із закінченням терміну дії Договору, комунальний заклад повідомив Відповідача про припинення дії договору шляхом надіслання на його адресу листа. Відповідач ніяк не відреагував та продовжує користуватись приміщенням без належних правових підстав, створюючи позивачу перешкоди у здійсненні ним права користування і розпорядження майном.
02.11.2011 р. від позивача через канцелярію суду надійшла заява про уточнення позовних вимог, згідно якої просить суд у п.1 прохальної частини позовної заяви у словах "шляхом звільнення самовільно зайнятого приміщення" слово "самовільно" виключити та не читати. Вказана заява прийнята судом.
Представник позивача у судовому засіданні уточнені позовні вимоги підтримав у повному обсязі.
Представник відповідача в судове засідання не з’явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений судом належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення рекомендованої кореспонденції адресату (арк.с.23). Натомість через канцелярію суду подав клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з перебуванням представника позивача в іншому судовому процесі. Клопотання про відкладення розгляду справи відхилене судом з огляду на таке. Зайнятість представника не може слугувати підставою для відкладення вирішення господарського спору, оскільки коло представників сторін в господарському судочинстві не обмежено нормами чинного законодавства; крім того, в справі відсутні докази, які б стверджували перебування представника в іншому судовому процесі в Рівненському міському суді, та докази створення господарським судом перешкод щодо участі в справі інших представників позивача, приміром директора, іншого адвоката чи інших штатних працівників підприємства тощо.
Суд зазначає, що відповідачу було надано достатньо часу для реалізації своїх процесуальних прав та обов'язків. Відповідач не був позбавлений права надіслати суду докази поштовим зв’язком.
Крім цього, ухвалою суду від 17.10.2011 р. явка представників сторін для участі у судовому засіданні не визнавалася обов'язковою.
Статтею 75 ГПК України встановлено, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.
Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд
ВСТАНОВИВ:
Згідно Свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії САС №019055 від 21.01.2009 року виданого Виконавчим комітетом Рівненської міської ради та Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №21617853 від 21.01.2009 року виданого Комунальним підприємством "Рівненське міське БТІ" у комунальній власності територіальної громади м.Рівного в особі Рівненської міської ради перебуває нежитлова будівля Палацу культури, за адресою: м.Рівне, вул.Гагаріна, 6, яка передана на баланс Комунального закладу "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради.
Відповідно до нової редакції Статуту комунального закладу "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради затвердженого наказом Управління культури і туризму Виконавчого комітету Рівненської міської ради №114 від 21.05.2008р., зареєстрованого державним реєстратором Виконавчого комітету Рівненської міської ради 29.05.2008 року, номер запису 16081050001005455 (в подальшому - Статут) Комунальний заклад "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради є правонаступником всіх прав та обов’язків Міського палацу культури створеного (переданого) у комунальну власність відповідно до розпоряджень Рівненської міської Управи від 31.12.1993р. №1451-р та від 28.01.1994р. №98-р.(п.1.2. Статуту). Відповідно до п.1.3. Статуту засновником і власником Палацу є територіальна громада м.Рівне в особі Рівненської міської ради, код ЄДРПОУ –34847334. Пунктом 1.5. Статуту визначено, що Палац є юридичною особою, має власне найменування, відокремлене майно, самостійний баланс. Палац, згідно з п.1.6. Статуту, має право самостійно здійснювати в установленому чинним законодавством порядку творчу, господарську та іншу діяльність і розпоряджатися її наслідками відповідно до цього Статуту як в Україні, так і за її межами. Палац має право від свого імені укладати договори, набувати майнові та особисті немайнові права, бути позивачем та відповідачем у суді загальної юрисдикції, Господарському та Адміністративних судах, несе відповідальність за наслідки своєї господарської діяльності.
Відповідно до п.4.1. Майно Палацу складають основні фонди та оборотні засоби, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Палацу. Майно Палацу належить до комунальної власності територіальної громади м.Рівне і закріплюється на праві оперативного управління (п.4.2. Статуту).
