ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
01.11.11р.
Справа № 32/59-09
( Додатково див. постанову Вищого господарського суду України (rs22214772) ) ( Додатково див. постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду (rs19997970) )
За позовом Прокурора Криворізького району Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області
до Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк Плюс", с. Вільне Криворізького району Дніпропетровської області
про визнання недійсним договору оренди та зобов'язання вчинити певні дії
та
за Зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк Плюс", с. Вільне
Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області, м. Кривий Ріг
Третя особа : відділ Держкомзему у Криворізькому районі,м. Кривий Ріг
про : усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою
Суддя Васильєв О.Ю.
ПРЕДСТАВНИКИ :
Від прокурора : не з’явився ;
Від позивача : ОСОБА_1 ( дов. від 25.07.11 р. ) ;
Від відповідача : ОСОБА_2 ( дов. від 13.09.11 р. );
Від третьої особи : не з’явився
СУТЬ СПОРУ:
Прокурор Криворізького району Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області ( позивач ) у березні 2009 р. звернувся з позовом до ТОВ "Парк Плюс"( відповідач ) про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 11.12.06р., укладеного між сторонами; зобов'язання відповідача повернути позивачу земельну ділянку площею 1.81 га, що знаходиться за адресою: с. Вільне, ст. Червоний Шахтар, майданчик 1, Криворізького району Дніпропетровської області. Позовні вимоги обгрунтовані посиланням прокурора на відсутність державної реєстрації спірного договору оренди . Криворізька районна державна адміністрація Дніпропетровської області ( позивач ) підтримав позовні вимоги прокурора з підстав, наведених у позовній заяві.
ТОВ "Парк Плюс"( відповідач ) проти задоволення позовних вимог прокурора заперечував та подав зустрічний позов до Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області про заборону чинити перешкоди в реалізації ТОВ "Парк Плюс"права користування земельною ділянкою площею 1, 81 га; зобов'язання Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області у п'ятиденний термін з дня набрання рішенням суду чинності передати за актом приймання-передачі відділу Держкомзему у Криворізькому районі для звіряння реєстраційні картки серія АБГ №616867 та зобов'язання відділу Держкомзему у Криворізькому районі здійснити дії щодо звіряння даних реєстраційних карток серія АБГ№616867 та їх підписання у десятиденний термін з дня отримання за актом приймання-передачі. Ухвалою суду від 07.04.09р. провадження у справі №32/59-09 було зупинено до часу вирішення спору у пов’язаній адміністративній справі №2-а-8645/08/0470 .Ухвалою суду від 04.10.11 р. провадження у справі було поновлено .
Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -
ВСТАНОВИВ:
Розпорядженням голови Криворізької райдержадміністрації від 08.12.06 р. №967р ТОВ "Парк Плюс"була надана в оренду земельна ділянка площею 1, 81 га, для комерційного використання терміном на 1 (один ) рік з орендною платою 700 грн. за 1 га в місяць (а.с.7)
На підставі цього розпорядження 11.12.06 р. між Криворізькою райдержадміністрацією (орендодавець) та ТОВ "Парк Плюс"(орендар) було укладено спірний договір оренди вищезазначеною земельної ділянки строком на 1 рік . Згідно із п.13 після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду .Відповідно до п.27 дія цього договору припиняється ( поміж-іншим ) у разі закінчення строку,на який його було укладено. Факт державної реєстрації цього договору посвідчено у виконавчому комітеті Вільнянської сільради 15.01.07 р. Одночасно цей договір не зареєстрований у Криворізькому районному відділі Дніпропетровської регіональної філії державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру"(а.с.8-9).
Після закінчення терміну дії вищезазначеного договору оренди 11.12.07 р. орендар спірну земельну ділянку позивачу не повернув,а у червні 2008 р. звернувся до голови Криворізької райдержадміністрації із заявою № 149 про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки для оформлення права її користування під розміщення метало бази ( а.с.10 )
Листом від 16.01.09 р. № 78/09-19 заступник голови райдержадміністрації повідомив директора ТОВ "Парк Плюс"про те, що за результатами попереднього розгляду вищезазначеного звернення від 27.06.08 р. на засіданні районної комісії із розгляду питань щодо врегулювання земельних та майнових відносин в районі було відмовлено у наданні дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки у зв’язку з тим, що відповідно до чинного законодавства надання в оренду земельних ділянок державної і комунальної власності здійснюється виключно на конкурентних засадах ( а.с.11 )
Відповідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 07.11.08 р., складеного державним інспектором-головним спеціалістом відділу управління з контролю за використанням та охороною земель у Дніпропетровській області встановлено, що земельна ділянка загальною площею 1,81 га, що розташована на території Вільненської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області за адресою : с. Вільне Криворізький район, ст. Червоний шахтар, майданчик 1 на землях промисловості, надана в оренду строком на 1 рік ТОВ "Парк Плюс"на підставі договору оренди від 11.12.06 р. без державної реєстрації договору .Термін дії вищезазначеного договору скінчився 10.12.07 р. На час перевірки зазначена земельна ділянка без оформлення правоустановчих документів самовільно зайнята ТОВ "Парк Плюс"під розміщення метало бази та використовується для ведення комерційної діяльності ( а.с.13-14 )
Земельні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються Конституцією України (254к/96-ВР) , Земельним кодексом України (2768-14) , а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами. Згідно із ч.1 ст. 116 Земельного Кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Відповідно до ст. 125 Земельного Кодексу України право власності або право тимчасового користування земельною ділянкою виникає після одержання власником або користувачем документа, що посвідчує право власності або користування земельною ділянкою та його державної реєстрації, а право на оренду земельної ділянки виникає після укладання договору оренди та його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі (на місцевості), одержання документа що посвідчує право на неї, та його державної реєстрації - забороняється. Відповідно до статті 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель"самовільне зайняття земельних ділянок - це будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації;
Судом при розгляді цієї справи встановлено, що Криворізькою райдержадміністрацією не приймалося рішення про продовження строку дії договору оренди спірної земельної ділянки. А враховуючи, що строк дії договору оренди спірної земельної ділянки закінчився 10.12.07р., то ТОВ "Парк Плюс"займає спірну земельну ділянку без відповідних правових підстав - тобто самовільно.
Самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду ( ст.212 ЗК України) .
Відповідно до приписів ст. 236 ЦК України нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення. Одночасно слід зазначити,що договори оренди можуть бути визнані недійними лише на майбутнє ; враховуючи ж ту обставину, що оспорюваний прокурором договір оренди закінчився 10.12.07 р. ; то на цей час відсутній предмет спору. Враховуючи наведене, провадження у справі в цій частині підлягає припиненню. Одночасно за відсутності у відповідача встановлених законом правовстановлюючих документів на спірну земельну ділянку . вона підлягає поверненню орендодавцю ; а тому позовні вимоги прокурора в цій частині підлягають задоволенню.
Не ґрунтуються на приписах чинного законодавства, а тому не підлягають задоволенню зустрічні позовні вимоги ТОВ "Парк Плюс" до Криворізької райдержадміністрації про заборону чинити перешкоди в реалізації ТОВ "Парк Плюс"права користування земельною ділянкою площею 1, 81 га та про зобов'язання Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області у п'ятиденний термін з дня набрання рішенням суду чинності передати за актом приймання-передачі відділу Держкомзему у Криворізькому районі для звіряння реєстраційні картки серія АБГ №616867 ( оскільки ТОВ "Парк Плюс"не є законним власником або користувачем спірної земельної ділянки ) .Безпідставні і позовні вимоги ТОВ "Парк Плюс"про зобов'язання відділу Держкомзему у Криворізькому районі здійснити дії щодо звіряння даних реєстраційних карток серія АБГ№616867 та їх підписання у десятиденний термін з дня отримання за актом приймання-передачі (оскільки ці вимоги не є зустрічними до позовних вимог прокурора та заявлені до неналежної сторони).
ладеного, керуючись ст.49, ст.ст.8 ГПК України, керую
На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 116, 125, 212 Земельного Кодексу України; ст.ст. 49, 80, 82- 85 ГПК України, господарський суд, -
ВИРІШИВ:
1. Позовні вимоги прокурора задовольнити частково .
2. Зобов’язати відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Парк Плюс" ( 53071, с. Вільне,ст. Червоний Шахтар, майданчик,1 Криворізького району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 30169090) на протязі 10 днів з часу набрання рішення законної сили повернути на користь позивача –Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області ( 50002, м. Кривий Ріг, вул. Кобилянського,152, код ЄДРПОУ 04052270 ) земельну ділянку площею 1.81 га, що знаходиться за адресою: с. Вільне, ст. Червоний Шахтар, майданчик 1, Криворізького району Дніпропетровської області.
3. Стягнути з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Парк Плюс"( 53071, с. Вільне,ст. Червоний Шахтар, майданчик,1 Криворізького району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 30169090) на користь державного бюджету : 85,00 грн. - витрат на сплату держмита та 236,00 грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.
Видати відповідні накази після набрання рішенням чинності.
4. Припинити провадження в частині позовних вимог про визнання недійсним договору оренди. 5.Відмовити в задоволенні зустрічних позовних вимог ТОВ "Парк Плюс"в повному обсязі, судові витрати покласти на позивача .
Суддя
О.Ю.Васильєв