01 вересня 2006 року між Комунальним закладом "Рівненський міський палац культури" (Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Більярд-Сервіс" (Відповідач) було укладено договір оренди нежитлових приміщень (Договір), до якого 01 жовтня 2008 року були внесені зміни та доповнення шляхом підписання Додатку до Договору оренди нежитлових приміщень від 01.09.2006 р. про внесення змін щодо оренди нежитлових приміщень, за умовами якого в оренду передані приміщення загальною площею 779,7 кв.м..
Даний договір та додаток до Договору був затверджений начальником управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому.
Згідно предмету даного договору Орендодавець (позивач) передає, а Орендар (відповідач) приймає в орендне користування нежитлове приміщення по вул. Гагаріна, 6 загальною площею 779,7 кв.м.
Згідно п. 3.1. Додатку до Договору термін дії договору було продовжено до 31 серпня 2011 року.
У зв'язку з тим, що за Відповідачем постійно нараховується заборгованість по сплаті орендної плати та оплати комунальних послуг, а також із закінченням терміну дії договору, Позивач листом № 227 від 28 липня 2011 року повідомив Відповідача про припинення дії договору, укладеного 01 вересня 2006 року. Вказаний лист було надіслано Орендарю поштою 28.07.2011 р. (а.с.14-15). Відповідь на вказаний лист у матеріалах справи відсутня.
Позивачем повторно було надіслано лист № 284 від 07 вересня 2011 року із вимогою звільнити займане приміщення до 12 вересня 2011 року (арк..с.16-17). Останній також залишений без відповіді.
У матеріалах справи відсутні докази законного перебування Відповідача у приміщенні, яке він орендував у Позивача згідно Договору оренди від 01.09.2006 р., та докази того, що Відповідач звільнив приміщення. Відтак, ТзОВ "Більярд-Сервіс" неправомірно користується даним приміщенням, чим створює Позивачу перешкоди у здійсненні ним права користування та розпорядження майном.
Відповідно до частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.
В силу положень частини 1 статті 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.
Частиною 1 статті 319 Цивільного кодексу України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.
Згідно з частиною 1 статті 386 Цивільного кодексу України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності.
Відповідно до частини 1 статті 387 власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.
Згідно ст. 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.
Доказів законного перебування у приміщенні загальною площею 779,7 кв.м. за адресою м.Рівне, вул.Гагаріна, 6 ТзОВ "Більярд-Сервіс" суду не надав.
З огляду на вищенаведене позовна вимога про зобов’язання відповідача усунути перешкоди в користуванні та розпорядженні майном шляхом звільнення зайнятого приміщення загальною площею 779,7 кв.м. підлягає задоволенню.
Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, стороні, на користь якої відбулося рішення, господарський суд відшкодовує мито за рахунок другої сторони. Враховуючи наведене, держмито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача.
Керуючись ст. ст. 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд
ВИРІШИВ:
1. Позов задоволити.
2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Більярд-Сервіс" (33028, м. Рівне, вул. П.Полтави, 1/3 кв.3, код ЄДРПОУ 31894782) усунути перешкоди в користуванні та розпорядженні майном Комунального закладу "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради (33003, м.Рівне, вул.Гагаріна, 6, код ЄДРПОУ 22569031) шляхом звільнення зайнятого приміщення загальною площею 779,7 кв.м. за адресою: м.Рівне, вул.Гагаріна, 6.
3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Більярд-Сервіс" (33028, м. Рівне, вул. П.Полтави, 1/3 кв.3, код ЄДРПОУ 31894782) на користь Комунального закладу "Рівненський міський палац культури" Рівненської міської ради (33033, Рівненська область м.Рівне, вул.Гагаріна,6, код ЄДРПОУ 22569031) - 85 грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі.
4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.
Суддя
Бережнюк В.В.
повний текст рішення підписаний суддею "15" листопада 2011 року